ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Στάθης Κορέμτας θέλει να σε κάνει barista του σπιτιού σου

Ο φετινός πρωταθλητής στην κατηγορία Brewers μας μιλάει για τον καφέ φίλτρου. Δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζεις.

Αν έχεις στο μυαλό σου τον καφέ φίλτρου σαν τον καφέ που πατάς το κουμπί στην μηχανή και τον αφήνεις εκεί για όλη την μέρα τότε ήρθε η ώρα να φτιάξεις -ακόμα και σπίτι σου- υψηλού επιπέδου καφέ. Αυτό προσπάθησε να κάνει στον διαγωνισμό του Brewers cup ο Στάθης Κορέμτας και τελικά νίκησε με αποτέλεσμα τον Ιούνιο να μας εκπροσωπήσει στο Δουβλίνο για να φέρει για άλλη μια φορά το παγκόσμιο στην Taf.

Τον συνάντησα στο Sowl στην Πλάκα όπου μας μιλούσε σε ένα σεμινάριο για τους διαφορετικούς τρόπους παρασκευής καφέ φίλτρου. Δίπλα του ο Στέφανος Δοματιώτης, ‘δάσκαλος’ και παγκόσμιος νικητής στο Brewers Cup το 2014 στο Ρίμινι. “Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον καφέ στα 18 μου παράλληλα με τις σπουδές μου. Δούλεψα στην Καισαριανή σε κάποια συνοικιακά μαγαζιά μέχρι τα 25 μου. Μετά δούλεψα στο Danesi Coffee House στο Golden Hall και τον τελευταίο χρόνο δουλεύω στο Taf”. Αυτή είναι η πορεία του Στάθη μέχρι και σήμερα όπου περιμένει να έρθει ο Ιούνιος για να διαγωνιστεί στο παγκόσμιο.

 

Ο καφές τα τελευταία χρόνια έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Όλο και περισσότεροι ασχολούνται επαγγελματικά, ενώ το μεράκι που βάζουν έχει καταφέρει να εξελίσσει ολόκληρο τον κλάδο. “Με τράβηξε ο τρόπος παρασκευής του καφέ. Ήθελα πάντα να τον δω επαγγελματικά. Ήρθα σε επαφή με την Taf και έβλεπα τα παιδιά πόσο προσοχή έδιναν σε κάθε κούπα καφέ και ήθελα να το μάθω..

Ο καφές φίλτρου είναι ένας από τους πιο παρεξηγημένους τρόπους παρασκευής καφέ. Όλοι νομίζουν ότι είναι ο πιο απλός και ο πιο ελαφρύς καφές. Κι όμως ο καφές φίλτρου έχει απίστευτες γευστικές δυνατότητες. “ο καφές φίλτρου και ο espresso είναι καφέδες φίλτρου απλά ο ένας γίνεται υπό πίεση. Ο φίλτρου έχει περισσότερη καφεΐνη, γιατί ο φυσικός διαλύτης της καφεΐνης είναι το νερό και όσο περισσότερο διυλιστεί από τους κόκκους τόσο περισσότερη καφεΐνη θα έχουμε στο αποτέλεσμα. Επίσης έχει λιγότερη οξύτητα από ότι ο espresso”.

Γαλλική πρέσα, aeropress, V60, Chemex είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους παρασκευής καφέ φίλτρου. “Ο καταναλωτής έχει πάντα μια πρώτη γνωριμία με τον espresso. Μπορεί να πάρουμε τον ίδιο καφέ, την ίδια ποικιλία και αν τον παρασκεύασουμε με μηχανή espresso και με κάποια τεχνική φίλτρου τότε να πάρουμε εντελώς διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Όλοι οι καφέδες κάνουν για όλα. Η άλεση αλλάζει και ο τρόπος παρασκευής”.

Όταν είμαι μόνος μου στο σπίτι, μπορείς με λιγότερο από 100 ευρώ που χρειάζεσαι για να πάρεις τον εξοπλισμό να φτιάχνεις καφέ φίλτρου ίδιου επιπέδου με αυτό που φτιάχνουμε και εμείς στο Taf.

Αυτός ήταν και ο σκοπός του Στάθη στον φετινό διαγωνισμό όπου κατέβηκε με Nekisse Καφέ από την ninety plus. Ένας καφές που παράγεται στην Αιθιοπία και έχει διακριθεί πολλές φορές σε διαγωνισμούς.

“Είναι ένας καφές που έχει παίξει πολύ. Αυτό που αλλάξαμε φέτος στο πρόγραμμα με το οποίο κέρδισα είναι ότι προσπαθήσαμε να πάρουμε τα πλεονεκτήματα από τους διαφορετικούς τρόπους παρασκευής και να τα συνδυάσουμε. Προσπάθησα να φτιάξω κάτι που θα μπορούσε ένας home barista να φτιάξει στο σπίτι του χωρίς να έχει καν ζυγαριά. Είχα μόνο χρονόμετρο. Έβαλα τον καφέ,  το νερό και μετά το μείγμα το πέρασα από ένα Chemex για να κερδίσω την διαύγεια που δίνει αυτός ο τρόπος παρασκευής. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ αρωματικό κόκκινα φρούτα, φράουλες και βατόμουρα”.

 

Ο Στάθης για να φτάσει στο αποτέλεσμα που του έδωσε την νίκη δούλεψε σκληρά. “Κάναμε άπειρα πειράματα με την άλεση, τον χρόνο διύλισης και γενικά 15 ώρες την ημέρα προετοιμάζαμε την παρουσίαση μας. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε γιατί ήταν κάτι πρωτοποριακό. Ήταν κάτι που θα μπορούσε ο καθένας να φτιάξει στο σπίτι του”.

Πίστεψέ με, η κούπα καφέ που δοκίμασα από τα χέρια του ήταν κάτι το εξαιρετικό. Σκέψου ότι είναι απίστευτα απλό να τον φτιάξεις και εσύ στο σπίτι σου και να ξυπνάς κάθε πρωί πίνοντας τέτοιας ποιότητας καφέ. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι τον εξοπλισμό του chemex, φίλτρα χαρτιού, ένα καλό καφέ αλεσμένο στο σωστό πάχος και ζεστό νερό. Τόσο απλά μπορείς να γίνεις barista υψηλού επιπέδου στο ίδιο σου το σπίτι.

 

Καλή επιτυχία στον Στάθη στον τελικό στο Δουβλίνο 21-25 Ιουνίου.