ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Mikeius δεν έχει χρόνο για spoiler 

Από τα άδυτα του ίντερνετ ο Μιχάλης ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου 'Χυτήριο' με το Comedy Revolution και μιλάει στο ONEMAN για το ΜΠΡΑΦ και για τον stand up comedian που ξύπνησε μέσα του.

Έγινε γνωστός για το χιούμορ του και για τις ατάκες του που καίνε σαν την κόλαση. Ποιος άλλος θα σκεφτόταν να πει ότι ”Ο άντρας ο σωστός κατεβάζει από τρίτη σε δευτέρα απλά για να ακούσει το βρρ βρρ”. Ξεκίνησε γράφοντας κείμενα για τις καθημερινές καταστάσεις που του τη σπάνε, όπως  το self service, οι τζιβάτοι, η λογοκρισία (εντάξει κι εμένα μου τη σπάει), οι θεωρίες συνωμοσίας, τα οποία στη συνέχεια μεταμόρφωσε σε βίντεο. Το περίφημο ΜΠΡΑΦ που εκτοξεύθηκε από την αρχή και έκανε το Mikeius γνωστό στην κολλητή μου, τους συμφοιτητές μου, το σκύλο μου και το θείο μου από το Αγρίνιο. Σκέψου τη γκριμάτσα σου όταν βρίσκεις στην τσέπη σου περισσότερα λεφτά από αυτά που νομίζεις ότι έχεις. Ε αυτή είναι η φάτσα σου όταν βλέπεις ένα ΜΠΡΑΦ ή διαβάζεις ένα κείμενο του Μιχάλη.

Ο ίδιος σήμερα έχει δημιουργήσει τις δικές του εκπομπές στο Youtube, βρίσκεται καθημερινά 22.00-00.00 πίσω από το μικρόφωνο του Παραπολιτικά FM 90,1 κάθε Παρασκευή στις 20.00 ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου ‘Χυτήριο’ και ανοίγει το δικό του κεφάλαιο στο stand up.

 

Τον συνάντησα στο Emi’s Cupcakes στο Κολωνάκι όπου μιλήσαμε για όλες του τις ασχολίες και για την παράσταση Comedy Revolution που κυριολεκτικά έχει σπάσει ταμεία.

Πώς έγινε η μετάβαση από το ίντερνετ που ουσιαστικά κρύβεις το πρόσωπό σου στη σκηνή του Χυτηρίου που εκτίθεσαι ακόμα περισσότερο;

”Αρχικά είχα ήδη δείξει το πρόσωπό μου πριν ανέβω στη σκηνή με το Geek Wars και το Θάψε το σενάριο. Δεν μπορεί όλες οι εκπομπές να είναι ένα slide show, σε κάποιες από αυτές πρέπει να δείξεις χαρακτηριστικά του προσώπου, περίεργες γκριμάτσες, μορφασμούς οπότε είχα ήδη εκτεθεί λίγο. Κάποια στιγμή συναντήθηκα με τον Κώστα Μαλιάτση από το Comedy Lab, ο οποίος τότε ξεκινούσε και ήδη έκανε κάποιες επί σκηνής εμφανίσεις και μαζί με τον Jeremy σαν τρίτο πρόσωπο αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια περιοδεία πριν από δύο χρόνια”.

Πώς ήταν η εμπειρία των εμφανίσεων στην Αθήνα στην επαρχία και στο εξωτερικό;

”Καταρχήν στο εξωτερικό ήταν σαν να πηγαίνουμε στην επαρχία γιατί παίξαμε για την ελληνική κοινότητα της Νυρεμβέργης. Η διαφορά του κοινού της Αθήνας με το κοινό της επαρχίας είναι ότι αντικειμενικά το κοινό στην Αθήνα έχει λίγο μεγαλύτερη εμπειρία με το stand up. Πολλές φορές πηγαίνουμε στην επαρχία και το κοινό δεν ξέρει πως να αντιδράσει γιατί δεν ξέρει τι βλέπει. Είναι σε μια φάση ”Θα μπουν και άλλοι ηθοποιοί στη σκηνή τώρα; Θα παίξει κάποιο βίντεο από πίσω;” Μέχρι να το συνηθίσουν αυτό το καινούριο είδος παράστασης νιώθουν λίγο άβολα. Επίσης το κοινό της επαρχίας μιλάει παραπάνω. Νομίζουν ότι ήρθαν για καφέ οπότε μιλάνε όσο παίζουμε και γενικά χρειάζεται να τους ελέγχεις λίγο περισσότερο”.

Από όλα αυτά τα μέρη που έχεις περιοδεύσει που θα μπορούσες να μείνεις;

”Στη Νυρεμβέργη”;

Εντός Ελλάδας;

”Στην Αθήνα. Τη μεγαλούπολη δεν την αφήνω με τίποτα. Η πόλη είναι γεμάτη περίεργους τύπους, έχει τις υποκουλτούρες. Δεν υπάρχουν υποκουλτούρες στην επαρχία. Δεν θέλω να το παίζω αντιμέηνστριμ. Κάποιες υποκουλτούρες είναι καλές κάποιες κακές αλλά το μόνο μέρος που συναντιούνται μεταξύ τους, βρίζονται, ανταλλάσσουν απόψεις και γίνεται όλος αυτός ο αναβρασμός είναι στη μεγαλούπολη και αυτό δεν μπορώ να το αφήσω”.

 

Πες μου λίγα λόγια για την παράστασή σας ”Comedy Revolution”.

”Το ”Comedy Revolution” είναι το καλύτερο πράγμα που θα δείτε στη ζωή σας. Είναι μια παράσταση stand up comedy στην οποία προσπαθήσαμε να ξεφύγουμε και λίγο από το ίδιο το stand up comedy. Προσαρμόσαμε και οπτικοακουστικό υλικό καθώς χρησιμοποιούμε και έναν προτζέκτορα. Εκτός από το κλασικό stand up comedy, τον κωμικό μονόλογο που κάνει ο καθένας, κάποια στιγμή είμαι με τον Μαλιάτση στη σκηνή και κάνουμε ”Θάψε το σενάριο” live με τον προβολέα να δείχνει από πίσω σκηνές της ταινίας (σ.σ. Που θίγουν κάθε φορά) και ο Jeremy κάνει stuΝΝerz live”.

Πώς είναι η σχέση σου με το Jeremy και τον Μαλιάτση πάνω στη σκηνή;

” ”Υπάρχει πολύ καλή ατμόσφαιρα και αυτό φαίνεται” και μπούρδες τέτοιες. Το μυστικό είναι ότι δεν πιάνω φιλίες σε εργασιακό περιβάλλον, το οποίο ισχύει από το πρώτο σινεμά που δούλευα ως ποπκορντζής μέχρι και τώρα. Όταν έχεις φιλία και λεφτά στην ίδια σχέση σίγουρα θα έρθει κάποια ρήξη. Είμαστε πολύ καλοί συνάδελφοι αλλά δεν βγαίνουμε τα βράδια. Δεν είμαστε τυπικοί, βριζόμαστε συνέχεια αλλά όταν σχολάμε ο καθένας πάει σπίτι του”.

Αν άλλαζες κάτι στο κομμάτι σου στην παράσταση, ποιο θα ήταν αυτό;

”Τις κάλτσες μου. ΜΠΟΥΥΥΜ”.

 

Το γεγονός ότι έχουμε δει πλέον το πρόσωπό σου σε περιορίζει στο ύφος σου , σε αυτά που θέλεις να πεις και στον τρόπο που θέλεις να τα πεις;

”Αντιθέτως. Επειδή γνωρίζουν την ιστορία του ΜΠΡΑΦ λένε ”Ε μωρέ ο Mikeius είναι λογικό να εκφράζεται έτσι” και αυτό μου δίνει μια ελευθερία. Εκεί που εσύ θα πέταγες κάτι πιο κάφρικο στην τρίτη μέρα που ξέρεις κάποιον, εγώ μπορώ να το πετάξω στο τρίτο λεπτό. Αυτό είναι το καλό της αναγνώρισης, η ευλογία του να λες σούπερ άνετα τη γνώμη σου και να σπας αυτά τα κοινωνικά δεσμά πιο γρήγορα. Από εκεί και πέρα είναι βλακεία γιατί όλοι με αντιμετωπίζουν σαν Mikeius και όχι σαν Μιχάλη”.

Σε έχει αλλάξει η αναγνωρισιμότητα;

”Με έχει αλλάξει με την έννοια ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι άλλοι απέναντί μου. Επειδή είμαι ο Mikeius και κάνω το ΜΠΡΑΦ όποιος και να με γνωρίσει μετράει τα λόγια του γιατί νομίζει ότι την ώρα που μιλάει εγώ στο πίσω μέρος του μυαλού μου γράφω επεισόδιο για την πάρτη του. Ο κόσμος πολλές φορές μου μιλάει με πολύ μετρημένα λόγια, το οποίο είναι ηλίθιο, αφύσικο και εκνευριστικό γιατί θέλεις να κάνεις ένα διάλογο και βλέπεις τον άλλο να κρατιέται. Από εκεί και πέρα στο δρόμο που θα με δείξουν και θα πουν ”Είναι ο Mikeius” το έχω συνηθίσει. Δεν τρελαίνομαι κιόλας αλλά εξαρτάται από τα κέφια σου εκείνη την ημέρα”.

Από το ψάρωμα στο χειροκρότημα

 

Γιατί πιστεύεις ότι το stand up comedy έχει γίνει τόσο δημοφιλές τον τελευταίο καιρό;

”Μεταξύ μας, είναι φτηνό! Είναι πολύ πιο φτηνό για τα θέατρα από το να ανεβάζουν μια παράσταση με οχτώ ηθοποιούς, έναν σκηνογράφο, έναν για τα φώτα, έναν για τον ήχο, έναν σκηνοθέτη, να ανεβάσουν μια παράσταση stand up comedy της οποίας το κόστος είναι ένα μικρόφωνο και ένας τύπος για τον προβολέα. Από εκεί και πέρα αισθητικά αρέσει γιατί το stand up comedy ήταν πάντοτε λίγο βρωμιά. Είχε λίγο βρίσιμο παραπάνω, είχε μαύρο χιούμορ. Δεν είναι ότι τώρα αρχίζει και αρέσει στον κόσμο αλλά τώρα παραδέχεται πια δημόσια ότι του αρέσει. Παλιά θα έβλεπε κάποιος μόνος του ένα βίντεο του Χάρυ Κλυν στο σπίτι του, ή θα διάβαζε ένα πορνομυθιστόρημα στο υπόγειό του πλέον όμως δεν έχει πρόβλημα να γελάσει με ένα αστείο μπροστά στην παρέα του ή την κοπέλα του”.

Πώς έχτισες τη σχέση σου με το κοινό; Εξοικειώθηκες γρήγορα με αυτό;

”Η πρώτη φορά που σηκώθηκα και έκανα παράσταση live μπροστά σε τετρακόσια πενήντα άτομα ήταν ψάρωμα. Ήταν γαμάτο που πριν από την παράσταση ήμουν κάτω από τη σκηνή και μιλούσαμε με τον κόσμο. Είναι πιτσιρίκια και έρχονται, μιλάμε άμεσα και αυτό είναι ωραίο. Από εκεί και πέρα το κοινό στο stand up comedy είναι πολύ πιο αμείλικτο με την  έννοια ότι το χειροκρότημα είναι το αντίστοιχο like στο Youtube, ενώ το να κάθεσαι ακίνητος και να μην κάνεις τίποτα είναι το αντίστοιχο dislike. Ε μάντεψε ποιο από τα δύο πονάει περισσότερο. Το dislike στο Youtube το οποίο το βλέπεις σπίτι σου με το βρακί και δε σε νοιάζει ή την ώρα που είσαι πάνω στη σκηνή και είσαι κάπως ”Σκέψου να πεις κάτι γρήγορα” ”.

Έχεις βρεθεί σε δύσκολη θέση;

”Εννοείται. Σχεδόν σε κάθε παράσταση υπάρχει τουλάχιστον μια στιγμή που θα βρεθείς σε δύσκολη θέση. Κυρίως όταν λες ένα αστείο το οποίο ξέρεις ότι θα σκοτώσει και για κάποιο λόγο εκείνη τη φορά δε γελάει κανείς. Εκείνη την ώρα θα πρέπει να το καπακώσεις και να συνεχίσεις να προσποιείσαι ότι είσαι αστείος. Άμα αγχωθείς το καταλαβαίνουν και μετά μπαίνει στη λεγόμενη σχέση λύπησης με το κοινό. Το χειρότερο σημείο που μπορείς να βρεθείς και είναι άβολο για όλους”.

Ποιες παραστάσεις stand up θέλεις να δεις ή έχεις δει;

”Είμαι λίγο γύφτος και δεν έχω πάει ακόμα να δω κανέναν. Αλλά είναι ότι το ραδιόφωνο είναι βράδυ όπως και όλες οι παραστάσεις. Οπότε αντικειμενικά αυτή τη σεζόν δεν έχω προλάβει να δω τίποτα. Θα γούσταρα προφανώς να δω το Λάμπρο Φισφή. Έχω δει όμως πολλούς στανταπάδες που έχουν έρθει guest στη δική μας παράσταση, την Κατερίνα Βρανά, τη Χρύσα Κατσαρίνη, το Βύρωνα Θεοδωρόπουλο. Όλοι αυτοί μου αρέσουν αλλά θα γίνω κι εγώ κλισέ και θα πω ότι νούμερο ένα είναι ο Λάμπρος Φισφής. Έχει έναν αέρα εξωτερικού που εμένα μου αρέσει πολύ”.

Μετά το ΜΠΡΑΦ (όχι το χάος)

Πιστεύεις ότι έχασε σε κάποιο σημείο το ΜΠΡΑΦ ή κράτησε το επίπεδό του ψηλά;

”Το ΜΠΡΑΦ κατά τη γνώμη μου από ένα σημείο και μετά ανέβηκε δεν έπεσε. Από τότε που άρχισα να έχω και λίγη εμπειρία παραπάνω και με τα οπτκοακουστικά μέσα που χρησιμοποιώ αντικειμενικά ανέβηκε. Μπες και δες το animation στο πρώτο επεισόδιο και δες το και στο τελευταίο. Είναι η μέρα με τη νύχτα. Αυτό το θεωρώ τεράστια βελτίωση στο ΜΠΡΑΦ το να είναι δηλαδή πιο γλυκό στο μάτι και να έχει ένα πιο επαγγελματικό looking. Όσο στερεύουν οι ιδέες θα πέφτει και το ΜΠΡΑΦ γι’ αυτό και δε βγάζω”.

Τι συνέβη και άλλαξες το λογότυπό σου;

”Είχαμε πρόβλημα με τα δικαιώματα. Ανακαλύψαμε στην τέταρτη σεζόν του ΜΠΡΑΦ ότι το λογότυπο το έχει μια καναδική εταιρεία σκειτορούχων. Μας ειδοποίησε ο υπεύθυνος και μας είπε ότι πρέπει να κατεβάσουμε τα βίντεο. Ο τύπος ήταν Αμερικανός, φοβηθήκαμε μην μας κάνει μήνυση αλλά ευτυχώς ήταν πολύ chief. Απλά μας είπε ότι ήταν λίγο μαλακία, λέμε το ξέρουμε, ανεβάστε με νέο λογότυπο τα βίντεο. Αυτό έγινε αναγκαστικά”.

Δεν βλέπω και φοβερές αλλαγές..

”Μοιάζει το καινούριο με το παλιό. Είναι και αυτό ένα muffin με άλλα κόκκαλα. Είναι αυτή η βλακεία ότι παίρνεις το πειρατικό λογότυπο και απλά βγάζεις τη νεκροκεφαλή και βάζεις οτιδήποτε άλλο από πάνω. Υπάρχουν άπειρα τέτοια λογότυπα και γι’ αυτό πήγαμε και σ’ αυτό. Ήταν πιο εύκολο προσεγγίσιμο και μας άρεσε. Μεταξύ των αντικειμένων που μπορείς να βάλεις από πάνω είναι και ένα cake και το είχε σκεφτεί και κάποιος άλλος στον πλανήτη, δεν είναι περίεργο”.

 

Φοβήθηκες τη μετάβαση από το ΜΠΡΑΦ σε κάτι άλλο, ότι για παράδειγμα μπορεί να μην είναι τόσο επιτυχημένο ή ότι θα χάσεις το κοινό σου;

”Αυτό που φοβόμουν περισσότερο, το οποίο είναι και πραγματικότητα, ήταν ότι όλες οι υπόλοιπες δουλειές που θα κάνω δεν θα είναι τόσο καλές όσο το ΜΠΡΑΦ. Το ΜΠΡΑΦ ήταν εκατό τοις εκατό έργο αγάπης που θα το έκανα είτε με πλήρωναν είτε όχι. Δεν ήξερα ότι θα έχει και συνέχεια οπότε όλες τις καλές ιδέες τις κράτησα για τα πρώτα τριάντα τρία επεισόδια. Κάποια στιγμή μπορεί να βγει και κάτι καλύτερο από το ΜΠΡΑΦ. Έτυχε να ξεκινήσω με ένα από τα καλύτερα το οποίο βάζει τις προσδοκίες ψηλά, οπότε μετά όταν βγάζεις κάτι μέτριο σου φαίνεται κακό”.

Θα έκανες ένα ΜΠΡΑΦ για τους σποϊλεράδες τώρα που έχει βγει και η νέα σεζόν του Game of Thrones;

”Δεν θα έκανα για τους σποϊλεράδες συγκεκριμένα. Θα έκανα και για τις δύο μεριές γιατί υπάρχουν και οι άλλοι οι αντισποϊλεράδες. Αυτοί μπορεί να έρθουν και να συζητήσουν για Breaking Bad πέντε χρόνια μετά τη λήξη της σειράς και να λένε ”Όχι μην κάνεις spoiler”. Ρε μεγάλε άμα δεν έχεις δει Breaking Bad μετά από πέντε χρόνια τότε δεν έχεις λόγο να αγχώνεσαι ότι θα στο σποϊλάρουν. Άμα είχες τόσο άγχος θα έπρεπε να το έχεις ήδη δει. Καλή ιδέα. Λοιπόν θα έβγαζα ένα ΜΠΡΑΦ με τους κανόνες του spoiler, δηλαδή πόσες μέρες πρέπει να περιμένεις μετά την κυκλοφορία του κάθε επεισοδίου για να ποστάρει κάτι σχετικό”.

Ο Μιχάλης δεν είναι μόνο Mikeius

Τα επαγγελματικά σου πέρα από την παράσταση;

”Η κύρια ασχολία μου αυτή τη στιγμή είναι το ραδιόφωνο, τα Παραπολιτικά 90,1 FM όπου με τον Jeremy και τον Μαλιάτση κάνουμε μια βραδινή ραδιοφωνική εκπομπή. Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι πιο στανταποκομεντίστικο στο ραδιόφωνο, να μην κάνουμε αποκλειστικά σάτιρα και σχολιασμό ειδήσεων. Αναφέρουμε και θέματα που θίγονται στο stand up comedy”.

Ποια είναι η σχέση σου με το ραδιόφωνο σαν ακροατής;

”Πλέον δεν ακούω καθόλου. Μέχρι πρόσφατα δεν είχα αυτοκίνητο οπότε σπίτι με τόσα άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διασκεδάσεις είναι δύσκολο. Αν δεν οδηγείς δεν ακούς σχεδόν ποτέ ραδιόφωνο. Πιο παλιά βέβαια στην παιδική μου ηλικία άκουγα πάρα πολύ και έγραφα και κασέτες από το ραδιόφωνο. Πιτσιρικάς είχα ανακαλύψει ένα κασετοφωνάκι της μητέρας μου και έκανα και δική μου ψευτοραδιοφωνική εκπομπή. Pathetic το ξέρω αλλά ήμουν μικρός”.

Τι κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο;

”Σεξ και ναρκωτικά (γέλια). Κυρίως άραγμα με φίλους και videogames. Με το ίντερνετ στο σπίτι ασχολούμαι ελάχιστα κυρίως επειδή είναι μέρος της δουλειάς μου. Οι ταινίες μου αρέσουν πάρα πολύ, παρακολουθώ βίντεο ξένων Youtubers και είμαι από αυτούς που όντως διαβάζουν στον ελεύθερό τους χρόνο”.

Ο οποίος είναι αρκετός;

”Όχι γι’ αυτό τα ακούω σε audio books. Οδηγώ και ακούω βιβλιαράκι. Παιδιά που βαριέστε το διάβασμα και διαβάζετε αυτή τη στιγμή το άρθρο βάλτε τα audio books στη ζωή σας. Tip για τη νεολαία από τον Mikeius”.

Τι ακούς αυτόν τον καιρό;

”Όχι μυθοπλασία. Διαβάζω non-fiction, επιστήμη, ψυχολογία, ό,τι έχει να κάνει με εκλαϊκευμένη επιστήμη κυρίως”.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον

Αν έγραφες ένα κείμενο στο ONEMAN τι θέμα θα είχε;

”Θα συμμετείχα στα μεγάλα διλήμματα. Αυτός ο τομέας του ONEMAN είναι καταπληκτικός. Βρίσκετε τα πάντα και τα θέτετε σε αντιπαράθεση. Γενικά μου αρέσει πολύ το debate, ακούς την άποψη του άλλου να προσπαθείς να τον μεταπείσεις”.

Υπάρχουν ιδέες για να κάνεις κάτι μόνος σου στο μέλλον;

”Ναι. Το όνειρό μου είναι να κάνω μια τύπου επιστημονική σειρά στο Youtube. Καλά και στην τηλεόραση δεν θα με πείραζε αλλά δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο στην τηλεόραση γιατί ποιος πληρώνει γι’ αυτό; Μια επιστημονική σειρά για παιδάκια. Κανονικά παιδάκια μέχρι το λύκειο. Ιδανικά για παιδιά στο δημοτικό – γυμνάσιο. Πεντάλεπτα βιντεάκια που να εκλαϊκεύουν την επιστήμη που θα μάθουν μετά στο σχολείο, ώστε να κάνουν ερωτήσεις στο μάθημα. Αυτό είναι το άπιαστο όνειρο”.

Κάποια σκέψη για τηλεόραση;

”Αν κάποια στιγμή η τηλεόραση θέλει να κάνει κάτι πιο μυαλωμένο και έξυπνο είμαι ο άνθρωπός τους αλλά μέχρι τότε..”

Ποιος θα ήθελες να είναι ο ρόλος σου εκεί;

”Θα μου άρεσε να είμαι από πίσω από τις κάμερες, στη συγγραφική ομάδα, θα γούσταρα να κάνω και ειδικά εφέ με μινιατούρες. Είμαι λίγο Αμερικανάκι σε αυτά. Αλλά αν παρουσίαζα κάτι θα ήταν μια επιστημονική σειρά. Μια επιστημονική σειρά που να μην την παρουσιάζει ο Καφετζόπουλος γίνεται”;