ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Psy, ο Νοτιοκορεάτης ΛΕ-ΠΑ που προκαλεί χλαπαταγή

Η Gangnam είναι ένα προάστιο της Σεούλ κι έχει αρκετό στιλ για να ασχολείται όλο το σύμπαν μαζί της εδώ και 2 μήνες.

Στο Μεγάλο Άσπρο Λεξικό του ίντερνετ, δίπλα στο λήμμα viral, υπάρχει η φωτογραφία του Park Jae-Sang. Αυτού του 34χρονου (τα καλοκαίρια τα μετράει αλήθεια;) από τη Νότιο Κορέα με το χορό “είμαι-καβάλα-στ’-άλογο-και-θα-σε-πιάσω-με-το-λάσο” που κλήθηκε στο show της DeGeneres να μάθει το χορό του στη Britney Spears και που κάθε πρωί ζητάει απ’ τη γυναίκα του να τον τσιμπήσει για να δει μήπως όλα αυτά συμβαίνουν στον ύπνο του.

Ο λόγος που είχε φτάσει μέχρι το LA ήταν η πρόσκληση από την ίδια δισκογραφική που έχει υπογράψει τον Justin Bieber για να γνωριστούν από κοντά. Αλλά το όνειρό για τον PSY είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα. “Όταν είδα το βίντεο του CNN για μένα, παρότι είχα ήδη δει άρθρα στη Huffington Post ή το Gawker, νόμιζα πως κάποιος μου κάνει πλάκα”.

Για ένα πράγμα πρέπει να είσαι σίγουρος αγαπητέ και τίμιε αναγνώστη του ONEMAN. Δεν ανακαλύψαμε προχθές τον Psy. (Αποθεώνω εδώ τον Χρήστο Δ. που είχε πιστέψει σε αυτόν από την εποχή που το Gangnam Style δεν μέτραγε ούτε 10.000 views).

Παρακολουθούμε διακριτικά την πορεία του εδώ και δύο μήνες. Στην αρχή νομίσαμε ότι είναι μια κορεατική εκδοχή των LMFAO με αυτό το προβοκατόρικο μπιτ στο ρεφρέν. Γελάσαμε, δεν είναι ότι δεν γελάσαμε. Αλλά δεν πιστέψαμε ότι τα 2 χιλιάδες θα γίνουν 200 και τα 200 χιλιάδες 2 εκατομμύρια και τα 2 200 εκατομμύρια views του Gangam Style στο διαδίκτυο.

 

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο πανηγυρισμός του σκόρερ Beric στο 1-0 της Μάριμπορ επί του Παναθηναϊκού. Η ώρα να γράψουμε για τον Psy, και να μάθεις όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, είχε φτάσει.

Μια διασταύρωση ΛΕ-ΠΑ και MJ (MJ όπως στο Michael Jackson)

Όπως θα μπορούσες να διαπιστώσεις και μόνος σου, το Psy βγαίνει από το Psycho. Δεν υπήρχε καμία ψευδαίσθηση ότι ο Park είναι στα καλά του. Ο περίφημος χορός του με το αόρατο λάσο είναι βγαλμένος από τις σκοτεινότερες συνεδρίες των πιο ανώμαλων μυαλών της γνωστής λεβεντομάνας της διαστροφής, Ασίας.

Ο Psy ήταν ένας αστέρας περιωπής στη χώρα του πριν το Gangnam Style. Μετά τον 6ο του δίσκο με τίτλο “PSY’s Best 6th Part 1” ο PSY΄είναι παγκόσμιος. Το πότε θα συναντήσει από κοντά τα μεγαλύτερα μουσικά του είδωλα όπως ο Eminem, o Jay-Z και ο Dr. Dre μπορεί και να ‘ναι θέμα χρόνου.

Για το άλμπουμ-Αποκάλυψη ο PSY σχολιάζει ταπεινά: “Με αυτό το άλμπουμ ήθελα να κάνω τον κόσμο να γελάσει μέσα στη γενική απογοήτευση της ύφεσης. Ήθελα  να τους κάνω να ξεχαστούν για λίγο”.

Πριν λίγες μέρες συνάντησε την Britney Spears στο show της Ellen DeGeneres. Ήταν ξεκάθαρο ποιος ήταν ο σταρ της παρέας.

 

Α, ενδεχομένως να βοηθήσει για τη συνέχεια της κουβέντας η σημείωση ότι ο PSY έχει αποφοιτήσει από το καλύτερο μουσικό σχολείο στον κόσμο, το Berklee της Βοστώνης.

Κοινωνιολογία Ι

Μπορεί να έρχεται κόντρα σε όλο αυτό το παγκόσμιο πανηγύρι του χαβαλέ, αλλά η ουσία πίσω από το Gangnam Style έχει ξεκάθαρες κοινωνιολογικές αναφορές και έντονο σχόλιο. Μιλώντας στο ABC News, o PSY αντιστοίχησε την κορεάτικη Gangnam με το Beverly Hills με τον δικό του χαοτικό τρόπο: “Ο χορός μου δεν παραπέμπει και πολύ σε Beverly Hills. Ούτε η μουσική ούτε όσα γίνονται στο βίντεο κλιπ. Αλλά εγώ έχω το στιλ του Beverly Hills. Εκεί είναι η ουσία. Το βλέπετε το twist, έτσι δεν είναι”;

Το θέμα είναι πως μια λίγο βαθύτερη ανάλυση του κλιπ και του τραγουδιού φανερώνει την ειρωνεία του PSY στον τρόπο ζωής των κατοίκων της Gangnam. “Νεόπλουτοι, βασισμένοι σε ανούσιες αγορές μέσω πιστωτικών καρτών, που ο καθένας χρωστά κατά μέσο όρο 5 από δαύτες. Μεσοαστοί που έγιναν με το έτσι θέλω -και το πλαστικό χρήμα- πλούσιοι, δημιουργώντας μια τεράστια τρύπα στο νερό”, σημειώνουν Κορεάτες αναλυτές -ναι, εκεί έχουμε φτάσει.

 

Ο PSY κοροϊδεύει (γλεντάει για την ακρίβεια) αυτούς τους “επιδειξίες” μέσα από το βίντεο και τον άλογο (διπλής ανάγνωσης) χορό του. Εν τω μεταξύ, στο κέντρο της Μπανγκόκ δύο συμμορίες εφήβων αντάλλαζαν καμιά 50αριά σφαίρες το βράδυ της Πέμπτης (20/9) λύνοντας τις διαφορές τους με έναυσμα εκατέρωθεν προκλήσεις μέσω του χορού του PSY. Καλά κατάλαβες. Την ώρα περίπου που σκόραρε ο Beric κατά του Παναθηναϊκού και πανηγύριζε με Gangnam Style, δυο παρατεταγμένες συμμορίες προκαλούσαν η μία την άλλη κάνοντας την κίνηση του λάσου. Παγκοσμιοποίηση για να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια.

Στίχο-στίχο μη σε πετύχω

Τι ακριβώς πραγματεύεται το “Gangnam Style”; Διάφορα και πάντα μες στο κόνσεπτ της ειρωνείας. Σε ένα σημείο, για παράδειγμα, κράζει τα κορίτσια που χαλάνε τα τριπλά λεφτά σε έναν καφέ από τα Starbucks απ’ ό,τι για το γεύμα τους. Το τραγούδι που ακούς σε βαθμό παροξυσμού περιέχει στίχους όπως “ένα κορίτσι που ξέρει να απολαύσει την ελευθερία μιας κούπας καφέ” και “ένα αγόρι που πίνει μονορούφι τον καφέ του πριν κρυώσει”.

Λίγο παραπέρα από τη σημασία και την ψυχογραφική διάθεση του στίχου, ο PSY είναι ένα είδωλο μεταξύ ειδώλων. Η Nelly Furtado, η γυναίκα που έχει τραγουδήσει το “All Good Things Come To An End” κι έχουν κοπεί στα δύο τα τσιμέντα, έχει πει για πλάκα το Gangnam Style σε συναυλία της στις Φιλιππίνες, την ώρα που η Katy Perry τουιτάρει ότι έχει περάσει σε κατάσταση “Gangnam Style” και ο Robbie Williams -να σου ζήσει η κόρη- γράφει στο blog του για τη φρενίτιδα PSY και πόσο γουστάρει το τραγούδι.

 

Για να δεις πού έχει φτάσει η ασιάτικη λαίλαπα, η γενικά έγκυρη Washington Post αφιέρωσε ολόκληρο δισέλιδο αναλύοντας το φαινόμενο του Gangnam Style και επιχειρηματολογώντας γιατί ο χορός του PSY -ένα κράμα όπως λέει από Monty Python αναφορές, LMFAO φιγούρες και λίγη παντομίμα- θα είναι το ίδιο επιδραστικός ως trademark στο μέλλον με αυτόν της Macarena.

Και για το τέλος ο άνθρωπος PSY και το φαινόμενο της πεταλούδας

Δεν θα προχωρήσουμε σε ηθολογικό πορτρέτο του Κορεάτη ΛΕ-ΠΑ με την υψηλή μουσική παιδεία. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε εδώ είναι το πόσο θεά τονίζει ο ίδιος ο PSY πως είναι η γυναίκα του. Απλά, βάλαμε πιο ιντριγκαδόρικο κι ανθρώπινο μεσότιτλο. “Κάθε μέρα μου φτιάχνει 9 διαφορετικά πιάτα για να διαλέξω όποιο θέλω και να μην βαριέμαι με τα ίδια και τα ίδια. Δεν με ρωτάει ποτέ πού ήμουν όταν αργώ να γυρίσω σπίτι και με αντιμετωπίζει διαφορετικά ως PSY και διαφορετικά ως τον σύζυγό της”. Ο Jae-Sang και η Yoo Hye Yeon παντρεύτηκαν το 2006 κι έχουν και δυο δίδυμες κόρες.

Μιας και λέμε για γάμους, κι αφού σημειώσαμε το feedback από τον κόσμο των πραγματικών celebrities, μπορούμε να κλείσουμε με 2-3 ριζικά βαθιές επιρροές του PSY σε πιο καθημερινούς ανθρώπους. Ένα ζευγάρι από την Κορέα έφτιαξε ένα parody ενόψει του δικού τους γάμου. Το βίντεο είχε μερικές επικές στιγμές σαν αυτές:

Λίγο νωρίτερα, 14 ναυαγοσώστες στην Καλιφόρνια είχαν χάσει τη δουλειά τους γιατί έφτιαξαν αυτό εδώ:

 

Τέλος, στην τρολόσφαιρα της φανταστικής λογοτεχνίας, τα χόμπιτ, τα Ορκ και τα παντοδύναμα δαχτυλίδια περνούσαν για λίγο σε δεύτερη μοίρα, γιατί ο μεγάλος Μάγος είχε όρεξη για χορό.

Όπα, Gandalf style.

 

Σχόλια και μυστικά για το χορό του λάσου και στο @illanastasiadis.