OPINIONS

Στη σειρά: Οι 21 καλύτεροι Άντερσον

Από τον Γουές μέχρι τον Πολ Τόμας κι από τον Κένετ μέχρι την Πάμελα, βάζουμε στη σειρά όλους τους Άντερσον.

Μεγάλη χρονιά για το όνομα Άντερσον φέτος. Καταρχάς και οι 4 επιφανείς σκηνοθέτες Άντερσον έχουν καινούρια ταινία εν έτει 2014. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά.

(Δεν έχω ιδέα αν έχει συμβεί ξανά, αλλά πραγματικά ποιες είναι οι πιθανότητες.)

Γουές Άντερσον, “Grand Budapest Hotel”. Πολ Τόμας Άντερσον, “Inherent Vice”. Πολ Γ.Σ. Άντερσον, “Pompeii”. Ρόι Άντερσον, “Ο Εγγλέζος Που Ανέβηκε Ένα Λόφο Αλλά Κατέβηκε Ένα Βουνό“. Χαμός!

Η τελευταία μάλιστα, που βραβεύτηκε και στο Φεστιβάλ Βενετίας, προβάλλεται φέτος ως ταινίας λήξης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Κι άλλος χαμός!

Γι’αυτό κι εμείς, εραστές του zeitgeist και της απύθμενης τυχαιότητας, γιορτάζουμε το Έτος των Άντερσον κατατάσσοντάς τους όλους, από τον πιο ‘α ναι, κι αυτός’ μέχρι τον πιο ‘ε ναι, Αυτός’.

21, Άντερσον

Της Μάντσεστερ ο μέσος. Ο ποδοσφαιριστής που ξεχνάς ότι τον έχεις στην ομάδα σου ακόμα και τη στιγμή που τον βλέπεις να πασάρει.

20, Μαρκ Άντερσον

Είναι από τους μετριότερους παίχτες που έχουν παίξει ποτέ σε δύο Super Bowl, με δύο μάλιστα διαφορετικές ομάδες. Έχει κατεβάσει στο έδαφος τον αντίπαλο quarterback και στα δύο! Πόσο κακός μπορεί να ήταν; Μαρκ Άντερσον, είσαι ωραίος ρε φίλε.

19, Άντερσον Βαρεχάο

Θα έλεγα πως με τέτοιο μαλλί πρωτάθλημα δεν παίρνεις αλλά φέτος οι Καβαλίερς θα πάρουν πρωτάθλημα οπότε τι να πούμε πια, μας τέλειωσαν τα επιχειρήματα.

18, Άντερσον Κούπερ

Για CNN καλός είναι.

17, Άντονι Άντερσον

Ήταν τέλειος στην 4η σεζόν του “Shield” ως Αντουόν Μίτσελ. Πρωταγωνιστεί και στο “Black-ish”. Έχω μια αόριστη αίσθηση πως Είναι Καλός, αλλά όχι σε βαθμό που με νοιάζει πραγματικά κιόλας.

16, Δικαστής Άντερσον

Χαρακτήρας του “Judge Dredd”  που δεν είναι ο ίδιος ο Ντρεντ. Στην πιο πρόσφατη ταινία την έπαιξε η Ολίβια Θίρλμπι, οπότε πόντοι γι’αυτό.

15, Άνταμ Άντερσον

Είναι ο ένας από τους δύο Hurts, μη με ρωτήσετε ποιος, πάντως είχαν βγάλει τέλειο ντεμπούτο και κάνουν πολύ καλό live.

14, Λόρι Άντερσον

Πειραματική καλλιτέχνης που έγινε γνωστή με το “O Superman”. Αυτό είναι το ποπ χιτάκι της δηλαδή. Επίσης τα είχαν με τον Λου Ριντ για 20+ χρόνια.

13, Τζέρι Άντερσον

“Thunderbirds”!

12, Μίστερ Άντερσον

“Whoa” ρε Νίο. Εντάξει είσαι εκλεκτός και ωραίος δε λέω, αλλά το κουπί οι άλλοι το τραβήξανε.

11, Μπίμπι Άντερσον

Η πρωταγωνίστρια των Ίνγκμαρ Μπέργκμαν σε ένα μάτσο από τις διασημότερες ταινίες του, όπως Άγριες Φράουλες και Περσόνα. Εντάξει, δεν είναι και Χάριετ Άντερσον.

10, Κένετ Άντερσον

Επιθετικός της καρδιάς όλων εμάς των πολυάριθμων Ελλήνων οπαδών της Μπολόνια και θαυμαστών της Εθνικής Σουηδίας που έφτασε στην 4άδα του Μουντιάλ των ΗΠΑ το ’94. Σκόρερ ενός εκ των ωραιότερων γκολ των ’90s.

9, Ρόι Άντερσον

Έχει γυρίσει ταινιάρες, αλλά έχει γυρίσει ξερωγώ 5 ταινίες σε 40 χρόνια. Τα “Τραγούδια από το Δεύτερο Όροφο” είναι το χιτάκι του, το “Περιστέρι που Κάθεται στο Κλαδί Αναλογιζόμενο την Ύπαρξη” (ή όπως μεταφράστηκε) είναι το ήδη βραβευμένο νέο έργο του. Μέγας. Όχι και Πολ Γ.Σ., αλλά ψιλο-μέγας τελοσπάντων.

8, Ίαν Άντερσον

Κιλά respect στον άνθρωπο που έκανε mainstream μουσική καριέρα παίζοντας φλάουτο. Μπόνους θέσεις για την ατάκα “Flute is a heavy, metal instrument.” Και για το “Aqualaung”.

7, Χάριετ Άντερσον

Η Μόνικα από το “Καλοκαίρι με τη Μόνικα” του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ο οποίος είχε ξεκάθαρα δυσκολία στο να βρει πρωταγωνίστριες με άλλο επίθετο.

6, Ρίτσαρντ Ντιν Άντερσον

Μαγκάιβερ! Δηλαδή δεν είναι κι ο Χαϊλάντερ, αλλά είναι έστω ο Μαγκάιβερ.

5, Πολ Γ.Σ. Άντερσον

Μεταξύ μας, στην μη-δημόσια εκδοχή αυτής της λίστας, ο παντρεμένος με τη Μίλα Γιόβοβιτς σκηνοθέτης των “Event Horizon”, “Pompeii”, “Mortal Kombat” και “Resident Evil” είναι πολύ πιο πάνω. Μην βγει παραέξω.

4, Πάμελα Άντερσον

Πάμελα Άντερσον.

3, Πολ Τόμας Άντερσον

Είναι ο Πολ Τόμας Άντερσον το σκηνοθετικό αντίστοιχο των Radiohead; Τροφή για σκέψη, αυτό το μουντό Σαββατοκύριακο. (Καλό χειμώνα!)

2, Γκίλιαν Άντερσον

Από τη Σκάλι των “X-Files” μέχρι έξαφνα πρωταγωνιστικό ρόλο στην επερχόμενη 3η σεζόν του μαγικού “Hannibal” κι από ερμηνειάρες σαν το “House of Mirth” μέχρι τον ακτιβισμό της και τον αξιοπρόσεκτο τρόπο με τον οποίο μεγαλώνει στο Χόλιγουντ (κάτι που οι γυναίκες ηθοποιοί δεν είναι καθόλου εύκολο να κάνουν), καμία θέση δε θα ήταν υπερβολικά ψηλά γι’αυτήν.

1, Γουές Άντερσον

Γουες, μη σταματήσεις ποτέ να γυρίζεις ενήλικα παραμύθια για το τι σημαίνει να είσαι πάντα παιδί.