ORIGINALS

Στερητικό σύνδρομο MSN; Αυτοί είναι οι 10 λόγοι που σου λείπει

Το κλασικό κι αγαπημένο messenger service της Microsoft κατέβασε πριν λίγους μήνες ρολά, έπειτα από 15 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας, λατρείας κι εθισμού και αυτοί είναι οι 10 βασικότεροι λόγοι που σου λείπει.

Έλα παραδέξου το. Το κουδούνισμα του μηνύματος του MSN, αυτός ο ενοχλητικός και ταυτόχρονα λυτρωτικός ήχος σου λείπει. Βασικά δεν σου λείπει μόνο αυτό, σου έχουν λείψει τα πάντα σχετικά με το MSN, έστω κι αν τον τελευταίο καιρό δεν το χρησιμοποιούσες και πολύ.

Ας περάσουμε γρήγορα γρήγορα στους λόγους:

1. Μιλούσες με την καψούρα σου

«X has just signed in». Πόσες φορές αυτές οι 5 λέξεις δεν είχαν κάνει την καρδιά σου να χτυπήσει γρήγορα; Αν είσαι λίγο πριν ή λίγο μετά τα 30 θα είχες προλάβει την εποχή που το κινητό δεν ήταν το βασικό μέσο επικοινωνίας και το «θα μου δώσεις το mail σου να σε κάνω add στο MSN» μεγαλύτερη ατάκα πεσίματος κι απ’ το «θες να πάμε για ένα ποτό». Αλήθεια, πόσες φορές δεν είχες ξημεροβραδιαστεί μπροστά στο PC σου, στέλνοντας χαζοτράγουδα και αναλύοντας τα πάντα με το κορίτσι που σου άρεσε; (καλά, μπορεί να ήταν και παραπάνω από ένα).

2. Στόκαρες χωρίς να κινδυνεύεις με περιοριστικά μέτρα

«Μα που γυρνάει, έχει να μπει online από το μεσημέρι». Παραδέξου το, μεταξύ μας είμαστε. Το MSN ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος να στοκάρεις την καψούρα σου. Όσο έβλεπες το πράσινο φωτάκι του online, ένιωθες ήσυχος ότι το κορίτσι βρίσκεται μπροστά στον υπολογιστή, αρά μακριά από πειρασμούς. Όταν το πράσινο μετατρεπόταν στο πορτοκαλί του away, ή ακόμα χειρότερα, σε εκείνο το εφιαλτικό γκρίζο του offline, πάγωνες και χίλιες σκέψεις περνούσαν από το μυαλό σου, οι οποίες κατέληγαν στην εξής μια: βρήκε γκόμενο.

3. Για μερικούς ήσουν απλά αόρατος

Όταν πρωτοέμαθες το MSN είχες όρεξη να μιλήσεις στους πάντες. Όταν ξεψάρωσες, δυο μαγικές λέξεις έκαναν την εμφάνισή τους: «Appear Offline». Σαν άλλο stealth mode, το appear offline σου επέτρεπε να επιλέξεις εσύ με ποιον θα μιλήσεις και πότε, αποφεύγοντας τον ενοχλητικό συμφοιτητή ή τον γνωστό που έκανες add από ευγένεια, καταλήγοντας βασικά να μιλάς μόνο με το κορίτσι που σου άρεσε και τους κολλητούς σου.

4. Έφερε τα group chats στη μόδα

Πολύ πριν το γκρουπ chat του Whatsapp, το MSN σου έδωσε τη δυνατότητα να μιλάς με όλους σου τους κολλητούς ταυτόχρονα, σχολιάζοντας τα πάντα, απ’ τα γκομενικά σας μέχρι τον καινούριο παικταρά που πήρε η ομάδα. Όταν μάλιστα ζητούσες από κάποιον φίλο να κάνει «τυχαία» add στη συζήτηση κι αυτή που σου άρεσε, έφερνες το «να κανονίσουμε να πάμε για ένα ποτό όλοι μαζί» στον υπολογιστή σου.

5. Σου πρωτογνώρισε το trolling

OK, όλη μέρα στο group chat με τους κολλητούς σου, έγραφες πολλές καφρίλες. Όταν όμως ήθελες να πας την πλάκα λίγο πιο πέρα, αλλαζες το username σου σε αυτό του κολλητού σου και αποκάλυπτες πως «μερικά βράδια μου αρέσει να κοιμάμαι ντυμένος νυφούλα». Πριν προλάβουν να καταλάβουν όλοι τι έγινε, άλλαζες πίσω στο δικό σου username σαν να μην τρέχει τίποτα και απλά απολάμβανες την αμηχανία που είχες προκαλέσει. Κι αν δεν το έκανες, δεν νιώθεις τώρα ότι θα έπρεπε; (να τρολάρεις, όχι να ντύνεσαι νυφούλα).

6. Γινόσουν λιγάκι hipster

Έλα μην κρύβεσαι, κι αυτό για το κορίτσι που σου άρεσε το έκανες. Επέλεγες το «Turn On What I’m Listening To» ώστε να βλέπουν όλοι τι ακούς και μετά έβαζες μόνο ψαγμένα και συναισθηματικά τραγούδια, ελπίζοντας να το προσέξει και να κάνει κάποιο σχόλιο τύπου «τι ωραίο τραγούδι, δεν ήξερα ότι είσαι τόσο ευαίσθητος».  Αν είχες ήδη κατακτήσει το κορίτσι, τότε απλά ήθελες να δείξεις στους υπόλοιπους πόσο κουλ είσαι, ακούγοντας μουσική που δεν είχαν ανακαλύψει ακόμα.

7. Έσπαγες (και σου έσπαγαν) νεύρα με το Nudge

Μην κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν λένε, κι η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη εφαρμογή για αυτή την ατάκα από το Nudge, τον φοβερά εκνευριστικό ήχο που ταυτόχρονα «ταρακουνούσε» όλο το παράθυρο συνομιλίας. Τέλειο όταν έπιανες τους φίλους σου απροετοίμαστους, κάνοντάς τους απανωτά Nudge, ανυπόφορο όταν εσύ ήσουν το θύμα.  Ό,τι πιο κοντινό σε σκούντημα κεφαλιού σου έχουν κάνει πότε μέσω υπολογιστή, βοηθώντας σε να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό σου σε βρισιές και κατάρες.

8. Μοίραζες απλόχερα σοφία στο personal message

 

Σαν άλλος προπομπός του Twitter, στo personal message έπρεπε να χωρέσεις ένα ψαγμένο μήνυμα σε λίγους χαρακτήρες. Συνήθως ήταν κάποιοι στίχοι του τραγουδιού που άκουγες όλη μέρα εκείνη την εποχή ή ατάκες από την αγαπημένη σου ταινία. Όταν η ομάδα σου κέρδιζε το ντέρμπι ή είχες φάει χυλόπιτα, έγραφες κι ένα «ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ» προς πάσα κατεύθυνση και καθάριζες. Όσο για το username, αυτό δεν άλλαζε τόσο συχνά, (εκτός κι αν ήθελες να τρολάρεις) μιας και σηματοδοτούσε αυτό που πάντα ήθελες να γίνεις (και μάλλον δεν έγινες ποτέ, εκτός κι αν είσαι όντως ο Batman7, οπότε ξερώ γω, μπράβο σου και λυπάμαι που μεγάλωσες ορφανός).

9. Emoticons υπήρχαν

Ξεκίνησε με τα κλασικά κίτρινα προσωπάκια και μετά σου έδωσε την πάσα να φτιάξεις τα δικά σου. Ε, αυτό ήταν. Όταν έγραφες «χαζός» εμφανιζόταν αυτόματα το πρόσωπο του τύπου που δεν συμπαθούσες ιδιαίτερα επειδή σου είχε φάει τη γκόμενα, ενώ όταν έγραφες «θεός» εμφανιζόσουν, φυσικά, εσύ. Όλο το παιχνίδι των emoticons ήθελε βέβαια το μέτρο του μιας και σίγουρα θα είχες κάνει add εκείνη την κοπέλα που είχε αντικαταστήσει ακόμα και τα γράμματα με emoticons, κάνοντας αυτά που σου έγραφε να μοιάζουν με πίνακα αφηρημένης τέχνης.

10. Μπορούσες να είσαι ο Macho_man7 και η ΚαυτήΣούζυ21 ταυτόχρονα

Όρεξη και διαφορετικά e-mail να είχες και μπορούσες να φτιάξεις όσα MSN τραβούσε η ψυχή σου.  Σίγουρα λοιπόν θα είχες δώσει το ψεύτικο MSΝ σου σε κάποιον ανυποψίαστο που νόμιζε πως ήσουν η «ΚαυτήΣούζυ21» ενώ ήσουν απλά…εσύ, ένας μουσάτος νεαρός που βαριόταν με τους φίλους του και τρόλαρε ξανναμένους άντρες που έψαχναν θηλυκή παρέα και έπεφταν θύμα της πλάκας σου. (τι, μόνο εγώ το έκανα;)

Δόξα τω θεώ, στον καιρό της τεχνολογίας οι επίδοξοι αντικαταστάτες του MSN δεν λείπουν, είτε πρόκεται για το Skype, είτε για το Whatsapp είτε για πολλές ακόμα αντίστοιχες εφαργογές σε PC και smartphones. Κανένα από αυτά ωστόσο δεν σου προσφέρει τη μαγεία του MSN, ίσως επειδή το έχεις συνδέσει με τα πιο αθώα σου χρόνια. Αν πάλι νιώθεις ακόμα κολλημένος με το MSN και δεν μπορείς με τίποτα να ξεκολλήσεις, δες αυτό το Twitter Account σαν ένα μοντέρνο group therapy.