OPINIONS

Σαν τις διακοπές με τους κολλητούς δεν έχει

Οι διακοπές με το κορίτσι σου μπορεί να εξελιχθούν στις πιο μαγικές μέρες της σχέσης σας. Μπράβο. Ακόμα και στα 80, τις διακοπές με τους κολλητούς σου θα θυμάσαι.

Δύο χρόνια πριν, ο Χρήστος Χατζηιωάννου ξέθαβε το τσεκούρι των διακοπών και έπαιρνε σαφή θέση υπέρ των διακοπών με το κορίτσι σου. Έγραφε χαρακτηριστικά: “(…) οι διακοπές που θα κάνεις με την κοπέλα σου είναι το πραγματικό δώρο για το οποίο περιμένεις έναν ολόκληρο χρόνο. Αυτές οι μέρες χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς που αξίζουν και στους δύο σας είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί στο καλοκαίρι σου”.

Ευτυχώς, σε κάμποσα σημεία του κειμένου του, ζητούσε προκαταβολικά συγγνώμη από τους κολλητούς του. Αυτό λέγεται ήθος.

Δεν θέλω (και δεν με συμφέρει) να υποβαθμίσω τις διακοπές μαζί της, έχοντας περάσει μια εβδομάδα ζευγαρωτός στην Τήνο. Αλλά οι διακοπές με τους κολλητούς είναι ένας περίπατος στο δάσος. Μια βόλτα στον ήλιο. Ένα φιλικό προετοιμασίας με αντίπαλο γερμανική μπυραρία με δύο φλιπεράκια.

Οι διακοπές με τους κολλητούς δεν έχουν αντίπαλο.

No plans is good plans

Πολλοί από μας έχουμε αυτό το ενοχλητικό συνήθειο να φτιάχνουμε έναν μπούσουλα για ό,τι κι αν πάμε να κάνουμε. Πρώτος εγώ, ο πιο ψυχαναγκαστικός φίλος των φίλων μου. Από τις πρώτες διακοπές με κολλητούς στην Ίο μέχρι τις τελευταίες στην Αντίπαρο, ήμουν ο γνωστός ενοχλητικός που κατάστρωνε πλάνο από την Αθήνα. “Να πάμε όμως κι εκεί, έ; Όχι σαν την άλλη φορά που μπλα μπλα μπλα”. (Το σωστό θα ήταν να μη με πάρουν μαζί τους στο τέλος. Θα το δεχόμουν).

Γιατί κάθε φορά οι διακοπές με τους κολλητούς παίρνουν οποιοδήποτε πλάνο έχετε (έχεις) κάνει από πριν, το κάνουν κομματάκια και βάζουν τον ψυχαναγκαστικό να το καταπιεί.

Χωρίς νερό.

Οι διακοπές με τους κολλητούς είναι η πανωλεθρία του Πλάνου. Κι αυτό έχει μόνο καλά αποτελέσματα για τις διακοπές σας. Διακοπές είναι να σταματάς να έχεις πρέπει και να σταματάς να έχεις προθεσμίες που πρέπει να προλάβεις τύπου “να πάμε και σ’ αυτό το μπαράκι στην άλλη άκρη του νησιού, ωραίο φαίνεται στο Foursquare”. Όχι, να μην πάμε ρε.

Τα μόνα τεστ του καλοκαιριού είναι αυτά του κρίκετ

Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει κι εσύ τον βόμβο πίσω από τις διακοπές με το κορίτσι σου. Ειδικά στις πρώτες σας, τις αναγνωριστικές, ο βόμβος είναι τόσο επίμονος που κάνει ακόμη και τα τζιιτζίκια να προβληματιστούν. Τι βόμβος είναι αυτός, θα αναρωτιέσαι. Είναι ο βόμβος της έντασης, της αγωνίας, του τεστ.

Πώς θα είναι οι πρώτες σας διακοπές; Θα τη βαρεθείς; Θα σε βαρεθεί; Θα βαρεθείτε ο ένας τον άλλον; Κι αν χαζεύεις στο κινητό, τι σημαίνει; Δεν τη θες; Δυο μέρες στο νησί κι εσύ μιλάς με τους φίλους σου; Και τι ώρα θα πάτε για μπάνιο; Και τι ώρα θα φάτε; Και θα περάσετε καλά; Περνάτε καλά; Θέλεστε; Γιατί είστε μαζί; Πού πάει αυτή η σχέση; Καλύτερα δεν ήσασταν με τους πρώην σας;

Ωραίες διακοπές ρε. Τα εργομετρικά της Μπαρτσελόνα είναι λιγότερο απαιτητικά.

Δεν υπάρχει χώρος για μούτρα

Μούτρα στις διακοπές! Τι ονειρικός τρόπος να περάσεις το χρόνο σου στη Λευκάδα. Ποιες παραλίες και ποια χταποδάκια; Μούτρα, ο καλύτερος φίλος των διακοπών. Προφανώς είμαι σε παραλήρημα. Καθάρισε λίγο το μυαλό σου και σκέψου:

Υπάρχει ένας (1) σοβαρός λόγος που θα οδηγήσει εσένα και τους κολλητούς σου στο να περάσετε έστω μια (1) στιγμή των διακοπών σας μουτρωμένοι; Μόνο αν ένας πιει μόνος του όλο το αλκοόλ που κουβαλήσατε μαζί, αλλά ακόμη κι αυτό είναι κάτι που μπορείς ανακαλύψεις έγκαιρα.

Μπορεί ένας από την παρέα να χαθεί από το πρώτο βράδυ και να σας ξαναβρεί στο πλοίο της επιστροφής. Μπορεί ένας άλλος να περάσει όλες τις μέρες του κλεισμένος στο σπίτι, διαβάζοντας αστυνομικά μυθιστορήματα κάτω από το ερκοντίσιον. Μπορεί ο τρίτος να ξημεροβραδιάζεται στο ελεύθερο κάμπινγκ χωρίς να έχει καν σκηνή.

Κανείς δεν θα στραβώσει με κανέναν. Διακοπές κάνουμε.

Σαν τις διακοπές με τους κολλητούς δεν έχει για πάντα

Με περισσότερο μελαγχολική παρά με χιουμοριστική διάθεση, δεν θα έβλαπτε να παραδεχτούμε ότι οι διακοπές με τους κολλητούς δεν θα είναι εκεί για πάντα. Θεωρητικά, μπορείς να πηγαίνεις κάθε χρόνο διακοπές μαζί τους, αλλά ειδικά για εμάς που περνάμε με άνεση πια τον πήχη των 30, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά.

Αλλιώς συγχρονίζονται τρεις κολλητοί στα 17 ή στα 22 (αυτόματα δηλαδή) κι αλλιώς στα 32 (που πρέπει να τριπλοτσεκάρουν ότι μπορούν να πάρουν άδεια τις ίδιες μέρες και ότι δεν θα τις περάσουν με τη γυναίκα ή την οικογένειά τους).

Μετά τα 30, οι διακοπές με τους κολλητούς απειλούν να γίνουν είδος υπό εξαφάνιση, ας πούμε την αλήθεια. Φυσικά και θα συμβούν, αλλά όχι με τη συχνότητα και την άνεση των πρώτων σου νιάτων. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι όποτε κι όπως κι αν συμβούν, δεν θα διαφέρουν σε πολλά από εκείνες που κάνατε δεκαπέντε χρόνια πριν.

Στις διακοπές με τους κολλητούς, ειδικά όσο μεγαλώνεις, δεν υπάρχουν περιθώρια για σοβαροφάνειες και βαρυσήμαντες αναλύσεις. Όχι ότι υπάρχει οτιδήποτε που αποκλείεται από το ρεπερτόριό σας, αλλά η κεντρική ιδέα παραμένει η ίδια:

 

Επειδή φαντάζομαι ότι τα κορίτσια σας θα περιμένουν να μάθουν με αγωνία κατά πόσο ταυτίζεστε με το συγκεκριμένο άρθρο, θα πάρω το σοβαρό μου για το τέλος.

Πέρα από τους τόνους χαβαλέ, από τις καφρίλες κι από τις διακοπές-όπλο μαζικής καταστροφής που έχεις μοιραστεί με τους κολλητούς σου, το καλύτερο μάθημα, αυτό που παίρνεις μαζί σου για το φθινόπωρο, το χειμώνα και την άνοιξη, είναι ότι ο χρόνος σας βρίσκει να μοιράζεστε εμπειρίες που θα συζητάτε μέχρι τα βαθιά γεράματα, κι ας μην θυμάστε ούτε στο περίπου ποια χρονιά συνέβη αυτό με το οποίο διπλώνεστε στα γέλια.

Σημασία είναι ότι μεγαλώνετε μαζί. Και οι διακοπές είναι το καλύτερο γήπεδο για να σας φιλοξενήσει ενώ το κάνετε. Τα υπόλοιπα είναι να ‘χαμε να λέγαμε.