SHUTTERSTOCK
ORIGINALS

Τα 10 χειρότερα γλυκά εκεί έξω

Τι σοκολατάκια με λικέρ και πορτοκάλι, ας είμαστε σοβαροί.

Στο μυαλό όλων (και την όρεξή μας) υπάρχουν τα καλά, τα μέτρια και τα απαίσια φαγητά. Το ποιο φαγητό ανήκει πού είναι υποκειμενικό, όμως σε ελάχιστους από εμάς αρέσουν όλες οι συνταγές, κάτι που μου φαίνεται απολύτως φυσιολογικό.

Από την άλλη, τα γλυκά δείχνουν να απολαμβάνουν μια αδικαιολόγητη ασυλία. Βρίσκονται τοποθετημένα σε ένα βάθρο που ειλικρινά, δεν αξίζει σε όλα. Όποτε κάποιος ξεστομίσει την ατάκα “να φέρω και το γλυκάκι;” σε ένα τραπέζι, αμέσως ξεσπάνε στην παρέα αυθόρμητα χαμόγελα χαράς και ενθουσιασμού.

Κι όμως, δεν θα έπρεπε. Κάθε τι γλυκό δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και νόστιμο και ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η αλήθεια. Υπάρχουν γλυκά τα οποία όχι μόνο δεν τα περιμένουμε με ανυπομονησία, αλλά δεν θα τα αγγίζαμε καν αν τα έφερναν μπροστά μας.

Για να το αποδείξουμε, φτιάξαμε μια -απολύτως υποκειμενική- λίστα με τα γλυκά αυτά. Όποιος διαφωνεί ή θέλει να προσθέσει το δικό του είναι ελεύθερος να το κάνει. Να μας αλλάξει πάντως τη γνώμη, αποκλείεται. Κουμάντο στα στομάχια μας δεν κάνει κανείς κύριοι.

Γλυκά του κουταλιού

Αν θέλαμε να φάμε φρούτο, θα τρώγαμε φρούτο. Το να τρως ένα μικρό και μίζερο κομμάτι νεράντζι, μασκαρεμένο σαν γλυκό, είναι σκέτη κοροϊδία. Έτσι κι αλλιώς, το ακανόνιστο σχήμα κι η περίεργη υφή ενός τέτοιου γλυκού που μοιάζει συνήθως σαν να το έχει μαζέψει κάποιος από το πάτωμα, λειτουργούν από μόνα τους αποτρεπτικά για να το φας με όρεξη.

Πού τα προσφέρουν συνήθως: Σε σπίτια γιαγιάδων και θείων, ειδικά στα χωριά.

Δίπλες

Δεν χρειάζεται να πω πολλά. Οι δίπλες αποτελούν παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό και δεν ασχολείται μαζί τους ΚΑΝΕΙΣ. Όλοι αναλώνονται σε τσακωμούς για τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες και την ίδια στιγμή οι δίπλες ρημάζουν στις πιατέλες και δέχονται ανελέητο, αλλά απολύτως δικαιολογημένο σνομπάρισμα. Ποιος θέλει να φάει ένα γλυκό που κάθε του μπουκιά σε κάνει να αναζητάς λίτρα νερού για να ηρεμήσεις και είναι σχεδόν αδύνατο να μην λερωθείς;

Πού τα προσφέρουν συνήθως: Στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, ως αντιπερισπασμό για τα μελομακάρονα.

Χαλβάς

SHUTTERSTOCK

Μόνο ο σιμιγδαλένιος αξίζει να διασωθεί. Οι υπόλοιποι, είναι σαν να τρως άμμο ή χώμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο χαλβάς συνοδεύει το πιο μίζερο τραπέζι του χρόνου, αυτό της Καθαράς Δευτέρας, από το οποίο δεν χορταίνει κανείς. Κανονικά θα έπρεπε να σερβίρεται μόνο ως τιμωρία σε άτακτα παιδιά.

Πού τον προσφέρουν συνήθως: Στα τραπέζια της Καθαράς Δευτέρας και σε ταβέρνες της επαρχίας.

Κορνέδες

Παλιομοδίτικο, άβολο, με σχήμα και όψη που δεν σε εμπνέει καθόλου και τρομερά λιγωτικό. Και εδώ που τα λέμε, αν επρόκειτο για ωραίο γλυκό, θα το σπαταλούσαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού για να το πετάξουν στους παίκτες στο προπονητήριο του Ρέντη, στα πέτρινα χρόνια της ομάδας;

Πού τους προσφέρουν συνήθως: Σε πανηγύρια και πάντα θα υπάρχει κι εκείνος ο παράξενος συνάδελφος που θα φέρει να κεράσει κορνέδες χωρίς λόγο.

Ταούκ κιοκσού

Δεν χρειάζεται να πω πολλά, θα αναφέρω απλά πως η συνταγή του παραπάνω γλυκού περιλαμβάνει ένα στήθος κοτόπουλου. Επαναλαμβάνω, το παραπάνω γλυκό περιλαμβάνει στήθος κοτόπουλου.

Που το προσφέρουν συνήθως: Τι σημασία έχει ρε παιδιά, περιλαμβάνει στήθος κοτόπουλου, και στον Παράδεισο να το προσφέρουν δεν θα πάμε.

Παστέλι

Είμαι έτοιμος να δεχθώ τα πυρά για την επιλογή αυτή, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος να επιλέξει να φάει αυτά τα κομμάτια σουσαμιού κολλημένα μεταξύ τους, εκτός κι αν έχει χάσει κάποιο στοίχημα. Στο σημείο αυτό, να υπενθυμίσω ότι το ταούκ κιοκσού περιλαμβάνει στήθος κοτόπουλου, αισθάνομαι ότι δεν το έχουμε τονίσει αρκετά αυτό.

Πού το προσφέρουν συνήθως: Πλέον σε κάτι μαραθωνίους, υποτίθεται για ενέργεια κλπ. Και μετά μου λέτε να πάω να τρέξω. Να ταλαιπωρηθώ τόσα χιλιόμετρα και στο τέλος να με περιμένει κι ένα παστέλι. Ρε είστε τρελοί;

Μπισκότα με πορτοκάλι

SHUTTERSTOCK

Ακόμα μια επιλογή με προσωπικό κόστος, που θα έλεγε κι ο Μανιάτης, όμως είμαι εδώ για να το αναλάβω. Γιατί, γιατί, γιατί να θέλεις να χαλάσεις ένα υπέροχο μπισκοτένιο γλυκό με σοκολάτα, βάζοντας μέσα και κομμάτια πορτοκαλιού; Ποιος το δοκίμασε και του άρεσε, πού αποσκοπούσε και κυρίως, πώς διάολο μας έπεισε και το συνεχίσαμε;

Πού τα προσφέρουν συνήθως: Σε παιδικά πάρτι και βαρετά καλέσματα, επειδή είχαν ξεμείνει στο ντουλάπι.

Σοκολατάκια με λικέρ

SHUTTERSTOCK

Ανοίγεις το σακουλάκι. Βλέπεις μέσα ωραίο σοκολατάκι, πολλά υποσχόμενο, γλυκό. Τρως σοκολατάκι. Ξαφνικά γεμίζει το στόμα σου ζουμιά. Χωρίς να το έχεις ζητήσει, έχεις μόλις πιει λικέρ. Γιατί να πιεις λικέρ αν είσαι κάτω από 70 χρονών; Και κυρίως, χωρίς καν να το έχεις ζητήσει.

Πού τα προσφέρουν συνήθως: Σε λόμπι ξενοδοχείου.

Τιραμισού

SHUTTERSTOCK

Λοιπόν, κάποιος αποφάσισε να συνδυάσει ένα τυρί, ζάχαρη, κρέμα και καφέ(!) για να φτιάξει κάτι γλυκό που μοιάζει με παστίτσιο και σου αφήνει μια έντονη καφεδίλα στο στόμα. Πραγματικά, τι είχε καπνίσει. Ρε αυτά τα κάνανε στο Friends για πλάκα κι εμείς τα τρώμε και τα θεωρούμε και νοστιμιές;

Πού τα προσφέρουν συνήθως: Σε πατισερί-μπουλανζερί.

Οι new age τούρτες

SHUTTERSTOCK

Μιλάω γι’ αυτές τις περίπλοκες τούρτες που έχουν πάνω, εκτός απ’ τα πατροπαράδοτα υλικά, διάφορα φρούτα, σιρόπια, αβοκάντο, τρούφα, βίδες, καυσαέριο κι ένα αρμόνιο. Ήμαρτον δηλαδή, αρκεί η σοκολάτα με φράουλες, υπάρχει λόγος που όλοι την προτιμάνε τόσα χρόνια.

Πού τις προσφέρουν συνήθως: Σε κάτι new age ζαχαροπλαστεία, για παιδιά με ονόματα όπως Λούσι και Ρόδος.