ORIGINALS

9 ατάκες που δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα

Με κορυφαία όλων το 'Έλα, μην στεναχωριέσαι' όταν είσαι στα πατώματα.

Φράσεις που ελεύθερες κυκλοφορούν. Φράσεις που λέγονται απλά για να λεχθούν. Φράσεις που κανονικά, θα έπρεπε να απαγορευθούν δια νόμου.

Ο λόγος ύπαρξης των συμβουλών που θα συζητήσουμε σήμερα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο άβολο του πράγματος. Και στον ψυχαναγκασμό του ‘κάτι πρέπει να πω’. Κατά τα άλλα θα μπορούσαν άνετα να στιβαχθούν η μία πίσω από την άλλη και να πεταχτούν στην κατηγορία ‘οι πιο άχρηστες συμβουλές του κόσμου’. Ή οι πιο προφανείς ή αυτές που πρακτικά ΔΕΝ γίνονται.

Συγγνώμη για την ένταση. Κάποιος κάπου κάποτε όμως έπρεπε να το γράψει. Μπας και εξαλειφθεί αυτή η μάστιγα που αρχηγό της έχει το ‘‘έλα, μην ανησυχείς‘ όταν μόλις χώρισες. Ωπ, ξεκινήσαμε όμως με τις ατάκες χωρίς να πέσουν οι αριθμοί. Πάμε πάλι.

1. Το ‘Έλα, μην στεναχωριέσαι

Έχεις χωρίσει. Με τον όποιον τρόπο. Ήθελες, ήθελε, δεν ήθελε κανείς από τους δύο, μικρή η διαφορά. Εσύ έχεις (εύλογα) μούρη. Ή τέλος πάντων δεν έχεις διάθεση. Ή δεν θες να το συζητήσεις. Ή θες να το συζητήσεις.

Είσαι ο Ρος:

Ή αυτός:

 

Συναντάς λοιπόν ένα φίλο που σου κάνει ένα φιλικό πατ πατ στον ώμο και σου λέει όλο σιγουριά και συμπόνοια ‘μην στεναχωριέσαι ρε φίλε‘.

Εσύ του απαντάς:

 

Ενώ εκείνος περιμένει από σένα κάτι σε:

Ε ναι δεν βγαίνει όμως έτσι δουλειά. 

*Παρεμπιπτόντως, για την ανουσιότητα του ‘έλα μην στεναχωριέσαι’ σε όλες τις περιπτώσεις που κυκλοφορούν εκεί έξω υπόσχομαι να γραφτεί εν καιρώ αφιερωματικό κείμενο.

2. Το ‘Έλα, ηρέμησε λίγο

Έχεις παίξει μπουνιές (λεκτικά) με το αφεντικό σου. Είσαι να σκάσεις. Θέλεις να φας το ακουστικό, να σπάσεις τον υπολογιστή, να πηδηχτεί από το παράθυρο.

Είσαι κάπως έτσι:

 

Οι συνάδελφοι στο γραφείο σε πλησιάζουν και σου λένε την ατάκα του εκατομμυρίου: ‘Έλα, ηρέμησε λίγο‘. Περιμένοντας από σένα ένα:

 

Εσύ θες να απαντήσεις κάτι σε:

 

Παρόλα αυτά κοιτάς κάπως έτσι:

 

Γενικά, ψυχραιμία. Και θα βγουν έξω. Και θα κλείσουν και την πόρτα.

3. Το ‘Δεν θα πονέσει

Παιδιά καλή η αντίστροφη ψυχολογία που πρώτοι οι οδοντίατροι λέγεται ότι έφεραν στον κόσμο του πόνου του ασθενούς όμως νισάφι. Τέλος πάντων.

Είσαι στο ιατρείο. Η ένεση που πρόκειται να ζουληχτεί στα ούλα σου έχει ήδη ξεκινήσει την πορεία της προς το στόμα σου. Λίγα λεπτά πριν ήσουν κάπως έτσι:

Ο γιατρός με χαμόγελο μέχρι τα αυτιά και αυτοπεποίθηση που σπάει νεύρα μέχρι και στον Γκάντι σε καθησυχάζει: ‘Δεν θα πονέσει‘.

Με την ελπίδα να σε δει να αντιδράς κάπως έτσι:

 

Με το που τον ακούς να στο λέει, περιμένεις κάτι τέτοιο:

 

Αν όλα πάνε καλά, η κατάληξη πάει κάπως έτσι:

 

Αλλά ο πόνος, πόνος.

4. Το ‘Μην αγχώνεσαι

Έχεις να βγάλεις τρία πρότζεκτ με μπάτζετ που ξεπερνάει σε ύψος το κτίριο Rockfeller στη Νέα Υόρκη. Κοιμάσαι δύσκολα, ξυπνάς πανεύκολα αφού πίνεις περίπου 12 καφέδες την ημέρα.

Η κατάστασή σου είναι κάπως έτσι:

 

Η μητέρα σου σε παίρνει τηλέφωνο την κατάλληλη στιγμή. Της εξηγείς ότι τρέχεις και ότι ζορίζεσαι. Εκείνη σου απαντά ένα ‘μην αγχώνεσαι και εσύ βρε παιδί μου‘.

Και περιμένει ότι με του που θα σου το πει εσύ θα γίνεις κάπως έτσι:

 

Εννοείται ότι κλείνεις το τηλέφωνο πριν καν προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση της με βλέμμα:

 

Και το φύσημα-ξεφύσημα συνεχίζεται.

5. Το ‘Μην ανησυχείς

Έχει κλειστό το κινητό της η κοπέλα σου. Έχουν περάσει πέντε ώρες από τότε που παίρνεις τηλέφωνο και δείχνει απενεργοποιημένο. Το μυαλό σου πηγαίνει παντού. Από το κακό ότι μπορεί να έχει πάθει κάτι μέχρι το υπερβολικό ότι μπορεί να παντρεύεται ήδη άλλον τώρα που μιλάμε.

Η κατάστασή σου είναι κάπως έτσι:

 

Το τηλέφωνό σου χτυπάει. Είναι ένας φίλος σου. Ξενερώνεις. Του λες ότι δεν είσαι θέση να μιλήσεις. Του εξηγείς γιατί. Εκείνος με φωνή Νίκου Αλιάγα σου λέει ‘Μην ανησυχείς, δεν θα έχει γίνει κάτι‘.

Περιμένοντας από σένα να κάνεις ένα:

Αχ, ευτυχώς που μου το πες, έλα πάμε για μπύρες‘.

Εσύ σκέφτεσαι:

 

Και συνεχίζεις το χαβά σου.

 

*Προφανέστατα το ‘μην ανησυχείς’ στις περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με θέματα υγείας είναι ακόμα πιο ανούσιο.

6. Το ‘Όλα καλά θα πάνε’

Δεν έχεις δουλειά. Σχεδόν συμπληρώνεις δύο χρόνια που βρίσκεις. Είσαι απελπισμένος μιας και τα λεφτά των γονιών σου δεν θα είναι για πάντα διαθέσιμα.

Είσαι κάπως έτσι:

 

Όταν συναντάς ένα φίλο που στο άκουσμα του προβλήματός σου μαζί με το ‘μην ανησυχείς‘ από πάνω ομορφαίνει το κλίμα με ένα ‘όλα καλά θα πάνε‘.

Στη λογική του ότι εσύ με το που θα το ακούσεις:

 

Εννοείται αντιδράς κάπως έτσι:

 

Και τον προσπερνάς κάπως έτσι:

Εντάξει, τα θελε.

7. Το ‘Δεν αξίζει

Είσαι κάτι από τα παραπάνω: Στεναχωρημένος, απελπισμένος, θυμωμένος, κάτι άλλο ή όλα αυτά μαζί. Είσαι σε μία όχι καλή κατάσταση τέλος πάντων.

Ο Νίκολας Κέιτζ μέσα σου το ζει κάπως έτσι:

 

Την στιγμή εκείνη ένα χάδι βοηθείας έρχεται πάνω στην ώρα για να σου δώσει μία συμβουλή, να πει μία καλή κουβέντα, να σε κάνει να νιώσεις κάπως καλύτερα. Η ατάκα που χρησιμοποιεί για να τα πετύχει όλα αυτά είναι το ‘έλα, δεν αξίζει‘.

 

Η αντίδρασή σου δεν είναι αυτή:

 

Αλλά αυτή:

 

Και έπειτα αυτή:

 

*Φήμες λένε ότι υπήρξε άνθρωπος που όντως είπε στο φίλο του ‘αξίζει, βαλάντωσε στο κλάμα’.

8. Το ‘Μην φοβασαι

Έχεις υψοφοβία, ακροφοβία, αγοραφοβία, ευθυνοφοβία οτιδήποτε τελειώνει σε φοβία τέλος πάντων. Ή κάτι που το φοβάσαι αλλά δεν έχει βρει ακόμα τους οπαδούς να γίνει δική του κατηγορία.

Είσαι τρομοκρατημένος γιατί μόλις συνέβη ή πρόκειται να συμβεί κάτι που φοβάσαι. Φέρε ειπείν μόλις απογειώθηκε το αεροπλάνο και έχεις υψοφοβία. Είσαι κάπως έτσι:

Ο διπλανός σου, επιλέγει να σε καθησυχάσει με ένα ‘μην φοβάσαι‘.

Εσύ στιγμιαία, κοιτάς προς το μέρος του:

 

Και τον απογοητεύεις αφού μετά την πολύτιμη συμβουλή του περίμενε από σένα κάτι σε:

 

Ωστόσο εσύ, συνεχίζεις σε ακόμα χειρότερα επίπεδα:

 

Γιατί ΦΟΒΑΣΑΙ. Και από ένα ‘μην’ δεν σώθηκε κανείς.

9. Το ‘τι νέα;

Συναντάς κάποιον που έχεις να τον δεις καιρό. Ένα συμμαθητή από το σχολείο, έναν φίλο από το στρατό, έναν κάποιον τέλος πάντων που δεν έχετε κρατήσει τρομερή επαφή.

Η φάση σας είναι:

Εκείνος σε κοιτάει χαρούμενος και κάνει την ερώτηση του μονόευρου: ‘Τι νέα;

Με την ελπίδα να λάβει απαντήσεις που θα καλύψουν ΟΛΟ το διάστημα που έχετε να μιλήσετε:

 

Εσύ τον κοιτάς κάπως έτσι:

Ή έτσι: