OPINIONS

O παραγωγός του NBA 2K13 είναι πολύ μεγάλος dude

Μισή ώρα στη σουίτα του Rob Jones στο Παρίσι μετά την πανευρωπαϊκή πρώτη του NBA 2K13 και παραλίγο να μην πούμε τίποτα για το παιχνίδι.

Δεν είμαι κι ο πιο φανατικός gamer που ξέρεις. Δεν ήξερα πολλά για το θρύλο του κλάδου, Rob Jones, πριν τον συναντήσω. Μετά το τετ-α-τετ μας, είχα μάθει ότι είναι γεννημένος στην Ελλάδα, ότι έχει τεράστιο κόλλημα με τα sneakers, ότι είναι φίλος του Chris Webber, ότι έχει respect διαρκείας από τον Snoop Dogg κι ότι δεν αποθεώνει το μυαλό του Kobe Bryant.

Ας τα πάρουμε όμως ένα-ένα.

Τον Jones δεν τον ήξερα, αλλά είχα παίξει το παιχνίδι του, ειδικά το ΝΒΑ 2Κ12, αρκετά ώστε να θυμηθώ εκείνο το φθινόπωρο του ’95 που περνούσα περίπου 20-25 ώρες κάθε Σαββατοκύριακο, παίζοντας NBA στο Super NES. Σεζόν ολόκληρη, 82 ματς και πλέι-οφ αν περάσουμε. Κάψιμο, άγχος, ένας μικρός coach Taylor του video game basketball. Μέχρι που μιλούσα φωναχτά στους παίκτες μου.

Έξω από τη σουίτα του mr. NBA 2K11,12 και 13 σε ένα ξενοδοχείο στα Ηλύσια Πεδία που δεν θα διάλεγες για ένα οικονομικό trip, μετά από τη 40λεπτη παρουσίαση του νέου του γκεϊμικού τέκνου και πριν έρθει η σειρά μου για τη συνέντευξη, ακούγονταν μόνο ιταλικά.

 

Μπαίνοντας στο δωμάτιο, ο Rob Jones, μια πολύ ευγενική φυσιογνωμία, ένας κοντός Magic Johnson όπως θα σκεφτώ κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας, κάθεται στον καναπέ του, με μια Spalding ανάμεσα στα πόδια του και το ΝΒΑ 2Κ13 στο auto-play  στην οθόνη. Τον ρωτάω αν μιλάει και ελληνικά (εκτός από άπταιστα ιταλικά), γελάει και μου εξηγεί:

“Μιλάω τόσο καλά ιταλικά γιατί μεγάλωσα στη Ρώμη. Έπαιξα και μπάσκετ εκεί πριν το Πανεπιστήμιο. Ελληνικά δεν ξέρω, όχι. Αλλά γεννήθηκα στην Ελλάδα. Οι γονείς μου ήταν σε κρουαζιέρα εκεί και η μητέρα μου -6 μηνών έγκυος- αρρώστησε και έπρεπε να νοσηλευτεί άμεσα. Φύγαμε οικογενειακώς 3 μήνες αφού γεννήθηκα”.

 

Στην ερώτηση αν ξέρει τίποτα από ελληνικό μπάσκετ, παίρνω ένα ξεκάθαρο “Only Rony” (σ.σ. εννοώντας προφανώς τον Seikaly) και όταν τον τσιγκλάω λίγο περισσότερο (“come on, we beat you guys in Japan”), κάνει ότι δεν με ακούει και αναλύει γιατί δεν παρακολουθεί διεθνές μπάσκετ.

 

Βλέπω ένα 101-95 στην Ιαπωνία, αλλά δεν το συνεχίζω. Άλλωστε, αυτή η χαμογελαστή υπόσταση του Jones δεν σε αφήνει ούτε να διανοηθείς να τσαντιστείς μαζί του.

Ο Jones βγάζει έντονα την εικόνα (εντάξει, το προδίδει και συνεργασία με τον Jay-Z που υπογράφει καλλιτεχνικά το NBA 2K13) ότι είναι “κολλητός” με μια ντουζίνα από first class celebrities και σταρ του ΝΒΑ. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Αλλά δεν είναι και πολύ διαφορετικά.

 

“Έχω περισσότερους φίλους celebrities παρά αθλητές. Για παράδειγμα, ο Dwayne Wayne (κατά κόσμον Kadeem Hardison) από το Cosby Show είναι κολλητός μου. Αν πετύχω τον Snoop Dogg στο δρόμο, θα με χαιρετήσει γιατί ξέρει ποιος είμαι και γιατί έχουμε παίξει NBA 2K μαζί. Είναι καλό να έχεις φιλικές σχέσεις με celebrities γιατί σου ανοίγουν συνέχεια πόρτες, κάτι που είναι πολύ αναγκαίο για τη δουλειά μας. Από παίκτες, είμαι φίλος με τον Chris Webber -παίζαμε αντίπαλοι στο κολέγιο- και τον Jalen Rose”.

Και πόσο φίλος είναι με τον Jay-Z που έχει βάλει πολλά παραπάνω από την υπογραφή του στο παιχνίδι; Όσο πρέπει. “O Jay-Ζ είναι ο πρώτος celebrity που δεν ρώτησε κατευθείαν αν θα πληρωθεί και πόσα λεφτά θα πάρει, όταν του κάναμε την πρόταση. Πρώτη φορά ένας “τρίτος” κάνει τόσο δικό του ένα προϊόν το οποίο ‘υπογράφει’.

 

Άκου το soundtrack (σ.σ. 100% επιλογή του Jay-Z), ρίξε μια ματιά στα features, τα intros των αγώνων και θα δεις γιατί δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από αυτόν. Και να μην ξεχνάμε ότι ο Jay-Z έφερε την Dream Team στο παιχνίδι”.

 

Πράγματι, το NBA 2K13 σου δίνει την ευκαιρία να λύσεις την απορία σου γύρω από την ιστορική τιτανομαχία Dream Team vs. Team USA. Μπορείς να παίξεις το παιχνίδι του αιώνα. Ποιος είναι καλύτερος όμως κύριε Jones; “Η Dream Team γιατί είχε τεράστιους παίκτες και τα κορυφαία μπασκετικά μυαλά που έπαιξαν ποτέ. Όσο και να μ’ αρέσουν οι νέοι, η ωριμότητα και η κατανόηση του παιχνιδιού, δεν είναι κάτι που τους διακρίνει. Για παράδειγμα, ο Kobe είναι φοβερός παίκτης, αλλά δεν είναι και το μεγαλύτερο μυαλό, γιατί η επιθυμία του να φανεί ο καλύτερος ξεπερνά αυτήν του να κερδίσει το ματς.

 

Αν υπάρχει σίγουρα κάτι για το οποίο θα πέθαινε ο Rob, όπως μας αποκάλυψε νωρίτερα στην παρουσίαση του 2K13, είναι τα sneakers του. Όφειλα στον Νίκο Παπαϊωάννου, γνωστό λάτρη του είδους, να τον ρωτήσω πόσα έχει και ποια είναι τα 3 αγαπημένα του. “Έχω σίγουρα πιο πολλά παπούτσια από τη γυναίκα μου. (γέλια) Κάθε φορά που ο τοίχος με τα παπούτσια ψηλώνει επικίνδυνα, χαρίζω πολλά σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

 

Το top-3 μου; Τα Jordan 11, τα Jordan 13 (σε ένα denim blue jeans χρώμα που φόρεσα μόνο μια φορά) και τα Nike Air Force One. Κάθε φορά που πηγαίνω σε κάποιο ίδρυμα να δωρίσω sneakers μου, τα παιδιά με ρωτάνε αν μόλις τα αγόρασα γιατί φαίνονται άθικτα. Τους λέω ότι δεν τα πολυχρησιμοποιώ γιατί όταν τα βάλω, θέλω να μοιάζουν σαν καινούργια'”.

Μην νομίζεις, αυτή είναι πάνω-κάτω η φιλοσοφία του Jones και με κάθε NBA 2K που κυκλοφορεί. Θέλει να φαίνεται ολοκαινούργιο. Και τα καταφέρνει εμφατικά και με το 13 λοιπόν. Θα το διαπιστώσεις με τα ίδια σου τα μάτια (χέρια, πόδια, μυαλό).