OPINIONS

Το swatting είναι τόσο ηλίθιο όσο και επικίνδυνο

Πώς θα ένιωθες αν έβλεπες το σπίτι σου περικυκλωμένο από τις ειδικές δυνάμεις και τα όπλα τους στραμμένα στο δικό σου κεφάλι;

Το swatting δεν είναι κάποια νέα μόδα. Για την ακρίβεια υπάρχει σαν όρος και σαν πρακτική εδώ και τουλάχιστον 9 χρόνια. Μόνο που με την μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που streamάρουν τη φάτσα τους στο διαδίκτυο και με αφορμή δύο περιστατικά την περασμένη εβδομάδα, ήρθε ξανά στο προσκήνιο.

Τι είναι το swatting;

 

Γιατί είναι big στην Αμερική; Πρώτον γιατί η online gaming κοινότητα έχει πολλούς gamers οι οποίοι έχουν stream από τα δωμάτιά τους και δεύτερον γιατί με όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Αμερική, οι πρακτικές της ομάδας SWAT η οποία αναλαμβάνει συνήθως τα ακραία περιστατικά είναι τουλάχιστον οπτικά ελκυστικές.

Αυτό το οποίο παίζουν οι περισσότεροι επί της οθόνης, κάποιοι το ζουν στα ίδια τους τα σπίτια επειδή κάποιος χάκερ ή κάποιος γνωστός τους, γνωρίζει την διεύθυνση κατοικίας τους ή το γραφείο τους και αποφασίζει να τους κάνει φάρσα.

Το swatting ξανάρθε στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα όταν ένας πολύ γνωστός gamer (ο Kootra) την ώρα που έπαιζε counter strike, δέχτηκε την επίσκεψη μιας ομάδας SWAT. Όχι με τον πιο ήρεμο τρόπο.

 

Πολλοί στα mainstream media που αναπαρήγαγαν την είδηση διαμαρτυρήθηκαν για βιαιότητα της αστυνομίας και άλλα συναφή. Πώς όμως αλλιώς να μπει η ομάδα SWAT στο διαμέρισμα αυτό όταν το τηλεφώνημα έλεγε για έναν δράστη ο οποίος έχει ανοίξει πυρ μέσα σε κτίριο;

 

Το stream το οποίο φυσικά καταγράφεται διαδόθηκε άμεσα από πάρα πολλούς χρήστες με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα πιο γνωστό το περιστατικό. Και εκεί που οι Αμερικανικές Αρχές ζητούν από τον κόσμο να μην διαδίδει τέτοιες πρακτικές για να μην παραδειγματίζονται άλλοι, είναι φυσιολογικό η gaming κοινότητα να ενδιαφέρεται πολύ για κάτι το οποίο μοιάζει σαν παιχνίδι μεταξύ τους. Χωρίς φυσικά να είναι.

Παρόμοια περιστατικά swatting έχουν συμβεί και παλαιότερα χωρίς να είναι τόσο εντυπωσιακά στο μάτι. Πιο ενδιαφέρον εδώ παρουσιάζει ο διάλογος των συμπαικτών του αλλά και άλλων που ήταν online για όσα διαδραματίζονταν στο δωμάτιο του χρήστη n0thing. Οι τύποι είναι φρικαρισμένοι αλλά γελάνε κιόλας για το πόσο λάθος είναι όλο αυτό και πόσο μπορεί να παραλληλιστεί με το παιχνίδι.

 

Ένας ακόμα πιο γνωστός gamer περιγράφει on cam την εμπειρία του όταν τον προηγούμενο Δεκέμβρη είδε περιπολικά να περικυκλώνουν τους δρόμους γύρω από το σπίτι του και να τον συλλαμβάνουν μετά από φάρσα κάποιου.

 

Με αφορμή το τελευταίο raid ένα σατιρικό site έγραψε ένα άρθρο για έναν 15χρονο στον οποίο επιβλήθηκε φυλάκιση 25 ετών για swatting. Η είδηση αν και ψευδής, έπαιξε αρκετά στα ειδησεογραφικά site διαφόρων χωρών οι οποίοι δεν κατάλαβαν ότι το άρθρο είναι σατιρικό.

Το εντυπωσιακό βίντεο με τον Kootra είναι σίγουρο ότι θα πυροδοτήσει έναν νέο γύρο swatting στην Αμερική. Και όσο πατρικό κι αν ακούγεται το να λες ότι αυτή η πρακτική μπορεί να είναι επικίνδυνη, πράγματι είναι. Δεν μπορείς να περιμένεις από κάποιον στου οποίου το σπίτι μπαίνει η αστυνομία να αντιδράσει ψύχραιμα στην εισβολή. Από τον αστυνομικό περιμένεις σίγουρα να μην υπερβάλλει αλλά δυστυχώς ούτε για αυτό μπορείς να είσαι σίγουρος.

Προτιμώ τους παλιούς φαρσέρ πάντως. Εκείνους που έστελναν πίτσες.