AP IMAGES
OPINIONS

Σφάζοντας αρνιά: Ένας εκδορέας αποκαλύπτει

Τώρα που το Πάσχα πέρασε, ο Μένιος Σακελλαρόπουλος καταπιάνεται με τη μεγάλη σφαγή των αμνοεριφίων.

Η φωτογραφία -στο Facebook- συγκλονιστική. Απ’ αυτές που στέκεσαι και κοιτάζεις αρκετή ώρα, συνειδητοποιώντας ότι το μήνυμα είναι πολύ πιο δυνατό απ’ ότι φαντάζεται κανείς αρχικά.

Ένα αρνάκι λοιπόν με τρομαγμένο βλέμμα, μυρίζει το θάνατό του, βλέποντας απελπισμένο να πλησιάζει ολοταχώς το άθλιο εκτελεστικό του απόσπασμα. “Αν γάβγιζα θα με σώζατε;“, γράφει η λεζάντα, με τον δημιουργό της να στέλνει ξεκάθαρο σήμα: “Τα σκυλιά έχουν δικαίωμα στη ζωή και όλοι ξεσηκώνονται γι’ αυτά. Τα αρνιά δεν έχουν αυτό το δικαίωμα;

Η απάντηση προφανής και κραυγαλέα, ιδίως το διάστημα πριν από το Πάσχα, τότε που -όπως υπολογίζεται- σφάζονται περίπου δύο εκατομμύρια αμνοερίφια. Δύο εκατομμύρια, χώρα ολόκληρη.

Το (πατροπαράδοτο) έθιμο διαρκεί αιώνες ολόκληρους και δείχνει ανίκητο στο χρόνο, παρά τις κατά καιρούς έντονες αντιδράσεις, είτε από μεμονωμένους ανθρώπους είτε από φιλοζωικές οργανώσεις. Η θυσία είναι τρομακτική και ο αριθμός ασύλληπτος. Μιλάμε για εκατομμύρια έτσι; Ο φίλος μου ο Κώστας, κρεοπώλης, ομολογεί ότι ο τζίρος του τις μέρες του Πάσχα είναι ο μακράν μεγαλύτερος στη διάρκεια της χρονιάς.

Ακόμα κι αν κάποιος δεν πάρει ολόκληρο αρνί ή κατσίκι, σίγουρα θα πάρει μερικά κιλά. Για το φούρνο ή για τα κάρβουνα. Προσωπικά ξέρω απειροελάχιστους που καταφεύγουν σε κάποια άλλη λύση“. Η κουβέντα στο μαγαζί ανάβει όταν μία κυρία που άκουσε τη συζήτηση έβγαλε θυμό.

Είναι ντροπή όλο αυτό που γίνεται. Κι είναι βάρβαρο. Σκοτώνεις μια ψυχή -και μάλιστα με τόσο άσχημο τρόπο- για να φας; Ντροπή! Έθιμο είναι αυτό ή άθλια συνήθεια;

Της επιτέθηκε ένας ηλικιωμένος κύριος, βλέποντάς την να προμηθεύεται ένα κοτόπουλο. “Εσύ δεν ντρέπεσαι που τρως μια σφαγμένη κότα; Γι’ αυτήν δεν είναι ντροπή; Όχι τα καλά και συμφέροντα! Εσένα σου αρέσει το κοτόπουλο, εμένα το κατσίκι! Ποια είναι η διαφορά; Αν πρέπει να ντρέπομαι εγώ, το ίδιο πρέπει να ντρέπεσαι κι εσύ“. Συνέχισαν να τσακώνονται για το ποιος πρέπει να ντρέπεται περισσότερο ή λιγότερο, αναλύοντας ανθρωπιστικά ζητήματα. Θεώρησα πιο ενδιαφέρον να προσεγγίσω τον εκδορέα που μου σύστησε ο κρεοπώλης.

Η άποψη ενός εκδορέα

AP IMAGES

AP Photo/Nikolas Giakoumidis

Η κυρία που τσακωνόταν θα τον έλεγε ‘φονιά’, αφού, όπως προέκυψε από την κουβέντα μας, ο άνθρωπος αυτός, αρκετές μέρες πριν το Πάσχα, σφάζει αμνοερίφια από το πρωί μέχρι το βράδυ. “Δεν σε τρελαίνει τόσο αίμα;“τον ρώτησα ευθέως, με τον ίδιο να θεωρεί ότι κάνει απλώς μια δουλειά.

-“Στην αρχή, όταν μπήκα στο επάγγελμα, είχα κάποια θεματάκια. Μετά συνήθισα. Με βοήθησαν σ’ αυτό οι παλιοί στη δουλειά, που μου είπαν δυο πράγματα. Πρώτον ότι ο κόσμος πρέπει να φάει -και το ζητάει πολύ- και δεύτερον ότι έτσι θρέφω την οικογένειά μου. Πάντως -και θέλω να με πιστέψεις – δεν τα βασανίζω τα ζώα. Προσπαθώ να φτάσω ήρεμα σ’ αυτό που κάνω

– “Ε, δεν είναι και το καλύτερο

-“Δεν είναι, ναι. Αλλά στο ξαναλέω. Ο κόσμος πρέπει να φάει. Και ποια είναι μια βασική διατροφική αλυσίδα; Το κρέας. Θεωρώ ότι χωρίς κρέας ο άνθρωπος θα είχε καταρρεύσει! Άκου κάτι που θα σου πω, προσωπική εμπειρία. Στην αρχή, όταν μπήκα στη δουλειά, ήταν αδύνατο να φάω κρέας, καταλαβαίνεις. Το έριξα σ’ αυτό που λένε υγιεινή διατροφή. Δεν ξέρω το λένε οι γιατροί, αλλά εγώ ένιωσα ότι θα πέσω κάτω. Ήταν αδύνατο να το βγάλω από τη διατροφή μου. Πες με υπερβολικό, αλλά ένιωθα αδυναμία μεγάλη, ατονία, ακόμα και ζαλάδα. Και, στο κάτω-κάτω, δεν το βρίσκω και τρομερό να τρώει κανείς μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο. Δεν γίνεται να πεθάνει ο άνθρωπος“.

Οι κατηγορίες

AP IMAGES

AP Photo/J.M. Hirsch

Ψάχνοντας το θέμα, διαπίστωσα ότι υπάρχουν πάμπολλες κατηγορίες ανθρώπων που καταφεύγουν σε τροφές εκτός κρέατος.

>Οι αυστηρά χορτοφάγοι, οι λεγόμενοι Vegan, δεν αγγίζουν καθόλου ζωικά προϊόντα ή υποπροϊόντα. Είτε λευκό είτε κόκκινο κρέας, είτε ψάρια είτε πουλερικά. Επιπλέον, δεν καταναλώνουν ούτε αυγά ούτε γαλακτοκομικά. Δεν χρησιμοποιούν μέλι αλλά και κερί μέλισσας, δεν χρησιμοποιούν ούτε μαλλί, δέρμα, μετάξι.

>Οι γαλακτοχορτοφάγοι δεν αγγίζουν κόκκινο ή λευκό κρέας, ψάρι, πουλερικά και αυγά αλλά τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα.

>Οι αυγοχορτοφάγοι δεν αγγίζουν κι αυτοί το κρέας και τα γαλακτοκομικά αλλά τρώνε αυγά.

>Οι γαλακτο-αυγο- χορτοφάγοι επίσης δεν ακουμπάνε κρέας, ψάρια, πουλερικά, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα αυγών.

>Υπάρχουν οι κοτοχορτοφάγοι που τρώνε πτηνά και πουλερικά, οι θαλασσινοχορτοφάγοι που τρώνε μόνο ψάρια και θαλασσινά, και οι καρποφάγοι που τρώνε μόνο καρπούς από τα δέντρα. Οι αυστηροί Vegan θεωρούν ότι αν η γη που χρησιμοποιείται για να βοσκήσουν τα ζώα χρησιμοποιείτο για να αυξηθούν οι καλλιέργειες, η πείνα στον κόσμο θα μπορούσε να είχε εξαλειφθεί. Πιστεύουν επίσης ότι αν οι άνθρωποι έτρωγαν λιγότερο κρέας, άρα χρειάζονταν λιγότερα σιτηρά για τη βοσκή των ζώων, θα μπορούσαν οι καλλιέργειες σιτηρών να χορτάσουν τις φτωχές χώρες.

Πώς ξεκίνησε το έθιμο

AP Photo/Peter Dejong

Η λέξη Πάσχα, αραμαϊκά Pasha και εβραϊκά Paseh, σημαίνει πέρασμα. Αυτό που επιχείρησαν οι Εβραίοι από την Ερυθρά Θάλασσα στη Γη της Επαγγελίας και την απελευθέρωση τους από τα δεσμά της Αιγύπτου κατά την οποία χρειάστηκε να σφάξουν τα αιγοπρόβατα τους για να βάψουν τις πόρτες τους με το αίμα τους σαν ένας κώδικας για να μην τους πειράξουν οι Άγγελοι που θα κατέβαιναν για να τιμωρήσουν τους Αιγύπτιους πριν την αναχώρηση τους.

Αργότερα υιοθετήθηκε από τους Χριστιανούς για να γιορτάσουν το Χριστιανικό Πάσχα, δηλαδή το πέρασμα του Μεσσία από τον θάνατο στην αιώνια ζωή θυσιάζοντας τα ζώα απλά για να συμβολίσουν τη θυσία του κατά Ιωάννη αποκαλούμενου Αμνού του Θεού, δηλαδή του Χριστού. Η ‘σφαγή των αμνών’ με τη σπαρακτική φωνή τους -φυσικά και των υπόλοιπων ζώων- είναι ένα τεράστιο θέμα μιας διαμάχης που διαρκεί πάμπολλα χρόνια. ‘Πορίσματα’ δεν υπάρχουν.

Γιατί κι αυτό, όπως και πολλά άλλα, ενάγεται στην ευαισθησία του καθενός. Φτάνει να μην πέσουν μπουνιές μεταξύ κρεατοφάγων και χορτοφάγων.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Peter Dejong