LIFE

Σεξ, όπλα, εκατομμύρια: Αποδομώντας τον Dan Bilzerian

Ο πιο προκλητικός άνθρωπος του κόσμου μοιάζει να έχει τα πάντα. Εκτός, ίσως, από το δικαίωμα να μην είναι προκλητικός.

Ο Dan Bilzerian είναι από εκείνες τις προσωπικότητες των οποίων η επιτυχία είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί. Δεν το κρύβω ότι κι εγώ ο ίδιος έχω παρακολουθήσει τις αναρτήσεις του στο Instagram, έμεινα εντυπωσιασμένος από τα 22,6(!) εκατ. followers, αναρωτήθηκα τι ακριβώς κάνει αυτός ο άνθρωπος για να φωτογραφίζεται στο ιδιωτικό του jet περιστοιχιζόμενος από καλλίπυγες και γυμνόστηθες γυναίκες, γιατί κάθεται σε χρυσούς θρόνους με λιοντάρια κραδαίνοντας αυτόματα τουφέκια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και για ποιο λόγο λιάζεται σε σκάφη εκατομμυρίων επιδεικνύοντας το γυμνασμένο του σώμα και το περιποιημένο μούσι του κρατώντας χιλιάδες δολάρια στα χέρια. Οι φωτογραφίες που ποστάρει γίνονται ολοένα και πιο τολμηρές – στα όρια του πορνογραφικού – απευθύνονται κυρίως σε ένα ανδρικό κοινό που διαθέτει μια σεξιστική θεώρηση της πραγματικότητας και μετρά την επιτυχία ανάλογα με το σπορ αμάξι που οδηγεί και το ‘καλό’ τραπέζι στο club που τρεντάρει στην Ibiza ή στο Miami.

O Dan είναι ο τύπος που φοράει τρία χρυσά rolex και θα βρεις στο ‘πριβέ’ του μαγαζιού να ανοίγει πανάκριβα μπουκάλια σαμπάνιας συνοδευόμενος από γυναίκες που φορούν τα απολύτως απαραίτητα και είναι η επιτομή της bimbo. Κάθε άντρας (ειδικά σε νεαρότερες ηλικίες) έχει ονειρευτεί αυτού του είδους τη ζωάρα και θα ήθελε να πληρώνεται απλώς για να παρίσταται(!) στα clubs και να δίνει αυτόγραφα, μόνο που ο Dan το προχώρησε ακόμη περισσότερο και δηλώνει ότι από τον εξεζητημένο τρόπο ζωής του και τη διαρκώς off limits καθημερινότητά του, έχει υποστεί ήδη δυο καρδιακές προσβολές και έχει φλερτάρει με το θάνατο πάνω από δέκα φορές. Και νίκησε. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο αυτοαποκαλείται GOAT (Greatest Of All Time) και φρόντισε μάλιστα να σπεύσει να το κατοχυρώσει στο αμερικανικό υπουργείο εμπορίου για να μην τον προλάβει κάποιος τυχάρπαστος τύπου Michael Jordan ας πούμε.

A post shared by Dan Bilzerian (@danbilzerian) on

Όλα καλά μέχρις εδώ και δικαίωμα του καθενός να δηλώνει ότι θέλει και να αυτοαποκαλείται όπως θέλει. Και από τη στιγμή που βρίσκονται επιχειρηματίες να τον πληρώνουν για την εικόνα του, ακόμα καλύτερα για τον ίδιο. ‘Διάσημος παίκτης του πόκερ’ διαβάζεις στο βιογραφικό του, αυτό δηλώνει ως επάγγελμα, από εκεί υποτίθεται ότι προέρχονται τα εκατομμύριά του και μέσω του πόκερ έκανε την περιουσία του. Δεν είναι ωστόσο ακριβώς έτσι. Εκείνη η αίτηση κατοχύρωσης στο υπουργείο εμπορίου από την Blitz NV ξετύλιξε ένα τεράστιο κουβάρι που – επιτέλους – ικανοποίησε την περιέργεια αρκετών και κατέστη σαφής η προέλευση των κεφαλαίων του. Η Blitz του Las Vegas ανήκει στην Goat Works με έδρα την Πολιτεία της Montana, η οποία με τη σειρά της έχει μεγαλομέτοχο τον ίδιο το Dan. Πράγμα που σημαίνει ότι ο Dan κατέχει μια εταιρεία η οποία ανήκει σε μια άλλη εταιρεία που εγγράφει για εμπορικούς σκοπούς την περσόνα του ήδη ιδιοκτήτη της εταιρείας για να κατοχυρώσει την εικόνα του.

A post shared by Dan Bilzerian (@danbilzerian) on

Για να μην πολυλογούμε, ο Dan έχει μια εταιρεία που ξοδεύει λεφτά, με σκοπό να πλουτίζει μια άλλη εταιρεία που εκμεταλλεύεται την εικόνα του η οποία βασίζεται στο ότι ξοδεύει λεφτά. Ωραίο; Το pattern είναι πολύ απλό: έχεις λεφτά, τα ξοδεύεις σε υπερβολές και αποκλειστικότητες πλουσίων, μετά γίνεσαι διάσημος και έχεις περισσότερα λεφτά για να κάνεις μεγαλύτερες υπερβολές και να βγάζεις ακόμα περισσότερα λεφτά. Με μια μικρή λεπτομέρεια να διαφεύγει σε όλους: ότι για να το κάνεις αυτό χρειάζεται ένα διόλου ευκαταφρόνητο αρχικό κεφάλαιο προς ‘επένδυση’. Στην περίπτωση του Dan Bilzerian τα χρήματα (υποτίθεται) προέρχονταν από το πόκερ. Ισχυρίζεται ότι ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με το πόκερ από τα χρόνια του κολεγίου. Έχασε τα πάντα σε μια παρτίδα, πούλησε κάτι όπλα που του βρίσκονταν εύκαιρα και πήρε το πρώτο αεροπλάνο για Las Vegas. Εκεί μετέτρεψε ένα κεφάλαιο 10 χιλιάδων δολαρίων σε 187 χιλιάδες και βαθμηδόν, όπως έγραψε η Daily Mail, κατέληξε να διαχειρίζεται και να τζογάρει εκατομμύρια. Κι ύστερα ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

A post shared by Dan Bilzerian (@danbilzerian) on

Στην πραγματικότητα, ο Dan Bilzerian είναι γιος του Paul Bilzerian, ενός ειδικού οικονομικού συμβούλου εταιρικών εξαγορών και εκκαθαρίσεων, ο οποίος καταδικάστηκε για σωρεία οικονομικών και φορολογικών εγκλημάτων τη δεκαετία του ’80 και μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να διαλαλεί ότι παγιδεύτηκε και στοχοποιήθηκε από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, το ύψος του προστίμου που κλήθηκε να πληρώσει ο Paul στο IRS το 1993 και αφού είχαν προηγηθεί δεκάδες δίκες στις δικαστικές αίθουσες, ήταν 63 εκατομμύρια δολάρια. Ο Paul δεν γλίτωσε την κάθειρξη – έμεινε 13 μήνες έγκλειστος στις ομοσπονδιακές φυλακές της Iowa – και μέσω της ακροαματικής διαδικασίας αποδείχτηκε ότι δρούσε σαν liquidator αφού προηγουμένως εμφανιζόταν σαν επενδυτής-σωτήρας. Αναλάμβανε την εταιρία, φαινομενικά την έσωζε από χρεωκοπία φουσκώνοντας τις τιμές των μετοχών της και μόλις η μετοχή έπιανε την τιμή που είχε στο μυαλό του, πουλούσε το χαρτοφυλάκιό του και την πτώχευε.

Αυτό που δεν κατόρθωσαν να βρουν οι αρχές, ήταν (όλοι) οι λογαριασμοί στους οποίους κατέθετε τα κέρδη του. Χρησιμοποιώντας ένα δαιδαλώδες σύστημα εταιριών, holding, off shore και θυγατρικών, ο Paul κατόρθωσε να ‘εξαφανίσει’ μεγάλο μέρος εκείνων των χρημάτων, με αποτέλεσμα να μπορεί ο Dan να δηλώνει περιχαρής στην Wall Street Journal το καλοκαίρι του ’14, ότι κληρονόμησε “ένα ποσό” από έναν αποταμιευτικό λογαριασμό που είχε ανοίξει κάποτε ο πατέρας του. Όταν ρωτήθηκε εάν επρόκειτο για πολλά χρήματα, αντέταξε πως τα πολλά χρήματα τα κερδίζει από το πόκερ, παρουσιάζοντας μάλιστα μια αναλυτική κατάσταση κερδών ύψους 50 εκατ. δολαρίων μέσα σε 11 μήνες! Όταν η δημοσιογράφος του είπε ότι κανείς επαγγελματίας παίκτης του πόκερ ως τότε δεν είχε κερδίσει τόσα χρήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ο Dan απάντησε ότι κανείς δεν ήταν τόσο σταρ όσο εκείνος και όπως οι κορυφαίοι NBAers, έτσι κι αυτός κερδίζει τα ανάλογα χρήματα.

A post shared by Dan Bilzerian (@danbilzerian) on

Οι επίπονες και χρόνιες έρευνες της SEC (Securities and Exchange Commission) κάνουν λόγο για ένα fund με τίτλο ‘Paul A. Bilzerian and Terri L. Steffen Family Trust’ που ανοίχτηκε το 1995 και άνηκε στην Overseas Holding Limited Partnership, που με τη σειρά της ήταν θυγατρική της Overseas Holding Company, την οποία εντόπιζε κανείς στο μετοχολόγιο μιας εταιρείας software, της Cimetrix, στην οποία – ω τι έκπληξη – ο Paul Bilzerian εμφανιζόταν ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Ψαχουλεύοντας τα αρχεία της Cimetrix, ο προσεκτικός αναγνώστης πέφτει επάνω σε κάποια δάνεια, όπως ας πούμε από την Bicoastal Holding Company στην οποία μοναδικός μέτοχος ήταν η κυρία Terri L. Steffen, δηλαδή η σύζυγός του. Τίποτα το μεμπτό θα πει κανείς, ωστόσο η Bicoastal ‘έκοβε’ ένα μηνιάτικο 10 χιλιάδων + bonus 1500 δολαρίων για “έξοδα κίνησης” στον Πρόεδρο της Cimetrix (δηλαδή η Terri πλήρωνε τον άντρα της ο οποίος με τη σειρά του αγόραζε μετοχές της Bicoastal για λογαριασμό της Cimetrix) και το καλύτερο όλων είναι ότι ο κολοσσός της Utah που λέγεται Cimetrix, το board της για να είμαστε ακριβείς, δεν ήξερε καν ποιος είναι ο Paul Bilzerian.

Το ζητούμενο εν προκειμένω είναι πως το 2001 που ο Paul κήρυξε πτώχευση, εμφανίστηκε ένας λογαριασμός με συνδικαιούχους τους γιους του (τον Dan και τον Adam) οι οποίοι από το 1997 είχαν στην κατοχή τους μετοχές αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων με χρήματα που ουδέποτε απεδείχθη ότι επένδυσαν. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα αποδεικτικό στοιχείο να συνδέει αυτό το χαρτοφυλάκιο με παράνομη δραστηριότητα,, δεν προκύπτει αξιόποινη πράξη. Ο Dan ισχυρίζεται ότι επένδυε μαζί με τον αδελφό του στην εταιρεία του Salt Lake City τα κέρδη τους από το πόκερ (και ο αδελφός του δηλώνει επαγγελματίας παίκτης) και κάπως έτσι οι αμερικανικές αρχές κατέληξαν να αλλάξουν ολόκληρο το φορολογικό σύστημα το 2008 προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις Paul Bilzerian στο μέλλον. “Δεν έχω μια, πτώχευσα και καταστράφηκα. Ευτυχώς όμως η γυναίκα μου και τα παιδιά μου ήταν πιο νουνεχείς, είναι πλούσιοι και με συντηρούν”. Δεν είναι ατάκα από κωμική σειρά, είναι ισχυρισμός του ίδιου του Bilzerian στο δικαστήριο.

The plan is to do a TV show on me running a weed dispensary open to the public in Vegas, been in meetings all week

A post shared by Dan Bilzerian (@danbilzerian) on

Η Cimetrix κυνήγησε λυσσαλέα τα αδέλφια Bilzerian, τους φόρτωσε με εκατοντάδες αγωγές και ο Dan αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει το 2014 πληρώνοντας το 30%, κατόρθωσε όμως να εξασφαλίσει την άδεια από το δικαστήριο και να πουλήσει 1,7 εκατ. μετοχές αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Το λάθος του ήταν πως το έκανε μέσω της Caligula Corporation, μιας εταιρείας της μητέρας του στην οποία εμφανιζόταν πια ο ίδιος ως μοναδικός μέτοχος, ενώ στην ουσία ήταν το παρένθετο πρόσωπο. Οι αρχές ‘σκάβοντας’ την υπόθεση κατέληξαν στο καταπληκτικό συμπέρασμα ότι η Caligula ήταν θυγατρική της Haircut Partners η οποία ήταν η εταιρεία που είχε επωμιστεί το βάρος να εισπράξει τα χρέη της Bicoastal Holding Company! Αυτό το χάος δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα, πίσω από κάθε προκλητική ανάρτηση του Dan κρύβεται και μια δεύτερη αιτία, εξυπηρετείται μια δεύτερη ατζέντα πολύ πιο σκοτεινή και καθόλου μα καθόλου ελκυστική.

A post shared by Dan Bilzerian (@danbilzerian) on

Ο Dan Bilzerian έχει επιλέξει να αυτοπροστατευθεί ποστάροντας ασταμάτητα τη ζωή που κάποιοι ζηλεύουν και ονειρεύονται να ζήσουν. Θάβει βαθιά σκάνδαλα όπως ξυλοδαρμούς γυναικών και κακοποιήσεις εργαζόμενων στα clubs που κυκλοφορεί, επιλέγοντας εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και αγοράζοντας επί της ουσίας τη σιωπή των αδυνάμων. Πριν δυο χρόνια ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την αμερικανική Προεδρία, “του άρεσε ο Λευκός Οίκος και ήθελε να τον εκσυγχρονίσει”. Κάποιοι φοβήθηκαν ότι μπορεί και να τα κατάφερνε και ξεφύσησαν δυνατά όταν – καμία έκπληξη – ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον Trump. Πανηγύρισε έξαλλα όταν εξελέγη ο Donald, άλλωστε έχουν την ίδια οπτική σε πάρα πολλούς τομείς του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι στις ΗΠΑ.

A post shared by Dan Bilzerian (@danbilzerian) on

Έχει συλληφθεί κατ’ επανάληψη με διάφορες κατηγορίες, πληρώνει πάντοτε αμέσως τα πρόστιμα και κρύβεται πίσω από ορδές δικηγόρων που “προστατεύουν την ιδιωτικότητά του”, ισχυρισμός που προκαλεί τουλάχιστον γέλιο για έναν τύπο που ξεφτιλίζει το ίδιο το σύστημα ποστάροντας στο instagram τη ζωή του. Μετέχει σε παραγωγές του Χόλιγουντ, βγαίνει με σταρ του σινεμά και της ποπ, υπογράφει αυτόγραφα, ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται να κοπιάσεις πολύ στη ζωή αρκεί να έχεις ταλέντο στο πόκερ και να διατηρείς την ψυχραιμία σου στο bloody river του Texas Hold ‘ em. Αυτοπαρουσιάζεται ως Μεσσίας, Μίδας, Θεός, social leader, celebrity πρώτης γραμμής. Αυτά είναι σημεία των καιρών. Η αλήθεια είναι πως απομένουν κάποιες δεκάδες δίκες ακόμα για να αποδειχθεί ένας άξεστος κοινός απατεώνας.