Unsplash
ORIGINALS

Πώς θα κατακτήσεις την ευγενή τέχνη της πρωτοτυπίας

6 + 1 μονοπάτια που θα σε οδηγήσουν στην κατάκτηση της πολυπόθητης αυθεντικότητας.

Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί τι κάνει έναν άντρα να ξεχωρίζει. Τι είναι αυτό που σαν προβολέα θα τον φωτίζει ενώ εκείνος βρίσκεται να περπατάει ανάμεσα στο πλήθος. Όσο μεγαλώνω αντιλαμβάνομαι ότι η άποψή μου αλλάζει δραστικά. Στην αρχή πίστευα ότι η εμφάνιση παίζει τεράστιο ρόλο, αυτή η πρώτη επαφή που θα σε μαγέψει. Αλλά ήμουν λάθος. Η αυθεντικότητα και αυτό που πηγάζει από μέσα σου είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις. Η τέχνη της πρωτουπίας, μοιάζει να μην έχει κανόνες αλλά έχει όμως μονοπάτια που μπορείς να ακολουθήσεις σε όλους τους τομείς της ζωής σου για να την κατακτήσεις.

Πριν από λίγο καιρό, κοιτάζοντας την δισκοθήκη μου έπεσα πάνω στο Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band των The Beatles, το οποίο κυκλοφόρησε μισό αιώνα πριν -συγκεκριμένα 1η Ιουνίου του 1967. Το έβαλα για άλλη μια φορά στο pickup και όταν ακούστηκαν οι πρώτες νότες του ‘Lucy in the Sky with Diamonds’ αναρωτήθηκα κάτι που έχω σκεφτεί για πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες. Όταν δημιουργούσαν, εκείνη την στιγμή που τελειοποιούσαν το μεγαλούργημά τους, είχαν επίγνωση ότι κοινοποιούσαν κάτι πραγματικά σπουδαίο στον κόσμο το οποίο θα επηρέαζε τόσο; Σαφές συμπέρασμα δεν έχω βγάλει ακόμα αλλά γνωρίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι δημιούργησαν μονοπάτια που ο καθένας μας μπορεί να ακολουθήσει για να φτάσει στην τέχνη της πρωτοτυπίας.

Το ένα και μοναδικό πράγμα που μετράει

Σκέψου όλες τις μεγάλες προσωπικότητες τις οποίες ζηλεύεις για όσα έχουν πετύχει και για αυτό που είναι. Σκέψου τον Steve Jobs, τον Elon Musk, τον Ayrton Senna, τον Michael Jordan, τον John Lennon και τον Salvador Dali. Όλοι τους ξεχώρισαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Αλλά ξεχώρισαν σε αυτό που αγαπούσαν. Δεν ξεχώρισαν επειδή απλά ήταν καλοί, ξεχώρισαν γιατί το αγαπούσαν και έβρισκαν δύναμη από μέσα τους. Ο μοναδικός κανόνας που μπορεί να σε κάνει αυθεντικό και ξεχωριστό είναι να ακολουθήσεις αυτό που σου λέει το μέσα σου.

Στυλ σημαίνει να είσαι ο εαυτός σου

Ξέχνα τα επιτηδευμένα ντυσίματα και όσα βλέπεις στα περιοδικά. Less is more μου είχε πει μια στυλίστρια. Μπορεί να φορέσεις το πιο ακριβό και το πιο μοδάτο σύνολο και πάλι να μην σου πάει. Αν μεσα στο ρούχο δεν νιώθεις άνετα, αν δεν σε εκφράζει τότε τι σημασία έχει η μόδα. Η μοναδικότητα δεν είχε ποτέ σχέση με τις μάρκες που γράφουν οι ταμπέλες των ρούχων. Το μόνο που έχει σημασία είναι πως εσύ τις αναδεικνύεις. Από την άλλη αν κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει όλα σου τα ρούχα με ένα κοίταγμα τότε κάτι έχεις κάνει λάθος αφού σίγουρα δεν έχεις βάλει την προσωπικότητα σου μέσα στο στυλ σου και προοπτική. Προοπτική την οποία σου δίνει σίγουρα ένα αξεσουάρ πάνω σου το οποίο είναι μεγαλύτερο σε ηλικία από εσένα.

Δεν υπάρχουν λάθη, μόνο πειράματα

Κανένας καλλιτέχνης, πρωτοπόρος ή επιφανής δεν έφτασε στην προσωπική του κορυφή από μόνος του. Άκουσε, διάβασε, επικοινώνησε με ανθρώπους οι οποίοι του έδωσαν συμβουλές και του περιέγραψαν εμπειρίες. Ο καθένας πρέπει να ζητάει με τον τρόπο του βοήθεια. Την χρειαζόμαστε είτε άμεσα είτε έμμεσα και το σημαντικό είναι να μην φοβόμαστε να κάνουμε λάθη. Άλλωστε όταν ανέβηκες πάνω στο ποδήλατο για πρώτη φορά έπεσες, όμως σηκώθηκες για να το κάνεις καλύτερα. Τότε δεν είχες τον φόβο του λάθους. Ίσως γιατί θα έπρεπε να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν υπάρχουν λάθη, παρά μόνο προσωπικά πειράματα που μας οδηγούν πιο κοντά στον εαυτό μας και στους στόχους μας. Και η αποτυχία είναι μια προσωρινή κατάσταση, συνήθισε την. Κάνει μεγαλύτερη την χαρά της επιτυχίας.

Να έχεις ανοιχτό μυαλό

Πρόσφατα στην χώρα μας είχε έρθει ο μεγάλος chef Ferran Adria και στην ομιλία του είχε πει “Creativity means not copying” -δημιουργικότητα σημαίνει να μην αντιγράφεις-. Η δημιουργικότητα προέρχεται από την διαφορετική οπτική σε υλικά, αγαθά και καταστάσεις τις οποίες είχαμε ταυτίσει με κάτι συγκεκριμένο. Είναι ένας μηχανισμός του μυαλού που κάνει μερικούς ανθρώπους να πάνε στο επόμενο επίπεδο. Για να το πετύχεις όμως αυτό πρέπει να έχεις αρχικά ανοιχτό μυαλό. Να βλέπεις το διαφορετικό, να το κρίνεις αλλά αν το κάνεις να επιτρέπεις και την κρίση. Μία φορά είχα διαβάσει ότι “Να σέβεσαι αυτόν που σε υποστηρίζει, αλλά να σέβεσαι περισσότερο αυτόν που σε κατακρίνει”.

Μάθε την ιστορία πίσω από τα πράγματα. Αυτή τα κάνει σημαντικά

Τι θα ήταν η Γκουερνίκα αν δεν ήξερες την ιστορία της; Τι θα ήταν το Imagine του Τζον Λένον αν δεν υπήρχε το background του πολέμου στο Βιετνάμ; Θα ήταν απλά δημιουργίες. Ένα bar, ένα μαγαζί, ένα αυτοκίνητο, ένας άνθρωπος που ξεχωρίζουν, το καταφέρνουν γιατί έχουν από πίσω τους μία μοναδική ιστορία, γεγονότα που τα έκαναν στο παρελθόν ξεχωριστά και τα ανέδειξε. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ψάξεις, να αναζητήσεις και να μάθεις αυτή την ιστορία που κρύβεται πίσω από το κάθε τι και να γνωρίσεις όλες του τις πτυχές.

Είμαστε οι επιλογές μας

Κάποτε ήμουν σε μία μπάρα, από αυτές τις γοητευτικές με χαμηλό φωτισμό και μαξιλαράκι στην άκρη. Είχα πιεί αρκετά όταν μου λέει ο μπαρμαν να με κεράσει άλλο ένα. Τελικά μετά από λίγο δέχομαι και ο συνοδοιπόρος της βραδιάς μου λέει “Πρέπει να μάθεις να λες όχι. Είναι πιο σημαντικό από το να λες συνέχεια ναι”. Εκείνη την στιγμή δεν ήθελα κριτική, αλλά όταν ξύπνησα την επόμενη αυτά τα λόγια στροβιλίζονταν στο μυαλό μου. Είμαστε οι επιλογές μας. Είμαστε τα ναι και τα όχι που θα πούμε. Είμαστε οι πράξεις μας. Όχι όμως οι πράξεις που είδαμε και αντιγράφουμε, αλλά οι πράξεις που πηγάζουν από μέσα μας που μας χαρακτηρίζουν.

Σκέψου την πρώτη φορά που πήγες να διαλέξεις αμάξι. Κοίταξες πολλά, άκουγες συνεχώς προτάσεις αλλά εσύ ήξερες βαθιά μέσα σου τι θες. Ένα αμάξι που μπορεί να το βλέπεις στους δρόμους κατα κόρον αλλά ελάχιστα παραλλαγμένο. Ένα αμάξι που έχει αγαπηθεί όπως κανένα άλλο αλλά σε ειδική έκδοση έτσι ώστε να ξεχωρίζει νομοτελειακά. Τέτοιο είναι το Mercedes Smart Dark Knight το οποίο με ολόμαυρη εμφάνιση, κόκκινα στοιχεία BRABUS και πλούσιο εξοπλισμό στο εσωτερικό θα σε κάνουν να το ερωτευτείς και θα καταλάβεις ότι για να ξεχωρίσεις αρκεί απλά να κοιτάξεις μέσα σου και να αναδείξεις τα πλεονεκτήματά σου με μία διαφορετική ματιά από ότι συνήθως. Είμαι σίγουρος ότι δεν είχες φανταστεί ποτέ το Smart με sport ξεχωριστή εμφάνιση όπως αυτή της ειδικής έκδοσης ‘Dark Knight’. Δεν είχες φανταστεί ότι θα μπορούσε τούτο το αυτοκίνητο να είναι ένας μαύρος ιππότης της ασφάλτου. Κι όμως αυτό αποτελεί περισσότερο από οτιδήποτε παράδειγμα για το ποιο μονοπάτι πρέπει να ακολουθήσεις για να ξεχωρίσεις και να δείξεις τον μοναδικό σου εαυτό. Αυτή είναι η τέχνη της πρωτουπίας και αυτή είναι η επιτομή της εφαρμογής της. Το Mercedes Smart Dark Knight.