ORIGINALS

Οι μάσκες που φοράμε στην καθημερινότητα

Υπάρχουν δύο τρόποι να σχολιάσουμε τις μάσκες που φοράμε στην καθημερινή μας ζωή. Εμείς διαλέγουμε τον πιο φωτεινό από τους δύο.

Το ξέρεις και το ξέρουμε. Οι μάσκες είναι αναγκαίο κακό. Αναμφίβολα πάντως, η καθημερινότητά μας έχει πολύ χειρότερες εκφάνσεις και στιγμές από αυτές κατά τις οποίες φοράμε τη μάσκα μας και προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε.

Ο καλύτερος τρόπος να αποδεχτούμε τις μάσκες μας είναι να τις θεωρήσουμε κομμάτι του εαυτού μας. Του 100% αυθεντικού εαυτού μας. Σύμφωνοι, η ΑΛΦΑ πλευρά του εαυτού μας είναι πολύ πιο πιθανό να αναδειχτεί όταν είμαστε παρέα με τους κολλητούς με τους πολύ δικούς μας ανθρώπους ή σε μέρη που αγαπάμε αλλά δεν θα ήταν κρίμα να πετάμε έτσι εύκολα ένα γενναίο κομμάτι του 24ωρου μας, πίσω από μια μάσκα που δεν είμαστε 100% εμείς;

Φυσικά και είναι, γι’ αυτό άλλωστε τη χαρακτηρίσαμε αναγκαίο κακό με το καλημέρα. Η μικρή διαφορά που θέλουμε να τονίσουμε είναι πως ακόμη και τις στιγμές που οι μάσκες είναι φορεμένες, υπάρχει ένα κομμάτι που μας κρατάει αληθινούς.

Πάμε όμως να δούμε τις πιο πολυφορεμένες μάσκες της καθημερινότητάς μας και πώς μπορούμε να τις γυαλίσουμε με λίγη αυθεντικότητα. Γιατί έτσι κι αλλιώς, την αυθεντική πλευρά αγαπούν όσοι διαλέγουν να είναι δίπλα μας σε αυτή τη ζωή.

Η μάσκα του γραφείου

Πολύ εύστοχα και με πολύ χιούμορ, ο Κωνσταντίνος κατάφερνε πριν λίγες μέρες να προφιλάρει την ομάδα του ΟΝΕΜΑΝ, με βάση το πώς μοιάζουν στο γραφείο, δηλαδή στο χώρο εργασίας τους, και στο πώς είναι μακριά απ’ αυτό, στα οικεία τους μέρη και ανάμεσα σε φίλους.

Όλοι είμαστε κάπως πιο σφιγμένοι στο γραφείο. (Ό,τι ακριβώς δεν ήταν δηλαδή ο Ricky Gervais στο The Office). Όπως και να το δεις, το γραφείο δεν είναι ο πιο κατάλληλος χώρος για κραυγές και χαβαλέ. Όχι τίποτα άλλο, αλλά έχουμε να τελειώσουμε και μια δουλειά. Στο γραφείο λοιπόν, επικρατεί η μάσκα του σοβαρού.

Απέναντι στους διευθυντές μας, είμαστε πιο λιγομίλητοι από ποτέ. Στους διαδρόμους δεν αράζουμε όπως θα αράζαμε στην αγαπημένη μας μπάρα, στα γραφεία δεν καθόμαστε όπως σ’ αυτό του σπιτιού μας, ενώ από το λεξιλόγιο έχουν αφαιρεθεί χειρουργικά παρατσούκλια που δεν αρμόζουν στο χώρο. Ναι, φυσικά μέσα μας είμαστε αυθεντικοί. Αυτό δεν χάνεται ποτέ.

Το ΑΛΦΑ twist της μάσκας: Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να φέρουν μερικές παραπάνω ώρες στο γραφείο. Δύο συνάδελφοι μπορεί να γίνουν φίλοι και αυτή η φιλία να εξελιχθεί σε σχέση ζωής.

Η μάσκα στις συναντήσεις με τους γονείς μας

Φεύγοντας από το σπίτι που μεγάλωσες και τις ασφαλείς φτερούγες της οικογένειας, είναι λογικό κάθε φορά που επιστρέφεις να συνειδητοποιείς αφενός ότι έχεις μεγαλώσει και αφετέρου ότι οι γονείς σου έχουν μείνει στις εποχές που σε είχαν κάθε μέρα στα πόδια τους. Μπορεί να κοντεύεις τα 30, αλλά αυτοί θα σε βλέπουν πάντα 15.

Η μάσκα που φοράς εδώ είναι η πιο γλυκιά από τις μάσκες της λίστας. Προσπαθείς να μιλήσεις μόνο για τα καλά που σου συμβαίνουν γιατί δεν θέλεις να τους στεναχωρείς με τις αναποδιές. Δεν θες να τους φορτώσεις με τα δικά σου, άρα φοράς τη μάσκα του ευδιάθετου, γιατί είναι κρίμα τις λίγες φορές που σε βλέπουν κάθε μήνα να τους φανείς προβληματισμένος.

Αυτή η μάσκα είναι η πιο γλυκιά γιατί είναι μια μάσκα αγάπης.

Το ΑΛΦΑ twist της μάσκας: Οι στιγμές που η οικογένεια μαζεύεται γύρω από ένα κυριακάτικο τραπέζι ή στο σαλόνι, κοιτώντας παλιές φωτογραφίες. Πειράγματα, γέλια, συγκίνηση, αγάπη. Ποια μάσκα; Δεν χωράει καμία μάσκα εδώ.

Η μάσκα του τολμηρού στην παρέα

Ξέρεις πώς λειτουργεί το πράγμα στις αντροπαρέες. Οι ρόλοι είναι διακριτοί και χωρισμένοι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που κουβαλάμε από το σχολείο. Κάποιος είναι πιο ντροπαλός, κάποιος είναι πιο θαρραλέος, κάποιος έχει περισσότερη άνεση με τα κορίτσια, κάποιος είναι καλός στα αθλητικά. Τη μάσκα του τολμηρού πρέπει να τη φοράνε αυτοί που μπορούν να τη στηρίξουν.

Το ΑΛΦΑ twist της μάσκας: Το καλύτερο που έχει να κάνει ο μη τολμηρός της παρέας είναι να παραμείνει ο εαυτός του. Οι συνεσταλμένοι είναι ίσως το βαρόμετρο μιας αντροπαρέας. Είναι η ραχοκοκαλιά της. Καλό είναι να μην τους υποτιμά κανείς.

Η μάσκα του φλερτ

Δεν είναι καθόλου παράλογο. Στο φλερτ, τείνουμε να παρουσιάζουμε την πιο ειδυλλιακή εικόνα του εαυτού μας για να κατακτήσουμε τον άλλον. Τελείως θεμιτό και λογικό, αλλά μήπως πίσω από αυτή τη μάσκα απογοητεύουμε περισσότερο απ’ όσο γοητεύουμε; Επειδή το φλερτ μπορεί να εξελιχθεί σε σχέση ζωής, θα ήταν καλύτερο να είσαι από την αρχή ο εαυτός σου. Μήπως η αυθεντική πλευρά του εαυτού μας είναι τελικά πιο ακαταμάχητη;

 

Το ΑΛΦΑ twist της μάσκας: Στο φλερτ και τον έρωτα, δεν χωράνε συμβιβασμοί. Θα έπρεπε να σου ‘χει γίνει μάθημα μέχρι τώρα. Η ΑΛΦΑ πλευρά του εαυτού μας είναι αυτή που θα κριθεί στο τέλος. Κι εκεί οφείλουμε να είμαστε αληθινοί. Γιατί στα συναισθήματα, οι μάσκες περισσεύουν.