ΒΙΒΛΙΟ

Μια γιορτή για εκείνους που ξέφυγαν από το θάνατο

Κάθε τέτοια ημέρα, μία μικρή πόλη της Ισπανίας γεμίζει ανθρώπους που εορτάζουν τη νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο. Οι λεγόμενοι και αισιόδοξοι.

Υπάρχουν πολλοί τρελοί ανά τον κόσμο οι οποίοι έχουν βρίσκουν αφορμές εορτασμού σε διάφορα περιστατικά. Από τον έρωτα που θα κάνουν δύο σαλιγκάρια μέχρι ένα θαύμα το οποίο θα συντελεστεί και γύρω από το οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μία ολόκληρη ιστορία, γιατί όχι και μία βιομηχανία.

 

Κάθε χρόνο, στις 29 Ιουλίου, στην μικρή πόλη Las Nieves στην επαρχία της Γαλικίας, πραγματοποιείται μία ιδιόμορφη τελετή. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο οι οποίο έφτασαν κοντά στον θάνατο αλλά τη γλίτωσαν, μαζεύονται στην μικρή αυτή πόλη για να ανταλλάξουν τις ιστορίες τους και να ευχαριστήσουν τον Θεό (ή όποια άλλη δύναμη) για το ότι το όνομά τους δεν βρίσκεται σε κάποια λίστα νεκροτομείου.

Πώς το γιορτάζουν αυτό; Περιφέροντας εαυτούς μέσα σε φέρετρα.

 

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι σε ευρωπαϊκό έδαφος, μόνο σε μια αυτόνομη κοινότητα σαν αυτή της Γαλικίας θα τα έβλεπες αυτά. Μία τελετή η οποία γιορτάζει μεν το αγαθό της ζωής απέναντι στον θάνατο αλλά ταλαντεύεται στα όρια ανάμεσα στον καθολικισμό και τον παγανισμό.

 

Δεν το λες και φυσιολογικό το να βάζεις τους ανθρώπους μέσα στα φέρετρα και να τους περιφέρεις στους δρόμους της πόλης.

 

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Σχετικά νωρίς το πρωί, μαζεύεται ο κόσμος στην εκκλησία της Santa Marta de Ribarteme, εκκλησία αφιερωμένη στην αδερφή της Μαρίας της Μαγδαληνής. Εκείνοι οι οποίοι τον περασμένο χρόνο βρέθηκαν κοντά στον θάνατο αλλά με κάποιο τρόπο γλίτωσαν από αυτόν, μπαίνουν σε φέρετρα κατά τη διάρκειας της λειτουργίας και στην συνέχεια τα φέρετρα αυτά τα κρατούν συγγενείς τους κατά της περιφορά τους στην πόλη.

 

Η περιφορά των φερέτρων γίνεται από την πόλη μέχρι το νεκροταφείο. Με το άγαλμα της Santa Marta να προπορεύεται της πομπής των φερέτρων.

 

Μόνο που αντί τα φέρετρα να μένουν στο νεκροταφείο, κάνουν μεταβολή και κατευθύνονται ξανά στην εκκλησία όπου και οι εορτάζοντες συζητούν τις εμπειρίες τους και συγκρίνουν ποιος έφτασε πιο κοντά στον θάνατο από τον άλλον.

Εν μέσω φυσικά θρησκευτικές αλλά και εμπορικής κατάνυξης με εκατοντάδες μικροπωλητές στις δύο πλευρές του δρόμου.

 

Η όλη διαδικασία αυτή είναι σαν ένα τεράστιο ΧΑ – ΧΑ με το δάχτυλο να δείχνει τον “χάρο” και τους ανθρώπους αυτούς να ευχαριστούν την ύψιστη εκείνη δύναμη που τους γλίτωσε από το μοιραίο. Μόνο που – συγγνώμη αλλά – όλο αυτό μοιάζει λίγο αφελές στα δικά μου μάτια. Μοιάζει λίγο υπερβολικό να ταξιδεύεις μέχρι τη βορειοδυτική Ισπανία για να εορτάσεις το ότι ξέφυγες από τον θάνατο, αντί να το κάνεις απλούστατα απολαμβάνοντας την ίδια την πολύτιμη ζωή σου, όπως ακριβώς την ζούσες ως τότε.

 

Αλλά είπαμε, είναι αυτά τα ιδιόμορφα της ζωής που μας κάνουν να θέλουμε να τα σχολιάσουμε. Την συγκεκριμένη είδηση για την Fiesta de Santa Marta de Ribarteme την έμαθα από το αγαπημένο μου gin. Βλέπεις, το Hendrick’s (και θα το ξέρεις αν το αγαπάς εξίσου) έχει τη δική του άποψη για το νορμάλ και το διαφορετικό. Από τις διαφημίσεις του μέχρι τον σχεδιασμό του, τα γραφικά σε οτιδήποτε τυπώνει και τον ambassador του, είναι η επιτομή του μη αναμενόμενου.

Οπότε μόνο εντύπωση δεν μου έκανε που προς τιμήν της Near Death Day, το Hendrick’s δημιούργησε ένα βίντεο που εξυμνεί την προσπάθεια δύο Βρετανών ορειβατών, των George Mallory και Andrew Irvine, να γίνουν οι πρώτοι που θα κατακτούσαν την κορυφή του Έβερεστ, το 1924. Οι Mallory και Irvine εξαφανίστηκαν στη διάρκεια του ταξιδιού τους και κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει αν κατάφεραν τελικά να φθάσουν στην κορυφή.

 

Και δεν έμειναν μόνο εκεί στο Hendrick’s αλλά ο Mathias Simonis από το Trick Dog and The Bon Vivant’s του Σαν Φρανσίσκο, δημιούργησε το κοκτέιλ Health & Beauty. Ένα ποτό προς τιμήν της Fiesta de Santa Marta de Ribarteme. 50ml τζιν Hendrick’s, 25ml σιρόπι λεβάντας, 12,5ml χυμό λεμονιού, 12,5ml χυμό λάιμ, 25ml κανονική κρέμα γάλακτος, ασπράδι αυγού, 2 σταγόνες bitters μέντα. Χτυπάμε δύο φορές με πάγο, σουρώνουμε και γαρνίρουμε με ένα κλαδάκι μέντας, μια φέτα αγγούρι και ένα κομμάτι φλούδας λεμονιού.

 

Μπορεί να μην βρίσκομαι σήμερα στην πόλη Las Nieves αλλά το cocktail μου θα το πιω.

 

Κι αν εκείνη την ώρα έξω από την εκκλησία της Santa Marta de Ribarteme θα ακούγονται παιάνες με το “Virgin Santa Marta, star of the North, we bring you those who saw death”, στο δικό μου σπίτι θα ακούγεται η φωνή του Cash να λέει “You can run on for a long time, sooner or later God’ll cut you down”.