ORIGINALS

Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Νάστα

Ο δανδής frontman των Xaxakes διάλεξε για το ΟΝΕΜΑΝ τα δέκα φιλμ που τον σημάδεψαν κι εμείς ήδη τρέχουμε να καλύψουμε τα κινηματογραφικά μας κενά.

Θυμάμαι ότι πριν δύο και βάλε χρόνια είχα ρωτήσει τον Γιάννη Νάστα αν αποδέχεται το χαρακτηρισμό ‘ο Έλλην David Bowie’ κι εκείνος με το γνωστό cool διακριτικό και άφοβα ειλικρινή τρόπο του δεν απάντησε με ναι ή όχι. “Βλέπω το ταξίδι της μουσικής με τον ίδιο τρόπο, μου αρέσει η κατεύθυνσή του, το γούστο και η αισθητική του μου είναι πολύ οικεία”.

 

Οι Xaxakes επιστρέφουν στο Gagarin το Σάββατο (22/2) με καινούργιο single, το ‘A shot… what’ και την ονειρική ποπ που μας σύστησαν την προπερασμένη δεκαετία. Το ΟΝΕΜΑΝ ζήτησε από τον Γιάννη Νάστα μια λίστα με τις αγαπημένες του ταινίες, αίτημα καθόλου άσχετο με την ύπαρξη αυτού του καλλιτέχνη που έχει παραδεχτεί ότι “δεν υπάρχει κομμάτι των Xaxakes που να μην είναι κάπως κινηματογραφικό”.

1. Once Upon A Time in America (1984)

O Sergio Leone σκηνοθετεί τον Robert De Niro αποτίοντας έναν 80s φόρο τιμής στα γκανγκστερικά φιλμ σε ένα σχεδόν 4ωρο δράμα που έχει ντύσει μουσικά ο αξεπέραστος Ennio Morricone.

 

2. O Ελαφοκυνηγός (1978)

Πάλι De Niro, πάλι ταινία έπος (και στα της χρονικής διάρκειας, ήτοι 3 ώρες και κάτι) και η πρώτη φορά που ο πόλεμος του Βιετνάμ αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τον αμερικάνικο κινηματογράφο. Ο Γιάννης Νάστας θα τη διάλεγε κάθε φορά “για τη σκηνή με τη ρώσικη ρουλέτα και μόνο”.

3. The Missouri Breaks (1976)

“One steals, one kills, one dies”, έγραφε η θρυλική αφίσα της ταινίας του Arthur Penn, όπου μια συμμορία κλεφτών αλόγων με αρχηγό τον Tom Logan (Jack Nicholson) βάζει στο μάτι τη φάρμα του David Braxton. Ο Braxton θα βάλει στο μάτι τη συμμορία και τον Lee Clayton (Marlon Brando) να τους διώξει.

4. Man on the Moon (1999)

Όχι πολλά λόγια εδώ. ‘Man on the Moon’ γιατί υπήρξε τελικά ο πραγματικός Andy Kaufman.

5. H Λάμψη (1980)

Ο Kubrick ανεβάζει το ανατριχιαστικό μυθιστόρημα του Stephen King στη μεγάλη οθόνη και εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τον ύπνο τους με τον Jack Nicholson να τρελαίνεται και να παίρνει τα τσεκούρια για να σφάξει την οικογένειά του.

6. Mad Max: Ο Εκδικητής της Νύχτας (1979)

Ατέρμονο stnading ovation για τον νεαρό Mel Gibson σε αυτήν την επική ιστορία εκδίκησης. Τρελός και με τη βούλα.

 

7. Bitter Moon (1992)

Τα Μαύρα Φεγγάρια του Έρωτα, Roman Polanski. Μια ζωή ενός ζευγαριού πλήρως εξαρτημένου από ένα ολέθριο σεξουαλικό πάθος που θα σκεπάσει τις ζωής και την καθημερινότητά τους. “Τέτοιο κακό να μη μας βρει”, λέει ο Γιάννης και γελάει δυνατά.

8. The Thing (1982)

 

Η Απειλή. Η κλασική ταινία τρόμου του John Carpenter, στην οποία μια εξωγήινη ύπαρξη τείνει να αφανίσει μια ομάδα ερευνητών στην Ανταρκτική παίρνοντας τη μορφή αυτού που σκοτώνει. Έτσι, για την 80s καφρίλα.

9. Fiddler on the Roof (1971)

Ένας φτωχός Εβραίος χωρικός κάνει το παν για να παντρέψει τις τρεις κόρες του στη προ επανάστασης Ρωσία. “Για αυτό το άγχος του ήρωα”, η ταινία μπαίνει στη δεκάδα.

10. The Fearless Vampire Killers (1967)

The Polanski humour και ο καθηγητής Abronsius, φοβερός κυνηγός βρικολάκων, που κάνει επιδρομή στην καρδιά της Τρανσυλβανίας με τον βοηθό του, Alfred (Roman Polanski). Από τις πρώτες μεγάλου μήκους του Πολωνού σκηνοθέτη. Κλασική.

 

Οι Xaxakes εμφανίζονται το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στο Gagarin 205 σε ένα ροκ εν ρολ πάρτι που αναμένεται να (και θα) εκτροχιαστεί.