ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ελληνικό Modern Family; Γελάνε και οι Dunphies

Το MEGA φέρνει την γνωστή Αμερικάνικη κωμωδία στην Ελλάδα. Το ONEMAN είναι κομματάκι σκεπτικό.

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι το Modern Family είναι από τις αγαπημένες μου κωμωδίες και είμαι up to date στα επεισόδια σχεδόν ευλαβικά. Και μ’ αρέσει να διαβάζω για τους χαρακτήρες, να τους παρακολουθώ να εξελίσσονται, να προσπαθώ να προβλέψω πράγματα για τη σειρά και να θυμάμαι στιγμές από τα προηγούμενα 106 επεισόδια.

Η είδηση ότι το Modern Family θα έρθει στην Ελλάδα, είναι μια είδηση που δεν ήθελα να διαβάσω. Ή μάλλον μια είδηση στην οποία αντέδρασα κάπως έτσι.

 

Είμαι μεγάλος φαν των ελληνικών σειρών όσο αυτές γυρίζονταν και προβάλλονταν. Ήμουν πολύ μεγαλύτερος φαν από ό,τι είμαι τώρα με τις Αμερικάνικες και τις Βρετανικές σειρές. Αλλά κάθε φορά που ακούω ότι ένα κανάλι – όσο αποδεδειγμένα ικανό κι αν είναι – αποφασίζει να φέρει μία σειρά του εξωτερικού, νιώθω ότι η ελληνική τηλεόραση βυθίζεται ακόμα ένα εκατοστό πιο βαθιά στο βούρκο.

Καθόμουν χθες με τον Μάνο (εκείνο το ψηλό παλικάρι, τον Μίχαλο) και σκεφτόμασταν ποιοι Έλληνες ηθοποιοί θα μπορούσαν να υποδυθούν τον κάθε έναν από τους πρωταγωνιστές του Modern Family.

 

Το Cosmo.gr έβαλε μάλιστα και σχετική ερώτηση στις αναγνώστριές του. Και του έλεγα ότι ο Αντώνης Λουδάρος θα ήταν ωραίος για Cameron, ότι ο Μάριος Αθανασίου είναι ωραία φάτσα για Phil Dunphy.

Αλλά από εκείνη την ώρα, είναι δύο προτάσεις που τυραννούν το μυαλό μου και νομίζω συνοψίζουν το γιατί πιστεύω ότι αυτή η κίνηση του MEGA είναι λανθασμένη.

Γιατί να προσπαθήσω να ταιριάξω τον Λουδάρο και τον Αθανασίου ή την Βλαντή και την Ρένεση – που θα ταίριαζαν εξαιρετικά σε οποιαδήποτε ελληνική παραγωγή – σε ένα ήδη άρτιο προϊόν όσο η original εκδοχή του Modern Family;

Και ακόμα περισσότερο…

 

Με εξοργίζει ειλικρινά το να σκέφτομαι ότι η τηλεόρασή μας δέχεται να ξοδέψει λεφτά για να κάνει μία κόπια – καλύτερη ή χειρότερη, αυτό θα εξεταστεί μόνο μετά την προβολή – και δεν έχει την θέληση να αφήσει τόσους και τόσους ταλαντούχους Έλληνες σεναριογράφους και σκηνοθέτες να δημιουργήσουν.

Δεν είναι μόνο αυτοί που ανέφερα. Είναι τόσοι και τόσοι οι Έλληνες δημιουργοί. Και έχουν τόσες ιδέες στα σεντούκια τους που θα είχαμε παραγωγή τηλεοπτικών σειρών κάβα μέχρι το 2020. Αρκεί κάποιος να έδινε τα χρήματα και την ευκαιρία να δημιουργήσουν.

Κάτσε να γελάσουμε λίγο με την τελευταία μου απαίτηση από τα ελληνικά κανάλια.

 

Δεν δέχομαι να ακούσω ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για μία τέτοια παραγωγή γιατί αν έχεις χρήματα να πληρώσεις ένα τόσο μεγάλο καστ σαν αυτό που απαιτεί το Modern Family, έχεις τα χρήματα να πληρώσεις και σεναριογράφο για μία πρωτογενή, εξαιρετική, ανατρεπτική ιδέα.

Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν αλλά ωραίες ιδέες υπάρχουν σίγουρα κι αν είναι κάτι που έχουμε μάθει πάρα πολύ καλά τα πρώτα αυτά χρόνια της κρίσης είναι να χρησιμοποιούμε λιγότερους πόρους για να παρέχουμε το ίδιο ποιοτικό αποτέλεσμα. Έχουμε μάθει να ζούμε με λιγότερα. Και η τηλεόραση οφείλει να κάνει το ίδιο, χωρίς να λειτουργεί εις βάρος της δημιουργίας.

Για να περάσουμε και στο πιο οφθαλμοφανές της υπόθεσης.

Ωραία, θες να κάνεις μία επιτυχημένη τηλεοπτική μεταφορά. Πιστεύεις ότι έχεις τους ανθρώπους όχι απλά να αντιγράψεις αλλά και να βελτιώσεις το αρχικό προϊόν. Μπράβο σου, είσαι τιτάνας.

Αλλά το Modern Family;

Αλήθεια;

ΑΛΗΘΕΙΑ;

 

Πάρε μία άγνωστη στον κόσμο σειρά. Όπως πήρε η Παπαδοπούλου μία καναδική ιδέα και έκανε το Σ’ αγαπώ, Μ’ αγαπάς. (Σκέψου πόσο λίγα έξοδα παραγωγής είχε αυτό). Μην πας να αντιγράψεις κάτι τόσο επιτυχημένο.

Εδώ μιλάμε για την σειρά των 35 βραβείων μέσα σε 5 σεζόν. Του Ed O’Neill που κατάφερε να ξεπεράσει το μενίρ Al Bundy και να πετύχει σε άλλη μια σειρά.

 

Της Sofia Vergara που απέδειξε σε όλους πόσο καλή ηθοποιός μπορεί να γίνεις όταν έχεις δίπλα σου ταλαντούχους ανθρώπους. Των Jesse Tyler Ferguson και Eric Stonestreet που έγιναν το λατρεμένο gay ζευγάρι της Αμερικής αναγκάζοντας και τους πιο πουριτανούς rednecks να αποδεχτούν αυτόν τον έρωτα.

 

Είναι η σειρά του τεράστιου Ty Burrell στον ρόλο του Phil Dunphy και στο πόσο κουλ και υπέροχος μπορεί να είναι ένας χαζομπαμπάς.

Πάνω απ’ όλα όμως είναι η σειρά της Αμερικανικής οικογένειας, της Αμερικανικής κοινωνίας. Το Modern Family απάντησε και απαντά στα προβλήματα της Αμερικής, στους φόβους των πολιτών του Μιζούρι, στα παράλογα επιχειρήματα των προτεσταντών του Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια. Δεν έχουμε τα ίδια θέματα με την Αμερική. Δεν αντιμετωπίζουμε τους ομοφυλόφιλους με τον ίδιο τρόπο, δεν καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να έχεις μία Κολομβιανή γυναίκα, δεν έχουν τα παιδιά μας τις ίδιες έγνοιες με τον Luke, την Alex και την Haley.

Phil, βοήθα λίγο σε παρακαλώ πολύ

 

Όταν η ζωή σού δίνει μία πάρα πολύ καλή Αμερικάνικη παραγωγή, δεν την αντιγράφεις. Την παρακολουθείς, την χειροκροτάς και την φυλάς σαν κειμήλιο να την δείξεις στα παιδιά σου.

Διαφωνίες, λατρεία για τον Phil & λεμονάδα από λεμόνια και στο @christoschatzi