ORIGINALS

Οι 8 άνθρωποι που κατέχουν το μισό χρήμα του πλανήτη

Υπάρχουν οι πλούσιοι και υπάρχουν αυτοί που κάνουν τους πλούσιους να ζητάνε δανεικά.

Το μεγάλο πάρτι της εισοδηματικής ανισότητας που εξελίσσεται εδώ και χρόνια στον κόσμο, μάλλον έφτασε στην κορύφωσή του. Σύμφωνα με τις τελευταίες σχετικές μελέτες, οι ζάμπλουτοι είναι πιο ζάμπλουτοι από ποτέ και οι πάμφτωχοι περισσότεροι από ποτέ και εξίσου πάμφτωχοι όπως πάντα.

Την Κυριακή που μας πέρασε, η Βρετανική Oxfam δημοσίευσε τη μελέτη με τίτλο ‘Μια Οικονομία για το 99%‘. Η μελέτη θα παρουσιαστεί αυτές τις μέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που όπως κάθε χρόνο, συνεδριάζει κι εργάζεται για την καταπολέμηση της φτώχειας. Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν ότι δεν κάνει και καμιά φοβερή δουλειά: Αυτή τη στιγμή, η συνολική περιουσία των οκτώ πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη ξεπερνά τα 426 δις δολάρια, ενώ οι 10 μεγαλύτερες πολυεθνικές έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα κεφάλαια απ΄ όσα μπορούν να συγκεντρώσουν οι 180 φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Η ενδιαφέρουσα διατύπωση της Oxfam έχει ως εξής: “Από τη Νιγηρία στο Μπαγκλαντές, από το Ηνωμένο Βασίλειο ως τη Βραζιλία, οι άνθρωποι αισθάνονται ότι κυβερνώνται από πολιτικούς που αγνοούν τις ανάγκες τους κι εκατομμύρια πολίτες κινητοποιούνται, σπρωγμένοι από το αίσθημα της αδικίας. Επτά στους 10 ανθρώπους σήμερα ζουν σε χώρες στις οποίες η ψαλίδα της εισοδηματικής ανισότητας έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια”.

Σε μια πιο πρακτική αναφορά, όλα αυτά μπορούν να συνοψιστούν στο εξής στοιχείο: Οκτώ άνθρωποι (όλοι άντρες) έχουν περιουσία που ισούται με την περιουσία 3.6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων – αυτός είναι ο μισός πληθυσμός του πλανήτη μας.

Ποιοι είναι αυτοί; Ο Μπιλ Γκέιτς (75 δις, Microsoft), ο Αμάνσιο Ορτέγκα (67 δις, Zara), ο Γουόρεν Μπάφετ (60.8 δις, Berkshire Hathaway), Κάρλος Σλιμ (50 δις, Telecom), Τζεφ Μπέζος (45.2 δις, Amazon), Μαρκ Ζούκερμπεργκ (44.6 δις, Facebook), Λάρι Έλισον (43.6 δις, Oracle), Μάικλ Μπλούμπεργκ (40 δις, Bloomberg LP).

Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα διαπίστωση – και αφορμή για αισιοδοξία – που προκύπτει από την ανάγνωση της λίστας, είναι ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του σημερινού κόσμου είναι αυτοδημιούργητοι. Τα λεφτά τους τα κέρδισαν, δεν τα κληρονόμησαν.