OPINIONS

Ο Charlie Sheen τελικά δεν έχει tiger blood

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, προσπαθούμε να βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα μέσα από την υπόθεση του ιδιόρρυθμου ηθοποιού.

Μέχρι πριν από δυο εβδομάδες, αν έγραφες στο Google το όνομα του Charlie Sheen, το autofill θα προσπαθούσε να σε βοηθήσει προτείνοντας αναζητήσεις όπως “Charlie Sheen drugs”. “Charlie Sheen women”, “Charlie Sheen winning” και “Charlie Sheen Two and a Half Men”.

 

Τι άλλαξε και οι αναζητήσεις πήραν αυτή την σκοτεινή στροφή; Ο 50χρονος πια ηθοποιός, αναγκάστηκε να βγει δημόσια και να παραδεχτεί ότι είναι φορέας του HIV τα τελευταία 4 χρόνια.

 

Δεν πρέπει να έχεις και πολύ προχωρημένη φαντασία για να καταλάβεις ότι οι πρώτες αναζητήσεις οδήγησαν στις δεύτερες. Όχι, δεν φταίνε προφανώς όσοι αναζητούσαν τον Charlie Sheen στο Google για την εξέλιξη της υγείας του.

Φταίει όμως ο τρόπος ζωής του ηθοποιού. Τα ξέφρενα πάρτυ, οι συνευρέσεις με ιερόδουλες, τα ναρκωτικά και τα ποτά. Όταν πριν από λίγο καιρό το Radar Online, το οποίο βγάζει στη φόρα τα μυστικά των αστέρων του Hollywood, έγραφε για σταρ ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό του AIDS, δεν ανέφερε πουθενά το όνομα του Charlie Sheen. Όλοι όμως κατάλαβαν αμέσως ποιον φωτογράφιζε.

 

Βάζω στοίχημα ότι κι εσύ δεν έπεσες από τα σύννεφα όταν έμαθες την είδηση. Ατάκες όπως “αν δεν κολλούσε κι ο Sheen ποιος θα κολλούσε;” και “απορώ πως την είχε γλιτώσει τόσα χρόνια” ακούγονταν σε κάθε συζήτηση και γέμιζαν τα σχόλια των σχετικών ειδήσεων στο ίντερνετ.

Τις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η εξέλιξη μπορείς να τις χαρακτηρίσεις ως ένα βαθμό και με τη λέξη χαιρεκακία. Σαν να έπρεπε να τιμωρηθεί ο διάσημος σταρ για την αλαζονική συμπεριφορά του και τη στιγμή που ανακοίνωνε τα δυσάρεστα νέα, μια παράξενη συμπαντική δικαιοσύνη είχε πια αποκατασταθεί.

 

Μέσα από την κωμωδία “Two and a Half Men”, μπορέσαμε όλοι να ρίξουμε μια ματιά στην καθημερινή ζωή του Sheen. Όχι, δεν επρόκειτο για ριάλιτι τύπου Καρντάσιανς, όμως στην ουσία ο ηθοποιός υποδυόταν τον εαυτό του. Ο Charlie της σειράς είχε αμέτρητα κοινά με τον πραγματικό Charlie. Εύκολα λεφτά, λατρεία προς τις γυναίκες και το αλκοόλ και πολλά, πάρα πολλά προβλήματα συμπεριφοράς.

Είναι λίγο τρομακτικό να παρακολουθείς κάποιον ηθοποιό να ενσαρκώνει στην οθόνη την πραγματική εκδοχή του εαυτού του. Κάθε φορά που βλέπω το “Californication” και το “Two and a Half Men”, τα απολαμβάνω ιδιαίτερα, όμως στο τέλος μου μένει ένα μικρό μούδιασμα. Νιώθω ότι κάποιος έβαλε μια κρυφή κάμερα στη ζωή των σταρ και παρακολουθήσαμε από πολύ κοντά και με την άδειά τους, προσωπικές στιγμές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήθελαν ποτέ να αποκαλυφθούν.

Στην περίπτωση του Sheen πάντως, η σειρά μάλλον πρόβαλε με light τρόπο τις συνήθειές του. Σε κάθε περίπτωση, τον μετέτρεψε σε πολυεκατομμυριούχο και τον βοήθησε να εντείνει τον έξαλλο τρόπο ζωής του σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μπορεί καν να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στο πλατό.

Τα γυρίσματα πήγαιναν πολλές φoρές πίσω καθώς ο Sheen δεν μπορούσε να δώσει το “παρών” κι όταν τα κατάφερνε δεν ήταν σε θέση να κάνει τη δουλειά του. Το δημόσιο ξέσπασμα κατά του δημιουργού της σειράς, Chuck Lorre, τον Μάρτιο του 2011, έφερε την αναμενόμενη απόλυση του Sheen και τότε ήταν που έχασε κάθε μέτρο.

Σε μια θρυλική πια συνέντευξη, λίγες ημέρες μετά την απόλυσή του, ο Charlie Sheen μας χάρισε ένα παραλήρημα, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι διαφορετικός από τους άλλους καθώς διαθέτει αίμα τίγρης, είναι εθισμένος στο να κερδίζει και το μόνο του ναρκωτικό, είναι ο εαυτός του. Καλά μεγάλε, ηρέμησε.

 

Ο κόσμος δεν τον άφηνε σε ησυχία και όταν αποφάσισε να δημιουργήσει προφίλ στο Twitter, απέκτησε μέσα σε λίγες ώρες ένα εκατομμύριο followers, κάτι που προφανώς του φούσκωσε τα μυαλά ακόμα περισσότερο. Μαζί με μυαλά του, φούσκωσε όμως και ο τραπεζικός του λογαριασμός κατά αρκετά εκατομμύρια, μέσα από endorsements.

Πολύ γρήγορα, από αξιοζήλευτος σταρ που είχε ό,τι ήθελε, ο Charlie Sheen μετατράπηκε σε μια καρικατούρα, έναν γραφικό μεθύστακα τον οποίο κανένας δεν έπαιρνε στα σοβαρά. Ο ίδιος βέβαια δεν έδειχνε να πτοείται, πηγαίνοντας από πορνοστάρ σε πορνοστάρ και πραγματοποιώντας τουρ στην Αμερική με τον τίτλο “My Violent Torpedo of Truth/Defeat is Not An Option”, τα εισιτήρια για το οποίο εξαφανίστηκαν μέσα σε 18 λεπτά. Ο κόσμος πεθαίνει για κακομαθημένους γραφικούς που παραληρούν και πληρώνει όσο-όσο για να τους δει από κοντά.

 

Ο ίδιος άλλωστε, έτσι είχε μάθει. Γεννημένος το 1965 ως Carlos Estevez, γιος του ηθοποιού Martin Sheen, μεγάλωσε στο Μάλιμπου της Καλιφόρνια, έπαιξε στην πρώτη του ταινία σε ηλικία εννέα ετών και υπήρξε σταρ της ομάδας μπέιζμπολ του σχολείου του στη Σάντα Μόνικα.

Ε δεν θέλει και πολύ να ξεφύγεις, ακόμα κι αν οι γονείς σου δηλώνουν φανατικοί άνθρωποι του Θεού. Ο ίδιος δεν μπήκε ποτέ σε αυτό το δρόμο, ακολούθησε τον δικό του, ο οποίος τον έφερε να μετράει σήμερα τρεις γάμους, πέντε παιδιά, ένα εγγόνι, αρκετές επισκέψεις σε κλινικές αποτοξίνωσης και φυσικά τον ιό HIV.

Στην πορεία αυτού του έτσι κι αλλιώς ανώμαλου δρόμου, δεν απέφυγε κάποιες πολύ μεγάλες λακκούβες. Το 1990 πυροβόλησε (!) κατά λάθος (!) την τότε μνηστή του Kelly Preston, το 1998 έπαθε εγκεφαλικό λόγω υπερβολικής δόσης κοκαΐνης και το 2009 μπήκε στη φυλακή επειδή κακοποίησε την τότε γυναίκα του, Brooke Mueller. Δυο χρόνια αργότερα η πρόνοια πήρε από το σπίτι του Sheen τα δυο παιδιά του με την Mueller και λίγο πριν ξεκινήσει η δικαστική διαμάχη, ο ηθοποιός σχολίασε “Born Ready. Winning”. Στον κόσμο του.

 

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Sheen διαρκώς σαμποτάριζε -εκτός από την υγεία και τη φήμη του- και την καριέρα του. Με ρόλους σε ταινίες όπως το “Platoon”  και το “Wall Street” ο Sheen είχε λαμπρές προοπτικές, τις οποίες κατέστρεψε σαν να πρόκειται για ένα από τα πολλά δωμάτια ξενοδοχείων τα οποία έσπασε ή απλά το έρμο το συκώτι του.

Όλη του η πορεία ήταν ένα διαρκές περπάτημα σε τεντωμένο σκοινί, από το οποίο έπεσε μετά την φυγή του από το “Two and a Half Men”. Έκτοτε, βρίσκεται σε μια διαρκή πτώση, με νέα επεισόδια αυτής της κατηφόρας να γράφονται μέρα με τη μέρα.

Τελευταίο επεισόδιο, η παραδοχή πως είναι πια φορέας του HIV. “Τρία πολύ δύσκολα γράμματα να αποδεχτείς”, όπως περιέγραψε. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να σοκαριζόμαστε απέναντι σε αυτά τα νέα.

Για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει νοσηλευτεί στο παρελθόν αμέτρητες φορές λόγω υπερβολικής δόσης και διαρκώς παίζει τη ζωή του κορώνα-γράμματα, αυτή η περιπέτεια αποτελεί απλά μια ακόμη αλυσίδα στον κρίκο της αυτοκαταστροφής του.

 

Το πραγματικό σοκαριστικό είναι το γεγονός πως για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, επέλεξε να κρατήσει κρυφή μια τέτοια είδηση, προτιμώντας να πληρώσει 10 εκατομμύρια δολάρια σε όσους και όσες τον εκβίαζαν ότι θα διαρρεύσουν τα νέα, παρά να στιγματιστεί. Λες και βρισκόμαστε ακόμα σε μια εποχή όπου το είσαι φορέας του HIV ή και να νοσείς με AIDS αποτελεί λόγο για κοινωνική κατακραυγή.

Με το που έγιναν γνωστά τα νέα, οι φήμες ότι ο Sheen έκανε απροστάτευτο σεξ με περισσότερες από 200 γυναίκες οργίασαν. Ο ίδιος διευκρίνισε πως στην πραγματικότητα έκανε σεξ χωρίς προστασία μόνο με δυο γυναίκες, οι οποίες ήδη βρίσκονται υπό την παρακολούθηση του γιατρού του Sheen.

 

Ο ίδιος συνεχίζει να ζει τη ζωή του κανονικά, λαμβάνοντας ένα ειδικό κοκτέιλ φαρμάκων. Ο γιατρός του ηθοποιού παραδέχτηκε ότι αυτό που φοβάται περισσότερο δεν είναι ο ιός του HIV αλλά οι συνέπειες της χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών στον οργανισμό του.

Αυτό που φαίνεται αδιανόητο σε μένα, είναι το γεγονός πως ακόμα αντιμετωπίζουμε το AIDS σαν ένα θέμα ταμπού, σαν μια απαγορευμένη λέξη. Ο Charlie Sheen έζησε και ζει στα όρια, πήρε ό,τι ναρκωτικό υπήρχε, έχει πάει με χιλιάδες γυναίκες εκ των οποίων οι περισσότερες ιερόδουλες και πορνοστάρ. Το να κολλήσει με τον ιό HIV σίγουρα δεν ήταν ένα απίθανο σενάριο.

Μπροστά στις περιπέτειες που έχει περάσει όλα αυτά τα χρόνια, μοιάζει μάλλον με μια από τις μικρότερες. Ένας άνθρωπος που ποτέ δεν έμοιαζε να υπολογίζει τίποτα, που ένιωθε άτρωτος και ανώτερος από όλους και ισχυριζόταν ότι στο αίμα του ρέει αίμα τίγρης, όταν είδε στο αίμα του να ρέει ένας από τους πιο γνωστούς ιούς της εποχής μας, πάγωσε, πανικοβλήθηκε και προτίμησε να πληρώσει απ’ το να αφήσει να μαθευτούν τα νέα.

 

Ξέχασε τα “winning”, ξέχασε τη φιλοσοφία του και προτίμησε να κρατήσει τα νέα κρυφά. Είμαι σίγουρος ότι τώρα που η αλήθεια βγήκε στην επιφάνεια θα αισθάνεται πολύ πιο καλά με τον εαυτό του.

Αυτό που κρατάω εγώ από αυτή την ιστορία, μιας και σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα κατά του ιού, είναι πως το AIDS αντιμετωπίζεται ακόμα σαν ένα θέμα που δεν πρέπει να το ακουμπάμε. Όλοι  ξέρουμε, ή θα έπρεπε τέλος πάντων να ξέρουμε πια πώς μεταφέρεται, με ποιον τρόπο μπορείς να προχωρήσεις στην πρόληψη του ιού αλλά και ότι η θεραπεία του έχει προχωρήσει τόσο ώστε οι ασθενείς του μπορούν πλέον να ζήσουν μια σχεδόν φυσιολογική ζωή.

Μακάρι από το παράδειγμα του Charlie Sheen να κρατήσουμε όλοι δυο χρήσιμα συμπεράσματα. Πρώτον ότι το AIDS υπάρχει ακόμα εκεί έξω κι αν συμπεριφέρεσαι χωρίς να υπολογίζεις τίποτα τότε δεν πρόκειται να σου χαριστεί και δεύτερον ότι δεν πρέπει να είναι ταμπού, ούτε για τον ασθενή να παραδέχεται ότι το έχει, ούτε για όλους εμάς να  αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς με φυσιολογικό τρόπο.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε ότι γνωρίζουμε όλα όσα απαιτούνται για τη σωστή πρόληψη της νόσου και να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς σαν κοινωνικά στιγματισμένους.

Τότε και μόνο τότε, θα μπορούμε να πούμε μαζί με τον Charlie ένα πολύ μεγάλο “winning”.