ΚΑΡΙΕΡΑ

Το παρμπρίζ σου έχει σπάσει, άλλαξέ το

Ένας δημοσιογράφος του Oneman τα βρήκε μπαστούνια δουλεύοντας για μια ημέρα σε ένα από τα καταστήματα της ΦΙΛΗΣGlass.

Μέχρι στιγμής, στις Ημέρες Εκπαίδευσης που με έχει στείλει το Oneman, υπήρξα τυχερός. Κι αυτό γιατί ούτε στο τηλεφωνικό κέντρο του Sport24 Radio, ούτε ως πωλητής ρούχων, έπρεπε να κάνω και πολλά κι απαιτητικά πράγματα με τα χέρια μου.

Δεν θυμάμαι αν στο έχω ξαναπεί, αλλά τα χέρια μου δεν πιάνουν καθόλου. Δεν εννοώ ότι δεν μπορώ να ζωγραφίσω ή να σχεδιάσω κάτι, εννοώ ότι καλά-καλά δεν μπορώ ούτε να βιδώσω μια βίδα σωστά.

Όταν ο Χρήστος με ενημέρωσε λοιπόν για την επόμενη αποστολή μου, δηλαδή μια ημέρα στο κεντρικό κατάστημα της ΦΙΛΗΣglass στην Ακαδημία Πλάτωνος, ήξερα ότι η τύχη μου σταμάτησε. Κι ακόμα περισσότερο, σταμάτησε η τύχη των εργαζομένων εκεί, οι οποίοι θα έπρεπε να μου δείξουν πώς να αλλάξω ένα παρμπρίζ, κάτι που απαιτεί λεπτές κινήσεις, με τα χέρια. Ωραία θα περάσουμε.

Αγχωμένος ήδη απ’ το προηγούμενο βράδυ, έφτασα στο κατάστημα νωρίτερα απ’ την καθορισμένη ώρα του ραντεβού, πιο ψαρωμένος κι από φαντάρο την πρώτη ημέρα κατάταξης. Το γεγονός ότι στον χώρο υποδοχής πελατών μου προσέφεραν καφέ και δωρεάν wi-fi με ηρέμησε λίγο, χωρίς να με κάνει να ξεχάσω το άγχος μου. Η Αγγελική, ανέλαβε να με υποδεχτεί και να με εγκλιματίσει, αλλά και να με πείσει να εγκαταλείψω τη ζεστασιά της αίθουσας υποδοχής.

(Είσαστε ετοιμοιιιιιί;)

Αφού μου εξήγησε ότι αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της εταιρείας, δηλαδή να δημιουργήσει ένα ευχάριστο και προσωπικό κλίμα, ώστε να κάνει τον πελάτη να ξεχάσει το γεγονός ότι βρίσκεται εκεί για έναν αρνητικό λόγο, φρόντισε να με ετοιμάσει για τη δουλειά, γνωρίζοντάς μου τον δάσκαλό μου για την ημέρα, τον Σέρτζιο. Δεν ενθουσιάστηκε κιόλας που με γνώρισε, αλλά ούτε κι εγώ θα πετούσα την σκούφια μου.

Στάση πρώτη: τηλεφωνικό κέντρο

(Κάπου το έχω ξαναζήσει εγώ αυτό).

Πριν με ρίξουν στα βαθιά όμως, φρόντισαν να με ανεβάσουν στον πρώτο όροφο, εκεί που βρισκόταν το 24ωρο και πανελλαδικό τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας. Χα, να και κάτι που έχω ξανακάνει. Ξαφνικά το ύφος “ψαρά” μετατράπηκε σε ύφος “παλαίουρα” που μετράει μέρες για να απολυθεί και πήρα τη θέση μου όλο σιγουριά.

Στις γραμμές, πελάτες οι οποίοι ήθελαν να κλείσουν ραντεβού, να εκφράσουν απορίες, να εξηγήσουν την ζημιά, να ρωτήσουν πότε θα είναι έτοιμο το αυτοκίνητό τους ή αν η ασφάλειά τους καλύπτει τη θραύση κρυστάλλων. Πάνω που ζεστάθηκα κι έδινα τις απαντήσεις μου όλο αυτοπεποίθηση κι ευγένεια, ήρθε η ψυχρολουσία.

(“Έχει μια ρωγμή στο τζάμι; Ε σπασμένο θα είναι”).

Πάμε τώρα να περάσουμε και στην πράξη”, διέταξε η Αγγελική και υπάκουσα χωρίς μεγάλη προθυμία. Το αυτοκίνητο που απαιτούσε αλλαγή παρμπρίζ με περίμενε ήδη κι από δίπλα ο Σέρτζιο με μάτι που γυάλιζε.

Στάση δεύτερη: Προετοιμασία και έλεγχος νέου παρμπρίζ

(Δεν θα πονέσει καθόλου).

Θα μπορούσε να είναι και γρίφος. Τι κοινό έχουν όλα τα αυτοκίνητα όταν μπαίνουν στην ΦΙΛΗΣGlass; Σπασμένα κρύσταλλα αυτοκίνητου φυσικά.

Φωτογραφίες: Μενέλαος Μυρίλλας/SOOC Images

(Ναι ναι, είναι φανερό, έχει σπάσει, σωστά δείχνει το βελάκι).

Πριν πάρει τη θέση του το καινούριο, έπρεπε αρχικά να καθαριστεί. Εύκολο, το έκανα μόνος μου, αμέ.

Και την τοποθέτηση της βεντούζας μόνος μου την έκανα, αμέ!

Αφού το καθαρίσαμε, τοποθετήσαμε την ειδική κρέμα:

Στάση τρίτη: Αφαίρεση σπασμένου παρμπρίζ

Πριν μπει λοιπόν το ολοκαίνουριο παρμπρίζ, πρέπει να αφαιρεθεί το σπασμένο, μια διαδικασία που δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται. Πριν τη διαδικασία της αφαίρεσης, περάσαμε με καλύμματα τα καθίσματα και το πλάι του αυτοκινήτου για να το προστατεύσουμε.

Στη συνέχεια, ελέγξαμε τον αισθητήρα βροχής που είχε πάνω το παρμπρίζ αν λειτουργεί (και ανέλαβα να ραντίσω με νερό το παρμπρίζ για να τεστάρουμε ότι δουλεύουν οι υαλοκαθαριστήρες). Εύκολο, σαν να ψεκάζεις αντικουνουπικό το σαλόνι σου.

Πλέον, έπρεπε να φύγει το παλιό και να έρθει το νέο (παρμπρίζ). Όπως μου εξήγησε ο Σέρτζιο, τα εύκολα τελείωσαν. Είχε έρθει η ώρα να φύγω για λεπτές κινήσεις. Αφού βεβαιωθήκαμε ότι δούλευαν, οι υαλοκαθαριστήρες έπρεπε να βγουν από τη μέση.

(Το ‘χω μόνος μου).

(Φυσικά και δεν το είχα μόνος μου).

Οι υαλοκαθαριστήρες έφυγαν, ήταν πια η σειρά να φύγει και ό,τι άλλο εμπόδιζε το παλιό παρμπρίζ απ’ το να αποχωρήσει με στιλ.

(Για πάμε μια βόλτα).

Τώρα που το ξεγυμνώσαμε, είχαμε μπει στην τελική ευθεία της αφαίρεσης. Ο Σέρτζιο καθοδηγούσε κι εγώ εκτελούσα υπάκουα. Όταν έβλεπε ότι ήταν αδύνατο να εκτελέσω, απλά συνέχιζε μόνος του για να μην μας πιάσει το βράδυ.

(Δεν εννοούσα αυτό όταν είπα “να βάλουμε καμιά ταινία μήπως;”)

 

Κάνε λίγο χώρο για να μπει η χορδή.

(“Θα το διαλύσει”).

(“Βάλε χορδή μόνος σου, το ‘χεις”).

(“Ναι ΟΚ, δεν το είχες πάλι”).

(Τοποθέτηση μηχανήματος εξαγωγής παρμπρίζ).

Έπειτα απ’ όλες αυτές τις μικρές κι απαιτητικές εργασίες που καλούν για υπομονή και λεπτούς χειρισμούς, ακροβολιστήκαμε με τον Σέρτζιο κι αφαιρέσαμε όλο χάρη το σπασμένο παρμπρίζ. Είχε έρθει η ώρα να ετοιμάσουμε το νέο για να το αντικαταστήσει.

 

Στάση τέταρτη: Τοποθέτηση του νέου

Βλέπεις, η αφαίρεση του παλιού, σπασμένου παρμπρίζ δεν ήταν το μόνο που έπρεπε να γίνει. Έπρεπε να αφαιρέσουμε προσεκτικά τα παλιά υπολείμματα κόλλας:

Καθαρίζουμε:

Περνάμε με αστάρι για να πιάσει η κόλλα:

Τώρα ναι, τώρα μάλιστα. Μπορούσαμε πια να ολοκληρώσουμε το αριστούργημα. Αφού το έχουμε καθαρίσει ήδη, τοποθετούμε την κόλλα η οποία για κάποιο λόγο είναι μαύρη και πηχτή.

 

Τέλεια, το παρμπρίζ ήταν πια έτοιμο. Πάμε να το σηκώσουμε να πάμε να φάμε επιτέλους.  Σηκώνουμε προσεκτικά (πρέπει να μου είπε προσεκτικά ο Σέρτζιο πάνω από 20 φορές) και το τοποθετούμε.

(Μην πας πουθενά ε)

(Θρίαμβος)

Το έργο μας είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία. Ο Σέρτζιο είχε τοποθετήσει το ολοκαίνουριο παρμπρίζ χωρίς να με βρίσει ή να με διώξει καταφέρνοντας να παραμείνει χαμογελαστός κι ευγενέστατος όλη την ώρα, κι εγώ βοήθησα όσο μπορούσα χωρίς να σπάσω τίποτα. Σπουδαία ημέρα.

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη ΦΙΛΗΣglass γνωρίζουν πολύ καλά πώς θα σε εξυπηρετήσουν σωστά, γρήγορα, με επαγγελματισμό και πραγματικό ενδιαφέρον για τον πελάτη σε οποιοδήποτε από τα καταστήματα του πανελλαδικού τους δικτύου. Το ακόμα πιο σίγουρο, είναι ότι δεν πρόκειται να στέριωνα σε αυτή τη δουλειά για περισσότερες από μερικές ώρες, όμως τουλάχιστον, αν σπάσει το παρμπρίζ μου, ξέρω που θα έρθω δίχως δεύτερη σκέψη.