OPINIONS

Ποιος χαίρεται με το κλεμμένο γυμνό κάθε Jennifer Lawrence;

Με αφορμή τις πριβέ φωτογραφίες σχεδόν του μισού Χόλιγουντ που διέρρευσαν, το ΟΝΕΜΑΝ εστιάζει στα 'καλά του ίντερνετ'.

Δεν υπάρχει, εκτιμώ, πιο δύσκολη δουλειά απ’ το να πρέπει να γράψεις και να υπερασπιστείς τα αυτονόητα. Κυρίως γιατί κινδυνεύεις να λαϊκίσεις και να γίνεις ένας μικρός Νίκος Ευαγγελάτος που ρωτάει τον φανταστικό Τσιαμτσίκα του, “Σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας;”.

Παρ’ όλ’ αυτά, δεν μας κοστίζει και τίποτα το να αποδοκιμάσουμε έναν χάκερ που αφιέρωσε το το χρόνο του (ή τη ζωή του) για να ξυπνήσουμε τον φετινό Σεπτέμβρη και να δούμε την Jennifer Lawrence γυμνή στον καναπέ της.

Τη Δευτέρα 1η Σεπτέμβρη, αμέσως μετά τα e-mails και το facebook, τσεκάραμε ένα τσουβάλι από προσωπικές στιγμές της Lawrence, της Upton, της Kaley Cuoco, της Ariana Grande, της Becca Tobin, της Hope Solo και τόσων πολλών ακόμα. Το κάναμε.

 

Μας κάνει αυτό ένοχους; Όχι. Μας κάνει συνένοχους; Βαρύ και πολύ φωσκολικό, οπότε πάλι όχι. Σημαίνει ότι ευχαριστηθήκαμε αυτό που είδαμε; Αυτό σηκώνει συζήτηση. Βασικά, αυτό είναι η συζήτηση.

Απαγορεύεται σε διασήμους να ποζάρουν γυμνοί στο σπίτι τους

Πριν μόλις λίγες μέρες ο Χατζηιωάννου έγραφε για το τέλος του γυμνού και τη σύγχρονη δαιμονοποίησή του που μόνο καλό μπορεί να κάνει στο ανδρικό lifestyle. Το κείμενό του είναι τόσο προφητικό πέντε μέρες μετά που α) αν πρέπει να αποκλείσουμε έναν ύποπτο απ’ τους δισεκατομμύρια χρήστες του ίντερνετ και άρα δυνάμει χάκερς του χτεσινού κόλπου, αυτός είναι ο Χρήστος Χατζηιωάννου και β) δεν έχει β, αυτό για τον Χατζηιωάννου ήθελα να τονίσω.

Εφόσον υπάρχει κινητό με κάμερα που δεν παράγει σκέτα, χοντροκομμένα κομμάτια πίξελ, τόσο οι διάσημες Jennifer Lawrence, Olivia Wilde ή Martina Navratilova (τυχαίο, ατυχές παράδειγμα) όσο και οι άσημες Μαρίες, Γεωργίες και Κατερίνες μπορούν να ποζάρουν όσο, όπως και με όποιον θέλουν. Είτε με μπούρκα είτε άβολα γυμνές όπως η Becca Tobin σε μια από τις φωτογραφίες που διέρρευσαν.

Αυτό είναι αυτονόητο. Όπως και το ότι μπορούν να τις στέλνουν ή να τις μοιράζονται με οποιονδήποτε.

Το θέμα είναι ότι κανείς δεν θα μπει στον κόπο να χακάρει τις Μαρίες και τις Κατερίνες. Ούτε τις Γεωργίες.

 

Μια ελευθερία μόλις καταργήθηκε ή έστω κάποιος μόλις την πετσόκοψε.

Το γεγονός ότι όλο αυτό προκαλείται από έναν ανώνυμο που αν φυλάξει σωστά τα διαδικτυακά του ίχνη θα παραμείνει τέτοιος και κατά συνέπεια ατιμώρητος για την ‘αδιακρισία’, το πλαίσιο γίνεται αυτόματα τρομακτικό. Όχι τόσο γι’ αυτό που έγινε, όσο γι’ αυτά που έχουν να γίνουν.

Η ποσότητα που τρομάζει

Η τελευταία διαρροή έχει ομοιότητες και διαφορές με Εκείνη της Σκάρλετ. Αφενός, η παραβίαση της ιδιωτικής σφαίρας του ‘θύματος’ είναι ίδια όπως κι αν σε λένε, όσες selfie κι αν έβγαλες μπροστά απ’ τον καθρέφτη. Τα ‘παμε αυτά. Αφετέρου, όμως, η μαζικότητα της δράσης είναι άπειρα πιο ανησυχητική εδώ. Αυτό το ‘x celebrities γυμνές’ -με τον x που παίρνει τρελές τιμές πλέον- είναι που τρομάζει.

Φανερώνει σχέδιο, οργάνωση, απειλή και σε μια ανάλυση με κλειστά μάτια, φανερώνει μίσος.

Εδώ λοιπόν επιστρέφει η συζήτηση για το κατά πόσο διασκεδάζεις/ψυχαγωγείσαι/περνάς καλά με τα συγκεκριμένα leaks. Όχι, δεν πέρασα καλά βλέποντας τις φωτογραφίες. Όχι γιατί κάτι δεν πάει καλά με το κορμί της Ariana Grande ούτε γιατί δεν μ’ αρέσουν οι ξανθές σαν τη Brie Larson, αλλά γιατί θα προτιμούσα να δω αυτές τις φωτογραφίες μόνο αν ήμουν ο γκόμενός τους και τις έστελναν σε μένα. Έξω από αυτό το πλαίσιο, δεν με αφορά καμία κλεμμένη προσωπική στιγμή κανενός. Ούτε σε εικόνα ούτε σε sex tape.

Διασκέδασα με το βίντεο της Pamela Anderson και του Tommy Lee από την περιπέτεια στο καΐκι, αλλά ήμουν 13. Την ίδια χρονιά είχα ανακοινώσει επίσημα στους γονείς μου ότι θα γίνω επαγγελματίας μπασκετμπολίστας και έπαιζα στο Μαίανδρο Ηλιούπολης. Θες να πάρουμε τον 13χρονο εαυτό μου στα σοβαρά λοιπόν;

Το ίντερνετ είναι αυτό. Εσύ ποιος είσαι;

Το ίντερνετ είναι από μόνο του μια τεράστια κλειδαρότρυπα. Συνήθως απόλυτα εντάξει με αυτό, οι περισσότεροι από εμάς βοηθάμε τους φίλους (και τους ‘φίλους’) να μάθουν ποια είναι τα αγαπημένα μας τραγούδια, πόσο ερωτευμένοι είμαστε, πόσες ώρες μας άφησε να κοιμηθούμε ο μπέμπης, ότι έχουμε μπέμπη, ότι δεν έχουμε χωρίσει, ότι απολυθήκαμε από τη δουλειά, ότι μαγειρέψαμε τέλεια σουτζουκάκια.

 

Το bully-ing του χειρίστου είδους στο οποίο διακρίνονται οι χάκερς που έχουν να επιδείξουν κώλους και βυζιά διασημοτήτων δεν κάνει αυτόματα το ίντερνετ περισσότερο κακό απ’ όσο ενδεχομένως είναι. Ούτε η έλλειψη επίδειξης τέτοιων ‘κλοπιμαίων’ θα το ‘κανε απαραίτητα καλύτερο.

Το ίντερνετ είναι ο κόσμος, ένας δεύτερος παράλληλος με τον πραγματικό κόσμος, με τέτοια δύναμη και ρεύμα που ώρες ώρες παύει να είναι ο παράλληλος και γίνεται ο πρωτεύων, ο βασικός. Αυτό θα πει ότι εντός του θα βρεις από αριστουργήματα ιδιοφυών μέχρι πράξεις καταραμένου κάρμα από τύπους που ασχολούνται παθολογικά με τις ζωές των άλλων ή εν προκειμένω, γυμνές φωτογραφίες σταρ του Χόλιγουντ.

Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε πραγματικά είναι το πόσο ενθουσιαζόμαστε στο τέλος. Και το γιατί.