ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Νώντας Λογοθέτης είναι ένας αληθινός freestyler

Το STR8 και το Oneman μίλησαν με τον αθλητή του freestyle motocross που έκανε την αγάπη του επάγγελμα και συνεχίζει να καβαλάει τη μηχανή του με όπλο την αλήθεια του.

Πραγματικά, ξέρει κανείς τι έλεγε το τραγούδι των Bomfunk Mc’s (μη ρωτήσεις ποιο τραγούδι, είμαι σίγουρος ότι δεν ξέρεις άλλο δικό τους) μετά το “Freestyler”;

Εγώ πάντως σιγοτραγουδούσα “wha the microphone” και ποτέ δεν μπήκα στον κόπο να ψάξω την αλήθεια. Με έναν άλλο freestyler πάντως, τον Νώντα Λογοθέτη, ο οποίος πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στα freestyle motocross shows του εξωτερικού, δεν δυσκολεύτηκα να εντοπίσω την αλήθεια και συγκεκριμένα τη δική του αλήθεια, η οποία τον έφερε να εξασκεί επαγγελματικά αυτό που ως έφηβος τον έκανε να ονειρεύεται.

Καμιά φορά τελικά, γίνεται να κάνεις το χόμπι σου και τη μεγάλη σου αγάπη επάγγελμα, αρκεί να είσαι αφοσιωμένος στο στόχο σου. Αν θέλεις να εκφράσεις κι εσύ τη δική σου αλήθεια, μπορείς να πάρεις μέρος στην ενέργεια της STR8 και να μπεις στην κλήρωση για πλούσια δώρα. Μοναδική προϋπόθεση, να είσαι ειλικρινής και να μοιραστείς μία δική σου αλήθεια, πάντα στη λογική του Spray Your Truth.

Ο Νώντας όχι απλά υπηρετεί τη δική του αλήθεια, αλλά προσπαθεί να τη μεταφέρει και στον υπόλοιπο κόσμο, διοργανώνοντας shows και δράσεις που θα προσφέρουν επιτέλους στο motocross την αναγνώριση που του λείπει. Με κεντρική φιλοσοφία το σύνθημα Spray Your Truth που πρεσβεύει το STR8.

 

Τα πρώτα άλματα του Νώντα

Φωτογραφίες: Μάρκος Χουζούρης/Action Images

Ο Νώντας είναι πλέον 31 ετών, ένας αθλητής με πείρα και παραστάσεις. Πότε του μπήκε όμως το μικρόβιο των extreme sports και του motocross συγκεκριμένα;

Με το motocross ξεκίνησα πριν από 15 χρόνια, σε ηλικία 16 ετών. Έκανα ήδη BMX και άλματα κάθε μέρα, στο ρέμα του Χαλανδρίου κι όπου αλλού προσφερόταν για μεγάλα άλματα. Μου άρεσε πολύ αυτή η αίσθηση του να είμαι στον αέρα κι ήθελα να αρχίσω το motocross. Παράλληλα είχα γνωρίσει δύο Γερμανούς φίλους, οι οποίοι ερχόντουσαν και με παίρνανε οδικώς και πηγαίναμε κάθε μέρα στη Βαρυμπόμπη. Έτσι ήρθε η πρώτη μου επαφή με το μηχανάκι, ανέβηκα σε καθαρόαιμο και κατευθείαν με κέρδισε, αυτό ήταν, το πήγα 15 χρόνια σερί μέχρι και σήμερα”. Αγόρι 16 ετών που ασχολείται με το motocross. Σίγουρα όχι κάτι που θα ενθουσίαζε τη δική μου μητέρα, η οποία αν μάθαινε ότι ανέβαινα έστω και σε παπάκι σε εκείνη την ηλικία, θα υπέφερε από κρίσεις πανικού. Που να μάθει ότι ανέβηκα και στη μηχανή του Νώντα δηλαδή. Οι γονείς του Νώντα, πώς το αντιμετώπισαν;

 

Στην αρχή δεν το είχα πει σε κανέναν, μέχρι που κάποια στιγμή γύρισα σπίτι κι είχα παντού γρατζουνιές. Τότε είπα πρώτη φορά στη μητέρα μου ότι κάνω motocross, αλλά ευτυχώς το πήρε καλά. Δεν είχαμε όμως τα χρήματα για να πάρω τότε μηχανάκι και το πήρα δύο χρόνια αργότερα”. Πώς έμαθε τα μυστικά του motocross σε αυτή την ηλικία; Είχε κάποιον που εκτελούσε το ρόλο του προπονητή; “Έκατσα μόνος μου κι έμαθα, με μεγάλο ζήλο μάλιστα γιατί δεν ήθελα κάποιος να μου δείξει. Ξεκίνησα στην Άρτα που είχε ένα mini cup, εκεί έτρεξα τον πρώτο μου αγώνα, μ’ ένα τελείως διαλυμμένο μηχανάκι με τρύπια ψυγεία. Κατέβηκα νομίζοντας πως θα κερδίσω, κάτι που φυσικά δεν έγινε”. Παρακολουθούσε αγώνες του εξωτερικού, είχε ινδάλματα; 

Έβλεπα πολύ, ο Todd Potter μου άρεσε, ο Twitch, γενικά οι Αμερικάνοι είναι κορυφαίοι. Από Ελλάδα, ο Στέλλας ήταν αυτός που είδα σε ηλικία 13 ετών και με έκανε να κολλήσω με το freestyle motocross.

Το freestyle

 

Χωρίς να το πει πουθενά, χωρίς να ζητήσει βοήθεια από κανένα, χωρίς καν ένα δικό του μηχανάκι, ο Νώντας κυνήγησε αυτό που από μικρό παιδί ονειρευόταν, κάνοντας πράξη το Spray Your Truth του STR8. Αν θέλεις να εκφράσεις κι εσύ τη δική σου αλήθεια, μπορείς να πάρεις μέρος στην ενέργεια της STR8 και να μπεις στην κλήρωση για πλούσια δώρα. Μοναδική προϋπόθεση, να είσαι ειλικρινής και να μοιραστείς μία δική σου αλήθεια, πάντα στη λογική του Spray Your Truth. Σήμερα, ποια ακριβώς είναι η σχέση του Νώντα με το motocross;

Δεν τρέχω πια σε αγώνες motocross, τρέχω σε τρίαθλο, μαραθώνιο, γενικά ασχολούμαι με όλα τα σπορ, snowboard, kite, surf”. Γιατί αυτή η μαύρη πέτρα στους αγώνες; “Κοστίζουν πολύ και δεν υπάρχει λόγος, γιατί στην Ελλάδα δεν κερδίζεις κάτι απ’ αυτό, μόνο δίνεις. Αν θέλεις να τρέξεις και να βγεις πρώτος θα χαλάσεις πολλά λεφτά και πίσω δεν θα πάρεις ούτε τα μισά”. Κι έτσι, προέκυψε η στροφή (πιθανότατα στον αέρα) στο freestyle;

 

Τα τελευταία 6 χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά με το freestyle motocross, συμμετέχοντας σε διάφορα shows, κυρίως στην Τουρκία. Στην Τουρκία έχω λάβει μέρος σε όλα τα shows που έχουν γίνει, ενώ shows γίνονται και σε Γερμανία κι Ιταλία. Αυτά τα κλείνω μόνος μου, μανατζάρω τον εαυτό μου στην ουσία.

Γενικά όπως κατάλαβες, όλα μόνος του τα τρέχει από μικρός. Τα shows αυτά γίνονται όλο το χρόνο; “Η σεζόν του freestyle motocross είναι από Μάιο μέχρι Σεπτέμβρη, μετά επειδή έχει βροχές δεν ενδείκνυνται οι συνθήκες. Το χειμώνα βέβαια ήμουν σε ένα τσίρκο στη Γαλλία, όπου το τελευταίο act ήταν freestyle motocross. Ταξιδεύω πολύ γενικά, τα τελευταία 10 χρόνια έχω ταξιδέψει πάρα πολύ”. Κάποιος προορισμός που δεν έχει εκπληρώσει ακόμα; “Στην Αμερική θα ήθελα να πάω, στο Grand Canyon ειδικά, με άλλους παρέα, θα μου άρεσε πολύ”.

To freestyle στην Ελλάδα

 

Τουρκία, Γαλλία, Ιταλία, Αμερική, πολυταξιδεμένος ο Νώντας. Κι η Ελλάδα; Τι γίνεται με το motocross στη χώρα μας; Αποτελεί σπορ προς εξαφάνιση ή έχει το δικό του κοινό και τους δικούς του αθλητές;

Στην Ελλάδα έχουμε αναβάτες, αλλά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τη Γερμανία ας πούμε ή και άλλες χώρες της Ευρώπης, που έχουν πολύ περισσότερους αναβάτες και φυσικά σε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Ταυτόχρονα προπονούνται σε καλύτερες συνθήκες, με άλλες παραμέτρους και προοπτικές, σε πίστες καλύτερα στρωμένες, προσεγμένες, με μεγάλα άλματα. Εδώ δεν μπορείς να προχωρήσεις, η Ελλάδα σε κρατάει πίσω, δεν μπορείς να εξελιχθείς”. Όλα αυτά φυσικά, δίνουν ακόμη μεγαλύτερη αξία στον αγώνα του Νώντα να υπηρετήσει τη δική του αλήθεια, σε έναν χώρο που στην Ελλάδα γνωρίζει μόνο εμπόδια και δυσκολίες. Κοινό υπάρχει τελικά;

Δεν είναι ότι τρελαίνεται ο κόσμος, προτιμάει να αράξει στην καφετέρια απ’ το να πάει μία βόλτα για motocross.  Οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν τι σημαίνει, δεν είναι ενημερωμένοι καθόλου, μόνο από μπάλα και μπάσκετ ξέρουν, αυτό είναι το κακό στην Ελλάδα, δεν πέφτουν τα φώτα σε τέτοια αθλήματα καθόλου.

 

Ο ίδιος έχει προσπαθήσει να το αλλάξει αυτό, διοργανώνοντας στη χώρα μας αντίστοιχα event με αυτά του εξωτερικού; “Έχω διοργανώσει στο Tae Kwon Do το ‘Show Me’ όμως για διάφορους λόγους και καταστάσεις δεν πέτυχε. Δεν τα παρατάμε όμως, θα το ξαναπροσπαθήσουμε. Έχουν γίνει αντίστοιχα event και στην Κρήτη, τη Χαλκίδα, στον Ωρωπό. Το καλοκαίρι θα έχουμε ένα show και στην Κύπρο”.

Οι κίνδυνοι κι οι στόχοι του Νώντα

 

Η καθημερινότητα ενός αθλητή του freestyle motocross ποια είναι; Απαιτεί τις συχνές προπονήσεις που εγώ φανταζόμουν;

Όταν έχω show προετοιμάζομαι καλά, κάνω 3 προπονήσεις την εβδομάδα για να είμαι σε καλή κατάσταση, να μπορώ να αντεπεξέλθω. Η πίστα που προπονούμαι κυρίως είναι στη Λιβαδειά, μου έχουν κάνει παραχώρηση κάποιοι φίλοι απ’ την οικογένεια του motocross ένα χώρο 20 στρεμμάτων για να προπονούμαι”. Και τώρα, η ερώτηση που θα κάνει τη μητέρα μου περήφανη: Νώντα παιδί μου, πόσο επικίνδυνο είναι το motocross; “Αρχίζει και γίνεται επικίνδυνο όσο θες να ανεβαίνεις στο βάθρο. Ρισκάρεις παραπάνω, δεν κλείνεις το γκάζι πουθενά και κάπου μπορεί να την πατήσεις”.

 

Για το τέλος, μία μικρή αναφορά στο μέλλον. Όντας ήδη 31 ετών και με 15 χρόνια στην πλάτη, αισθάνεται ο Νώντας την κλεψύδρα του motocross να αδειάζει; “Όχι, καθόλου. Υπάρχουν αθλητές στις Η.Π.Α που ξεκίνησαν στα 35 τους κι άλλοι που κάνουν backflip στα 42 τους. Το θέμα είναι να προπονείσαι, να κρατάς το σώμα σου φρέσκο και να αποφεύγεις τους μόνιμους τραυματισμούς”. Όσο για τους μελλοντικούς του στόχους: “Σκοπεύω να οργανώσω κάποια μουσικά shows μαζί με freestyle, ποδήλατο και motocross. Τα πιο πολλά shows πάντως θα τα δώσω στο εξωτερικό”.

Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι ο Νώντας θα συνεχίσει να υπηρετεί και να διαδίδει τη δική του αλήθεια, στα πρότυπα του Spray Your Truth, για πολλά χρόνια ακόμα.

Αν θέλεις να εκφράσεις κι εσύ τη δική σου αλήθεια, μπορείς να πάρεις μέρος στην ενέργεια της STR8 και να μπεις στην κλήρωση για πλούσια δώρα. Μοναδική προϋπόθεση, να είσαι ειλικρινής και να μοιραστείς μία δική σου αλήθεια, πάντα στη λογική του Spray Your Truth.