ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Jared Kushner, o πραγματικός διάδοχος του Obama στον Λευκό Οίκο

Ο δισεκατομμυριούχος γαμπρός του Donald Trump είναι 36 ετών και μόλις πήρε το ΟΚ να γίνει και επίσημα σύμβουλος του πεθερού του. Μια Σφίγγα, κατά πολλούς, με πλαστικό χαμόγελο που είναι master στις μαριονέτες.

Προφανώς και βγάζει μάτι ότι, φυσιογνωμικά, θυμίζει τον John John σε ακόμη πιο -ναι, και όμως γίνεται- WASP εκδοχή. Το πρώτο πράγμα δηλαδή -μαζί με το Colgate χαμόγελό του- που προσέχει κανείς πάνω του. Εσύ όμως το έχεις πάρει χαμπάρι ότι, κατά πολλούς, ο συγκεκριμένος είναι ο πραγματικός νέος Αμερικάνος πρόεδρος;

Εντάξει, έχεις δίκαιο, λύσσα το κάναμε. Ας τον πούμε απλώς ‘kingmaker’, όπως δηλαδή τον αποκαλούν οι πάντες στην Washington, για να συνενοούμαστε. Για την ακρίβεια έτσι τον αποκαλούν αυτοί που τον συμπαθούν. Οι χαρακτηρισμοί που του ‘επιφυλάσσουν’ οι υπόλοιποι ξεκινούν από ότι είναι ‘αυτός με εξουσία Rasputin στο επιτελείο του Trump’ (σ.σ. δεν είναι τυχαίο ότι είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας του Trump που έχει τόσο υψηλή θέση), μέχρι ότι αποτελεί τον mini-me του Trump (τάδε έφη Vanity Fair).

Όπως και να ‘χει, όλοι, άσπονδοι εχθροί και άσπονδοι φίλοι του, συμφωνούν ότι αυτό το παλικάρι (απόφοιτος του Harvard παρακαλώ-επίσης πιστός ορθόδοξος Εβραίος και εγγονός επιζώντων του Ολοκαυτώματος, κάτι παράδοξο σε μια καμπάνια που υποστήριξαν φουλ οι αντι-σημίτες και η Κου Κλουξ Κλαν) είναι που, παρότι δεν είχε κανένα επίσημο ρόλο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνας, είναι υπεύθυνο για μια σειρά από κρίσιμες αποφάσεις.

 

Ξεκινώντας από τους λόγους που εκφωνούσε ο Trump, την επιλογή του μάνατζερ της καμπάνιας, την επιλογή του αντιπροέδρου, του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, των υπουργών και γενικότερα οτιδήποτε είχε σημασία. Με πιο σημαντικό από όλα ότι, όταν πήρε την έγκριση του Trump, φώναξε μερικούς ‘πανούργους’ digital marketing φίλους του από τη Silicon Valley και του έστησαν την social media καμπάνια που τελικά του κέρδισε την προεδρία (επίσης του συνέστησαν να στοχεύσει επιλεκτικά τους φαν του NCIS, που σιχαίνονταν τις αλλαγές του Obama στην κοινωνική ασφάλιση και τους φαν του The Walking Dead που είναι σύσσωμοι εναντίον της μετανάστευσης).

Ευτυχώς δηλαδή που τώρα που τελείωσαν όλα αυτά -και εγκρίθηκε να γίνει και επίσημα σύμβουλος του πεθερού του (σ.σ. εδώ και μήνες έψαχναν να βρουν το σχετικό παραθυράκι στην νομοθεσία περί νεποτισμού)- θα μπορέσει ο Jared να ασχοληθεί με το κάτι ‘απλό’ που μόλις του ανατέθηκε. Δηλαδή τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Επίσης οι πάντες συμφωνούν ότι ο αξιότιμος κύριος Jared, γόνος και ο ίδιος Νεοϋορκέζικης δυναστείας real estate (επίσης ιδιοκτήτης της εφημερίδας New York Observer, την οποία αγόρασε ακριβώς για να έχει πολιτική επιρροή) είναι το ακριβώς αντίθετο του πεθερού του. Ευγενικός στα όρια του εκνευριστικού, πάντα χαμογελαστός και πολύ προσεκτικός σε ό,τι σπάνια (δεν δίνει σχεδόν ποτέ συνεντεύξεις) βγει και πει.

Και όχι, κανείς δεν ξέρει αν αυτό, το να λειτουργεί ως θηριοδαμαστής/ trump-whisperer στο τσίρκο των ‘έντονων’ προσωπικοτήτων που τον περιτριγυρίζουν είναι ένα ταλέντο με το οποίο γεννήθηκε ή απλώς ο μηχανισμός άμυνας που ανέπτυξε από τότε, πίσω στο 2009, που μπήκε στην οικογένεια (τότε παντρεύτηκε την Ivanka, με την οποία έχουν και τρία παιδιά). Πάντως αυτός είναι στον οποίο, από τότε που στέφθηκε ο Donald υποψήφιος, στρέφονται όσοι θέλουν να πουν τον πόνο τους και να βγάλουν άκρη με τον κυκλοθυμικό και ‘ξεχασιάρη’ (όσον αφορά το τι λέει) πλανητάρχη.

Άσε που, άσχετο αλλά σημαντικό, τόσο το γραφείο του, ο ιδιόκτητος ουρανοξύστης αξίας 1,8 δις δολάρια στην κορυφή του οποίου βρίσκεται, όσο και το οικογενειακό διαμέρισμά του αποτελούν μια όαση καλού γούστου που δικαίως φιγουράρει σε περιοδικά διακόσμησης. Καμία, μα καμία απολύτως σχέση με τη 24k γραφικότητα που χαρακτηρίζει την προεδράρα. 

 

Προσοχή. Δεν θέλω να πιστέψεις ότι ο Jared είναι απλώς ένας γιος δισεκατομμυριούχου που γεννήθηκε με ασημένιο κουτάλι στο στόμα του. Ήδη από τα 23 του, όταν ήταν ακόμη φοιτητής Νομικής, αναγκάστηκε να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση όταν ο -επί δεκαετίες υποστηρικτής των Δημοκρατικών- πατέρας του μπήκε φυλακή. Ο λόγος; Φοροδιαφυγή, απόπειρα επηρεασμού μάρτυρα και ένα κατακίτρινο ενδο-οικογενειακό ενσταντανέ με εκείνον να προσλαμβάνει μια πόρνη για να ξελογιάσει τον κουνιάδο του (που συνεργαζόταν με την εισαγγελία)σε ένα φθηνό μοτέλ στο New Jersey, στέλνοντας καπάκι την βιντεοκασέτα στην αδελφή του .

Μια τραυματική εμπειρία που τον έριξε από μικρό στα βαθιά. Αλλά ο Jared τα κατάφερε. Και απογείωσε την οικογενειακή επιχείρηση (επίσης την μετέφερε από το μπας κλας New Jersey στο κυριλέ Manhattan). Και καλοπαντρεύτηκε. Και, πλέον, έχει το δάχτυλό του στο volume κουμπί του Trump. Το οποίο φαντάζομαι, λέω τώρα, υποθέσεις κάνουμε, λογικά είναι κάπου κάτω από την πορτοκαλί ‘αφάνα’ του.

Υποσημείωση. Δεν ξέρω αν το πρόσεξες, αλλά σε όλο το άρθρο τον αναφέρω μόνο με το μικρό του. Σαν να είναι σταρ. Κάτι που μόνο τυχαίο δεν είναι αφού για πολλούς συντηρητικούς αποτελεί το μοναδικό καλό που παίζει να προκύψει από την προεδρία Trump. Ένας κυριλέ Ρεπουμπλικανός με look Jack Kennedy και -κρυφές ως τώρα, αλλά μάλλον άκρατες- πολιτικές φιλοδοξίες. Οι οποίες και ναι, φυσικά και φθάνουν ως το οβάλ γραφείο.