ORIGINALS

Οι 10 εφιάλτες που όλοι έχουμε δει πάνω από μία φορά στη ζωή μας

Σε κυνηγάνε και δεν μπορείς να τρέξεις, το αμάξι με τα σπασμένα φρένα, οι Πανελλήνιες κι όλα εκείνα τα όνειρα που μας έχουν στοιχειώσει.

Όσο και να μην πιστεύουμε τα όσα γράφει ένας Καζαμίας, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως στα κείμενά του περιλαμβάνονται κάποιες πανανθρώπινες αλήθειες σχετικά με τα όνειρα. Αλήθειες που δεν έχουν να κάνουν με την ερμηνεία των ονείρων, αλλά με το γεγονός πως όλοι έχουμε δει κάποιες στιγμές στη ζωή μας πάνω κάτω τα ίδια όνειρα.

Αλλιώς δεν θα είχε και λόγο ύπαρξης ένας Καζαμίας, αφού θα έπρεπε να περιλαμβάνει τις άπειρες random εκδοχές ονείρων που θα έβλεπε ο καθένας από εμάς, καθημερινά. Πάμε να δούμε τα όνειρα που όταν είδαμε για πρώτη φορά νιώσαμε μοναδικοί, αλλά μόλις τα διηγηθήκαμε στους φίλους μας συνειδητοποιήσαμε πως έχουν στοιχειώσει -γιατί στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για εφιάλτες- τα βράδια όλων μας.

Σε κυνηγούν, αλλά δεν μπορείς να τρέξεις

Το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι δεν μπορείς να τρέξεις, αλλά ότι δεν μπορείς καν να περπατήσεις. Έχεις την αίσθηση ή έχεις δει το κακό να σε πλησιάζει, είτε αυτό είναι άνθρωπος είτε όχημα είτε φάντασμα και ενώ μέσα σου έχεις απεριόριστη θέληση και ανάγκη να κάνεις ένα σπριντ που θα ζήλευε κι ο Γιουσέιν Μπολτ, καταλήγεις να κινείσαι με ταχύτητα που επαναπροσδιορίζει τον όρο slow motion.

Πότε ξυπνάς: Ένα κλικ πριν σε πιάσουν.

Δεν πιάνουν τα φρένα του οχήματος που οδηγείς

Εκεί που κοιμάσαι σαν πουλάκι, ξαφνικά βρίσκεσαι στη θέση του οδηγού ενός ποδηλάτου, ενός αυτοκίνητο ή μιας μοτοσυκλέτας λίγα δευτερόλεπτα πριν την επερχόμενη σύγκρουση με άλλο όχημα ή με κάποιο κτίριο. Είτε πατάς φρένο, είτε τραβάς χειρόφρενο, το όχημα δεν αντιδρά και κινείται με αντιστρόφως ανάλογη ταχύτητα από όση έτρεχες στο από πάνω όνειρο.

Πότε ξυπνάς: Δέκατα του δευτερολέπτου πριν τη σύγκρουση.

Πέφτεις, πέφτεις, πέφτεις

Το από πού πέφτεις διαφέρει από όνειρο σε όνειρο. Υπάρχουν, όμως, δύο κοινές συνισταμένες. Πρώτον, ‘είναι ελεύθερη και κρύα κι αχαλίνωτη η πτώση‘ και δεύτερον η κατάληξή της σε ξυπνάει με την αίσθηση ότι μόλις έχεις πέσει από το κρεβάτι.

Πότε ξυπνάς: Πριν σκάσεις στο έδαφος.

Η σεξουαλική σκηνή που κόβεται στη μέση

Αν είχαμε κάνει σεξ στην πραγματικότητα όσες φορές μας έχει κοπεί ένα σεξουαλικό όνειρο στη μέση, θα είχε ο καθένας μας μια ντουζίνα παιδιά. Η φράση ‘με έκοψε πάνω στο καλύτερο’ πρέπει να βγήκε από τέτοιου είδους όνειρα. Η μεγαλύτερη αδικία σε σχέση με τους εφιάλτες είναι πως όταν ξυπνάς στη μέση της νύχτας παρακαλάς να δεις τη συνέχεια του συγκεκριμένου ονείρου την οποία δεν βλέπεις ποτέ, ενώ όταν ξυπνάς από εφιάλτη αν και παρακαλάς να μην τον ξαναδείς, καταλήγεις να βλέπεις ολόκληρη την τριλογία.

Πότε ξυπνάς: Μόλις ολοκληρωθούν τα χαμουρέματα, αλλά πριν μπεις στο ψητό.

Ξαναδίνεις Πανελλήνιες

Είτε έδωσες Πανελλήνιες πριν μερικούς μήνες είτε πριν μερικές δεκαετίες, το όνειρο πάει συνήθως κάπως έτσι. Κάθεσαι σε ένα θρανίο, σου δίνουν την κόλλα που πρέπει να γράψεις τις απαντήσεις και εσύ ή δεν προλαβαίνεις να γράψεις αυτά που θες ή δεν έχεις ιδέα από τα θέματα. Κυκλοφορεί και σε εναλλακτική με εξετάσεις για Lower ή δίπλωμα άλλης γλώσσας.

Πότε ξυπνάς: Μόλις ξεκινάς να γράφεις.

Αργείς να φτάσεις σε σημαντικό ραντεβού

Όσο νωρίτερα από το προγραμματισμένο ραντεβού και να βάλεις το ξυπνητήρι, πάντα αυτό χτυπάει την τελευταία στιγμή. Όσο γρήγορα και να ντυθείς, όσο γρήγορα να τρέξεις και όσο γρήγορα και να οδηγήσεις, φτάνεις αρκετά καθυστερημένος στο προγραμματισμένο ραντεβού, το οποίο περίμενες εδώ και μήνες.

Πότε ξυπνάς: Μόλις φτάνεις στο ραντεβού και αρχίζεις να δικαιολογείσαι για την αργοπορία σου.

Βγαίνεις γυμνός από το σπίτι

Αφού βγεις από το σπίτι και φτάσεις σ’ ένα δημόσιο χώρο (δρόμο, συγκοινωνία, σχολική αίθουσα) συνειδητοποιείς ότι είσαι σχεδόν γυμνός. Για παράδειγμα, έχεις ξεχάσει να φορέσεις παντελόνι, μπλούζα ή παπούτσια.

Πότε ξυπνάς: Λίγο πριν έρθεις αντιμέτωπος με την κοινωνική κατακραυγή ή συλληφθείς για προσβολή της δημοσίας αιδούς.

Ξαναπάς στο στρατό

 

Αν και έχεις πλήρη συνείδηση ακόμα και στον ύπνο σου πως έχεις τελειώσει εδώ και χρόνια την στρατιωτική σου θητεία, σε βλέπεις να βρίσκεσαι ξανά μέσα στην μονάδα που είχες υπηρετήσει. Όσο και να προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει, εσύ συνεχίζεις να κάνεις τη θητεία σου.

Πότε ξυπνάς: Πριν το πρώτο καψόνι.

Σου πέφτουν τα δόντια

Χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο και χωρίς το συγκεκριμένο συμβάν να έχει σχέση με το υπόλοιπο όνειρο, συνειδητοποιείς πως έχεις χάσει από ένα έως όλα σου τα δόντια., τα οποία είτε φτύνεις είτε κρατάς σαστισμένος στην παλάμη σου.

Πότε ξυπνάς: Λίγο πριν βάλεις τα κλάματα.

Πεθαίνεις

Το συγκεκριμένο όνειρο θα μπορούσε να είναι το σίκουελ κάποιου από τα τρία πρώτα που αναφέρονται σε αυτό το κείμενο. Παρόλα αυτά, στο όνειρο που έχεις πεθάνει μπαίνεις απευθείας στο ρόλο του νεκρού, χωρίς προκαταρκτικά που αφορούν το πώς κατέληξες σε αυτή την κατάσταση. Στις περισσότερες σκηνές του ονείρου βλέπεις τις αντιδράσεις αγαπημένων σου προσώπων για το χαμό σου.

Πότε ξυπνάς: Πριν την ανάσταση.