ORIGINALS

Οι κλασικές φιγούρες του γραφείου

Ο τεμπέλης, ο γλείφτης, ο IT, ο ‘reply all’ κι όλοι οι τύποι συναδέλφων που συναντάς σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον.

Θα ξεκινήσω λίγο θλιβερά αυτό το κείμενο, το παραδέχομαι, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ούτε μπορώ να το θέσω πιο κομψά: Περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας, της εβδομάδας, του μήνα, του χρόνου μας, δουλεύοντας. *βιολάκι

Κάποιοι δουλεύουν απ’ το σπίτι, άλλοι βγάζουν το ψωμί τους στους δρόμους και τα μαγαζιά κι υπάρχουμε κι εμείς, που ζούμε την καθημερινή τρέλα του γραφείου.

Εκεί που θέλοντας και μη, συνυπάρχεις με διάφορους τύπους ανθρώπων. Όσο μεγαλύτερο το γραφείο κι η εταιρεία, τόσο μεγαλύτερη κι η ποικιλία. Με άλλους ταιριάζεις, κάνεις παρέα εντός κι εκτός δουλειάς και κανονίζεις να τρως μαζί τους μεσημεριανό (μεγαλύτερη δέσμευση κι απ’ το γάμο αν θες τη γνώμη μου) και άλλους τους βλέπεις σαν εξωγήινους, προσπαθώντας να μην ανταλλάζεις μαζί τους κάτι παραπάνω από μια “καλημέρα”, εκτός κι αν πρόκειται για τεράστια ανάγκη (π.χ καίγεται το κτίριο κι έχει το κλειδί της εξόδου κινδύνου).

Και μάντεψε, πώς τα φέρνει έτσι η ζωή, μα τι διαβολική σύμπτωση, δεν τυχαίνει ποτέ να φάτε μαζί στην κουζίνα το μεσημέρι (για τις συμμαχίες του μεσημεριανού θα γράψω αναλυτικά κάποια άλλη στιγμή, όπως καταλαβαίνεις έχει πολύ ψωμί το θέμα #diplis #sorry_not_sorry).

Συμπαθητικοί ή όχι, δουλευταράδες ή τεμπέληδες, νέοι ή λίγο πριν τη σύνταξη, αυτοί είναι οι τύποι ανθρώπων που συχνάζουν στα περισσότερα γραφεία εκεί έξω.

Ο εθισμένος με τη δουλειά

 

Φτάνει στο γραφείο πρώτος και φεύγει τελευταίος. Φοράει ακουστικά και δεν σηκώνει κεφάλι απ’ τον υπολογιστή, παρά μόνο για να πάει σε κάποιο μίτινγκ ή στην τουαλέτα. Φυσικά, τρώει μπροστά στον υπολογιστή του και όταν για κάποιο λόγο αναγκάζεται να φάει στην κουζίνα με τους υπόλοιπους, είτε δουλεύει μέσω κινητού, είτε μιλάει αποκλειστικά για δουλειά. Φήμες τον θέλουν να κοιμάται και στο γραφείο, αφού κανείς δεν τον έχει δει να φεύγει ή να έρχεται.

Τι φοράει: Κοστούμι, ακόμα κι αν δεν χρειάζεται.

Τον θέλεις να κάθεται δίπλα σου; Εννοείται, δεν πρόκειται να σε ενοχλήσει ποτέ.

O τύπος που λέει συνέχεια αστεία

Πηγαίνει από γραφείο σε γραφείο λέγοντας ανέκδοτα και αστειάκια. Καλοπροαίρετος, αλλά συνήθως τα αστεία του είναι μέτρια και σου θυμίζουν τα αντίστοιχα που λέει ο μπαμπάς σου στα οικογενειακά τραπέζια. Αυτό είναι το καλό σενάριο μάλιστα, αφού στο κακό τα αστεία του είναι από σεξιστικά μέχρι ρατσιστικά. Όταν έχει κάνει αρκετές βόλτες για μία ημέρα, στέλνει μαζικά e-mail με αστεία βίντεο σε όλο το γραφείο.

Τι φοράει: Βερμούδα και σανδάλια, σχεδόν όλο το χρόνο.

Τον θέλεις να κάθεται δίπλα σου; Με τίποτα.

Η νέα μαμά

 

Επιστρέφει απ’ την άδεια μητρότητας και το μόνο για το οποίο μιλάει είναι το παιδάκι της. Τι ώρα ξύπνησε το βράδυ, πόσο έκλαψε, πόσα κακά έκανε, τι χρώμα είχαν, πού θα πάνε να παίξουν την Κυριακή και ποιο είναι το αγαπημένο του παιχνίδι. Πάρα πολύ ενδιαφέρον, σίγουρα, αλλά να, μια μικρή λεπτομέρεια. ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ.

Τι φοράει: Φουστάνια με λουλούδια.

Τη θέλεις να κάθεται δίπλα σου; Αν για κάποιο μυστήριο λόγο θέλεις να βλέπεις το νεογέννητο μωρό της κάθε 5 λεπτά, τι να σου πω, ναι.

Ο συνωμοσιολόγος

Διαδίδει φήμες και θεωρίες συνωμοσίας και φυσικά ξέρει πάντα κάποιον από ‘μέσα’ που του έχει μεταφέρει το ρεπορτάζ με πάσα λεπτομέρεια. Τριγυρίζει στους διαδρόμους και εξηγεί στους συναδέλφους τον τρόπο με τον οποίο μας ψεκάζουν και τη λογική με την οποία οι ξένοι χρησιμοποιούν τα μνημόνια για να καταστρέψουν τη χώρα. Προφανώς, ένα σεβαστό μέρος του οκταώρου του αναλώνεται με επισκέψεις σε μπλογκς που γνωρίζουν όλη την αλήθεια αλλά μας την κρύβει η Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Τι φοράει: Ό,τι του έχει διαλέξει η μητέρα του απ’ το περασμένο βράδυ.

Τον θέλεις να κάθεται δίπλα σου; Όχι. Στην αρχή θα διασκεδάζεις με τις ιστορίες του, αλλά κάποια στιγμή (σχετικά σύντομα) θα σε κουράσει αφάνταστα.

Ο πέφτουλας

 

Τα έχει φτιάξει με τουλάχιστον τρεις κοπέλες απ’ τη δουλειά και ήδη έχει βάλει στο στόχαστρο την τέταρτη. Φλερτάρει με όλες, κάνει κοπλιμέντα και μόλις χωρίσει με τη μία, βάζει πλώρη για την επόμενη, μέχρι να μην μείνει καμία που δεν θα περάσει απ’ το κρεβάτι του. Συνήθως δεν είναι καν πολύ όμορφος, απλά ‘το έχει’ και προφανώς κανείς δεν του έχει πει πως κυκλοφορούν κορίτσια κι εκτός δουλειάς. Αν τύχει να συμπέσεις με αυτόν και κάποιες απ’ τις πρώην του στο ίδιο ασανσέρ, θα τα περάσεις υπέροχα και θα κληρονομήσεις ποσότητες αμηχανίας για όλη σου τη ζωή.

Τι φοράει: Την τελευταία λέξη της μόδας και κολόνια. Πάντα και μπόλικη.

Τον θέλεις να κάθεται δίπλα σου; Δεν σε θέλει αυτός.

Αυτός που χρησιμοποιεί χωρίς λόγο ξένες λέξεις

Τις πρώτες ημέρες νομίζεις ότι κατάγεται απ’ το Λονδίνο ή έστω από κάποια αγγλική πόλη. Τελικά, μαθαίνεις ότι γεννήθηκε στο Άργος κι απλά για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο οι μισές του φράσεις είναι στα αγγλικά. “Guys, πήρατε το memo;”, “Θα σου παρουσιάσω σε λίγο το final document”, “Θα τα πούμε στο presentation με τις creative ιδέες σας”, είναι μερικές μόνο απ’ τις λέξεις που βγαίνουν απ’ το στόμα του, πάντα σε άπταιστα αγγλικά, κι ας έχει πάει στο Λονδίνο μια φορά πριν 8 χρόνια για 4 μέρες και πέρασε τις 3 χαμένος στην Oxford Street.

Τι φοράει: Πουκάμισο και καλό παντελόνι.

Τον θέλεις να κάθεται δίπλα σου; Why not, κάνεις και practice τα english σου.

Ο τεμπέλης

 

Δεν συμπληρώνει ποτέ οκτάωρο και περνάει αρκετές απ’ τις ώρες που θα κάτσει στο γραφείο διαβάζοντας όλα τα αθλητικά νέα, μιλώντας με τους φίλους του και τσεκάροντας το Facebook. Κάθεται τουλάχιστον μισή ώρα στην κουζίνα και περνάει κι άλλη μία μιλώντας στο τηλέφωνο. Γενικά, βαριέται να δουλέψει και φαίνεται κι όταν του ζητάνε να κάνει κάτι που θα του πάρει περισσότερα από δέκα λεπτά δεν κρύβει τη δυσφορία του. Συνήθως βρίσκεται στην εταιρεία πολλά χρόνια κι όλοι αναρωτιούνται τι μέσο έχει.

Τι φοράει: Τζιν και μπλουζάκι με γιακά.

Τον θέλεις να κάθεται δίπλα σου; Ναι, γιατί σε κάνει να φαίνεσαι δουλευταράς.

Ο γλείφτης

Χτυπάει την πόρτα του αφεντικού του συνέχεια και χωρίς τον παραμικρό λόγο, του στέλνει mail τα σαββατοκύριακα για να του δείξει ότι δουλεύει ακόμα και τότε, τον υπερασπίζεται πάντα και κάνει like σε ό,τι κι αν ανεβάσει στο Facebook. Προσφέρεται για εθελοντική δουλειά και δεν του χαλάει ποτέ χατήρι, ενώ καμιά φορά δεν διστάζει να ‘καρφώσει’ διακριτικά κάποιον συνάδελφο για να κερδίσει την εύνοια. Δεν τον συμπαθεί κανένας και σπάνια είναι καλός στη δουλειά του. Δεν χρειάζεται άλλωστε.

Τι φοράει: Τα ίδια ρούχα με το αφεντικό.

Τον θέλεις να κάθεται δίπλα σου; Δεν τον θέλεις καν στον ίδιο όροφο.

Ο βρωμιάρης

 

Δυστυχώς, υπάρχει ένας σε κάθε χώρο. Δεν θα μπορούσε να λείπει κι απ’ το γραφείο σου. Είναι ο τύπος που έχει τσακωθεί με το σαπούνι χειμώνα-καλοκαίρι, είναι διαρκώς ιδρωμένος και συνήθως τα μαλλιά του είναι λίγο πιο λιγδιασμένα από ένα σουβλάκι στο κέντρο της Αθήνας. Έχει να χρησιμοποιήσει αποσμητικό απ’ τον στρατό και όλοι τον αποφεύγουν διακριτικά, γιατί αν και βρωμιάρης, είναι καλό παιδί.

Τι φοράει: Δυστυχώς, τα πάντα εκτός από αποσμητικό.

Τον θέλεις να κάθεται δίπλα σου; Είσαι τρελός;

Ο IT

 

Κάθεται όλη μέρα κλεισμένος στο δωματιάκι του, συνήθως σε διαφορετικό όροφο απ’ τους υπόλοιπους και εμφανίζεται μόνο σε μεγάλες κρίσεις, για να σου ζητήσει να κάνεις κάτι που έχεις ήδη δοκιμάσει, όπως το restart. Μετά σου αραδιάζει μερικές αστείες λέξεις, οι οποίες είναι ένας περίπλοκος τρόπος να σου πει “δεν έχω ιδέα τι φταίει”  χωρίς να μπορείς να του απαντήσεις κι επιστρέφει στο δωματιάκι του για να παρακολούθησει αμέριμνος τις σειρές του.

Τι φοράει: Φόρμα.

Τον θέλεις να κάθεται δίπλα σου; Δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο.

Ο ψεύτης

 

Κάθε γραφείο που σέβεται τον εαυτό του έχει κι έναν μυθομανή. Για κάθε θέμα που θα αναφερθεί, έχει τουλάχιστον μια βιωματική ιστορία να θυμηθεί, στην οποία είναι εκείνος ο κεντρικός ήρωας, ενώ όποτε περιγράφει μια βραδιά του, η υπερβολή ξεπερνάει και την αμηχανία του πέφτουλα στο ασανσέρ. Όλο το γραφείο τον έχει πάρει χαμπάρι αλλά εκείνος απτόητος συνεχίζει.

Τι φοράει: Τζιν και φούτερ.

Τον θέλεις να κάθεται δίπλα σου; Εννοείται, θα γελάσεις και θα έχεις ιστορίες να διηγείσαι στους φίλους σου.

Ο πρακτικάριος

Κανείς δεν θυμάται με σιγουριά τ’ όνομά του. Περιφέρεται από γραφείο σε γραφείο, προσπαθώντας να κάνει οτιδήποτε για να βοηθήσει και συνήθως καταλήγει να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά. Η ώρα της δικαίωσης όμως έρχεται όταν στη δουλειά καταφτάνει ένας νεότερος πρακτικάριος. Τότε αποκτά ύφος παλιού στο στρατό και απολαμβάνει κάθε στιγμή χωσίματος και κάθε “κάνε εσύ αυτό, θα σου δείξω εγώ πώς”, ακόμα κι αν το “αυτό” είναι η τοποθέτηση χαρτιού στον εκτυπωτή.

Τι φοράει: Βερμούδα και μπλούζα συγκροτήματος.

Τον θέλεις να κάθεται δίπλα σου: Ναι, αρκεί να μην κάνει συνέχεια ερωτήσεις.

Ο “δεν έχω τρόπους”

 

Τον πετυχαίνεις να βγαίνει απ’ την τουαλέτα και να αφήνει την λεκάνη σε κατάσταση πυρηνικής καταστροφής, χωρίς την παραμικρή διάθεση να καθαρίσει το χάος. Σπάνια πλένει τα χέρια του, δεν αντικαθιστά ποτέ τον καφέ με νέο, δανείζεται στυλό και δεν τα επιστρέφει και δεν χαμογελάει ποτέ. Γενικά, δεν τον λες και την πιο συμπαθητική φιγούρα του γραφείου, κάτι που δύσκολα θα αλλάξει σύντομα.

Τι φοράει: Λερωμένα ρούχα.

Τον θέλεις να κάθεται δίπλα σου; Αν θες να καθαρίζεις κάθε μισή ώρα το γραφείο σου, ναι.

Ο ‘τρελός’

Μιλάει μόνος του, τραγουδάει, κάνει σπαστικές κινήσεις, χορεύει. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Στο κακό σενάριο, παθαίνει αμόκ και ξεσπάει προς κάποιον άτυχο συνάδελφο με φωνές, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει το λόγο. Όλοι τον φοβούνται, τρώει διαρκώς μόνος του και στα ‘πηγαδάκια’ του γραφείου, όλοι τον φαντάζονται να έχει αιχμαλώτους στο υπόγειο και να τους βασανίζει.

Τι φοράει: Την μπλούζα του ανάποδα.

Τον θέλεις να κάθεται δίπλα σου; Ναι, γιατί παρακολουθείς πιο εύκολα τις κινήσεις του.

O reply all

 

Σε κάθε εταιρεία υπάρχει (τουλάχιστον) ένας. Είναι ο τύπος που απαντάει σε όλα τα e-mail επιλέγοντας το reply all, γεμίζοντας τα εισερχόμενά σου με παντελώς άχρηστα μηνύματα που δεν υπάρχει κανένας λόγος να βλέπεις. Ναι, συνήθως είναι ο ίδιος που στέλνει mail σε όλη την εταιρεία αγνοώντας παντελώς τι σημαίνει Bcc.

Τι φοράει: Δεν έχεις προσέξεις ποτέ, όποτε τον βλέπεις σκέφτεσαι απλά τα περιττά mail που λαμβάνεις και ξεχνάς όλα τα υπόλοιπα.

Τον θέλεις να κάθεται δίπλα σου; Ναι, δεν τον θέλεις με τίποτα  όμως στο ίδιο thread.