ΚΑΡΙΕΡΑ

Η πιο ιστορική ελληνική επιχείρηση ξαναγράφει ιστορία

Περάσαμε μια ημέρα στις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος.

Όταν πριν από μερικές εβδομάδες ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, ομολογώ ότι μου κίνησε την περιέργεια.

Εντάξει, γνώριζα ότι η ιστορική ελληνική επιχείρηση (με ιστορία 85 ετών) και θυγατρική εταιρεία πλέον της Philip Morris International (PMI), είναι η μεγαλύτερη εταιρία καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα και είχα ακούσει ότι τον τελευταίο χρόνο έχει λανσάρει το IQOS, ένα καπνικό προϊόν νέας γενιάς το οποίο λειτουργεί θερμαίνοντας τον καπνό και όχι καίγοντάς τον.

Πέρα από τα παραπάνω όμως, δεν ήξερα πολλά, ούτε για τις επενδύσεις της εταιρείας -που από ό,τι έμαθα από το 2003, χρονιά στην οποία η Παπαστράτος μπήκε στον όμιλο της PMI, ανέρχονται σε ούτε λίγο ούτε πολύ 1 δισεκατομμύριο ευρώ-, ούτε για τις τεράστιες αλλαγές που αυτές φέρνουν στον τρόπο λειτουργίας της. Για να λύσω όλες τις απορίες μου λοιπόν, αποφάσισα να επισκεφτώ τις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος, για να δω από κοντά όλες τις αλλαγές καθώς αυτές συμβαίνουν και να μιλήσω με τους πρωταγωνιστές της.

Έτσι, μια Δευτέρα πρωί βρέθηκα στον Ασπρόπυργο, εκεί όπου από το 2008 βρίσκεται το υπερσύγχρονο εργοστάσιο καθώς και τα γραφεία της εταιρείας, όπου απασχολούνται περίπου 800 εργαζόμενοι. Από το 2015 μάλιστα,  στο εργοστάσιο προστέθηκαν νέες γραμμές παραγωγής και μια υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας καπνού με τη μεταφορά όγκου παραγωγής από άλλα εργοστάσια της PMI, μετατρέποντας το εργοστάσιό της σε εξαγωγικό κέντρο.

Ξεκινήσαμε την περιήγηση από το εστιατόριο των εγκαταστάσεων, εκεί όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους με πρωινό φρούτο και καφέ και φυσικά να διαλέξουν ανάμεσα από τις πολλές επιλογές που τους προσφέρονται για το γεύμα τους

Εκεί, η υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας, Χριστίνα Ακουρή, μας ενημέρωσε για τις πολλές ακόμη παροχές τις οποίες μπορούν να απολαύσουν οι εργαζόμενοι.  Παροχές όπως μεταξύ άλλων ασφάλεια ζωής και ετήσιο check-up σε όλους, νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, επίδομα παιδικού σταθμού, επιβράβευση των παιδιών των εργαζομένων που εισάγονται στο πανεπιστήμιο και επιδοτούμενη κάρτα σίτισης στο εστιατόριο της εταιρίας.

Μετά από ένα σύντομο τουρ στα γραφεία και στους εξωτερικούς χώρους των εγκαταστάσεων όμως, είχε έρθει η ώρα να μάθουμε για τη νέα επένδυση, την οποία ‘φέρνει’ το IQOS. Επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας, 3 νέα κτίρια, 2 νέες γραμμές επεξεργασίας καπνού και 10 νέες γραμμές παραγωγής ράβδων καπνού. Στόχος της εταιρείας, είναι να παράγονται 20 δισεκατομμύρια ράβδοι καπνού το χρόνο με σημαντική ποσότητα ελληνικών ανατολικών καπνών, οι οποίες από τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα εξάγονται σε περισσότερες από 30 αγορές όλου του κόσμου. Τα ελληνικά καπνά συναντούν την καινοτομία και γίνονται ‘συστατικό’ μιας νέας γενιάς προϊόντων, τα οποία αποτελούν το μέλλον της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας. Η νέα αυτή επένδυση της PMI στην Ελλάδα παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια και σιγουριά στον καπνοκαλλιεργητή προκειμένου να επενδύσει στην παραγωγή του.

(Τα ξυλοκιβώτια με το χαρμάνι)

Με λίγα λόγια, για να το θέσω απλά, όπως μου το έθεσαν κι οι άνθρωποι της Παπαστράτος, στόχος της εταιρείας είναι η μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο αποκλειστικά σε μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού για το IQOS, στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχουν αναλάβει η Philip Morris International και η Παπαστράτος για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Με την ολοκλήρωσή της, το εργοστάσιο του Ασπροπύργου θα είναι το τρίτο της Philip Morris International παγκοσμίως, μετά την Ελβετία και την Ιταλία, που θα παράγει προϊόντα καπνού που δεν περιλαμβάνουν καύση. Τέλος τα τσιγάρα λοιπόν, ας καλωσορίσουμε όλοι το IQOS και τις ράβδους καπνού.

(Εδώ, μαθαίνω τα μυστικά της δουλειάς)

Αυτές τις ημέρες, τα έργα για την εγκατάσταση όλων των νέων μονάδων παραγωγής προχωράνε με ταχύτατους ρυθμούς, με το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα να είναι πως όσο τα έργα προχωράνε, η παραγωγή και το ήδη υπάρχον εργοστάσιο δουλεύουν κανονικά. Πώς ακριβώς γίνεται αυτό και ποια είναι η εικόνα των εγκαταστάσεων σήμερα; Φορέσαμε τα ειδικά παπούτσια, τα κράνη και τα προστατευτικά γυαλιά μας και μπήκαμε μέσα στις γραμμές παραγωγής αλλά και το εργοτάξιο, εκεί όπου τα έργα ‘τρέχουν’ καθημερινά για να είναι έτοιμες οι νέες γραμμές επεξεργασίας εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

(ο Δημήτρης Κούνουπας)

Για την πρώτη ξενάγηση, μας περίμενε ο Δημήτρης Κούνουπας, διευθυντής του τμήματος επεξεργασίας καπνού, το οποίο όπως φαντάζεσαι μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να αλλάξει ριζικά. Και πώς όχι άλλωστε, όταν μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο κομμάτι εστίαζε στην επεξεργασία του καπνού και την μετατροπή του στο χαρμάνι που όλοι ξέρουμε και από τις αρχές του έτους θα παράγει τον επεξεργασμένο τύπου καπνού, που θα προορίζεται αποκλειστικά για τις ράβδους καπνού που τοποθετούνται στο IQOS.

(Τα έργα για τα νέα κτίρια προχωράνε)

Το πρώτο στάδιο (primary) της παραγωγής ζει ιστορικές στιγμές θα έλεγε κανείς καθώς ετοιμάζεται ένα νέο κτίριο ελέγχου ποιότητας, νέες γραμμές επεξεργασίας καπνού οι οποίες θα ελέγχονται από συστήματα νέας τεχνολογίας με αυτοματισμό τελευταίας γενιάς. Όσο συμβαίνουν και αλλάζουν όλα αυτά, η επεξεργασία του καπνού όπως την γνωρίζαμε έχει πλέον σταματήσει, καθώς μέχρι τα τέλη του έτους το νέο κτίριο θα πρέπει να είναι έτοιμο και να ξεκινήσει η εγκατάσταση της νέας γραμμής παραγωγής.

(Ο Αλέξανδρος Ασημακόπουλος)

Μετά την ξενάγηση στο τμήμα επεξεργασίας καπνού αλλά και στο εργοτάξιο των κτιρίων που ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, είχε έρθει η ώρα να δούμε και το δεύτερο στάδιο της παραγωγής (secondary), αυτό της πακετοποίησης. Σε αυτό, τα πράγματα είναι λίγο πιο προχωρημένα, αφού η πρώτη μηχανή όχι μόνο έχει ήδη βρει τη θέση της, αλλά έχει τεθεί και σε λειτουργία, ώστε να περάσει άμεσα από τους απαραίτητους ελέγχους. Συνολικά, θα τοποθετηθούν 6 νέες μηχανές πακετοποίησης στο σημερινό κτίριο, και 4 ακόμη σε ένα νέο κτίριο που κατασκευάζεται. Μέχρι το τέλος του έτους θα σταματήσει εντελώς η διαδικασία πακετοποίησης του συμβατικού τσιγάρου.

Ο Αλέξανδρος Ασημακόπουλος μάλιστα, μας εξήγησε και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η νέα αυτή μηχανή, η οποία παραλαμβάνει το σώμα καπνού, χωρίζει τις ράβδους καπνούς στις μονάδες σύνδεσης, προσθέτει τα τρία φίλτρα, χωρίζει στη συνέχεια σε μονό τσιγάρο (τα HEETS που λέγαμε) και προχωράει στο πακετάρισμα. Εκτός από τη νέα μηχανή, υπάρχει ήδη και το φιλοτροποιείο το οποίο ετοιμάζει τρία διαφορετικά είδη φίλτρων.

(Η Χριστίνα Ακουρή)

Μετά το τέλος της ξενάγησης, είχε έρθει η ώρα να δοκιμάσουμε και ένα γεύμα στο εστιατόριο, όσο περιγράφαμε στην κυρία Ακουρή τις εντυπώσεις μας. Το σίγουρο είναι ότι η επένδυση που λαμβάνει χώρα στην Παπαστράτος αυτή τη στιγμή, μας καλωσορίζει σε μια νέα εποχή για τα καπνικά προϊόντα, όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Εκτός από την παρουσίαση ενός νέου προϊόντος δυνητικά μειωμένου κινδύνου (Η PMI κατέθεσε τον προηγούμενο Δεκέμβριο αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αδειοδότηση του IQOS ως προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ), η συγκεκριμένη επένδυση στέλνει ένα μήνυμα – κάλεσμα προς επενδυτές από όλο τον κόσμο, προκειμένου να εμπιστευτούν τη χώρα και να επενδύσουν σε αυτήν. Ο τρόπος, υπάρχει, αρκεί να υπάρχει κι η διάθεση.