ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Chuck Lorre: Εργοστάσιο παραγωγής sitcom

O ’Αντίχριστος’ πίσω από τα Big Bang Theory, Mike & Molly και Two and a Half Men.

Η πρεμιέρα –στα τέλη Σεπτεμβρίου- του Mom, της 4ης sitcom του Chuck Lorre (με πρωταγωνίστρια την Anna Faris) που θα τρέχει παράλληλα (κάτι που αποτελεί ρεκόρ), μας έδωσε ιδανική αφορμή να μιλήσουμε για τον 61χρονο παραγωγό, συνθέτη και σεναριογράφο που ο Charlie Sheen σιχαίνεται με πάθος.

O Chuck Lorre κάνει την μια επιτυχία μετά την άλλη εδώ και 20 χρόνια (βλέπε Grace Under Fire, Cybill, Dharma & Greg), έχει προσωπική περιουσία 600 εκ. δολαρίων και τη δύναμη να πάρει πράσινο φως για οτιδήποτε του κατέβει στο κεφάλι, αλλά συνεχίζει να μισεί βαθιά τον εαυτό του.

Ίσως μάλιστα τελικά αυτός να είναι ο λόγος που η σύγκρουση του με τον Charlie Sheen, που έχει πει δημόσια ότι τον θεωρεί ‘Ναζί’ και ‘καθυστερημένο ζόμπι’ (σ.σ. και ο οποίος τελικά απολύθηκε από το Two and a Half Men για αυτό το λόγο) να οφείλεται όχι στο πόσο διαφορετικοί είναι, αλλά στο πόσο ίδιοι.

Δηλαδή ακραίοι, επιρρεπείς στις καταχρήσεις και στις γυναίκες με χαμηλό ΙQ και μεγάλο στήθος (σ.σ. ο Chuck μέχρι που παντρεύτηκε μια Playmate) και βαθιά αυτοκαταστροφικοί.

 

Βλέπεις και ο Chuck, μέχρι τα 47 του, ήταν βασικά ένα χαμένο κορμί. Ξεκινώντας από τις σπουδές του ως συνθέτης στο State University of New York (‘η βασική μου κατεύθυνση σπουδών ήταν το rock’n’roll και το χασίσι, ενώ διέπρεψα και στο LSD’), συνεχίζοντας με ‘ανέμελα’ χρόνια –γεμάτα αλκοόλ και ναρκωτικά- γράφοντας τραγούδια όπως το French Kissin’ in the USA της Deborah Harry και το soundtrack των Teenage Mutant Ninja Turtles και περνώντας από την ακαδημία τρόμου που ήταν το δωμάτιο των σεναριογράφων του Roseanne.

Αυτό που μας κάνει να ασχολούμαστε μαζί του δεν είναι φυσικά το υψηλό επίπεδο του χιούμορ στις best seller σειρές του. Κάτι που, άλλωστε, δεν τον αφορά αφού, όπως έχει πει, προτιμά να κάνει νούμερα παρά να λένε καλά λόγια για αυτόν. Αφού το πρώτο σημαίνει ότι θα έχει δουλειά και την επόμενη εβδομάδα.

Αλλά οι περίφημες vanity cards του. Μηνύματα δηλαδή εντελώς σουρεαλιστικού, βαθιά προσωπικού ή φιλοσοφικού χαρακτήρα που παίζουν μετά το τέλος κάθε επεισοδίου και οι οποίες πλέον είναι και διαθέσιμες online.

Εκεί όπου ξεχωρίζει εκείνη που έκανε τον Charlie Sheen να αφρίζει από το στόμα και η οποία έγραφε ‘Αν ο Charlie Sheen ζήσει παραπάνω από μένα, θα τα πάρω στο κρανίο’.

Αλλά και άλλες, παλιότερες, όπου περιγράφει με τρόπο που θα σε κάνει να θέλεις να τον πάρεις αγκαλιά τους προσωπικούς εξευτελισμούς που χρειάστηκε να υποστεί μέχρι να είναι σε θέση να είναι εκείνος αυτός που εξευτελίζει τους άλλους.

 

Ουσιαστικά, όπως έχουν πει εύστοχα για αυτόν, o Chuck Lorre είναι μια αρρωστημένη διάνοια που γράφει κωμωδίες για εκείνους τους ανθρώπους που μισούν τους κριτικούς.

Και ο οποίος έχει την ευφυΐα να χρησιμοποιεί εντελώς διαφορετικούς συν-δημιουργούς ανά σειρά. Κάτι που εξηγεί το γιατί π.χ. το Two and a Half Men είναι τόσο βαθιά μισογυνιστικό, το Mike & Molly βαθιά ρομαντικό και το The Big Bang Theory βαθιά γλυκό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αν φιλοδοξείς να φτιάξεις ένα επιτυχημένο sitcom, αυτός είναι ο άνθρωπος σου.  Άλλωστε οι οδηγίες που σου δίνει είναι σουπερ-αναλυτικές (σ.σ. τόσο που χρειάστηκε να κόψω 5-6):

-’Η ικανότητά σου να βγάλεις χοντρά λεφτά γράφοντας sitcoms εξαρτάται άμεσα από το πόσο αρρωστημένοι είναι οι γονείς σου. Σταμάτα να παραπονιέσαι για αυτούς στον ψυχοθεραπευτή σου και στείλτους ένα ευχαριστήριο σημείωμα για το πόσο ζημιά σου έχουν κάνει’

-‘Αγάπα τις γυναίκες. Αλλά πάντα να θυμάσαι ότι, αν κάποια σε αγαπήσει, σημαίνει ότι κάτι πολύ στραβό τρέχει με την πάρτη της. Απλά δεν το έχεις ανακαλύψει ακόμη’

-‘Μην ξεκινήσεις ως σεναριογράφος sitcom. Βρες κάτι που αγαπάς περισσότερο από την ίδια τη ζωή και απέτυχε παταγωδώς σε αυτό. Οι ηττημένοι από τη ζωή άνθρωποι δέχονται χωρίς δισταγμό τις σκληρές σημειώσεις από τα δίκτυα’

-‘Πειραματίσου με την απόλυτη φτώχεια και μη στερήσεις από τον εαυτό σου την χαρά της κολονοσκόπησης χωρίς αναισθητικό, μπροστά σε 20 φοιτητές ιατρικής, σε ένα ημι-εγκαταλειμμένο νοσοκομείο. Δες το ως προετοιμασία για το πώς να ντιλάρεις με τις ψυχωτικές ντίβες των sitcom’

-‘Μπες στην πρώτη πόρτα που σου ανοίξει. Ακόμη και αν πρόκειται να γράφεις σκατένια cartoons που προβάλλονται Σάββατο πρωί με στόχο να πουλάνε σκατένια παιχνίδια. Το μόνο που έχει σημασία είναι το τσεκ να μην είναι πέτσινο και να έχεις υγειονομική ασφάλεια για το παιδί σου’

-‘Βρες έναν ατζέντη. Δεν έχει σημασία ποιον, ούτε ότι τόσα χρόνια δεν απαντούσαν στις κλήσεις σου. Διάλεξε τον πρώτο που θα σου πει πειστικά ψέματα ότι αγαπάει το γράψιμο σου. Έτσι και αλλιώς σύντομα θα τον απολύσεις’

-‘ Δουλεψε σκληρότερα από κάθε άλλο, ανακάλυψε την απέραντη χαρά του να γυρίζεις σπίτι από το γραφείο ξημερώματα και φρόντισε να παίρνεις την θέση κάθε καλύτερου από εσένα που τα παρατάει. Ποτέ μην ξεχνάς την ανάμνηση του να τραγουδάς σε ένα γάμο Φιλιπινέζων στο Long Beach για 40 δολάρια και όλο το κεμπάπ που μπορείς να φας’

-΄Ετοιμάσου να ανεχτείς περισσότερες προσβολές από ότι πίστευες ότι θα μπορούσες, αλλά άντεξε γιατί σε μια εβδομάδα βγάζεις περισσότερα λεφτά από ότι ο πατέρας σου ένα χρόνο. Μην σκέφτεσαι ότι απλά είσαι μια ακριβοπληρωμένη πόρνη’

-‘Μοιράσου αυτό τον οδηγό με τους υπόλοιπους’