OPINIONS

Όταν γιορτάζει ο Σταλόνε, γιορτάζουν οι αναμνήσεις μας

Με αφορμή τα 66α γενέθλια του Sly, το ΟΝΕΜΑΝ τιμά το δεύτερο συνθετικό του ονόματός του που χτίστηκε από τύπους σαν τον Σταλόνε.

H κόκκινη κορδέλα, που δεν πάθαινε τίποτα στο κεφάλι του Τζον Ράμπο την ώρα που καθάριζε Βιετναμέζους με το βλέμμα, τα μούσκουλα και το υπερ-επικό μαχαίρι, είναι το το αξεσουάρ-φετίχ με το οποίο μεγαλώσαμε. Ο Ράμπο, δηλαδή ο Σταλόνε, είναι ο παιδικός μας ήρωας. Είναι η ρέπλικα που παίρναμε εμείς που είχαμε απηυδήσει με τα G.I. Joe για να κοκορευτούμε στους κολλητούς μας.

Ο Σταλόνε έχει σήμερα γενέθλια. Κλείνει τα (αντι-εμπορικά) 66 κι εμείς δεν μπορούμε παρά να αφήσουμε τις αναμνήσεις μας να κυλήσουν όπως ο ιδρώτας στις φουσκωμένες φλέβες που σχημάτιζαν ένα έξτρα βουναλάκι στα μπράτσα του.

Δεν θα πάρουμε το πράγμα από την αρχή. Θα το πάρουμε από εκεί που οι αναμνήσεις φωνάζουν. Από το Ράμπο και τα Πρώτα, Δεύτερα, βάλε όσα θες Αίματα. Michael Haneke, συγχώρα μας για λίγο κι εσύ και η Λευκή σου Κορδέλα. Έχουμε να πούμε διάφορα για την Κόκκινη. Ναι, έχουμε αρκετά και για τον Rocky.

Τότε που ο John είπε το θρυλικό “I’m Coming to Get You”

 

Είναι αυτό το θέμα με τη φωνή του Σταλόνε. Αν ήταν μισή φορά καλός ηθοποιός, η φωνή του, συνυφασμένη τέλεια με τη δραματουργία της στιγμής και με χωρητικότητα 1.500 κιλά macho-σύνης, όχι μόνο έσωζε την παρτίδα, αλλά έσωζε και καμιά πενηνταριά Αμερικανούς αιχμάλωτους.

Τρανό παράδειγμα, το “I’m Coming to Get You” στο “Πρώτο Αίμα, No2”.

Τότε που το main theme του Rocky σε έβγαζε στην αυλή της γιαγιάς σου να παίξεις μπάσκετ με χιόνια και βροχές

 

Σκληρή προπόνηση με σετάκι γκρι φόρμα πάνω-κάτω και τίμιο μαύρο all-star. Αν βγεις στο δρόμο σήμερα να τρέξεις με all-star στα σοβαρά, θα γυρίσεις σπίτι ή χωρίς τον πάτο των all-star (καλό σενάριο) ή χωρίς τον πάτο των all-star και δυο ψιλοβαριά διαστρέμματα (κακό σενάριο).

Εκτός αν στα αυτιά σου παιανίζει η πορωτική μελωδία του theme του Rocky και το επώνυμό σου φέρνει σε κάτι σαν Balboa.

Τότε που σε οδηγούσε το “Μάτι της Τίγρης”

 

Ανατριχίλα, φιλότιμο, αγώνας για την επιβίωση. Οι Survivor έντυσαν με το “Eye of The Tiger” το Rocky 3 από σπόντα, αφού ο Σταλόνε είχε επιμείνει μέχρι τελικής πτώσης για να εξασφαλίσει το “Another One Bites The Dust” των Queen. Ευτυχώς για όλους, οι Queen αρνήθηκαν και τα παγκόσμια αθλητικά events ανακάλυψαν το απόλυτο τραγούδι για το ζέσταμα (και την αφύπνιση) των αθλητών.

ΥΓ. Α, επικό βίντεοκλίπ, να τα λέμε κι αυτά.

Τότε που ο Ιvan Drago ήταν όλα όσα μισούσαμε

 

Την πρώτη φορά που έβλεπες τα Rocky (μπορεί και την δεύτερη και την τρίτη), είχες ποτιστεί με την “παραδοχή του Καλού Αμερικάνου και του Κακού Ρώσου”. Ο Dolph Lundgren με το τριγωνικό μαλλί –και τον ανυπέρβλητο δείκτη ευφυίας– ήταν για όλους μας ο μισητός Ivan Drago του Rocky 4, το κατά τ’ άλλα πιο κερδοφόρο Rocky της σειράς. Που, δυστυχώς για μας που από μικροί αγαπούσαμε τα αουτσάιντερ, σαπάκιαζε για πολλούς γύρους τον Balboa. Ευτυχώς, κερδίσαμε στον 15ο.

Τότε που ο John Rambo έδειξε τι κάνουν οι φίλοι

 

Δεν έχω κανένα δικαίωμα να μεταφέρω κάτι διαφορετικό από αυτό που λέει ο κύριος στο τρέιλερ. “Την πρώτη φορά πολέμησε για τον εαυτό του. Τη δεύτερη για την πατρίδα του. Την τρίτη, πρόκειται για τον φίλο του”. Να σημειωθεί εδώ μια ακόμα παιδική ψευδαίσθησή μας, ότι δηλαδή στο στρατό υπάρχουν γαμάτοι συνταγματάρχες σαν τον Samuel Trautman με τον φοβερά βαλμένο μπερέ.

Τότε, στο “Cobra” που έδειξε πώς παίζεις τον μπάτσο στο Χόλιγουντ

 

Έτσι.

Τότε που έκανε σεξ στον εγκέφαλο της Sandra Bullock. Κυριολεκτικά.

 

Δύο πράγματα υπήρχαν εκεί για να αγαπήσεις στο “Demolition Man”. Το πρώτο ήταν ο μεγάλος Wesley Snipes στο ρόλο του κακού Simon Phoenix. Το δεύτερο ήταν το φουτουριστικό σεξ με καλώδια στο κεφάλι κι από απόσταση 3 μέτρων του Sly με τη Sandra Bullock.

Τότε που μας δίδαξε “ποιος είναι ο νόμος”

 

Δικαστής Ντρεντ, 1995, και οι φουτουριστικές χαζομάρες (μα ποιος είσαι, ο Σβαρτσενέγκερ;) συνεχίζουν ακάθεκτες.

Τότε (πρόσφατα) που φοβηθήκαμε ότι τα μούσκουλα θα σκάσουν

 

Φοβερή ιδέα το “The Expendables”. Δικαιώθηκε και στα ταμεία. Αλλά η εικόνα του παρά φύσει φουσκωμένου 60άρη Σταλόνε θυμίζει Μίκι Ρουρκ στον “Παλαιστή”, έ, και το θέαμα είναι λίγο παρωχημένο. Συλβέστερ, θα σε αγαπούσαμε και χωρίς αυτό. Προφανώς, θα σε αγαπούσαμε και χωρίς το σίκουελ που αναμένεται αυτόν τον Αύγουστο στους κινηματογράφους.

Τότε, παλιά παλιά, που του κόλλησε το “Italian Stallion”

 

Πολύ πριν γίνουν όλα όσα είδες παραπάνω, ο Σταλόνε στα τέλη των 60s, στα 20κάτι δηλαδή, κοιμόταν για εβδομάδες σε παγκάκια και στάσεις λεωφορείων. Κάπου εκεί είδε και την αγγελία για το softcore porn “The Party at Kitty and Stud’s”, πέρασε από κάστινγκ, τον πήραν, πήρε 200 δολάρια για δυο βδομάδες δουλειά και το παρατσούκλι “Italian Stallion” σπίτι του. Μετά το χρησιμοποίησε και για τον Rocky τον Balboa.

Sweet 66, ρε Επιβήτορα. Ευχαριστούμε για τις αναμνήσεις.