ORIGINALS

Η χειμερινή Κρήτη ακούει Αράχοβα και ξεκαρδίζεται στα γέλια

Η μεγαλόνησος είναι το κατάλληλο μέρος (και) για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές σου.

Πέντε μέρη για χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Κρήτη. Πέντε μέρη που έχουν περάσει από τα σχετικά… τεστ και προτείνονται για ξεκούραση, άνεση, καλό φαγητό και περιοχές για να τιγκάρεις το λογαριασμό σου στο Instagram.

Για να αποφευχθούν οι γκρίνιες, προφανώς υπάρχουν κι άλλα μέρη του νησιού για ‘αποδράσεις’, αλλά εδώ θα διαβάσεις 5 από αυτά που πήγαμε, μας άρεσαν και θέλουμε να ξαναπάμε. Για τα άλλα, ξέρεις. Σχόλιο από κάτω με κριτική, διευθύνσεις και ονόματα.

Δικταίο Άντρο

Που βρίσκεται; Είναι στη βόρεια πλευρά του βουνού Δίκτη στην Κρήτη, πάνω από το χωριό Ψυχρό στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης, σε υψόμετρο 1020 μ. Το τελευταίο πόνεσε.

Γιατί να πας; Εκτός από την τρομερή θέα και το σοβαρό ενδεχόμενο να πετύχεις χιόνια (στην Κρήτη οι ντόπιοι χαρακτηρίζουν την περιοχή ως την Αράχοβα του νησιού), όλα τα λεφτά είναι η περίφημη σπηλιά του Δία. Εκεί η Ρέα γέννησε τον Δία κρυμμένη από τη μανία του Κρόνου. Ούτε ο Παπακαλιάτης τέτοιο σενάριο. Το σπήλαιο έχει έκταση 2.200 τμ., όταν μπαίνεις μέσα η θερμοκρασία πέφτει τουλάχιστον 10 βαθμούς, ενώ για να φτάσεις εκεί σου βγαίνει η γλώσσα από την ανηφόρα και τον κακοτράχαλο δρόμο. Το μονοπάτι για να φτάσεις εκεί είναι περίπου 300 μέτρα, αλλά μιλάμε για ανηφόρα. Μεγάλη ανηφόρα.

Θα φάμε τίποτα; Η ανηφόρα καίει θερμίδες και το κάψιμο θερμίδων φέρνει πείνα. Και όπως είναι φυσιολογικό, στην περιοχή θα βρεις πολλές και καλές ταβέρνες. Όπου και να πας θα φας και θα πιεις καλά. Μόνο που τώρα τις γιορτές πρέπει να είσαι οπλισμένος με υπομονή γιατί θα ανέβουν κι άλλοι στην περιοχή και τα τραπέζια θα γεμίσουν. Την ώρα της αναμονής μπορείς να βλέπεις να ψήνεται το αντικριστό. Μάζεψε τα σάλια σου, ρε!

Tip: Ακολούθησε μία μίνι προετοιμασία πριν αποφασίσεις να το επισκεφτείς. Και πάρε νερό μαζί σου. Θα υποφέρεις στο ανέβασμα.

Lasinthos Eco Park

Πού βρίσκεται; Σε απόσταση 60 χλμ από το Ηράκλειο, το Lasinthos Eco Park βρίσκεται έξω από το χωριό Άγιος Γεώργιος. Δεν το λες και μακριά για μία κοντινή απόδραση.

Γιατί να πας; Εξαιρετικό περιβάλλον και κατάλληλο αν θες να γίνεις αγρότης για λίγες μέρες. Αν το γκουγκλάρεις θα δείτε ότι είναι ένα εκπληκτικό μέρος, μικρός παράδεισος όπως το λένε οι ντόπιοι. Και είναι αυτό ακριβώς που θα δεις στις φωτογραφίες.

Θα φάμε τίποτα; Ο αγροτουρισμός φέρνει πείνα. Βασικά τα πάντα φέρνουν πείνα. Θα φας, θα πιεις και ξερός θα κοιμηθείς. Το Lasinthos Eco Park εκτός από μία εξαιρετική περιοχή, έχει και φαγητό για να γεμίσει το στομάχι σου. Μη σε ξεγελά ο τίτλος ‘οικολογικό πάρκο’. Θα φας καλά.

Tips: Ιδανικός προορισμός για να ‘αδειάσει’ το κεφάλι σου και να γεμίσεις με φωτογραφίες το Instagram. Δεν απομακρύνεσαι από τα κεντρικά σημεία του Ηρακλείου κι αν βαρεθείς πετάγεσαι για μία σύντομη απόδραση στον… πολιτισμό.

Καπετανιανά

Που βρίσκεται; Το χωριό Καπετανιανά βρίσκεται στα Αστερούσια όρη και αν θες να το παίξεις ρομαντικός για να συγκινήσεις την κοπελιά, πες ότι έχει ένα φυσικό ‘μπαλκόνι’ με απέραντη θέα στο Λιβυκό πέλαγος. Σου έφυγαν τα τσίσα;

Γιατί να πας; Έχει εξαιρετικό φαγη… για ηρεμία, ήθελα να πω. Ηρεμία, ύπνος, πεζοπορία (αν είσαι ανώμαλος και θες να μου το παίξεις αθληταράς γιορτινές μέρες) και κάτι τρομερά πέτρινα δυόροφα σπίτια να ξαποστάσει το κουρασμένο σου κορμί. Παλιά, τα κινητά έπιαναν μόνο μίας συγκεκριμένης εταιρείας. Ο απόλυτος αποκλεισμός.

Θα φάμε τίποτα; Εκπληκτικό μπιφτέκι. Και τρομερή στάκα. Κι αν τα συνδυάσεις μετά θες Τουμποφλό για να ξεβουλώσουν οι αρτηρίες. “Παλικάρι, ήντα κάνεις; Μπιφτέκι, αυγά και στάκα; Κουζουλός είσαι;”, μου είχε πει κάποτε ένας όταν πρωτοπήγα στα Καπετανιανά. Εζησα.

Tips: Βρες να νοικιάσεις στους ξενώνες ‘Θαλόρη’. Εχεις κάτι εκπληκτικούς πετρόχτιστους ξενώνες, με τζάκι και όλα τα κομφόρ. Έχει και τηλεόραση για να δεις το θριλεράκι σου και να κλειδώσεις καλά την πόρτα το βράδυ…

Αργυρούπολη

Πού βρίσκεται; Να θες να ξεφύγεις από την Αθήνα και να πας στην… Αργυρούπολη. Βρίσκεται στο Ρέθυμνο, 25 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά και σε υψόμετρο 260 μέτρων. Κοντινή απόδραση για τους Ρεθεμνιώτες.

Γιατί να πας; Είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό. Αυτό από μόνο του φτάνει. Αν δεν σε πείθω, θα δεις καταρράκτες, ποτάμια, πηγές με κρυστάλλινο νερό, πετρόκτιστα σπίτια. Θα μυρίσεις οξυγόνο, καθαρό οξυγόνο. Θα κάνουν restart τα πνευμόνια σου και reset το μυαλό σου.

Θα φάμε τίποτα; Ο,τι τραβάει η όρεξή σου. Και τα κρέατά σου και τα τυριά σου, θα πιεις και τα ωραία σου κρασιά, ανοίγει η όρεξη με τον καθαρό αέρα. Θα φας και ψάρι αν έχουν πιάσει πέστροφες οι ντόπιοι. Βασικά, αν γουστάρεις μπορείς να την πιάσεις και μόνο σου. Αλλά δεν είμαστε για μπελάδες χρονιάρες μέρες.

Tips: Το παραπάνω. Αν είσαι μανιώδης ψαράς, πάρε τα σύνεργα. Αν δεν είσαι δοκίμασε τα παραδοσιακά φαγητά. Οταν χωνέψεις πετάξου μέχρι τις ‘Πέντε Παρθένες’. Όχι, δεν πρόκειται για μπαρ, αλλά για ιερός βράχος με μία γραφική, μικρή εκκλησία. Αμέσως ο νους σου στο πονηρό!

Κυπαρίσσι

Που βρίσκεται; Μισή ώρα από το Ηράκλειο λίγο μετά τον Προφήτη Ηλία.

Γιατί να πας; Για το ‘θέατρο των αγρών’.

Θα φάμε τίποτα; Ναι, στο ‘θέατρο των αγρών’.

Tips: Θα πας να φας στο ‘θέατρο των αγρών’. Λοιπόν, όταν πρωτοπήγα στην Κρήτη, για διακοπές, με πήγαν σε μία ταβέρνα χωρίς όνομα, χωρίς, ρεύμα, χωρίς κουζίνα, χωρίς μενού. Άλλοι το λένε ‘το θέατρο των αγρών’, άλλοι ‘η ταβέρνα του Γιάννη’. Όπως και να το πεις, εκεί θα καταλάβεις τι σημαίνει Κρήτη. Όλα στα κάρβουνα και στο γκάζι. Φως δεν έχει, τρως με κεριά. Δίπλα σου δεκάδες βαρέλια κρασί, γεμίζεις και πίνεις όσο θες. Μενού δεν υπάρχει. Έρχεται η πιατέλα με τα ορεκτικά και τα κυρίως και παίρνεις όσα πιστεύεις πως σου φτάνουν για να χορτάσεις. Οι τιμές φιξ. Θα φας την καλύτερη τηγανητή πατάτα, το καλύτερο κρέας στο ξυλόφουρνο, τρομερά ντολμαδάκια και μπορεί να είσαι από τους τυχερούς να ακούσεις τον ιδιοκτήτη να απαγγέλλει Καζαντζάκη (ναι, είναι τόσο σουρεαλιστικό όσο φάνηκε). Θέλω να ξαναπάω!

Για κλείσιμο, μια εορταστική μαντινάδα:

“Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά στην Κρήτη να τα κάνεις

κι αν αντέξεις  το φαγητό ποτέ δεν θα πεθάνεις”