ΒΙΒΛΙΟ

5 μύθοι και αλήθειες για το ΕΣΠΑ

Σου παραθέτουμε μερικές βασικές πληροφορίες, για να ξέρεις όντως από ΕΣΠΑ.

Το να ξεκινήσουμε αυτό το κείμενο με ακόμη μία αναφορά στις δυσκολίες της σημερινής εποχής και των οικονομικών δεδομένων της χώρας μας, είναι τουλάχιστον περιττό.

Τα ξέρω, τα ξέρεις, τα έχεις ξανακούσει, τα έχουμε όλοι μας βιώσει. Το πραγματικά χρήσιμο αυτή τη στιγμή, είναι να βρεις έναν τρόπο να ξεπεράσεις τα εμπόδια τα οποία σου βάζει η παρούσα κατάσταση, βρίσκοντας τα μέσα να ξεκινήσεις ή να ενισχύσεις τη δική σου επαγγελματική προσπάθεια, κόντρα στις δυσοίωνες συνθήκες.

Τα μέσα αυτά μπορούν κάλλιστα να σου τα προσφέρουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία και απολύτως υπαρκτά είναι, και εφικτό να τα λάβεις εσύ κι η επιχείρησή σου.

Το μόνο που χρειάζεσαι, είναι σωστή κι επαρκής ενημέρωση, ώστε να μην πέφτεις θύμα φημών που υποστηρίζουν ότι “είναι πολύπλοκο”, “αργείς να πάρεις τα λεφτά”, “δεν έχεις καμία πιθανότητα να γίνεις δεκτός”.

Οι παρακάτω μύθοι κι αλήθειες, θα σε βοηθήσουν να απλουστεύσεις κάποια πράγματα στο μυαλό σου, διεκδικώντας αυτά που σου αναλογούν. Για τα περαιτέρω, υπάρχει κι η Eurobank η οποία σου προσφέρει έγκαιρη ενημέρωση για την διαθεσιμότητα επιχορηγούμενων προγραμμάτων που αφορούν στην επιχείρησή σου αλλά και εξειδικευμένη γραμμή εξυπηρέτησης (210 955 5022) για ενημέρωση και επίλυση αποριών.

Το ΕΣΠΑ απευθύνεται μόνο σε νέους

ΜΥΘΟΣ: Η ηλικία δεν είναι κριτήριο για τα προγράμματα, καθώς δεν βαθμολογείται. Η μόνη προϋπόθεση είναι ο υποψήφιος να μην παίρνει σύνταξη γήρατος.

 

Αν έχεις γίνει ήδη δεκτός για προηγούμενο πρόγραμμα πρόσφατα, δεν μπορείς να αιτηθείς ξανά

ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν έχεις γίνει ήδη δεκτός για προηγούμενο πρόγραμμα πρόσφατα, δεν μπορείς να αιτηθείς ξανά. Μπορείς μόνο, εφόσον η επιχείρηση σου έχει λάβει ενίσχυση κατά τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη και το τρέχον έτος, η οποία όμως αθροιζόμενη με την αιτούμενη δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

 

Πρέπει να έχεις ήδη επιχείρηση για να λάβεις χρηματοδότηση από πρόγραμμα ΕΣΠΑ

ΜΥΘΟΣ: Τα προγράμματα που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή και μέχρι τις 9 Ιουνίου,  βοηθούν στην αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν ωστόσο και προγράμματα τα οποία βοηθούν ανέργους να στήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

 

Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να πληροί ο κάθε υποψήφιος

 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Για κάθε πρόγραμμα υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια. Για τα προγράμματα που είναι διαθέσιμα αυτή την εποχή, στο μεν πρώτο που αφορά μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, πρέπει οπωσδήποτε να έχεις πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της ημεδαπής είτε αναγνωρισμένο πτυχίο απ’ το εξωτερικό. Υπάρχει και εισοδηματικό κριτήριο, θα πρέπει το ετήσιο ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ κι αν ο υποψήφιος είναι παντρεμένος, το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα για το 2015 να μην ξεπερνάει τις 35.000 ευρώ. Μπορούν να υπάρξουν και συνεργατικά σχήματα μεταξύ ανέργων ή και ελεύθερων επαγγελματιών, κάτι που αυξάνει πολύ τις πιθανότητες για χρηματοδότηση, διότι τα κριτήρια είναι βαθμολογικά.

Θα αργήσεις πολύ να πάρεις τα χρήματα των προγραμμάτων

ΜΥΘΟΣ: Είναι αλήθεια ότι το πρόγραμμα δεν σου δίνει τα χρήματα προκαταβολικά, χωρίς εγγυήσεις. Κάνοντας την αίτηση, δηλώνεις τι ακριβώς θέλεις να επιδοτηθεί, τα ενοίκια ας πούμε, οι λογαριασμοί των γραφείων ή και οι ασφαλιστικές εισφορές. Όλα αυτά μπορείς να τα βάλεις στο πρόγραμμα, όμως χρειάζεται μια σχετική ρευστότητα γιατί το πρόγραμμα μπορεί να σου δώσει προκαταβολή μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Μπορείς όμως να πάρεις την επιδότηση με εγγυητική επιστολή ή να την εκχωρήσεις στην τράπεζα και να σου δώσει δάνειο, το οποίο θα αποπληρωθεί με την επιδότηση. Η Eurobank προσφέρει ολοκληρωμένο χρηματοδοτικό πακέτο με ευέλικτη και άμεση χρηματοδότηση έως και το 100% της επένδυσης, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη επάρκεια κεφαλαίων σε κάθε στάδιο για την έγκαιρη ολοκλήρωση της επένδυσής.

Το πρόγραμμα καλύπτει 24 μήνες λειτουργικών εξόδων. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και την αγορά εξοπλισμού, μηχανημάτων, υπολογιστή, ακόμα και κινητού. Για να πάρεις τα πρώτα λεφτά, πρέπει να πραγματοποιήσεις το 25% της επένδυσης. Όταν πληρώσεις ενοίκια, ΔΕΚΟ και ασφαλιστικές εισφορές αυτού του ύψους, τότε μπορείς να τα πάρεις πίσω. Απ’ τη στιγμή που κάνεις το αίτημα μέχρι την εκταμίευση, απαιτείται μια διαδικασία, η οποία συνήθως παίρνει 2 με 3 μήνες.

Τώρα που σου λύσαμε κάποιες από τις βασικές σου απορίες, ήρθε η ώρα να διεκδικήσεις κι εσύ τα χρήματα που προσφέρει κάποιο απ’ τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Αν πάλι δεν σε καλύψαμε, η Eurobank σου προσφέρει έγκαιρη ενημέρωση για την διαθεσιμότητα επιχορηγούμενων προγραμμάτων που αφορούν στην επιχείρησή σου.