24 Media
LONGREADS

Άντρας και σκύλος: Πώς να κατακτήσεις την απόλυτη φιλία

Ποια είναι η κατάλληλη ράτσα για σένα; Γιατί τα σκυλιά μοιάζουν με τα αφεντικά τους; Eιδικοί απαντούν στις ερωτήσεις που θα χτίσουν πιο ξεχωριστή σχέση της ζωής σου.

Ένας άντρας ηλικίας 60 ετών περίμενε έξω από το χειρουργείο ενός ιατρείου ζώων. Ο σκύλος του έκανε εγχείρηση. Όταν η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ο άντρας έπρεπε να μεταφέρει τον ‘ασθενή’. Ήταν μία πολύ κρύα μέρα και ο ίδιος -αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα και μην έχοντας αυτοκίνητο αλλά ούτε καν μπουφάν- έπρεπε να σκεφτεί τον τρόπο προκειμένου να κρατήσει ζεστό το σκύλο και να τον επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι τους. Αυτό που έκανε, ήταν να βγάλει το πουλόβερ και το φανελάκι που φορούσε, να τυλίξει τον φίλο του, να τον κρατήσει γερά στην αγκαλιά του και να περπατήσει γυμνός μέσα στο κρύο. Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να νιώθει καλά και όσο πιο άνετα γινόταν η συντροφιά του, το αγαπημένο του σκυλάκι.

Μια τέτοια είδους αληθινή ιστορία αποδεικνύει ότι η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν άντρα με το σκύλο του είναι σχέση στοργής. Με γερές βάσεις, με εμπιστοσύνη και με αλληλοσεβασμό. Γιατί, όμως, ένας άντρας γίνεται μπαμπάς, μαμά και αρχηγός ενός πλάσματος που γαβγίζει και ζητάει χάδια; Γιατί οι γυναίκες πέφτουν θύματα της γοητείας τους με αποτέλεσμα να φλερτάρουν με το αρσενικό που κρατάει το λουρί; Τι κάνεις και τι δεν κάνεις όταν μοιράζεσαι την ζωή σου με ένα σκυλάκι που ξέρει να σε αγαπάει αλλά και να σε ελέγχει; Πολλά τα ερωτήματα, πολλές και οι απαντήσεις.

Animedia.gr

Φωτογραφίες: Ειρήνη Αναδιώτη (O συγκεκριμένος σκύλος είναι ο Γούκο και αναζητά οικογένεια)

Το 80% των αντρών ζητάει έναν δυνατό και μεγαλόσωμο σκύλο. “Είναι θέμα πρεστίζ” υποστηρίζει ο εκπαιδευτής και εκτροφέας σκύλων Κώστας Κωνσταντάκης. Όσο πιο μεγάλος είναι ο σκύλος, τόσο καλύτερα αισθάνεται το αφεντικό του. Είναι θέμα υπαρξιακό, κάτι σαν το αυτοκίνητο ή τα ρούχα που επιδεικνύουν και αποδεικνύουν ότι το αρσενικό έχει δύναμη, ισχυρή εικόνα και κάποιου είδους εξουσία προκειμένου να επιβληθεί στους γύρω του ή να γοητεύσει τις γυναίκες.

Αυτού του είδους οι ιδιοκτήτες, που επιλέγουν ένα σκύλο για να φανούν, είναι οι ίδιοι που μετά από λίγο καιρό θα τον εγκαταλείψουν. Ευτυχώς, τώρα πια, ο αριθμός των ανθρώπων που κάνει κάτι τέτοιο έχει μειωθεί αισθητά. “Η σημερινή εποχή έχει τις δικές της επιλογές σε σχέση με αυτό που ζητάνε οι άντρες όταν ψάχνουν το ιδανικό τετράποδο ταίρι. Πρώτη επιλογή είναι το Κάνε Κόρσο, δεύτερο έρχεται το Ντόγκο Αρτζεντίνο, τρίτο το Ντόγκο Κανάριο και ακολουθούν τα Ροτβάιλερ, τα Ντόπερμαν, ο Βελγικός και ο Γερμανικός Ποιμενικός, αλλά και τα Μαλινουά”, υποστηρίζει ο κύριος Κωνσταντάκης. Από την άλλη πλευρά, το 25% των αντρών επιλέγει και βάζει στην ζωή και το σπίτι του ένα μικρόσωμο σκυλάκι. Αυτοί είναι μάλλον οι πιο συνειδητοποιημένοι ιδιοκτήτες, αφού το μόνο που ζητάνε -σε πρώτη φάση- είναι αγάπη, συντροφιά και χάδια από τον ‘φιλαράκο’ τους.

Είσαι έτοιμος να γίνεις μάνα;

24 Media

“Η σχέση ενός άντρα με το σκύλο του μοιάζει με τη σχέση που αναπτύσσει με οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα και οργανισμό που χρειάζεται φροντίδα, στοργή, αγάπη χρόνο και υπευθυνότητα”, τονίζει η ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα. Έχοντας στη ζωή και στην καθημερινότητά του ένα σκυλάκι, ο άντρας μαθαίνει να αναλαμβάνει την ευθύνη για την ζωή ενός άλλου πλάσματος, ενώ εκπαιδεύεται στο να κατανοεί συναισθήματα και συμπεριφορές. Αυτό είναι κάτι που κάνει στη σχέση του με τους ανθρώπους, μία σχέση που μπορεί να βελτιωθεί με την ύπαρξη ενός κατοικίδιου.

“Ασχολείσαι με κάποιον που έχει την ανάγκη σου. Προστατεύεις το σκύλο σου και αυτός σε μαθαίνει -όπως ο καλός δάσκαλος κάνει με το μαθητή- προστασία, αδιαπραγμάτευτη αγάπη και αφοσίωση”, συμπληρώνει η κυρία Ζάφειρα. Ο πολύτιμος σύντροφος γίνεται για τον άντρα -που τον μεγαλώνει μόνος του- κάτι σαν παιδί. Του δίνει την ευκαιρία να γίνει πατέρας αλλά και μητέρα αφού ένα νεογέννητο κουτάβι που πέφτει στα χέρια και την ανάγκη του έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μωρού. Ζητάει να το ταΐσεις με το μπιμπερό, να το προσέχεις για να μην πάθει κάτι, να ελέγχεις τις βιολογικές του ανάγκες, τους πόνους του και να είσαι εκεί όταν αυτό κλάψει ή αντιδράσει.

Ενώ σε μία οικογενειακή σχέση ο άντρας είναι το ισχυρό φύλο που θα βοηθήσει και θα προστατεύσει τη γυναίκα και το παιδί τους, σε αυτήν την περίπτωση αναγκάζεται να αναπτύξει -να καλλιεργήσει- μία γυναικεία ευαισθησία και να γίνει για το κουτάβι του η μαμά που δεν έχει. Πρέπει να αντιδρά γρήγορα, αποτελεσματικά και να του απαλύνει κάθε είδους πόνο.

24 Media

Σε ερώτηση για το πότε η αγάπη γίνεται εξάρτηση και με ποιον τρόπο ένας σκύλος μπορεί να κάνει κακό στον ιδιοκτήτη του, η ψυχολόγος υποστηρίζει ότι “Παθολογική χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά που είναι μονοσήμαντη και μεγάλη σε ποσότητα. Όταν η σχέση των δύο ξεπερνάει ποσοτικά το σχετίζεσθαι με τους υπόλοιπους ανθρώπους, τότε υπάρχει πρόβλημα”. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την αγάπη του για ένα ζώο. Μία παθολογική συμπεριφορά έχει να κάνει με αυτούς που εκδηλώνουν σημάδια μοναξιάς, κατάθλιψης και έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο των άλλων ανθρώπων.

“Η σχέση με το σκύλο είναι τόσο μεγαλοπρεπής που δεν πρέπει να είναι υποκατάσταστατο, αλλά ουσιαστικό και παρακείμενο συμπλήρωμα της ήδη υπάρχουσας ζωής με τους υπόλοιπους ανθρώπους”, συμπληρώνει η κυρία Ζάφειρα. Σε ό,τι έχει να κάνει με την ανατροφή και την εκπαίδευση ενός σκύλου τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα. Άνθρωποι με άσχημο χαρακτήρα γαλουχούν άτομα αναλόγως με τις αξίες του. Στις περιπτώσεις των παιδιών κάτι τέτοιο μπορεί να σωθεί αφού κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ιδιοσυγκρασία και έχοντας επαφή με άλλους ανθρώπους λαμβάνει επιπλέον ερεθίσματα που φιλτράρουν και καθορίζουν τη δράση και τον χαρακτήρα τους ενάντια σε γονεϊκά πρότυπα. Αντιθέτως ο σκύλος δε μπορεί να το κάνει αυτό. Ναι μεν έχει προσωπικότητα αλλά η εκπαίδευσή του είναι κυρίως συμπεριφοριστική και κατ’ επέκταση προκύπτει από τους στόχους και την προσωπικότητα που έχει το αφεντικό του.

Μοιάζουν τα σκυλιά στους ιδιοκτήτες τους;

24 Media

Ο σκύλος λειτουργεί για τον άντρα κάτι σαν το άλλο του μισό. Και όπως ισχύει και με ζευγάρια, όσο περνάνε τα χρόνια ο σκύλος και το αφεντικό του αρχίζουν να ‘μοιάζουν’. Αποκτούν ο ένας τα χαρακτηριστικά και τα κουσούρια του άλλου.

“Τα χαρακτηριστικά του αφεντικού πηγαίνουν στο σκύλο και στο πέρασμα των χρόνων οι δυο τους αρχίζουν να μοιάζουν”, λέει η κτηνίατρος Μυρτώ Περράκη. “Είναι ένας άτυπος κανόνας, με πολλές εξαιρέσεις, αλλά το έχω δει να συμβαίνει. Αρκετές φορές κάποια νοσήματα που παρουσιάζει ο σκύλος τα έχει και ο ιδιοκτήτης. Μια αλλεργία, για παράδειγμα. Φυσικά, υπάρχουν κι εκείνοι που που επιλέγουν ευθύς εξαρχής το κατοικίδιό τους επειδή πιστεύουν ότι τους μοιάζει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ηρεμία ή η έλλειψή της είναι κάτι που περνάει από τον ιδιοκτήτη στο σκύλο του”.

24 Media

Από την εμπειρία της, η κυρία Περράκη υποστηρίζει ότι ο σκύλος είναι το ζώο που επιλέγει ένας άντρας επειδή μοιάζουν αρκετά σε θέματα χαρακτήρα. Η συμπεριφορά και των δύο- όταν έχουμε να κάνουμε με αρσενικό σκυλάκι- είναι απλή, περισσότερο προβλέψιμη, πιο ‘τετράγωνη’ σε σύγκριση με αυτή των γυναικών, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν και οι δύο για πάντα παιδιά.

Οι άντρες μεγαλύτερης ηλικίας επιλέγουν σκυλάκια γένους θηλυκού. Αυτό συμβαίνει επειδή λέγεται ότι είναι καλύτεροι φύλακες. Την ίδια στιγμή δημιουργούν μια πιο ποιοτική σχέση και είναι περισσότερο πιστές. Αυτοί που χρειάζονται κυνηγόσκυλα διαλέγουν, επίσης, θηλυκά σκυλιά. Τα θηλυκά είναι πιο ικανά και με οξυμένες αισθήσεις, εξαιτίας του μητρικού ενστίκτου. Έχουν σίγουρα καλύτερη όσφρηση από τα αρσενικά, οπότε αποτελούν πιο αποτελεσματική συντροφιά για τον άντρα – κυνηγό.

Ένας άντρας μόνος

Ο άντρας που ζει μόνος του και αναγκάζεται να φροντίσει το σκύλο του είναι σίγουρα πιο προσεκτικός και προστατευτικός, αφού θέλει η παρέα του να είναι υγιής, όμορφη και περιποιημένη. Αν ρίξουμε μια ματιά στα αυτοκίνητα των αντρών θα δούμε ότι είναι πιο καθαρά από αυτά των γυναικών. Έχει να κάνει -και σε αυτή την περίπτωση- με την αγάπη και την αφοσίωση των αρσενικών σε κάτι που τους ανήκει και τους κάνει χαρούμενους.

“Όταν προκύπτει κάτι που γνωρίζουν πώς να το αντιμετωπίσουν, είναι πρόθυμοι να ρωτήσουν, να μάθουν και να κάνουν αυτό που πρέπει για την υγεία του κατοικιδίου τους”, υποστηρίζει η κυρία Μυρτώ Περράκη. Αυτή είναι η φυσιή ροπή του άνδρα: είναι ο αρχηγός που φροντίζει την αγέλη του. Και ο σκύλος χρειάζεται αρχηγό, γιατί είναι αγελαίο ζώο. Κάτι άλλο που οπωσδήποτε χρειάζεται ένας σκύλος είναι τα όρια – ο αρχηγός του οφείλει να τα θέσει από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους προκειμένου η σχέση τους να εξελιχθεί σε μια απρόσκοπτη και υγιή συμβίωση.

Αγάπη υπερβολική

Δεν είναι δύσκολο η αγάπη για το κατοικίδιο να εξελιχθεί σε εμμονή που καταλήγει βλαπτική για το ζωάκι. Η υπερβολική φροντίδα που μετατρέπει τα σκυλάκια σε μπιμπελό του σαλονιού και μαξιλαράκια του καναπέ είναι μια μορφή κακοποίησης.

Υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν βγάζουν τα σκυλιά τους εκτός σπιτιού για να μη λερωθούν. Δεν τους επιτρέπουν να εκτονωθούν, να κοινωνικοποιηθούν και να μπορέσουν να ζήσουν φυσιολογικά. Οι κτηνίατροι έχουν καταγεγραμμένα στα πρακτικά τους περιστατικά αναστολής τοκετού λόγω άγχους – οι ιδιοκτήτες μετέδωσαν τη δική τους ανησυχία και το δικό τους στρες στη σκυλίτσα τους, με αποτέλεσμα να χρειαστεί καισαρική τομή και στη συνέχεια να προκύψουν προβλήματα στον θηλασμό των κουταβιών.

Η μάχη των… σκύλων

24 Media

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο γιατρό ο σκύλος νιώθει λίγο μουδιασμένος και τρομαγμένος. “Όταν ένα ζευγάρι έρχεται στο ιατρείο για τις εξετάσεις του κατοικίδιου παρατηρώ είναι ότι ο σκύλος αναζητά αυτόν που θεωρεί αρχηγό ανάμεσα στους δύο, τον πιο αυστηρό”, διευκρινίζει η κυρία Περράκη. Είναι θέμα εμπιστοσύνης, αφού το σκυλάκι νιώθει ασφάλεια και ηρεμεί στα χέρια του αληθινού αφεντικού.

24 Media

Οι γυναίκες είναι υπερπροστατευτικές απέναντι στα ζώα. Δεν βάζουν όρια, με αποτέλεσμα αυτά να τις κάνουν ό,τι θέλουν. Ο άντρας είναι πιο απλός στη συμπεριφορά του, με αποτέλεσμα να είναι πιο αποτελεσματικός και πιο ψύχραιμος στη διαχείριση κρίσεων. Ο δεσμός που αναπτύσσει ένας άντρας με το σκύλο του είναι πολύτιμος και βασίζεται στον αλληλοσεβασμό, την πειθαρχία και την εμπιστοσύνη. Σε κάθε περίπτωση όπως επιβεβαιώνει η κυρία Περράκη, “Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος για έναν άντρα”.

Έχω και σκύλο πάμε μια βόλτα;

24 Media

Υπάρχουν άντρες, που χρησιμοποιούν ή έχουν πραγματική ανάγκη την τετράποδη παρέα τους για να πλησιάσουν μια γυναίκα. “Με έχουν ρωτήσει ποιο είναι πιο ‘πιασάρικο’ σκυλί”, μας λέει ο κύριος Κωνσταντάκης. Δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση, αλλά από την εμπειρία του και απ’ όσα ακούει γύρω γύρω, την εντονότερη επίδραση στις γυναίκες την έχουν τα κουταβάκια.

Ο ίδιος, πάντως, δεν διστάζει να συμβουλεύσει έναν άντρα που έχει πρόβλημα επικοινωνίας να πάρει -αν κι εφόσον είναι έτοιμος για τη μεγάλη δέσμευση- έναν σκύλο. “Υπήρχε γνωστός μου που πήγαινε σε εκτροφείς και ζητούσε κουτάβια. Τα ήθελε για λίγους μήνες προκειμένου να τα βγάζει βόλτα με στόχο να τα βοηθήσει να κοινωνικοποιηθούν. Αποδείχθηκε ότι το έκανε για να γνωρίζει γυναίκες και να δημιουργεί ερωτικές σχέσεις. Τα αγαπούσε, αλλά επειδή δεν μπορούσε να αγοράζει κάθε φορά νέο κουτάβι, τα δανειζόταν για δύο μήνες, τα ‘εκπαίδευε’ και τα επέστρεφε”, αφηγείται ο κύριος Κωνσταντάκης.

Η εκπαίδευση, η αγέλη και το σεξ

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει οποιοσδήποτε βάζει ένα σκυλάκι για πρώτη φορά στη ζωή του, είναι ότι οφείλει να το περιορίσει και να του θέσει όρια. Στο ξεκίνημα της συγκατοίκησης ο σκύλος είναι σημαντικό να ζει, για κάποιες ώρες έστω, σε ένα κλουβί μεταφοράς. “Το περιορίζουμε για να μη γίνει ανεξέλεγκτο. Δεν πρέπει να νιώσει και να μάθει ότι μπορεί να πηγαίνει όπου θέλει μέσα στο σπίτι και να διεκδικεί όλο τον χώρο”, διευκρινίζει ο εκπαιδευτής.

24 Media

Την ίδια βαρύτητα έχει και η αντίδρασή μας όταν το κουτάβι αρχίσει να γαβγίζει. Απλώς δεν του δίνουμε σημασία, αφού τις περισσότερες φορές -και δεν συντρέχει κάποιο πρόβλημα υγείας- το κάνει για να ασχοληθούμε μαζί του. Αν πέσουμε στην παγίδα του και δεν το αφήσουμε να ξεθυμάνει χωρίς να του δώσουμε την προσοχή μας, τότε κάθε φορά που θα θέλει να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον θα γαβγίζει χωρίς σταματημό.

Είναι σημαντικό ο ιδιοκτήτης να διδάξει στον σκύλο του τις βασικές αρχές του κοινού τους βίου. Πρέπει ο ‘καλύτερός μας φίλος’ να αναγνωρίσει ότι ο αρχηγός είσαι εσύ και ότι ο τρόπος για να ζήσετε καλά μαζί, με ηρεμία και ασφάλεια, είναι να υιοθετήσει τον δικό σου τρόπο. Περιορίζουμε το σκυλάκι όχι για το βασανίσουμε, αλλά επειδή θέλουμε να το κρατήσουμε μακριά από ατυχήματα και κακοτοπιές που μπορούν να συμβούν μέσα στο σπίτι, όπως το να μασήσει ένα καλώδιο ή οτιδήποτε άλλο που θα βάλει σε κίνδυνο την υγεία του.

24 Media

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ζώα δεν έχουν συναισθήματα, έχουν ένστικτα. Αυτά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και να τα βάλουμε σε ένα ‘κανάλι’ επικοινωνίας προκειμένου να καταλάβουν τι ζητάμε. Τα λάθη που προκύπτουν στη συμπεριφορά του ζώου είναι δικά μας, αφού αυτά ούτε χαζά είναι ούτε τρελά.

“Το πρόβλημα ξεκινάει όταν ο άνθρωπος εξανθρωπίσει το ζώο που από την φύση του ζητάει απλώς να ικανοποιήσει την ανάγκη του για φαγητό, νερό αλλά την σεξουαλική του επιθυμία”, εξηγεί ο κύριος Κωνσταντάκης και συνεχίζει: “Ένας σκύλος έχει το ένστικτο της επιβίβασης μόνο όταν το θηλυκό είναι σε οίστρο, ποτέ άλλοτε. Αν στις αγέλες επικρατούσε η έλξη, η δύναμη του σεξ τα αρσενικά θα σκοτωνόταν μεταξύ τους”. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα σκυλιά γίνονται επικίνδυνα όταν πέσουν στα λάθος χέρια. Οι παλαιότεροι ήταν πιο συνειδητοποιημένοι στο θέμα των ζώων, αφού για αυτούς ήταν εργαλεία δουλειάς και μια πολύτιμη συντροφιά. Οι νεότερες γενιές επιλέγουν (ορισμένες φορές) να αποκτήσουν έναν σκύλο για λάθος λόγους.

Ο νέος και ο παλιός

O κύριος Κωνσταντάκης υποστηρίζει ότι η σχέση που αναπτύσσει ένας άντρας με το σκύλο του είναι σχέση αγάπης και μίσους, αλλά υπερτερεί πάντοτε η αγάπη. Ορισμένοι άντρες -οι περισσότεροι σύμφωνα με τα λεγόμενά του- όταν το σκυλάκι παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα υγείας κάνουν λες και έχουν απέναντί τους ένα μωρό παιδί, το δικό τους παιδί. Το δέσιμο αυτό έχει ωςαποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αντικαταστήσουν τον σκύλο τους όταν αυτός ‘φύγει’. Για έναν άντρα περνάει αρκετός καιρός πριν καταφέρει να βάλει στην ζωή του ένα άλλο σκυλάκι. Οι γυναίκες, αντίθετα, από την πρώτη εβδομάδα βρίσκουν την καινούρια τους συντροφιά

Άνθρωποι και κουτάβια

24 Media

Ο Βασίλης Πορτοκάλης έχει τέσσερα ημίαιμα. Υποστηρίζει ότι η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη, αλλά όταν το συνειδητοποιήσεις και αφοσιωθείς σε αυτά τα πλάσματα που σε έχουν ανάγκη όλα είναι εύκολα και πολύ όμορφα. Η παρέα τους σε ενθουσιάζει και ο χρόνος που περνάς μαζί τους σε γεμίζει. “Είναι στο χέρι μας αν η συμβίωση είναι εύκολη ή δύσκολη. Ο καθένας από εμάς καθορίζει τη σχέση και την καθημερινότητα”, υποστηρίζει και συμπληρώνει ότι είναι λάθος να τα αντιμετωπίζουμε σαν να είναι άνθρωποι. Κάτι τέτοιο μετατρέπει το σκύλο σε ένα αγχωτικό, νευρικό και φοβισμένο πλάσμα. Τα ζώα μας έχουν ένστικτα που πρέπει να σεβαστούμε και η συμπεριφορά τους βασίζεται στην αγέλη. Η υπερβολική αγάπη μας γι’ αυτά τα βλάπτει όσο και η βίαιη συμπεριφορά.

Ο Βασίλης έχει διοχετεύσει την αγάπη του για τα ζώα στην καριέρα του. Είναι επαγγελματίας pet groomer και στην καθημερινότητα της δουλειάς του προσπαθεί να συνεργαστεί μαζί τους, σέβεται τις ανάγκες τους και θέλει να τα κάνει να νιώσουν άνετα και ευχάριστα. “Οι άντρες αναπτύσσουν μία διαφορετική σχέση με το σκύλο τους, δένονται περισσότερο από όσο οι γυναίκες”, λέει και συμπληρώνει ότι δε μπορεί να σκεφτεί τον εαυτό του χωρίς να έχει ένα σκυλάκι.

24 Media

Ο Νίκος Πάλλης έχει στη ζωή του τη Ζίνα και την Κίρκη. Η Ζίνα ανήκει στη γυναίκα του. Από τη στιγμή που παντρεύτηκαν έγιναν όλοι μαζί μια οικογένεια. “Εκπληρώθηκε μία επιθυμία πολλών ετών”, υποστηρίζει και το μόνο που νιώθει είναι ότι έχει ένα γεμάτο και χαρούμενο σπίτι. Ένας σκύλος ζητάει το χάδι και την προσοχή του ιδιοκτήτη. Όσο χρόνο και αν τους αφιερώσει πάντα νιώθει ότι θέλει περισσότερο, η επιθυμία του είναι να τους προσφέρει ό,τι και όσο μπορεί. Θυμάται πολύ έντονα την ημέρα που επέστρεψε από ένα μεγάλης διάρκειας ταξίδι και παρατήρησε στα πρόσωπά τους κάτι σαν χαμόγελο “μου χαμογέλασαν και ήταν χαρούμενα”, λέει. Η παρέα συμπληρώνεται από μία γάτα.

24 Media

Ο Ιωάννης Βλαχογιάννης έχει ένα Γουέστι. Μικρόσωμο, γεροδεμένο και πάντα έτοιμο για βόλτα. “Ο χρόνος που περπατάμε μαζί είναι αρκετός, ορισμένες φορές υπερβολικός”, λέει και συμπληρώνει ότι με αυτό τον τρόπο το σκυλάκι παραμένει ήρεμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πάντοτε ήθελε το δικό του κατοικίδιο και σήμερα δε μπορεί να φανταστεί την ζωή του χωρίς τον Μπαρτ. Είναι μία εξαιρετική παρέα αρκεί να καταφέρει ο ιδιοκτήτης να επιβάλει τους δικούς του κανόνες προκειμένου ο σκύλος να είναι πειθαρχημένος και φιλικός.

24 Media

Ο Γιάννης Αναστασόπουλος έχει την Νουμπέ και τον Πάκο, είναι αδέρφια. Μπήκαν στο σπιτι του επειδή ζητούσε κάποιον να τους προσέχει. Έχει ένα γιο 11 μηνών. Στην αρχή διάλεξε το αρσενικό αλλά μόλις είδε την αδερφή του δεν κατάφερε να αντισταθεί και υιοθέτησε και τα δύο. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Το πρώτο του μέλημα ήταν ανέκαθεν να συμβιώνουν αρμονικά. Προσέχει πολύ να μην αγριέψουν και από την αρχή τα κοινωνικοποίησε με μεγάλες βόλτες, φροντίδα και μεγάλη αγάπη. “Η μητέρα μου έχει αναλάβει τη φροντίδα τους, τις βόλτες και το φαγητό τους, όταν εγώ δεν είμαι στο σπίτι”, λέει και συμπληρώνει ότι δεν τα αφήνουν ποτέ μόνα τους. Κοιμούνται πάνω στο κρεβάτι ή τον καναπέ, ποτέ κάτω. Δεν κάνουν φασαρία. Όταν τα αγκαλιάζει ηρεμεί και κάθε φορά που νιώθει ότι θέλει να ηρεμήσει τρέχει κοντά τους.

Συμβουλές για μια ομαλή συγκατοίκηση

24 Media

1. Καθημερινοί περίπατοι για την κοινωνικοποίηση του σκύλου αλλά και για την αναψυχή και τη φυσική του κατάσταση.

2. Τα γεύματα και οι περίπατοι να είναι σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Το σταθερό πρόγραμμα είναι σημαντικό για τον σκύλο και πολύ διευκολυντικό για τον ιδιοκτήτη.

3. Καλής ποιότητας τροφή, είτε πρόκεται για τυποποιημένα τρόφιμα (κονσέρβα, ξηρή κλπ) είτε για μαγειρευτό φαγητό.

4. Σταθερότητα στο είδος της τροφής.

5. Περιποίηση του τριχώματος σε συχνότητα ανάλογα με τη φυλή.

6. Ολοκληρωμένη κλινική εξέταση μια φορά τον χρόνο μαζί με τον ετήσιο εμβολιασμό.

7. Αιματολογικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν γενική αίματος, έλεγχο για λεισμανίωση και ερλιχίωση σε σκύλους όλων των ηλικιών. Σε σκύλους άνω των 7 ετών προστίθεται και ο έλεγχος ζωτικών οργάνων (π.χ ήπαρ, νεφροί πάγκρεας) μέσω της μέτρησης και κάποιων βιοχημικών παραμέτρων στο αίμα (σάκχαρο, τρανσαμινάσες,ουρία κρεατινίνη κλπ).

Αποφεύγουμε

1. Διατροφή με υπολείματα κουζίνας (αποφάγια).

2. Την ώρα που τρώμε να δίνουμε ‘μπουκίτσες – μεζεδάκια’.

3. Να κάνει την ανάγκη του σε πάνες.

4. Να μένει μόνος για πολλές ώρες σε καθημερινή βάση.

5. Τη χρήση ανθρώπινων προϊόντων για την ατομική υγειινή του κατοικιδίου (μωρομάντηλα, σαμπουαν κλπ).

Για τον καλλωπισμό του 

24 Media

> Βουρτσίζουμε τον σκύλο μας τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα

> Συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό για να μας προτείνει τα σωστά εργαλεία για το τρίχωμα του σκύλου μας

> Εάν πλένουμε το σκύλο μας στο σπίτι φροντίζουμε να τον ξεβγάζουμε και να τον στεγνώνουμε πολύ καλά.

> Κόβουμε τα νύχια και καθαρίζουμε τα σημεία υγιεινής τακτικά.

> Δεν χρησιμοποιούμε ανθρώπινα προϊόντα περιποίησης.

> Δεν προσπαθούμε να κουρέψουμε το σκύλο μας στο σπίτι,ζητάμε βοήθεια από επαγγελματία.

> Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο σκυλιών που έχουν κουρευτεί πολύ κοντά ή χρησιμοποιούμε αντηλιακό.

> Δεν κουρεύουμε ράτσες που μπορεί να τους προκαλέσουμε ζημιά (ζητήστε πληροφορίες απο κάποιον επαγγελματία). 

Ευχαριστίες

Μυρτώ Περράκη, Κτηνίατρος, D.V.M, τηλ. 210 2016212.

Δήμητρα Ζάφειρα, Msc. Κλινική ψυχολόγος, τηλ. 2107231074.

Κώστας Κωνσταντάκης, Εκπαιδευτής – εκτροφέας, τηλ. 6942-061.669.

The Barking Barber, 6944176557 – 2130423424.