LONGREADS

Οι δισεκατομμυριούχοι ‘βρικόλακες’ που πίνουν αίμα 18χρονων

Η καινούργια τάση στη Silicon Valley θέλει κάθε tech μεγιστάνα να έχει το δικό του blood boy, το αίμα του οποίου μεταγγίζει σε τακτική βάση. Γιατί, το να μείνεις για πάντα νέος, απαιτεί θυσίες. Και φρέσκο αίμα.

Αυτό ήταν το κεντρικό concept ενός πρόσφατου επεισοδίου του τηλεοπτικού Silicon Valley, που ήθελε τον σουπερ-επιτυχημένο και uber εγωμανή ιδιοκτήτη μιας εταιρίας τύπου Google να έχει προσλάβει το δικό του blood boy , ένα νεαρό που γυμνάζεται φανατικά και τρώει μόνο βιολογικά, η δουλεία του οποίου είναι να χαρίζει το καθαρό αίμα του στο αφεντικό του.

 

Ένα concept ξεκάθαρα εμπνευσμένο από τον 49χρονο δισεκατομμυριούχο Peter Thiel, συνιδρυτή του PayPal, από τους πρώτους επενδυτές στο Facebook, συμβούλου επί τεχνολογίας του Trump και εντελώς ‘πορωμένου’ -όπως και πολλοί tech συναδελφοί του- με την επιστήμη της επιμήκυνσης της ζωής.

Το παλικάρι (με τα 3 δις προσωπική περιουσία και τον έμπιστο Personal Health Director πάντα στο πλευρό του) θέλει να ζήσει έως τα 120 του. Για να το πετύχει αυτό παίρνει σε τακτική βάση ανθρώπινη αυξητική ορμόνη προκειμένου να διατηρήσει την μυική του μάζα, επενδύει σταθερά σε δεκάδες ελπιδοφόρες εταιρίες βιοτεχνολογίας  και, αυτό που μας αφορά εδώ, έχει μιλήσει με διθυραμβικά λόγια για τα οφέλη της parabiosis (μια λέξη με εμφανώς ελληνική ρίζα), μιας τεχνικής που θέλει την τακτική μετάγγιση αίματος από νεαρότερα άτομα να βοηθάει φουλ την υγεία αυτού που το λαμβάνει. Και, ενδεχομένως, να παρατείνει και την διάρκεια της ζωής του.

 

Υπάρχουν τρεις τρόποι να αντιμετωπίσεις τον θάνατο. Να τον αποδεχθείς, να τον βγάλεις από το μυαλό σου ή να τον πολεμήσεις. Οι περισσότεροι κάνουν τα δυο πρώτα. Εγώ προτιμώ να τον πολεμήσω

O ίδιος δεν έχει παραδεχτεί ποτέ ότι όντως έχει ξεκινήσει. Και το σχετικό άρθρο στο gawker , το οποίο τελικά ο Thiel κατάφερε να το χρεωκοπήσει, που τον ήθελε να ξοδεύει 40.000 δολάρια το τρίμηνο για μεταγγίσεις από ένα 18χρονο, βασισμένο στα αποτελέσματα ερευνών σε ποντίκια που γίνονται στο Stanford, δεν μπορεί να ελεγχθεί για την ακρίβειά του.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Thiel έχει επιδείξει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Καλιφορνέζικη εταιρία Ambrosia LLC του 32χρονου Δρ.  Jesse Karmazin, που κάνει ακριβώς αυτό. Προσφέρει, από τον Ιανουάριο που μας πέρασε, μεταγγίσεις αίματος σε άνω των 35 από νεότερα, υγιή άτομα, έναντι 8.000 δολαρίων τη φορά για δυο λίτρα ‘λαχταριστό’ αίμα. (Ουσιαστικά πληρώνεις για να συμμετέχεις σε κλινική έρευνα, κάτι που βοηθάει στο να ‘παρακαμφθούν’ οι κανόνες περί πειραμάτων σε ανθρώπους)

 

Κάνοντας, κατά κάποιους, το πρώτο βήμα για την πραγμάτωση του δυστοπικού οράματος που θέλει μια νέα τάξη σουπερ-προνομιούχων να ‘πίνουν’ κυριολεκτικά το αίμα του κοσμάκη. Για την ακρίβεια το δεύτερο, αφού είχε προηγηθεί ο βορειοκορεάτης δικτάτορας Kim Il-sung (ο οποίος πέθανε στα 83 του) που συνήθιζε να του κάνουν επί χρόνια μεταγγίσεις από 20χρονους.

 

Όλα αυτά σε πρώτη ανάγνωση καθώς, αν εξετάσουμε το ζήτημα ψύχραιμα και χωρίς ‘κιτρινίλα’, θα δούμε πως όντως αυτή τη στιγμή διεξάγονται διάφορες έρευνες (σε ΗΠΑ και Κίνα κυρίως) για το κατά πόσο το ‘νεαρό’ αίμα μπορεί να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες.

Αλλά, μέχρι στιγμής, τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα έχουν να κάνουν μόνο με τα ποντίκια του Stanford , που αναφέραμε πιο πάνω (μετά από 10 μεταγγίσεις βελτιώθηκε η μνήμη τους και είχαν αυξημένη παραγωγή νευρώνων). Με τον εμπνευστή της έρευνας, Tony Wyss-Coray, να δημιουργεί καπάκι την δική του εταιρία μεταγγίσεων ονόματι Alkahest, στόχο την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ και χρηματοδότηση από ένα Ασιάτη δισεκατομμυριούχο που ήθελε να βοηθήσει τον παππού του.

Μιλάμε για μια σαφώς πιο σοβαρή προσπάθεια και ένα άνθρωπο που δηλώνει το αυτονόητο. Ότι πολλοί πιστεύουν ότι οι μεταγγίσεις είναι το μυστικό της αιώνιας νεότητας, παρόλο που δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι όλο αυτό λειτουργεί στους ανθρώπους και ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει γιατί τα ποντίκια δείχνουν (ή είναι) όντως νεότερα.

Αλλά, τι τα θες, οι άνθρωποι είμαστε καταδικασμένοι να ψάχνουμε ως την τελευταία μας ανάσα το ελιξήριο της νεότητας. Ειδικά, όπως συμβαίνει στην Silicon Valley, όταν έχουμε λύσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματά μας, πριν κλείσουμε τα 30.

 

Και πάντοτε θα υπάρχουν ικανοί ‘φιδέμποροι’, με ή χωρίς ιατρικά πτυχία, που θα έχουν την ευστροφία να το πακετάρουν όπως επιτάσσει κάθε εποχή προκειμένου να το κάνουν ξανά επίκαιρο. Άλλωστε η παραβίωση δεν είναι ακριβώς καινούργιο ‘φρούτο’. Έσκασε μύτη για πρώτη φορά πριν από 150 χρόνια ως χειρουργική τεχνική, ήρθε στη μόδα στα 50s, έπεσε στην αφάνεια στα 70ς και τώρα κάνει και πάλι ιατρική πασαρέλα.

Λογικό καθώς, επειδή ακριβώς μοιάζει να έχει προοπτική, η οποία ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν είναι μετρήσιμη, είναι ότι πρέπει για εκμετάλλευση. Άσε που κανείς δεν κάνει τον κόπο να μιλήσει για τους κινδύνους από μια τέτοια θεραπεία, ειδικά για τα νεαρά άτομα.

Τι μένει για το τέλος; Μα φυσικά η σκηνή με τα War Boys από το τελευταίο Mad Max. Όχι, δεν την απεκάλεσα προφητική. Αλλά μπας και είναι;