ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Meet Joe… Odagiri

O 36χρονος Ιάπωνας ηθοποιός δεν σνομπάρει τον τίτλο "ο Johnny Depp της Ασίας". Βασικά, του αρέσει.

Ο Joe Odagiri δεν είναι απλά ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς στην Άπω Ανατολή. Για την ακρίβεια, αν δεν φορούσε αυτά τα περίεργα γυαλιά ή τα δανεισμένα-σίγουρα-από-βεστιάριο καπέλα κι αν δεν κούρευε επιτηδευμένα περίεργα τα μαλλιά του, ίσως να ήταν απλά και μόνο αυτό.

Γιατί όντως είναι καλός ηθοποιός. Έλα όμως, που στην περίπτωση του Joe, το στιλ είναι αυτό που θα προσέξεις πρώτο. Συγγνώμη γι’ αυτό, αξιοσέβαστο γιαπωνέζικο σινεμά.

Ειδικά το γεγονός ότι ο Joe έγινε ηθοποιός κατά λάθος, μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία το εκπληκτικό του στατιστικό

με τις 20+ ταινίες τα τελευταία 12 χρόνια. Ο Joe άφησε το Τόκιο πριν περίπου 15 χρόνια και πέταξε μέχρι την Καλιφόρνια για να πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο. Να γίνει σκηνοθέτης. Δεν τα κατάφερε, αλλά όχι γιατί δεν προσπάθησε. Γιατί έκανε ένα λάθος που έμελλε να του αλλάξει τη ζωή. Συμπληρώνοντας την αίτηση για εγγραφή το τμήμα Σκηνοθεσίας του Fresno State University, ο Joe κατά λάθος γράφτηκε στο τμήμα Θεάτρου και Σπουδών.

Ως γνωστόν, οι Ιάπωνες δεν είναι και ο πιο θορυβώδης και εξωστρεφής λαός του πλανήτη, με συνέπεια ο Odagiri να δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN ότι πέρασε εφιαλτικές στιγμές στα πρώτα του χρόνια στο Πανεπιστήμιο.”Εγώ ήμουν ένας ντροπαλός τύπος ανάμεσα σε πολλούς φωνακλάδες Αμερικάνους που ήθελαν να γίνουν ηθοποιοί”. Αν δεν είναι αυτό drama school, τότε ποιο είναι;

 

Μπορεί να μην έχει παίξει ακόμα στην σπουδαία ασιατική ταινία που θα φτάσει να συζητείται και σε άλλες ηπείρους, αλλά η ερμηνεία του στο “Shinobi” του 2005, το “Maison de Himiko” ή λίγο νωρίτερα στο “Bright Future” (original τίτλος Akarui Mirai) τον έχει βάλει στη λίστα με τους μεγάλους σταρ της χώρας του, τη στιγμή που ο ίδιος πιστεύει ότι έφτασε η ώρα να ασχοληθεί και πάλι με το μεγάλο όνειρο της ζωής του, τη σκηνοθεσία. Εν τω μεταξύ, γυρίζει και μερικά διαφημιστικά, έτσι, για τα προς το ζην.

 

Ο ολίγον (ή μήπως πολύ) από Johnny Depp κινηματογραφεί ήδη τις πρώτες του ταινίες, κινούμενος στη σφαίρα του μη mainstream, το οποίο αποτάσσει σε κάθε ευκαιρία. Ίσως εκεί να οφείλεται και το ιδιόμορφο στιλ του.

 

Η αδυναμία του στα “περίεργα” αξεσουάρ είναι εμφανής σε κάθε δημόσια εμφάνισή του και ιδιαίτερα στα κινηματογραφικά φεστιβάλ, σαν αυτό του Busan, που το σηκώνει η περίσταση. Ο Odagiri, που γεννήθηκε Jou και υιοθέτησε το Joe την περίοδο που προσπαθούσε να προσαρμοστεί στα δεδομένα της σχολής που (δεν) επέλεξε να σπουδάσει στις Η.Π.Α., είναι παντρεμένος με την κατά 10 χρόνια νεότερή του ηθοποιό Yuu Kashii, με την οποία μάλιστα έχει γενέθλια ακριβώς την ίδια μέρα (16 Φεβρουαρίου).

Μπορεί οι ομοιότητες με τον Depp στο στιλ ειδικά, και σαν περίπτωση γενικότερα να είναι ο λόγος που βασικά γράφεται και το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά ως κύριος αντιπρόσωπος του Cool Japan, ο Odagiri “προτείνει” πολύ συχνότερα τάσεις από τον Αμερικανό συνάδελφό του. Εμείς απλά μαζέψαμε τις 5 πιο χαρακτηριστικές. Δεν μπορεί. Και τον μεγάλο, παγκόσμιο blockbuster ρόλο να μην πάρει ο Odagiri, θα αφήσει τουλάχιστον την κληρονομιά ενός fashion icon. Ό,τι μπορεί ο καθένας…

Όσα παίρνει η ξυριστική μηχανή

Μπορείτε να με φωνάζετε και Johnny

Μαλλί κομμωτηρίου. Φυσικά

Μικρός πρέπει να άκουγε και Nirvana

Αδέρφια