ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο υπερμαραθωνοδρόμος Dean Karnazes εξηγεί ότι το να επενδύσει κάποιος στο τρέξιμο, είναι σοφή κίνηση

Ο πρεσβευτής του Navarino Challenge μιλάει στο Oneman και συμβουλεύει τους αρχάριους που θέλουν να τον διαδεχθούν στην κορυφή.

Πράγματι, το να ζητάς από ένα δρομέα να σου δώσει μερικούς λόγους να αρχίσεις το τρέξιμο είναι κάτι παρόμοιο με το να ρωτάς ένα σεφ αν του αρέσει το φαγητό του. Παρόλα αυτά, όταν το πρόσωπο από το οποίο ζητάς συμβουλές είναι ένας υπερμαραθωνοδρόμος του βεληνεκούς του Dean Karnazes, το προφανές του πράγματος, είναι άνευ σημασίας. Γιατί μιλάς με τον Dean Karnazes και το κυριότερο, το κάνεις μία εβδομάδα πριν οι συμμετέχοντες του 4ου Navarino Challenge βρεθούν στο σημείο εκκίνησης της διαδρομής.

Χωρίς σπόιλερ, στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο υπερμαραθωνοδρόμος και πρεσβευτής του event, προσπαθεί να μας πείσει για τη σημαντικότητα του να βάλεις στη ζωή σου το τρέξιμο. Και το πετυχαίνει πολύ πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε.

Η υπομονή, η θέληση και το πείσμα

Μικρά βήματα. Η πιο σημαντική συμβουλή που έχω να δώσω σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το τρέξιμο, είναι να κάνει μικρά βήματα. Και να γνωρίζει ότι η υπομονή είναι ένα από τα πιο δυνατά του όπλα. Η αντοχή θέλει χρόνο μέχρι να κατακτηθεί. Μόνο χρόνο. Ούτε μαγικά χάπια υπάρχουν ούτε ελιξήρια για να σε οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όσο πιο σύντομα επομένως, αυτός που θέλει πραγματικά να τρέξει ένα μαραθώνιο, αναγνωρίσει και αποδεχτεί τα παραπάνω δεδομένα, τόσο πιο γρήγορα θα δει τις προσπάθειές του να μετουσιώνονται σε αποτελέσματα.

Θέλει χρόνο, υπομονή και πίστη ότι θα τα καταφέρεις. Όσο πιο πολύ τα έχει κάποιος αυτά, τόσο πιο εύκολα θα πετύχει το στόχο του. Και μπορώ να τον διαβεβαιώσω ότι θα συμβεί αυτό“.

Αν κάποιος αφοσιωθεί, τότε πιστεύω ότι μπορεί να τρέξει και τα 5 και τα 10 χιλιόμετρα. Έχω τρέξει σε αντίστοιχους αγώνες τόσες φορές ώστε να μπορώ να τον διαβεβαιώσω ότι θα τα καταφέρει. Αρκεί να ασχοληθεί“.

O αγώνας των 5 χιλιομέτρων στο Navarino Challenge είναι ό,τι πρέπει για έναν αρχάριο. Ο ανταγωνισμός με τον ίδιο σου τον εαυτό και τις αντοχές του, μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση με σένα, είναι ένα δυνατό κίνητρο. Το πιο σημαντικό κίνητρο από όλα βέβαια, είναι ότι για να κάνεις την εγγραφή και να φτάσεις στην γραμμή εκκίνησης, σημαίνει ότι σηκώθηκες από τον καναπέ σου. Δυστυχώς, είναι πολλοί οι άνθρωποι που δεν έχουν το κουράγιο ή δεν βρίσκουν τον λόγο για να φτάσουν τόσο μακριά. Κάτι τέτοιο, για μένα, είναι τραγωδία“.

Τρέξιμο vs άλλων αθλημάτων

Η ομορφιά του τρεξίματος, εν αντιθέσει με τα περισσότερα αθλήματα, είναι ότι δεν χρειάζεται κάποιον πολύπλοκο ή κοστοβόρο εξοπλισμό. Εγώ θα πρότεινα μόνο ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Αν υπάρχουν αυτά, τότε δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Ειδικά στην αρχή, είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα πράγματα απλά“.

Φωτογραφίες: Vladimir Rys

Οι Αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι μόνο όταν είσαι ψυχή τε και σώματι υγιής μπορείς να φτάσεις την αρετή. Βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να παραμελούν το σώμα τους και να ζουν μία ζωή συμβιβασμένη, μία ζωή μέτρια εξαιτίας αυτού ακριβώς. Το τρέξιμο είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή και μάλιστα, για τα καλά. Τόσο ως πρεσβευτής του Navarino Challenge, όσο και ως ένας άνθρωπος που έχει ζήσει τις αλλαγές αυτές στο πετσί του, πρέπει να πω ότι το μότο ‘τρέχα καλά’ και θα ‘ζήσεις καλά’ είναι ένας εμπνευσμένος από το ολυμπιακό πνεύμα στόχος τον οποίο θέλουμε όλα τα μέλη της δράσης της Costa Navarino να ακολουθούν. Το ‘τρέχα καλά’ και θα ‘ζήσεις καλά’ σε μεγάλη εικόνα, βοηθά στη δημιουργία ενός ήρεμου, καλύτερου κόσμου καθώς διδάσκει και εξυμνεί τη δύναμη της νεότητας μέσα από τον αθλητισμό και σύμφωνα με τις προσταγές του ολυμπιακού πνεύματος. Το ‘τρέχα καλά ‘ και θα ‘ζήσεις καλά’ χωρίς διακρίσεις πάσης φύσεως υμνεί την αλληλοκατανόηση, τη φιλία, την ελευθερία και φυσικά, το fair play“.

Προπονητής, διάδρομος ή κάτι άλλο;

Ένας προπονητής, μπορεί να βοηθήσει φυσικά, αλλά δεν είναι απαραίτητος. Υπάρχουν πολλές ομάδες τρεξίματος στην πόλη, που μπορείς να συμμετέχεις χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση και να μάθεις πολλά για την τεχνική, την προπόνηση και γενικότερα το μηχανισμό του τρεξίματος. Τέτοιοι ‘συμμαθητές’ σου, μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι προπονητές“.

Να κάνεις αυτό που σε βολεύει περισσότερο. Προσωπικά, προτιμώ το τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο. Ωστόσο, πολλοί, κάνουν τις προπονήσεις τους στο διάδρομο. Γενικά, πιστεύω ότι πρέπει να κάνεις το καλύτερο για σένα. Αυτό που σου βγαίνει πιο αβίαστα. Γιατί το σημαντικότερο από όλα, είναι ότι το κάνεις. Ότι προσπαθείς“.

Ο μύθος της ηλικίας και η αλήθεια για αυτήν

Ξεκίνησα το τρέξιμο στα έξι μου. Μπήκε στο αίμα και την καθημερινότητά μου από τότε που ήμουν πολύ μικρός“.

Η ηλικία παίζει ρόλο, όχι όμως σημαντικό. Όλοι μπορούν να τρέξουν. Απλώς οι έμπειροι δρομείς τείνουν να έχουν περισσότερες αντοχές από νεότερους, τείνουν να είναι πιο γρήγοροι και επανακτούν τις δυνάμεις τους συντομότερα“. 

Πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν θα τους ρωτήσεις γιατί δεν τρέχουν, επινοούν δικαιολογίες απλά και μόνο για να δικαιολογήσουν τη βαρεμάρα τους. Μπορεί να σου πουν ότι έχουν ευαίσθητα γόνατα, προβλήματα στη μέση, χτυπημένα πόδια ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Αρκετοί, αποφεύγουν το τρέξιμο επειδή όπως υποστηρίζουν ‘δεν έχουν να τρέξουν’. Αυτή είναι η χειρότερη δικαιολογία από όλες. Αν δεν έχεις χρόνο, τότε βρες χρόνο. Τι μπορεί να είναι σημαντικότερο από ένα υγιές και δυνατό κορμί; Το χρήμα; Σας πληροφορώ ότι ξέρω πάρα πολλούς δυστυχισμένους εκατομμυριούχους που δεν μπορούν να ανέβουν ούτε δέκα σκαλιά. Η υγεία είναι χρήμα. Επένδυσε λοιπόν σε αυτήν“.

Ο αγώνας

Το Navarino Challenge είναι ένας φανταστικός αγώνας γι αυτό και νιώθω υπερήφανος που συμμετέχω και αποτελώ κομμάτι του. Φέτος, δημιουργήσαμε μία καινούρια διαδρομή εξαιρετικά όμορφη που ακολουθεί τη γραμμή της παραλίας. Αυτό που κάνει το Navarino Challenge μοναδικό είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτό. Οποιοσδήποτε αποφασίσει να βρεθεί εκεί είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα περάσει καλά. Είτε περπατήσει τα πρώτα του 5 χιλιόμετρα είτε τρέχει στον ημιμαραθώνιο“.

*Το Navarino Challenge θα πραγματοποιηθεί στην Costa Navarino από τις 9 έως 11/09.