ORIGINALS

Οι πιο καλτ διαφημίσεις του Jumbo, στη σειρά

Η παρουσία της Λαίδης ήταν απλά η αφορμή για να βάλουμε επιτέλους σε μια σειρά αυτά τα μικρά καλτ αριστουργήματα.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι διαφημίσεις του Jumbo έχουν έναν ξεκάθαρο στόχο: να μας κάνουν να ασχοληθούμε μαζί τους. Και φυσικά το καταφέρνουν με άνεση. Να, κοίτα τι κάνω τώρα. Ασχολούμαι μαζί τους. Σατανικό.

Τραγούδια που σου κολλάνε στο κεφάλι σαν τσίχλα, πολλές φορές ένας διάσημος πρωταγωνιστής, αστείοι στα όρια του γελοίου στίχοι, επανάληψη, επανάληψη και επανάληψη και μπουμ: κάθε νέα διαφήμιση γίνεται πιο viral κι από γυμνή σέλφι της Κιμ Καρντάσιαν. 

Τελευταίο αριστούργημα, το πασχαλινό σποτ με πρωταγωνίστρια την Άντζελα Δημητρίου. Η Λαίδη διασκευάζει το “Ποια Θυσία”, 30 χρονιά μετά, στην εορταστική πετσούλα edition και μας δίνει την ιδανική ασίστ για ένα τιμητικό ranking σε όλα τα καλτ έπη που μας έχει χαρίσει το Jumbo τα τελευταία χρόνια. Εκτός κι αν θέλεις να κάτσουμε να αναλύσουμε στα σοβαρά τη διαφήμιση. Καλά το φαντάστηκα.

Are you Lady?  Φύγαμε.

15. “Γιατί έχεις τα Jumbo πλάι σου” Βαρβάκειος edition

Έτος κυκλοφορίας: 2011

Το Story: Ένας νονός τρέμει το βαφτιστήρι του (εντάξει παιδιά αν είναι να μας τρομοκρατούν ας μην γίνουμε ποτέ νονοί) και το αποφεύγει στο τηλέφωνο, μέχρι που οι χασάπηδες στη Βαρβάκειο αποφασίζουν να τον ενθαρρύνουν, τραγουδώντας όλοι μαζί “Γιατί έχεις τα Jumbo πλάι σου” στο ρυθμό του “Γιατί έχω εσένα πλάι μου” του Ρέμου.

Ο πρωταγωνιστής: Ο Πασχάλης, ένας τρομοκρατημένος νονός που μεταξύ μας είναι ίδιος με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο.

Η καλύτερη στιγμή: Οι λαμπάδες που κρέμονται δίπλα στα αρνιά και οι ποδιές Jumbo των χασάπηδων.

14. Ο άβολος τύπος που κάνει ντους

 

Έτος κυκλοφορίας: 2009

Το Story: Ένας φανατικός πελάτης του Jumbo τραγουδάει στο μπάνιο του επειδή τα “Jumbo του φτιάχνουν πάντα το κέφι”.

Ο πρωταγωνιστής: Ένας random τύπος με κακή φωνή.

Η καλύτερη στιγμή: Η κουρτίνα μπάνιου Jumbo με την τρύπα για μπανιστήρι και το χτύπημα με το χέρι στο τζαμάκι που εκτοξεύει τις σαπουνάδες.

13. Ο καραγκιόζης στα Jumbo

 

Έτος κυκλοφορίας: 2010

Το Story: Ένα video με πολλαπλά πολιτικά μηνύματα. Μουσική καραγκιόζη, βόμβες με ονομασίες όπως “φόροι”, “περικοπές”, “ΦΠΑ” και “14ος μισθός” (αυτό καλό δεν είναι;), πέφτουν πάνω στον πρωταγωνιστή, ο οποίος βρίσκει καταφύγιο στα Jumbo.

Ο πρωταγωνιστής: Ο καραγκιόζης φυσικά. Ο actual καραγκιόζης αυτή τη φορά.

Η καλύτερη στιγμή: Η animated χαρτοσακούλα Jumbo που καλύπτει το παράθυρο του σπιτιού του Καραγκιόζη.

12. Έξαλλη: Ε, ρε Jumbo που σας χρειάζεται

 

Έτος κυκλοφορίας: 2012

Το Story: Μια γυναίκα βλέπει την τιμή ενός υπαίθριου πάρκινγκ και αναφωνεί έξαλλη: “Ε, ρε Jumbo που σας χρειάζεται”. Η αλήθεια είναι ότι αν εγώ έβλεπα τέτοια τιμή, θα έβρισκα πολύ πιο γλαφυρά πράγματα να πω στους ιδιοκτήτες. Εύγε.

Ο πρωταγωνιστής: Μια γυναίκα με πολλά νεύρα.

Η καλύτερη στιγμή: Η όπισθεν κι η επιτόπου αναστροφή, βγαλμένη απ’ την ταινία “Η Καταδίωξη” με εκείνη την κόκκινη BMW.

11. Ερωτικό εκλογικό μήνυμα

Έτος κυκλοφορίας: 2012

Το Story: Θα κάνω μια και μοναδική εξαίρεση για ραδιοφωνικό σποτ, επειδή αυτό το έπος δεν γίνεται να αγνοηθεί. Ιούνιος 2012, η χώρα περνάει δύσκολα, κυβέρνηση δεν σχηματίζεται με τίποτα και το Jumbo δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια, στέλνοντας ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Στους ρυθμούς του “Μίλα Μου” στίχοι όπως “Μνημόνιο, πληγή κι εμπόδιο, έλα να βάλουμε μαζί λίγο ιώδιο” προκαλούν προβληματισμό και δίνουν αφορμή για σκέψη.

Ο πρωταγωνιστής: Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί (Ααααλέκα μου). 

Η καλύτερη στιγμή: Το ενωτικό μήνυμα με το οποίο κλείνει το σποτ. Στα εύκολα Ολυμπιακός, στα δύσκολα Jumbo.

10. Ρουφάμε και τα λέμε

Έτος κυκλοφορίας: 2012

Το Story: Το κόνσεπτ “Ε, ρε Jumbo που σας χρειάζεται” εμπλουτίζεται με λίγο ρούφηγμα ήλιου και ατάκες όπως “θα παραμείνω ντούρος, στιβαρός, Spiderman” αποκτούν άλλη χροιά. Κυριολεκτικά.

Ο πρωταγωνιστής: Άλλος ένας έρμος πατέρας που ρουφάει ήλιο στη μέση της ημέρας σε ένα άσχετο πάρκο. Εκεί μας έφτασαν.

Η καλύτερη στιγμή: Ο μπαλονάς που πετάγεται στην άκρη του πλάνου και αναφωνεί “ρουφάμε και τα λέμε, λέμε”.

9. Ο Χάρος κι ο παππούς

Έτος κυκλοφορίας: 2015

Το Story: O Χάρος στο πίσω κάθισμα ενός ταξί δεν έχει καμία αντίρρηση να “πάρει” τον παππού. Εντάξει, καλό.

Ο πρωταγωνιστής: Ο ταξιτζής με το σοβαρό ύφος, ο γελαστός παππούς και φυσικά ο Χάρος.

Η καλύτερη στιγμή: Ο παππούς στο πίσω κάθισμα με κόκκινη μύτη.

8. Κράζεις; Θαυμάζεις!

Έτος κυκλοφορίας: 2015

Το Story: Ο πιο άβολος τύπος (ναι, πιο άβολος απ’ αυτόν στο ντους πιο πάνω) στην ιστορία των διαφημίσεων, παρουσιάζει λαμπάδες. Τόσο άβολος που είναι φανταστικός, με ατάκες που θυμίζουν τον Τσάντλερ στα Friends όταν προσπαθούσε να βρει σλόγκαν για να τον πάρουν στη διαφημιστική. Φυσικά μας έμεινε το “Κράζεις; Θαυμάζεις!” για σλόγκαν.

Ο πρωταγωνιστής: Υπέροχος, με αφοπλιστικά σοβαρό ύφος. “Λαμπάδα Jumbo…Παρίσι!“.

Η καλύτερη στιγμή: Το -πιο σοβαρός πεθαίνεις- ύφος του.

7. Τα Jumbo δεν ξεχνώ

Έτος κυκλοφορίας: 2014

Το Story: Ένας Έλληνας αριστοκράτης ή fashion blogger, αν κρίνουμε απ’ το ντύσιμό του, γυρίζει την Ευρώπη (Λονδίνο-Παρίσι-Ρώμη για την ακρίβεια) ψωνίζοντας. Όσο κι αν ψωνίζει όμως, νοσταλγεί την Jumboσακούλα, για την οποία τραγουδάει στους ρυθμούς της μελωδίας που έπαιζε στο Blue Oyster στη Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή. Τι, όχι;

O πρωταγωνιστής: Ένας μουσάτος μπον βιβέρ με σοβαρά συμπτώματα νοσταλγίας. Ούτε ο Γεωργάτος όταν έπαιζε στην Ίντερ και του έλειπε ο φραπές έτσι.

Η καλύτερη στιγμή: Η αγκαλιά με το βλέμμα τρελού στην Jumboσακούλα.

6. Η Αχινό-Collection του Τρύφωνα Σαμαρά

 

Έτος κυκλοφορίας: 2015

Το Story: Ο Τρύφωνας Σαμαράς βγαίνει μέσα απ’ ένα μαργαριτάρι (αλίμονο) ντυμένος θάλασσα και κρατώντας ένα μικρόφωνο-αχινό παρουσιάζει την καλοκαιρινή κολεξιόν του Jumbo σε άπταιστα γαλλικά ανθρώπου που νομίζει ότι η Λιλ είναι πολυθρόνα του Ικέα. Μαν(ε)κεν – αχινοί (!) φέρουν πάνω τους τα νέα είδη του Jumbo σε μια τρομερή πασαρέλα.

Ο πρωταγωνιστής: Τεράστιος Τρύφωνας Σαμαράς, είμαι σίγουρος ότι παίζει τον εαυτό του και σκάει όντως στη θάλασσα μέσα σε μαργαριτάρια.

Η καλύτερη στιγμή: Το μπουγέλο στο τέλος.

5. Σφάξ’τη Now!

 

Έτος κυκλοφορίας: 2014

Το Story: Το άγχος του νονού για τη λαμπάδα και το δώρο στο βαφτιστήρι εξελίσσεται σε μοτίβο τρόμου στις διαφημίσεις του Jumbo. Αυτή τη φορά, ένας νονός-βοσκός σκέφτεται να πάρει λαμπάδα Μπομπ Σφουγγαράκη, όταν σύσσωμος ο χορός τον παρακινεί να σφάξει μια προβατίνα με τη μελωδία του “Touch Me”.

Ο πρωταγωνιστής: Ένας οικολόγος βοσκός που προτιμάει τα Jumbo απ’ τη σφαγή προβατίνων. Συγκίνηση.

Η καλύτερη στιγμή: Δύσκολο να διαλέξεις ανάμεσα στον πίνακα της πρώτης σκηνής, τις προβατίνες που “ζωντανεύουν” και το χωρίς λόγο κοντινό στη μούρη της προβατίνας στο τέλος.

4. Jumbo ο τιμωρός

 

Έτος κυκλοφορίας: 2013

Το Story: Καλό το Τζάνγκο του Ταραντίνο, όμως ο Τζάμπο ο Τιμωρός, είναι κλάσεις ανώτερος. Με ειδικό soundtrack “Τζάμπο”, υπερπαραγωγή, πυροβολισμούς, άλογα, τρομερή ομοιότητα και Στανίση!

Ο πρωταγωνιστής: O Jamie Foxx φαντάζομαι. Τι όχι;

Η καλύτερη στιγμή: Οι λίστες στις πλάτες των δούλων.

3. Αθερίνααα, Αθερίνααα

Έτος κυκλοφορίας: 2014

Το Story: Είπα ψέμματα. Κάνω άλλη μια εξαίρεση για ραδιοφωνικό σποτ, όμως δεν γίνεται να μείνει εκτός ούτε αυτό το διαμάντι. Μπίγαλης διασκευάζει Μπίγαλη και μετατρέπει το “Ρίνα-Κατερίνα” σε “Αθερίνα”. Ναι. Ναι. Ναι. Δεν θα πω ψέμματα. Μου άρεσε.

Ο πρωταγωνιστής: Big, Huge Big Alice, αυτοσαρκάζεται και τα σπάει.

Η καλύτερη στιγμή: “Και ρωτάω, ποιος να φταίει, που δεν πήγαμε καλαμαράκι day”.

2. Η νονά, η νονά, η Στανίση

 

Έτος κυκλοφορίας: 2013

Το Story: Μια μικρή ραψωδία. Η πρώτη παρουσία της πετσούλας, πριν την Άντζελα. Κάτι πιάνει τους εμπνευστές των διαφημίσεων το Πάσχα και κάνουν παπάδες. Εδώ, βλέπουμε Πασχαλιάτικο γλέντι σε ένα τυπικό ελληνικό σπίτι, όταν εμφανίζεται η νονά – Κατερίνα Στανίση μέσα σε ένα κόκκινο πασχαλιάτικο φόρεμα με δυο τεράστιες jumboσακούλες. Το κοντράστ του τύπου με τη φανέλα και της καλοντυμένης Στανίση είναι οσκαρικό. Soundtrack του σκηνικού: “Χωρίς Jumbo να ζήσω” στο ρυθμό του “Με τον οίκτο να ζήσω”.

Ο πρωταγωνιστής: H Κατερίνα Στανίση, με highlight το ειλικρινές γέλιο όταν της προσφέρουν λίγη πετσούλα.

Η καλύτερη στιγμή: Οι γραφικοί ψήστες. Κάθε τους ατάκα, κάθε τους γκριμάτσα.

1. Η  Άντζελα

Έτος κυκλοφορίας: 2016

Το Story: Η πιο φρέσκια απ’ όλες, η αφορμή για το κείμενο που διαβάζεις. Η Άντζελα περπατά με την πομπή της κρατώντας λαμπάδα και διασκευάζει το “Ποια Θυσία”. “Είσαι με άλλη στο χωριό κι εγώ βουρλίζομαι”, “Δεν αξίζει στο όνομά μου μια πετσούλα αρνί” και ανατρεπτικό φινάλε με εμφάνιση πρώην, ατάκα-κλισέ βγαλμένη απ’ το 1950 που ήδη έχει προκαλέσει “Χτύπα σαν άντρας”  και cliffhanger. Τελικά τι έγινε, ποιο αυγό έσπασε, θα μάθουμε ποτέ;

Ο πρωταγωνιστής: Μια είναι η Λαίδη και της αξίζει η κορυφή.

Η καλύτερη στιγμή: “Ωωωω!Lady;;”.

*Bonus! Η δική μου, καθόλου καλτ αγαπημένη

Δεν χωράει στο ranking διότι δεν είναι καλτ και χαλάει τη μανιέρα, όμως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα είναι η πιο γλυκιά και αληθινά αγαπημένη διαφήμιση των Jumbo. Όχι;