ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αυτή είναι η χειρότερη απόλυση της ιστορίας

Και συνέβη στον Pete Best.

Ο Ringo Starr δεν ήταν ο πρώτος drummer των Beatles. Ο Ringo Starr δεν ήταν καν ο καλύτερος drummer ανάμεσα στους Beatles, σύμφωνα με το κάπως ειρωνικό hoax που αποδίδεται ξανά και ξανά στον John Lennon και μάλλον δεν θα γλιτώσουμε ποτέ απ’ αυτό. Ο πρώτος drummer των Beatles ήταν ο Pete Best, το μεγαλύτερο ‘what if’ της ιστορίας, ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς, αν ένα πρωινό του ’62 δεν του έλεγαν να περάσει απ’ το λογιστήριο. Ή μάλλον απ’ το δισκάδικο του Brian Epstein, του μάνατζερ των Beatles, όπου στον πάνω όροφο, σε ένα μικρό γραφειάκι, θα του ανακοίνωνε ότι απολύεται.

Ποτέ δεν ήμουν συνηθισμένος με την έννοια ‘απόλυση’ όταν μιλάμε για ένα συγκρότημα, ακούγεται υπερβολικά επαγγελματικό, με την πεζή έννοια του όρου, πολύ μακριά από αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως τέχνη. Είναι η τέχνη επάγγελμα; Ε, λοιπόν δεν ξέρω, αλλά όταν αποφέρει εκατομμύρια, μπαίνει στην αγορά και παίζει κι αυτή με τους ίδιους κανόνες. Αναγκαστικά.

Ο Pete Best έπαιξε για δύο χρόνια drums στους Beatles, το άγουρο διάστημα μεταξύ ’60-’62, τότε που ακόμη έψαχναν την ταυτότητά τους, τότε που ακόμη εμφανίζονταν στη σκηνή με δερμάτινα και λυγδωμένες από τόνους μπριγιαντίνης φράντζες. Μπήκε στο συγκρότημα όταν ακόμα λέγονταν Silver Beatles και τους γνώρισε ένα χρόνο νωρίτερα, όταν ακόμη λέγονταν The Quarrymen.

Η μητέρα του Best, η Mo, είχε ανοίξει ένα πολύ προχωρημένο καφέ για τα δεδομένα του Liverpool των late 50s και εκεί ο John, o Paul και ο George άρχισαν να παίζουν τις πρώτες διασκευές τους μπροστά σε 25 άτομα -στην καλύτερη. Το 1960, λίγο πριν φύγουν για εμφανίσεις στο Αμβούργο ζήτησαν απ’ τον Pete Best να μπει στη μπάντα τους, εκείνος δέχτηκε και κανονικά σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να πούμε ότι “και τα υπόλοιπα είναι ιστορία”, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Η ιστορία για τον Best σταμάτησε το ’62, όταν τον αντικατέστησε ο Ringo Starr και ναι, τώρα μπορούμε να πούμε ότι “και τα υπόλοιπα είναι ιστορία”. Γιατί οι Beatles μπορεί να πρόλαβαν να ηχογραφήσουν το πρώτο τους single, ‘Love me Do’ με τον Best στα drums, αλλά την ιστορία την έγραψαν με το που τον έδιωξαν. Δυστυχώς γι’ αυτόν, ευτυχώς για όλους τους υπόλοιπους.

Γιατί τον απέλυσαν, λοιπόν; Η επίσημη ιστορία λέει ότι όντως ήταν ανεπαρκής και οι υπόλοιποι τρεις που θαύμαζαν απεριόριστα τον Ringo, καθώς είχε τη φήμη του καλύτερου drummer της πόλης, ήθελαν -κρυφά- να τον αντικαταστήσουν. Η ανεπίσημη ιστορία λέει ότι τον ζήλευαν, επειδή τον προτιμούσαν τα κορίτσια απ’ τους υπόλοιπους τρεις. Και μία ακόμη πιο ανεπίσημη ιστορία λέει ότι είχε θέμα με τα ναρκωτικά, ιστορία για την οποία πάντως οι Beatles αναγκάστηκαν το 1968 να έρθουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό μαζί του για ηθική βλάβη. Ήταν μια ιστορία που την ξεκίνησαν ο John και ο Ringo σε μια συνέντευξή τους στο Playboy το 1965 και από ό, τι φαίνεται, δεν ήταν και τόσο αλήθεια. Ή ακόμα κι αν ήταν, τα χάπια που έπαιρνε δεν του δημιουργούσαν πρόβλημα στις υποχρεώσεις του με το συγκρότημα.

Αλλά έχουμε ακόμα μέχρι να φτάσουμε στο 1968.

Δες προς το παρόν πώς περιγράφει ο ίδιος την απόλυσή του και σκέψου ότι αν εσύ κι εγώ έχουμε στεναχωρηθεί, επειδή μας έχουν διώξει από μία δουλειά, αυτός πώς θα έπρεπε να νιώθει; Τι θα έπρεπε να κάνει; Να αυτοκτονήσει; Βασικά, ναι, το προσπάθησε το 1965, αλλά μισό πρώτα, τώρα είναι άλλο το θέμα μας, τώρα θα δούμε πώς περιγράφει την 16η Αυγούστου του 1962.

“Βρήκα τον Brian (σ.σ. μάνατζερ του γκρουπ) κάπως ανήσυχο, να μου λέει αστειάκια και να προσπαθεί συνεχώς να μιλήσει για οτιδήποτε άλλο, εκτός από δουλειά. Πράγμα πολύ σπάνιο γι’ αυτόν”, έγραψε ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του ‘Beatle!: The Pete Best Story’. “Κατάλαβα τότε ότι κάτι σημαντικό είχε στο μυαλό του και πως όλα αυτά τα έκανε απλώς για να καθυστερήσει να μου το πει. Όταν μάζεψε, λοιπόν, αρκετό κουράγιο, τότε μου πέταξε τη βόμβα ‘τα παιδιά σε θέλουν εκτός της μπάντας και θα βάλουν τον Ringo στη θέση σου’. Σοκαρίστηκα, δεν μπορούσα να βρω τις κατάλληλες λέξεις να αρθρώσω. Μόνο μια φωνή ηχούσε στο μυαλό μου ‘Γιατί; Γιατί; Γιατί;’. ‘Δεν πιστεύουν ότι είσαι αρκετά καλός drummer’, τον θυμάμαι να μου λέει. ‘Και ο George Martin (σ.σ. παραγωγός του γκρουπ) πιστεύει κι αυτός ακριβώς το ίδιο’. Θυμάμαι ότι του απάντησα πώς με θεωρώ τουλάχιστον το ίδιο καλό, αν όχι καλύτερο, drummer από τον Ringo και στη συνέχεια τον ρώτησα: ‘ο Ringo το ξέρει αυτό’; ‘Θα ξεκινήσει με το συγκρότημα το Σάββατο’, μου απάντησε.

“Επομένως όλα είχαν κανονιστεί”, συνεχίζει στην αυτοβιογραφία του. “Μία συνωμοσία εξυφαινόταν πίσω απ’ την πλάτη μου τόσο καιρό, αλλά κανείς απ’ τους υπόλοιπους Beatles δεν είχε το θάρρος να μου πει κάτι σχετικό, να μου ζητήσει να φύγω. Η μαχαιριά πίσω απ’ την πλάτη ανατέθηκε στον Brian, και περίμενε σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή για να μου τη δώσει. Ακόμα και ο Ringo, τον οποίο θεωρούσα φίλο μου μέχρι εκείνη τη μέρα, είχε πάρει μέρος σ’ αυτή την προδοσία”.

Όσο ο Pete Best βρισκόταν στο μικρό αυτό γραφείο, το τηλέφωνο του μάνατζερ χτύπησε. Ήταν ο Paul McCartney και ήθελε να μάθει αν ο Best είχε ενημερωθεί για την απόλυσή του, πριν ακόμα καλά καλά προλάβει να φύγει από εκεί. Άβολο. Υπερβολικά άβολο.

Ο Sir Paul, σχεδόν 35 χρόνια αργότερα, στο εννιάωρο ντοκιμαντέρ για τους Beatles, ‘Anthology’, θα πει σχετικά: “Ήταν πολύ σημαντικό θέμα για την εποχή ο τρόπος με τον οποίο παρατήσαμε τον Pete. Και πραγματικά νιώθω άσχημα για το τι θα μπορούσε να του είχε συμβεί αν έμενε μαζί μας. Το είδαμε όμως αυστηρά επαγγελματικά το θέμα. Αλλά και πάλι ήταν πολύ δύσκολο. Είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που αναγκάστηκα να κάνω ποτέ στη ζωή μου”.

Οι Beatles είχαν ήδη φτιάξει ένα μικρό αλλά φανατικό κοινό, το οποίο δεν χάρηκε καθόλου με την απομάκρυνση του Best. Για πολλές βδομάδες, στις ζωντανές εμφανίσεις τους στο μυθικό Cavern, κάποιοι φανς τους φώναζαν “Pete forever, Ringo never” και μάλιστα ένας απ’ αυτούς, ένα βράδυ μαύρισε το μάτι του George Harrison.

Όμως η ζωή συνεχίστηκε.Τα επόμενα χρόνια ο Pete Best δοκίμασε την τύχη του με διάφορα εφήμερα γκρουπς, όπως τα ‘Curtis And The All Stars’ (το οποίο έγινε αργότερα ‘Pete And The All Stars), ‘The Pete Best Four’ και ‘The Pete Best Combo’, χωρίς να καταφέρει τίποτα το σημαντικό. Την ίδια χρονική περίοδο οι Beatles κατακτούσαν τον κόσμο. Πόσα να αντέξει; Έλα στη θέση του. Η μητέρα του και ο μικρότερος αδερφός του θα τον προλάβουν το 1965 λίγο πριν δώσει τέρμα στη ζωή του και θα του πουν “μην κάνεις αυτό που όλοι περιμένουν ότι θα κάνεις”.

Το 1968 θα παρατήσει τη μουσική, θα παντρευτεί και θα ξεκινήσει να δουλεύει σε έναν τοπικό φούρνο, ενώ στη συνέχεια και για 20 χρόνια περίπου, θα βγάλει τα προς το ζην ως δημόσιος υπάλληλος σε κάτι σαν τον δικό μας ΟΑΕΔ.

Σήμερα, στα 77 του χρόνια, έχει καταφέρει να τα βρει με τον εαυτό του και να συμβιβαστεί με αυτό που θα μπορούσε να γίνει, αλλά δεν έγινε ποτέ. Σε αυτό βέβαια τον βοήθησαν και μερικά εκατομμύρια που πήρε το 1995 (υπολογίζονται κάπου ανάμεσα στα 1 με 4 εκ. λίρες), όταν στο ‘Anthology’ των Beatles συμπεριλήφθηκαν και κάποιες ‘πρώτες ηχογραφήσεις’, στις οποίες βέβαια έπαιζε drums ο ίδιος. Λογικό σήμερα να αξίζουν μία περιουσία.

Λίγο πριν κλείσουμε, ας ακούσουμε και τον John Lennon τι έχει να πει για το ‘θέμα Pete Best’ σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα.

 

 

Οι φωτογραφίες είναι απ’ τα sites www.beatlesarchive.net και www.thebeatles.com