ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ

Η πρώτη φορά που δεν δούλεψε / σηκώθηκε / απέδωσε (πες το όπως θες)

Μία είναι η ουσία. Εκείνη η στιγμή που είσαι στο κρεβάτι και στέκεσαι άπραγος για πρώτη φορά, δεν ξεχνιέται ποτέ.

Είναι μάλλον περιττό να πούμε το ότι “συμβαίνει σε όλους”. Γιατί όχι μόνο είναι αλήθεια, αλλά όσο μεγαλώνεις και το συζητάς με άλλους ανθρώπους, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό να συμβαίνει μία ή μερικές φορές στην ζωή ενός άντρα.

Για την ακρίβεια, όπως συζητάγαμε με τους υπόλοιπους συντάκτες του ONEMAN για το ποιος θα καταπιαστεί με αυτό το κείμενο (ναι, σε όλους τους συντάκτες του ONEMAN έχει συμβεί), ο Μίχαλος μού είπε κάτι σωστό. Ότι αυτή είναι η πραγματική “πρώτη φορά ενός άντρα”. Πολύ πιο δύσκολη και ουσιαστική από εκείνη την άλλη την πρώτη φορά.

(Αν πάλι δεν σου έχει συμβεί ποτέ μέχρι τώρα στη ζωή σου α) είσαι πολύ μικρός, β) μην αγχωθείς αλλά κάποια στιγμή θα σου συμβεί, γ) μακριά από τα κορίτσια μας παλιοκαθίκι).

Το θέμα είναι το εξής. Ότι αν και είναι τόσο συνηθισμένο, ακριβώς επειδή είναι ένα θέμα ταμπού στην κοινωνία μας και σπάνια κάποιος το αποκαλύπτει στους κολλητούς του, ο καθένας από εμάς το έχει περάσει απελπιστικά μόνος του.

Η πρώτη φορά πονάει

Μία ατομική έκρηξη. Αυτό νιώθεις εκείνη την ώρα στον εγκέφαλό σου. Για κάτι που δεν περίμενες ποτέ να συμβεί σε εσένα (ακόμα κι αν το είχες ακούσει από τους φίλους σου). Για μερικά δευτερόλεπτα περνάνε χιλιάδες σκέψεις από το μυαλό σου.

 

Και απέναντί σου είναι κάποια που όχι μόνο δεν οφείλει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα αλλά δεν θα έπρεπε να την απασχολούν καν. Γιατί περίμενε από εσένα το αυτονόητο. Να την γουστάρεις τόσο ώστε όχι μόνο να αποδώσεις τα μέγιστα αλλά να δώσεις και μια ξεχωριστή performance αποκλειστικά και μόνο για εκείνη. Με ό,τι θλιβερά αποτελέσματα έχει στον εγωισμό και τις ανασφάλειές της το θλιβερό αυτό συμβάν.

Γιατί είναι θλιβερό. Από την άποψη και μόνο ότι την ώρα που θα έπρεπε να γιορτάζετε την ίδια την ύπαρξη γράφοντας ξανά και ξανά το οργασμικό μανιφέστο, πρέπει και οι δύο να έρθετε αντιμέτωποι με σκέψεις που θα σας ταλαιπωρήσουν τόσο εκείνη την στιγμή όσο και τις επόμενες ημέρες μέχρι να βρείτε την σεξουαλική σας ισορροπία.

Ο μοναδικός σου εχθρός, ο πανικός

Είναι από τα σκηνικά που όσοι άνθρωποι κι αν σε συμβουλέψουν να μην αγχωθείς και να μην πανικοβληθείς, εσύ ενδέχεται να τρέξεις 10 χλμ μέσα στα 20 τετραγωνικά του δωματίου σου. Να σπάσεις δύο τρία έπιπλα και να αρχίσεις (συνηθέστερο) να λες ό,τι μαλακία σου κατέβει στο κεφάλι. Καλά κατάλαβες, αυτές οι μαλακίες δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν.

 

Για την ακρίβεια ο πρώτος πανικός είναι κρυφός. Διαισθάνεσαι ότι δεν πρόκειται να αποδώσεις σήμερα και προσπαθείς να αποφύγεις την “πτώση”. Αν είσαι πεπειραμένος, θα τα καταφέρεις. Αν είναι η πρώτη σου φορά ή δεν το έχεις αποδεχτεί, όσο και να προσπαθείς με αυτοσχέδια νοητικά παιχνίδια, δεν θα τα καταφέρεις. Γι’ αυτό θα φροντίσει ο πανικός σου.

Η συνειδητοποίηση και μόνο ότι κάτι κακό συμβαίνει, η βεβαιότητα ότι η κοπέλα θα ξενερώσει και τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα μέσα ή έξω από το παντελόνι σου αρκούν για να σε κυριεύσει ένας μυστήριος φόβος. Ένας φόβος ικανός να σε παραλύσει από άκρο σε άκρο. Οι γραμμές αυτές γράφονται για να χάσεις την μάχη αλλά να μην χάσεις τον πόλεμο. Κλισέ αλλά αληθινό.

Τα αίτια της πτώσης

Δεν θα προσπαθήσω να χρυσώσω το χάπι. Απλά να σου πω ότι είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό αυτό που σου συμβαίνει. Και είναι μάλιστα ένα φαινόμενο που παρατηρείται ολοένα και περισσότερο σε σύγχρονες κοινωνίες.

Οι λόγοι που μπορεί να μην αποδώσεις, ώς ήθελες, είναι πολλοί.

  • Η κάρτα σου που είναι χρεωμένη
  • Η ιδέα του προφυλακτικού
  • Το ότι έχεις απέναντί σου μια κοπέλα που γουστάρεις πάρα πολύ και θες οπωσδήποτε να κάνεις το κάτι παραπάνω
  • Το ότι είναι η πρώτη σου φορά. Γενικά
  • Οι γονείς σου που ροχαλίζουν στο διπλανό δωμάτιο
  • Το σώμα σου που δεν έχει δει γυμναστήριο στην ζωή του
  • Το άγχος που σου έχει κόψει την όρεξη, την υγεία, την ζωή και τώρα θα σου κόψει και το sex

 

Και το μυαλό σου είναι ικανό να παίζει παιχνίδια που δεν έχεις φανταστεί. Κι ακόμα κι αν είσαι ο πιο φυσιολογικός και χαλαρός άνθρωπος, να πάρει μία σκέψη, μία ανησυχία, μία πιθανότητα και να την γιγαντώσει τόσο που να σου δημιουργήσει πρόβλημα.

Τώρα αν δεν τα κατάφερες επειδή είχες πιει δυο μπουκάλια βότκα ή επειδή δεν σου αρέσει η γκόμενα που βρίσκεται στο κρεβάτι σου, sorry δεν φταίει ούτε το πουλί σου ούτε το μυαλό σου.

 

Τα κρίσιμα επόμενα λεπτά

Στην αντιμετώπιση της κατάστασης, παίζουν σημαντικότατο ρόλο οι αντιδράσεις. Η δικιά σου και η δικιά της. Και παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν η βραδιά θα μετατραπεί σε φιάσκο ή αν θα το αντιμετωπίσετε σαν ώριμοι άνθρωποι και θα κάνεις δυναμικό comeback.

Η λάθος αντιμετώπιση

Εσύ: Είπαμε ήδη ότι από δικής σου πλευράς, το απόλυτο λάθος είναι ο πανικός. Να σηκωθείς βίαια δηλαδή από το κρεβάτι ή να αρχίσεις να φωνάζεις και να βρίζεις. Ή το να προσπαθείς μανιωδώς να διορθώσεις το λάθος με σεξουαλικές πιρουέτες. Δεν θα καταφέρεις κάτι.

Εκείνη: Να αρχίσει να σου λέει ότι δεν πειράζει (υπενθυμίζοντάς σου την κατάσταση), ότι της έχει ξανασυμβεί (υπενθυμίζοντάς σου ότι έχει πάει και με άλλους) ή να σε κοιτάζει με ένα μίζερο βλέμμα λύπησης (υπενθυμίζοντάς σου ότι είσαι για λύπηση).

Η πολύ λάθος αντιμετώπιση

Εσύ: Να αρχίσεις να κατηγορείς την κοπέλα για αυτό που συνέβη. Να προσπαθείς να καλύψεις το δικό σου λάθος, ρίχνοντάς το σε εκείνη. Το είχε κάνει ένας γνωστός σε μια φίλη και θέλαμε να του σπάσουμε τα δόντια. Δεν φταίει σε τίποτα η κοπέλα να αποκτήσει ψυχολογικά για κάτι τόσο φυσιολογικό.

Εκείνη: Να πάρει αυτό το στριμμένο ύφος τύπου “ΕΣΥ ΦΤΑΙΣ”. Αυτό που θα κάνει το πουλί σου να συρρικνωθεί σαν μαραμένο φιστίκι Αραχίδα. Το ύφος αυτό συνήθως συνοδεύεται από γκρίνια για την ανικανότητά σου και από θεαματική έξοδο – βάζω στρινγκ σε 3 δευτερόλεπτα και φεύγω χωρίς σουτιέν.

Η σωστή αντιμετώπιση

Εσύ: Να χαλαρώσεις, να αποδεχθείς την κατάσταση και να πεις στην κοπέλα να αράξετε για λίγη ώρα στο κρεβάτι. Προσπάθησε να βγάλεις από το μυαλό σου το συμβάν και είναι βέβαιο ότι μετά από λίγη ώρα και με την δική της βοήθεια, θα είσαι έτοιμος να δράσεις.

Εκείνη: Ειδικά αν της έχει ξανασυμβεί, θα ξέρει τι να κάνει. Θα το παίξει ψύχραιμη και αν σε δει μετά από λίγη ώρα σε ερωτική διάθεση, θα σε βοηθήσει να έρθεις σε στύση ωραία και καλά.

Keep calm and try

Το παν είναι να είσαι χαλαρός. Αν μπορέσεις να πεις και κανένα αστειάκι, πες το αλλά μην το παρακάνεις. Έχω έναν φίλο, τον Γιώργο, που είχε πετάξει μια φορά σε μια κοπέλα “Σου συμβαίνει συχνά αυτό;”. Καλό για αστείο, αλλά μην πολυκάνεις πλάκα με αυτό γιατί στο τέλος θα το πιστέψει.

Είτε η βραδιά κυλήσει θριαμβευτικά για εσένα είτε όχι, η σκέψη μιας ενδεχόμενης επόμενης αποτυχίας θα σε τυραννάει για αρκετές ημέρες. Και είναι ικανή να σε κάνει να αποτυγχάνεις ξανά και ξανά μέχρι απλά να αποδεχθείς το γεγονός και να το αντιμετωπίσεις με την χαλαρότητα που του αρμόζει.

Αν δεν είσαι χαλαρός, δεν θα βγάλεις ποτέ άκρη. Αν είσαι, ο ανδρισμός και η κοπέλα σου θα συμβιώσουν σε αρμονία στον αιώνα τον άπαντα.

Αμήν

ps: Αν βέβαια δεν σου έχει συμβεί 1-2 φορές όπως σε όλους τους άνδρες αλλά σου συμβαίνει πολύ συχνά και με διαφορετικές συντρόφους, ίσως να πρέπει να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό.

ps2: Αν απλά δεν θες να το παραδεχτείς και διαλαλείς ότι δεν σου έχει συμβεί ποτέ, με το βλέμμα σκυμμένο στο πάτωμα, θες ψυχολόγο.