LONGREADS

Η Λεωφόρος των Αστέρων

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 55 χρόνων από τα εγκαίνια του Hollywood Walk of Fame (8/2/1960), το ONEMAN σας ξεναγεί στην Λεωφόρο των Αστέρων μέσα από 24 γνωστές και άγνωστες ιστορίες

Το Hollywood Walk of Fame, η περίφημη Λεωφόρος των Αστέρων, βρίσκεται στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια και είναι στην ουσία ένα υπαίθριο μουσείο. Στα πεζοδρόμια της Hollywood Boulevard και της Vine Street στο Χόλιγουντ, υπάρχουν περίπου 2.500 αστέρια αφιερωμένα ονομαστικά σε διασημότητες της Show Biz, αλλά και σε φανταστικούς χαρακτήρες που πρωταγωνίστησαν στον κινηματογράφο και τα κόμικς. Το πρώτο αστέρι που τοποθετήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1960, ανήκε στην ηθοποιό Joanne Woodward και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 55 χρόνων από τότε, το ONEMAN σας ξεναγεί στις γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορικής Λεωφόρου της Δόξας.

1. Τα αστέρια είναι ροζ-κοραλί χρώματος, κατασκευασμένα από μωσαϊκό terrazzo (ιταλικής προέλευσης), πάνω τους αναγράφεται το όνομα του καλλιτέχνη, ενώ ακριβώς από κάτω υπάρχει ένα κυκλικό ορειχάλκινο ανάγλυφο, το οποίο προσδιορίζει την κατηγορία στην οποία έχει διακριθεί το τιμώμενο πρόσωπο.

Το αστέρι του Γουόλτ Ντίσνεϊ

 

2. Οι κατηγορίες διάκρισης είναι 5 και προσδιορίζονται από τα ανάγλυφα ως εξής: α) μια κινηματογραφική κάμερα για όσους έχουν διακριθεί στην κινηματογραφική βιομηχανία, β) μια συσκευή τηλεόρασης για όσους έχουν διακριθεί στον χώρο της τηλεόρασης, γ) ένας φωνόγραφος για όσους έχουν διακριθεί στη μουσική βιομηχανία, δ) ένα ραδιοφωνικό μικρόφωνο για όσους έχουν διακριθεί στον χώρο του ραδιοφώνου και ε) δυο προσωπεία κωμωδίας και τραγωδίας για όσους έχουν διακριθεί στον χώρο του θεάτρου και γενικότερα σε ζωντανές εμφανίσεις.

Τα ορειχάλκινα ανάγλυφα που προσδιορίζουν τις 5 κατηγορίες

 

3. Τα πρώτα 4 ανάγλυφα υπήρξαν από την αρχή του θεσμού το 1960, ενώ το ανάγλυφο για το θέατρο προστέθηκε το 1984. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις με πιο χαρακτηριστικές τα αστέρια της Disneyland που έχουν ως έμβλημα τον πύργο του θεματικού πάρκου και του πληρώματος του Apollo 11, που έχουν ως έμβλημα το φεγγάρι.

Η Scarlett Johansson με το δικό της αστέρι

 

4. Η ιδέα για την Λεωφόρο της Δόξας ανήκει στους Garrie Thompson και Gordon McWilliams, ιδιοκτήτες της κατασκευαστικής εταιρείας Anesco Construction Co. Οι δυο τους παρουσίασαν το 1955 στο Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης το πρωτότυπο αστέρι – αφιερωμένο στον θρυλικό John Wayne – και η πρότασή τους έγινε αμέσως δεκτή. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένας κατάλογος από 1558 υποψήφιους που προέρχονταν από τον χώρο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της μουσικής και του ραδιοφώνου.

Το πρωτότυπο αστέρι του John Wayne

 

5. Το 1958 ξεκίνησε η ανακατασκευή του πεζοδρομίου της Hollywood Boulevard και στις 8 Φεβρουαρίου του 1960 τοποθετήθηκαν τα πρώτα οχτώ αστέρια. Το πρώτο από αυτά που κόσμησε το Walk of Fame έφερε το όνομα της Joanne Woodward. Η τοποθέτηση των πρώτων αυθεντικών αστεριών έγινε από την Terrazzo Company.

Η Joanne Woodward και το πρώτο αστέρι του Walk of Fame

 

6. Παρά το γεγονός ότι η δημιουργία του Walk of Fame έγινε στα πλαίσια της αναβάθμισης της περιοχής, στο τέλος της δεκαετίας του ’60 η Hollywood Boulevard ήταν στέκι διακίνησης ναρκωτικών και σωματεμπορίας. Για μια δεκαετία περίπου δεν τοποθετήθηκε κανένα καινούργιο αστέρι, μέχρι το 1978, όταν ο Δήμος του Hollywood ανακήρυξε την Λεωφόρο της Δόξας πολιτιστικό και ιστορικό μνημείο.

Τμήμα της Hollywood Boulevard

 

7. Το 1968 προστέθηκαν δυο καινούργιοι κανόνες από τον τότε Δήμαρχο της πόλης: κάθε τιμώμενο πρόσωπο θα ήταν πλέον υποχρεωμένο να παρίσταται στην τελετή τοποθέτησης του αστεριού του, αλλά και να κάνει δωρεά 25.000 δολαρίων στη δημοτική υπηρεσία συντήρησης του Walk of Fame. Από το 1968 μέχρι σήμερα, περίπου 40 αρνήθηκαν να τιμηθούν, ακριβώς επειδή δεν είχαν καμία όρεξη να παραβρεθούν στην τελετή. Η μοναδική που συμφώνησε με το πρωτόκολλο αλλά δεν κατάφερε τελικά να δώσει παρουσία στην τελετή, ήταν η Μπάρμπρα Στρέιζαντ το 1976.

Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ δεν παραβρέθηκε στην τελετή του δικού της αστεριού, αλλά έδωσε το παρόν στο αστέρι του συζύγου της, Τζέιμς Μπρόλιν

 

8. Ο αριθμός των αστεριών που βρίσκονται τοποθετημένα στο Walk of Fame, ανέρχεται στα 2.538. Από αυτά, τα πρώτα 1558 τοποθετήθηκαν μέχρι το τέλος του 1961. Το κάθε αστέρι απέχει από το άλλο 1.8 μέτρα. Από τον συνολικό αριθμό των αστεριών που έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα, το 47% προέρχεται από τον κινηματογράφο, το 24% από την τηλεόραση, το 17% από την μουσική βιομηχανία, το 10% από το ραδιόφωνο και λιγότερο από το 2% από το θέατρο και τις ζωντανές εμφανίσεις. Κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 20 αστέρια.

Τα Μάπετς με το δικό τους αστέρι

 

9. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν πάνω από ένα αστέρι στο Walk of Fame, αφού στην καριέρα τους διακρίθηκαν σε πάνω από μια εκ των 5 κατηγοριών. Το απόλυτο ρεκόρ όμως το κατέχει ο Gene Autry, ο μοναδικός που έχει και τα 5 αστέρια στη συλλογή του. Ακολουθούν με 4 αστέρια οι Bob Hope, Mickey Rooney, Roy Rogers και Tony Martin.

Ο Gene Autry με τα 5 αστέρια του

 

10. Ο νεώτερος άντρας που έχει τιμηθεί με το αστέρι είναι ο τραγουδιστής Jimmy Boyd, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Οι δίδυμες όμως Mary Kate και Ashley Olsen είναι οι νεώτερες που έχουν τιμηθεί σε οποιαδήποτε κατηγορία, αφού τον Απρίλιο του 2004, όταν πήραν το δικό τους αστέρι, ήταν 18 ετών.

Οι αδελφές Όλσεν ήταν οι μικρότερες σε ηλικία (18 ετών) που τιμήθηκαν με αστέρι στο Walk of Fame

 

11. Στις 18 Νοεμβρίου του 1978, με την ευκαιρία των 50ων του γενεθλίων, ο Μίκυ Μάους έγινε το πρώτο καρτούν που τιμήθηκε με το αστέρι. Σήμερα, εκτός από τον Μίκυ, αστέρια έχουν ο Μπάγκς Μπάνυ, ο Ντόναλντ Ντακ, ο Γούντυ ο Τρυποκάρυδος, η Τίνκερ Μπελ, ο Σρεκ, ο Κέρμιτ, ο Γκοτζίλα, οι Rugrats, ο Big Bird, η Χιονάτη, ο Winnie the Pooh, τα Μάπετς και οι Σίμπσονς.

Το αστέρι του Μίκυ Μάους, του πρώτου καρτούν που τιμήθηκε με αστέρι στο Walk of Fame

 

12. Το 2002 έσπασε για πρώτη φορά (και μοναδική μέχρι σήμερα) η παράδοση στο Walk of Fame, αφού το αστέρι του Muhammad Ali τοποθετήθηκε σε έναν τοίχο του Kodak Theatre, αντί για το συνηθισμένο δάπεδο, μετά από αίτημα του θρυλικού πυγμάχου, ο οποίος δεν ήθελε να πατάνε οι πεζοί πάνω στο όνομά του.

Το μοναδικό αστέρι που είναι τοποθετημένο σε τοίχο και όχι στο πεζοδρόμιο ανήκει στον Μοχάμεντ Αλί

 

13. Τρία είναι τα σκυλιά που έχουν τιμηθεί με το αστέρι του Walk of Fame: ο Strongheart (γερμανικό λυκόσκυλο), η Lassie (κόλεϊ) και ο Rin Tin Tin (γερμανικό λυκόσκυλο). Μέσα στο 2015 θα προστεθεί ένα ακόμα, αλλά κόμικ: ο θρυλικός Σνούπι (μπιγκλ).

Η Λάσι ως guest star στην τελετή του αστεριού του Bill Geist

 

14. Ο Michael Jackson ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που τιμήθηκε με δυο αστέρια στην κατηγορία της μουσικής, ένα για την παρουσία του σε συγκρότημα (Jackson Five) και ένα για την σόλο καριέρα του. Άλλοι 6 έτυχαν της ίδιας τιμής στη συνέχεια: η Diana Ross (The Supremes), ο Smokey Robinson (The Miracles) και οι John Lennon, George Harrison, Ringo Starr και Paul McCartney (The Beatles).

Το αστέρι του Μάικλ Τζάκσον αμέσως μετά τον θάνατό του

 

15. Ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει τιμηθεί με αστέρι είναι ο Ronald Reagan που στα νιάτα του ήταν ηθοποιός. Ο Ρίγκαν που υπήρξε και Κυβερνήτης της Καλιφόρνια, συνοδεύεται στο Walk of Fame από ακόμα έναν Κυβερνήτη της ίδιας Πολιτείας, τον Arnold Schwarzenegger.

Το αστέρι του Ρόναλντ Ρίγκαν

 

16. Το 2005 δόθηκε για πρώτη φορά αστέρι σε εταιρεία. Ήταν η Disneyland που συμπλήρωνε τα 50 της χρόνια. Για να βραβευτεί μια εταιρεία, πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία στο Hollywood και να λειτουργεί τουλάχιστον πέντε δεκαετίες.

Το αστέρι της Disneyland με σήμα τον πύργο του θεματικού πάρκου

 

17. Οι θρυλικοί Harlem Globetrotters ήταν η πρώτη αθλητική ψυχαγωγική ομάδα που τιμήθηκε με αστέρι στο Walk of Fame. Αστέρι έχει και ο Μάτζικ Τζόνσον, όχι όμως επειδή οι πάσες του στο μπάσκετ ήταν “κινηματογραφικές”, αλλά επειδή ο πρώην άσος των Λέικερς είναι ιδιοκτήτης μιας αλυσίδας κινηματογράφων, των “Magic Johnson Theatre”.

Το αστέρι του Μάτζικ Τζόνσον

 

18. Το μήκος του Walk of Fame φτάνει τα 2.8 χιλιόμετρα (5.6 για να το περπατήσετε πάνω-κάτω) και το τέλος του βρίσκεται στο Hollywood Gazebo με τα αστέρια των Beatles, του Elvis Presley και του Michael Jackson. Στο περίφημο περίπτερο με τις “Silver Four Ladies”, που σηματοδοτεί το τέλος του Walk of Fame, υπάρχουν τα αγάλματα των Mae West, Dolores del Rio, Dorothy Dandridge και Anna May Wong. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες περπατούν το Walk of Fame κάθε χρόνο.

Το περίπτερο με τις “Silver Four Ladies”, που σηματοδοτεί το τέλος του Walk of Fame

 

19. Τέσσερα αστέρια έχουν κλαπεί μέχρι σήμερα από το Walk of Fame. Ένα από τα 5 του Gene Autry και αυτά των James Stewart, Kirk Douglas και Gregory Peck. Τα πρώτα τρία βρέθηκαν, σε αντίθεση με αυτό του Peck. Τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθεί κάμερες κατά μήκος όλης της διαδρομής.

Το αστέρι του Γκρέγκορι Πεκ, το μοναδικό που κλάπηκε χωρίς να βρεθεί ποτέ

 

20. Η επιτροπή “Walk of Fame” του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Hollywood, ανακοινώνει κάθε Ιούνιο τους τυχερούς της επόμενης χρονιάς που θα τιμηθούν με το αστέρι. Μέσα στο 2015 έχει γίνει γνωστό ότι ανάμεσα σε αυτούς που θα αποκτήσουν το αστέρι τους, βρίσκονται ο Raymond Chandler, ο Bob Kane (δημιουργός του Μπάτμαν), η Sofia Vergara, οι Kool & the Gang, ο Ennio Morricone, η Jennifer Garner και ο Snoopy.

Η Πενέλοπε Κρουθ με το δικό της αστέρι

 

21. Το 2008 ανακοινώθηκε το καινούργιο πρόγραμμα ανακαίνισης και συντήρησης του Walk of Fame, το οποίο επιχορηγείται από τους “Friends of Walk of Fame”, δηλαδή μεγάλες εταιρείες που αναλαμβάνουν το κόστος. Πρώτη εταιρεία του προγράμματος αυτού ήταν η Absolut Vodka.

Ο Τζακ Νίκολσον με το αστέρι του

 

22. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 2.500 αστέρια στο Walk of Fame, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μεγάλων σταρ που δεν έχουν τιμηθεί ακόμα. Μερικές από τις πιο χτυπητές είναι αυτές του Robert Redford, της Jane Fonda, του Clint Eastwood και του Mel Gibson.

Το αστέρι του Άλφρεντ Χίτσκοκ

 

23. Μια από τις πιο παράξενες ιστορίες του Walk of Fame είναι αυτή του John Denver. Ο country καλλιτέχνης πέθανε το 1997 χωρίς να έχει αστέρι, παρά το ότι η απόφαση για να τιμηθεί είχε παρθεί 15 χρόνια πριν. Ο Denver όμως έβρισκε συνεχώς δικαιολογίες για να μην είναι παρών στην τελετή και το κατάφερε, αφού τελικά ήταν… απών όταν το αστέρι του μπήκε στην Hollywood Boulevard.

Το αστέρι του Τζον Ντένβερ

 

24. Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ παρουσίας ενός επιθέτου στη Λεωφόρο των Αστέρων, ανήκει στο Williams με 15 αστέρια. Ακολουθούν το Moore (14), το Jones (12) και το Smith (7). Δυο φορές έχει συμβεί να υπάρχουν αστέρια με το ακριβώς ίδιο ονοματεπώνυμο (Michael Jackson & Harrison Ford). Η οικογένεια Barrymore έχει 7 αστέρια στο Walk of Fame, κατέχοντας προφανώς το σχετικό ρεκόρ! Πρόκειται για τους: John Barrymore, τον αδερφό του Lionel (ο οποίος έχει 2 αστέρια) και την αδερφή του Ethel, τον θείο τους Sidney Drew, τον γιο τού Τζον, John Drew Barrymore και την κόρη του John Drew, την γνωστή μας Drew Barrymore.

Η Drew Barrymore με το δικό της αστέρι, ένα από τα 7 της οικογένειάς της

 

Πηγές: seeing-stars.com, travel.yahoo.com, hollywoodusa.com, gocalifornia.about.com, igougo.com, wiki

 

Βίντεο: Οι Kinks και το υπέροχο “Celluloid Heroes” (1972) είναι ο καλύτερος ξεναγός στην Hollywood Boulevard