ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Deshun Wang, 81, σουπερμόντελ και ίσως ο μόνος εν ζωή σούπερ ήρωας

Δύο χρόνια μετά την εμφάνισή του σε πασαρέλα, ο Κινέζος παππούς συνεχίζει να αποτελεί έμπνευση για όλους μας.

Ένα τηλεφώνημα στην κόρη του (την εντυπωσιακή QQ, γνωστή DJ και fashionista) για να δει πως είναι. Αυτό ήταν το μόνο που χρειάστηκε να κάνει ο γιος ενός πολύτεκνου μάγειρα, που επιβίωσε την Πολιτιστική Επανάσταση δουλεύοντας ως εργάτης σε εργοστάσιο, λούστρος και εισπράκτορας σε λεωφορείο, προκειμένου να δει την καριέρα του ως μοντέλο να ανατέλλει.

Ο Hu Sheguang, ο ανατρεπτικός σχεδιαστής του fashion show στo οποίο δούλευε τότε η κόρη του, είδε το ‘αγέραστος Κομφούκιος’ πρόσωπό του στην οθόνη του κινητού της και απαίτησε να τον φέρει σούμπιτο και να τον μετατρέψει ντε και καλά σε κεντρικό πρόσωπο της επίδειξης.

Ο Deshun, ηθοποιός (The Forbidden Kingdom, Πολεμιστές Ουρανού και Γης) και καλλιτέχνης γενικότερα από τα 20 του, το είδε ως μια ακόμη πρόκληση στον απρόβλεπτο μαραθώνιο της ζωής του, έβγαλε το πουκάμισό του και περπάτησε με τόσο θράσος στην πασαρέλα που και κέρδισε τα βλέμματα όλων και έγινε viral σε χρόνο dt.

Λογικό καθώς ο αξιότιμος κος Wang, γνωστός πλέον σε όλη την Κίνα με το -όχι και τόσο κομψό- παρατσούκλι ‘Γέρικο Νέο Κρέας’, κρύβει μέσα του μια τόσο ακαταμάχητη δίψα για ζωή και εξέλιξη στην οποία δεν μπορείς παρά να υποκλιθείς. Κομπλέ με μια ολόκληρη φιλοσοφία, την οποία έχει πλέον αναπτύξει σε διάφορα ντοκιμαντέρ και TED events, που θέλει την ειδοποιό διαφορά για το πότε είναι κάποιος όντως γέρος να είναι αν τολμά να δοκιμάσει κάτι καινούργιο.

Δυο χρόνια μετά, και αφού έχει καταλαγιάσει ο πρώτος θόρυβος με την πάρτη του (βλέπε δημοσιεύματα -μεταξύ άλλων- στους NY Times και σε όλα τα περιοδικά μόδας), o Deshun, που έχει πλέον μάνατζερ την κόρη του, έχει εμφανιστεί στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου και έχει υπάρξει κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας του οίκου Ermenegildo Zegna.

Αρνούμενος, για να τα λέμε αυτά, δεκάδες άλλες προσφορές εκατομμυρίων δολαρίων για να διαφημίσει προϊόντα μακροζωίας που ποτέ του δεν έχει ή δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει.

Ενώ, ταυτόχρονα, τόσο η Reebok τον επέλεξε ως εκπρόσωπό της και πρωταγωνιστή σε μια υπέροχη διαφημιστική ταινία με στόχο την Κινέζικη -και όχι μόνο- αγορά.

Όσο το Αμερικάνικο GQ έτρεξε πρόσφατα ένα μεγάλο αφιέρωμα για εκείνον (αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο), στα πλαίσια του οποίου μπορέσαμε να δούμε για πρώτη φορά ξεκάθαρα τον ‘καλλιτέχνη της ζωής’ πίσω από το ευτελές internet σουξέ.

Εκεί ήταν που μάθαμε για το πως, λίγο πριν πάρει σύνταξη ως ηθοποιός από τον Κινέζικο στρατό, τα παράτησε επειδή έφτασε στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και, μετά από προτροπή της γυναίκας του (δες εδώ φωτό) αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του και να παρουσιάσει ένα -εμπνευσμένo από τα γλυπτά του Ροντέν- καλλιτεχνικό δρώμενο.

Μόνο που, για να το καταφέρει αυτό, για να μπορέσει δηλαδή να μετατρέψει το σώμα του σε ζωντανό γλυπτό, πήγε για πρώτη φορά, στα 57 του, σε γυμναστήριο.

Εκεί που πλέον περνάει πάνω από 4 ώρες ημερησίως κάνοντας ένα εντελώς δικό του πρόγραμμα, τόσο old school όσο και αυτός, το οποίο συμπληρώνει με skating το χειμώνα και κολύμβηση το καλοκαίρι.

Ναι, προφανώς και ο Deshun αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι το ελιξήριο νεότητας υπάρχει. Με τη μόνη διαφορά ότι εκείνος δεν το κάνει από ματαιοδοξία, αλλά επειδή θεωρεί το σώμα του εργαλείο που του επιτρέπει να τελειοποιήσει το καλλιτεχνικό του έργο.

 Επίσης, αν και αυτό προφανώς και θα εξοργίσει πολλούς εκεί έξω, πέρα από τη γυμναστική, δεν προσέχει τίποτα άλλο. Τρώει τα πάντα και σε εξωφρενικές ποσότητες, αλλά αυτό απλώς δεν γράφει πάνω του.

Όπως και να’ χει, ο ‘πιο καυτός παππούς του πλανήτη’, τον οποίο τα εγγόνια του επευφημούν για τα επιτεύγματά του (κάτι που για εκείνον έχει μεγαλύτερη αξία από 1.000+ 1 άρθρα και 1.000.000 likes) προσπαθεί -μεταξύ άλλων- να μας δείξει ότι τα όνειρα δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Το δικό του, ας πούμε, εκείνο που δυσκολεύεται να ομολογήσει ακόμη και στον εαυτό του, είναι πως θα ήθελε να βρεθεί ρόλος για αυτόν σε χολιγουντιανή ταινία. Για να το πετύχει έχει βάλει στην άκρη τα υπόλοιπα χόμπι του, όπως το skydiving και το ντιτζεϊλίκι, και αφιερώνει 8 ώρες την ημέρα προκειμένου να μάθει αγγλικά.

Όσον αφορά τον θάνατο και το κατά πόσο τον φοβάται, το μόνο που έχει να πει είναι ”Είναι μάταιο να ανησυχείς για τον θάνατο. Όταν είσαι νεκρός, δεν ξέρεις ότι δεν είσαι ζωντανός. Εγώ σκοπεύω να εξαντλήσω τον εαυτό μου. Όσο είμαι ζωντανός, ζω για την τέχνη. Όταν πεθαίνω το σώμα μου θα το δωρίσω στην ιατρική επιστήμη’

Στο τέλος της ημέρας, αν είναι κάτι που πρέπει να συγκρατήσεις από την απρόσμενη ιστορία του  Deshun Wang  είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους όσες φορές επιθυμούν.