OPINIONS

Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν γνωρίσεις τους δικούς της

Μερικές σκέψεις πριν επιχειρήσεις αυτό το τόσο κρίσιμο και κομβικό επόμενο βήμα.

Στη σχέση σου με μια κοπέλα, υπάρχουν πολλά και σημαντικά ορόσημα. Το πρώτο ραντεβού, το πρώτο φιλί, η γνωριμία με τις παρέες του άλλου, η πρώτη επέτειος. Από εκεί και μετά, η πίστα αλλάζει και αν όλα προχωρήσουν καλά, περνάμε στην συγκατοίκηση, την πρόταση γάμου, το παιδί και στο ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Ακριβώς πριν από αυτές τις πίστες όμως, έρχεται η γνωριμία με τους γονείς της, κάτι που είναι παγκοσμίως γνωστό ως ένα πρώτο, πάρα πολύ σημαντικό δείγμα του ότι η σχέση σας σοβαρεύει. Ή τουλάχιστον, στο δικό μου το μυαλό, έτσι θα έπρεπε να είναι. Γιατί σίγουρα, υπάρχουν κι εκείνες οι περιπτώσεις που η γνωριμία με τους γονείς έρχεται σχεδόν αμέσως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι και το ιδεατό. Τουναντίον.

Πραγματικά, όπως και κάθε επόμενο βήμα σε μία σχέση, έτσι και το συγκεκριμένο, θα πρέπει να γίνει στην ώρα του, χωρίς βιασύνη. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γνωρίσεις τους γονείς της κοπέλας σου, αν η σχέση σας δεν είναι ή έστω δεν έχει τις ενδείξεις της σοβαρής. Γιατί να υποβάλλεις τον εαυτό σου σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία δίχως αντίκρισμα, ποιο το νόημα να σε περνάνε οι γονείς της φίλης σου από ‘κόσκινο’ αν όλο αυτό δεν αποσκοπεί κάπου; Άσε που για αρκετούς γονείς, η γνωριμία με τον καλό της κόρης τους, ισοδυναμεί με γνωριμία με ένα πιθανό γαμπρό, δημιουργώντας προσδοκίες που δεν εκπληρώνονται.

Γι’ αυτό λοιπόν, υπομονή. Η πρώτη και βασική μου συμβουλή, ως ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε μακροχρόνια σχέση και πλέον γνωρίζει καλά τους δικούς της, είναι να προχωρήσετε σε αυτό το βήμα στον σωστό χρόνο. Αν συμβεί αυτό, τότε αυτόματα αυξάνονται οι πιθανότητες όλα να κυλήσουν όπως τα θέλουν και οι δύο πλευρές. Προς Θεού, το ότι θα γνωρίσεις τους δικούς της δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα παντρευτείτε, δεν λέω αυτό. Αν όμως πρόκειται για μια σχέση που ξέρετε ότι δεν έχει κανένα μέλλον, ή αν είναι ακόμα πολύ νωρίς αυτό να προβλεφθεί, τότε πρόκειται για ένα βήμα παντελώς αχρείαστο.

Αν εξασφαλίσεις λοιπόν ότι η γνωριμία έρχεται στο σωστό χρόνο και υπό τις σωστές συνθήκες, τότε δεν έχεις και πολλά να φοβηθείς, το νερό θα έχει μπει στο αυλάκι, γιατί θα σε νοιάζει πραγματικά να κάνεις καλή εντύπωση και να γνωρίσεις τους ανθρώπους που έφεραν στον κόσμο και μεγάλωσαν το κορίτσι που αγαπάς.

Τώρα που εξασφαλίσαμε λοιπόν το σωστό χρόνο, μπορούμε να περάσουμε και στους κώδικες συμπεριφοράς. Και εδώ, η συμβουλή είναι μία και απλή. Κοίτα να είσαι κατά βάση ο εαυτός σου. Να είσαι δηλαδή ο άντρας που ερωτεύτηκε και αγάπησε το κορίτσι σου και έκρινε πως είναι ικανός να γνωρίσει τους δικούς της. Αφού εκείνη σε αγάπησε γι’ αυτό που είσαι, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι δικοί της. ΟΚ, ίσως το να μην είσαι 100% αυθόρμητος και να φιλτράρεις κάπως τις ενέργειες και τα λεγόμενά σου τις πρώτες φορές να μην είναι τόσο κακή ιδέα. Άλλο αυτό όμως κι άλλο να κατασκευάσεις μια ψεύτικη περσόνα που δεν σε αντιπροσωπεύει και στο τέλος της ημέρας θα σε γεμίζει με άγχος και καταπίεση κάθε φορά που τους συναντάς.

Το μυστικό λοιπόν που θα σε βγάζει πάντα ασπροπρόσωπο, είναι να είσαι αυθεντικός, έχοντας φυσικά στο μυαλό σου πως δεν πρόκειται για φίλους σου, αλλά για τους γονείς της κοπέλας σου, τους οποίους οφείλεις να αντιμετωπίζεις με σεβασμό, γνωρίζοντας όμως τα όρια της σχέσης σας. Να είσαι ευγενικός, χωρίς να θεωρείς ότι παραγνωριστήκατε. Είπαμε, κάθε βήμα θέλει προσοχή και το χρόνο του.

Κάτι που μας μαθαίνει κι η νέα, υπέροχη διαφήμιση της μπύρας ΑΛΦΑ, η οποία με συγκινητικό τρόπο μας δείχνει μέσα από τη ζωή ενός νέου ζευγαριού, τη σημασία του επόμενου βήματος και πώς αυτό πρέπει να γίνεται μέσα στα σωστά πλαίσια για να οδηγήσει μια σχέση στο επόμενο στάδιο, όποιο κι αν είναι αυτό, από τη συγκατοίκηση μέχρι τον ερχομό ενός παιδιού ή στην περίπτωσή μας, τη γνωριμία με τους δικούς της.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως δεν μιλάμε για υψηλά μαθηματικά και πολύπλοκες εξισώσεις. Δύο άνθρωποι που αγαπάνε το παιδί τους, θα αγαπήσουν κι εσένα, επειδή το αγαπάς και σε αγαπάει, κι αυτή είναι η μεγαλύτερη σύνδεση που θα έχετε, όσο κι αν μπορεί να μην ταιριάζουν οι χαρακτήρες σας. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος άγχους και πίεσης. Κάνε το επόμενο βήμα όταν πρέπει και αποκλείεται να σε οδηγήσει σε λάθος δρόμους.