FITNESS

Η εκδίκηση των ανδρών για τη yoga λέγεται Crossfit

Η Δώρα Τσαμπάζη γράφει για την ανάγκη των ανδρών να εκδικηθούν τις γυναίκες για τη yoga, τις pilates, τη zumba και τα συναφή.

Παραδέξου το. Από τότε που στη ζωή της κοπέλας σου μπήκε η yoga και το pilates, ψάχνεις αφορμή για εκδίκηση. Ψάχνεις να βρεις αυτό το στυλ άθλησης, που ποτέ δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτές. Ένα στυλ τόσο ανδρικό και δύσκολο, όσο ελαφρύ γυναικείο και φλώρικο θεωρείς, ότι είναι το δικό τους. Αυτό που σε ζαλίζουν κάθε τρεις και λίγο για το πόσο τέλειο είναι και πόσο έχουν καταφέρει να βρουν την πνευματική και τη σωματική τους ευεξία. Πόσο τέλειο είναι να αιωρούνται και να γνωρίζουν τα μυστικά της ισορροπίας, μέσω της aerial yoga. Ευεξία, ισορροπία, πνεύμα. Μισητές λέξεις στο λεξιλόγιο σου. Kαι τα νεύρα σου γίνονται κρόσσια.

 

Ποτέ κανένα είδος γυμναστικής δεν φαινόταν τόσο γυναικείο όσο τα παραπάνω. Ολόκληρα γυμναστήρια , αίθουσες, σύλλογοι γέμιζαν με γκόμενες που ήθελαν να γίνουν γυναίκες λάστιχο, να ανακαλύψουν τα τσάκρα τους και να ξεκλειδώσουν την ενέργειά τους. Με την Ελένη Πετρουλάκη να πρωτοστατεί στον αγώνα υπέρ της yoga, τη Σόφη Πασχάλη στο pilates, και με την υπερπληροφόρηση που καθημερινά σου έκανε πλύση εγκεφάλου, ένιωθες ξένο σώμα στο χώρο των γυμναστηρίων. Ευχόσουν να υπάρξει το κουμπί της αυτόματης εκτόξευσης και να εξαφανιστούν μια για πάντα από το χώρο που γυμνάζεσαι, όλα αυτά τα γυνακεία πράγματα, κρεβάτια pilates, μπάλες και πανιά. «Μα πώς γίνεται να γυμνάζεται η άλλη ξαπλωμένη;;; Αναρωτιέσαι και αγανακτείς.

 

Φίλε μου αγανακτισμένε, ήρθε το τέλος στο μαρτύριο σου. Ήρθε η ώρα να πάρεις εκδίκηση. Τώρα έχεις κάτι δικό σου, κάτι μόνο δικό σου. Κάτι που μπορείς να το κάνεις μόνο εσύ. Μπορεί να σου στέρησαν ακόμα και τη χαρά να βλέπεις μπάλα χωρίς να κάνουν ότι ξέρουν περισσότερα από σένα, αλλά αυτό δεν μπορούν να σου το στερήσουν. Είναι τόσο γαμάτο, τόσο δύσκολο και θέλει τόσα πολλά κότσια, που η λεπτεπίλεπτη κοπέλα σου με το ημιμόνιμο μανικιούρ δεν θα στο πάρει ποτέ και ούτε στα γυμναστήρια τύπου γκαράζ που συνήθως γίνεται δεν θα θελήσει να πατήσει ποτέ. Το Crossfit.

 

Η αλήθεια είναι ότι το Crossfit, όχι μόνο η πλειοψηφία των γυναικών δεν μπορεί να το κάνει, (η γυναίκα για να κάνει crossfit συστηματικά, πάει να πει ότι είναι σε άλλη φάση γενικότερα, για ποιο άλλο λόγο να αφήσει τις εύκολες ασκήσεις γυμναστηρίου που κάνουν ωραίους  γλουτούς και να πάει να χτυπιέται σαν το ψάρι στην στεριά για μια ώρα;), αλλά δεν ενδείκνυται για όλους τους άντρες. Αν είσαι από αυτούς τους τύπους με τον λεπτό σωματότυπο με τάση στο τρέξιμο και τους μαραθωνίους, καλύτερα να το ξεχάσεις. Δεν είναι όλοι για όλα. Ίσως θα έπρεπε  να συνεχίσεις να καταπίνεις χιλιόμετρα  και να αφήσεις τα 130 κιλά βάρη μετά από τρέξιμο, wall balls και HSPU ( hand stand push ups) για αυτούς που μπορούν, τους πραγματικά αρρωστημένους.

 

Lifters outlift the runners, and runners outrun the lifters

Υπάρχουν αυτοί που έχουν αερόβια φυσική κατάσταση και μπορούν να κάνουν crossfit, αλλά όταν έρθει η ώρα να μπουν τα κιλά, κάνουν πίσω. Από την άλλη, υπάρχουν αυτοί που κάνουν 160 κιλά πάγκο και 200 κιλά back squat ,αλλά όταν πρέπει  να το κάνουν μετά από 200 μέτρα τρέξιμο με τους σφυγμούς στους 180, εγκαταλείπουν.

Το Crossfit είναι μια συμφωνία ανδρών και τα γυμναστήρια είναι η παιδική τους χαρά

 

Δεν είναι τυχαίο που γίνεται σε γκρουπ και όχι personal. Γιατί  όταν θα έρθει η ώρα να τρέξεις ή να κάνεις box jumps και δεν έχεις ανάσες, θα σου ρίξει ένα χαστούκι ο διπλανός σου και θα πάρεις μπρος. Όταν αργότερα, ο άλλος κολλήσει στα overhead squats και πετάξει την μπάρα, θα του ρίξεις τα μπινελίκια για να τα ξαναπάρει γρήγορα.

Το Crossfit , είναι μία  καθημερινή μάχη με τον εαυτό σου (και με την κοπέλα σου)

Οι απανταχού crossfitαδες, που πολλαπλασιάζονται λες και ζευγαρώνουν μεταξύ τους, είναι ο εχθρός της κοπέλας σου. Είναι το κίνημα που περισσότερο από κάθε άλλο, θέλουν οι γυναίκες να πολεμήσουν.

Ναι καλή μου γυναίκα, πρέπει να μάθεις ότι πλέον δεν έρχεσαι πρώτη. Πρώτο έρχεται αυτό και όλα τα φιλαράκια μου εκεί μέσα. Γιατί είναι τόσο πωρωτικό, που μόλις τελειώσει η προπόνηση θέλω να βαρέσω κι άλλα burpees. Που μόλις βγω από το ντουζ και είμαι έτοιμος για αναχώρηση, θα κάτσω άλλη μισή ώρα να συζητήσω για το πόσο γαμάτος ήμουν στην προπόνηση σήμερα.

 

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο και εσύ της το σερβίρεις κάθε μέρα σιγά σιγά

Εκεί που στο κινητό σου είχες φωτογραφίες μόνο με τους δυο σας να ζουζουνίζετε, τώρα όταν το παίρνει στα χέρια της, βλέπει μόνο βιντεάκια και φωτογραφίες σου να σηκώνεις τα βάρη και να κάνεις bar muscle up. Το τηλέφωνο σου χτυπάει συνέχεια και είναι πάντα τα παιδιά από το crossfit. Συνεννοείστε  συνέχεια για την ώρα της επόμενης σας προπόνησης. Ανταλλάζετε βιντεάκια στο whatsapp. Tώρα τα δικά της νεύρα γίνονται κρόσσια. 

 

«Πάλι ο Λευτέρης ρε μωρό μου;;», σου λέει. «Ναι, της απαντάς, θα προτιμούσες να μιλούσα με γυναίκα;» Και έτσι την αποστομώνεις κιόλας. Ήδη σκέφτεται να σταματήσει το aqua aerobic για να σε βλέπει παραπάνω. Το σχέδιο σου δουλεύει κατ’ευχήν.  Αρχίζεις να αισθάνεσαι σαν τον άντρα των σπηλαίων.

 Και μετά ξύπνησες.