RULES

Οι 40 κανόνες του Βασίλη Σπανούλη

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είναι ένα μεγάλο μπασκετικό κεφάλαιο- το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, ήταν να του αφιερώσουμε μερικούς κανόνες.

Λίγο πριν έναν ακόμα αγώνα του Βασίλη Σπανούλη στην Ευρωλίγκα, οι δημοσιογράφοι του ΟΝΕΜΑΝ του αφιερώνουν τους κανόνες τους. Μετά από μια καριέρα που μετρά ένα σωρό τρόπαια, διακρίσεις με τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, και πέρασμα από το ΝΒΑ, σίγουρα ο Σπανούλης κατέχει ένα δικό του κεφάλαιο στην μπασκετική ιστορία της χώρας. Αυτές είναι μόνο μερικές σημειώσεις.

Βασίλης Σπανούλης σημαίνει Final-Four! Είναι ο άνθρωπος που μετρούσε “3 στα 3” σε Final-Four, έχοντας κατακτήσει την Euroleague με Παναθηναϊκό (2009) και Ολυμπιακό (2012-2013), παίρνοντας παράλληλα και το βραβείο του MVP. Πέρσι έφτασε κοντά στο να κάνει το εκπληκτικό “4 στα 4”. Πρώτα “εκτέλεσε” την ΤΣΣΚΑ με τα καθοριστικά του σουτ, αλλά στον τελικό ηττήθηκε από την Ρεάλ. Στα Final-Four, λοιπόν, μετρά 7 νίκες και μόλις 1 ήττα. Είναι winner!

Ο θρύλος λέει ότι μια φορά ο Ιωάννου τον έχει αποκαλέσει Σπανούλη.

Βασίλης Σπανούλης σημαίνει αρχηγός και ηγέτης. Στα δύσκολα, στα κρίσιμα και όταν η μπάλα… καίει, είναι ο άνθρωπος που θα πάρει την μπάλα στα χέρια του για να αναλάβει το μεγάλο σουτ. Τις περισσότερες φορές θα τα βάλει, άλλες φορές θα τα χάσει, αλλά η ουσία είναι ότι ποτέ δεν κρύφτηκε, ποτέ δεν δίστασε. Μπροστάρης!

 

Το βιβλίο που θα γράφει τι ακριβώς συνέβη μεταξύ Σπανούλη και Ομπράντοβιτς θα πουλήσει περισσότερα αντίτυπα και από τη Βίβλο.

Ο Βασίλης Σπανούλης άλλαξε το ρου της σύγχρονης ιστορίας του Ολυμπιακού. Ο ηγέτης που έψαχνε όλα αυτά τα χρόνια, ο μπροστάρης που επανέφερε τους “ερυθρόλευκους” στα Πρωταθλήματα ύστερα από 15 χρόνια, μετρώντας ήδη δύο Πρωταθλήματα Ευρώπης και δύο Πρωταθλήματα Ελλάδας.

 

Ο Βασίλης Σπανούλης έχει έτοιμο και τον διάδοχο. Τον δεύτερο του γιο, τον Βασίλη Σπανούλη jr, ο οποίος του μοιάζει εκπληκτικά. Όταν η σύζυγος του ήταν έγκυος σε εκείνον το 2012, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Πρωτάθλημα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Έχει φτάσει η ώρα να πούμε ότι μεγάλωσε (και) ο Σπανούλης;

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι απόλαυση κάθε φορά που πάει να τελειώσει την φάση με ντράιβ. Εκείνο το πρώτο γρήγορο βήμα, η σταυρωτή ντρίμπλα του, το σπάσιμο της μέσης, ο τρόπος που θα αλλάξει χέρι στον αέρα για να τελειώσει στην φάση, αντιμετωπίζοντας δύο και τρεις αντιπάλους. Είναι εκείνο το back-step όταν θα πάει να εκτελέσει τρίποντο στο τέλος του χρόνου, ο μετρ του πικ-εν-ρολ, που μπορεί εξίσου καλά να τελειώσει την φάση, αλλά και να πασάρει. Κινήσεις που χιλιάδες μικρά παιδιά προσπαθούν να αντιγράψουν στα ανοιχτά γήπεδα.

 

Ό,τι και να κάνει στο ΟΑΚΑ, αν χάσει ο Ολυμπιακός θα φταίει αυτός.

Ό,τι και να κάνει στο ΟΑΚΑ, αν νικήσει ο Ολυμπιακός, δεν του το αναγνωρίζουμε γιατί έφταιγε στις προηγούμενες ήττες.

Στον τελικό του Final-Four της Μαδρίτης πέρσι, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει αναδειχθεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης και ο Αργεντινός γκαρντ των Ισπανών, Φακούντο Καμπάτσο, έχει άγχος να βρει μετά το τέλος του αγώνα τον Βασίλη Σπανούλη για να πάρει την φανέλα του (!) καθώς είναι μεγάλος θαυμαστής του Έλληνα μπασκετμπολίστα.

Όταν αφήνει έγκυο την Ολυμπία, παίζει σε τελικό Ευρωλίγκας.

Ο Βασίλης Σπανούλης δεν δίστασε να δοκιμάσει τις δυνατότητες του στο ΝΒΑ, αγωνιζόμενος στο Χιούστον το 2006. Και άλλοι Έλληνες είχαν την ευκαιρία, αλλά δεν τόλμησαν. Και όταν επέστρεψε στην Ευρώπη δεν σταμάτησε να βελτιώνεται, αλλά και να εξελίσσεται σαν παίκτης σε επίθεση και δημιουργία.

Το ένα αυτί του κοστίζει 200 ευρώ. Κάθε φορά που το δείχνει.

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο παίκτης που σε όποιο γήπεδο της Ευρώπης και αν αγωνιστεί, θα βρεθούν εκατοντάδες ξένοι φίλαθλοι να του ζητούν αυτόγραφα και φωτογραφίες. Δείγμα του χαρακτήρα του το γεγονός πως δεν χαλάει χατήρι σχεδόν σε κανέναν.

 

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ένας ωραίος, κουλ και ευχάριστος τύπος για να κάνεις και παρέα μαζί του. Όσοι τον έχουν γνωρίσει προσωπικά, έξω από τα γήπεδα, έχουν να πουν τα καλύτερα για εκείνον. Είναι κοινωνικός, καθόλου σνομπ, ξέρει να μιλά, είναι συζητήσιμος, έχει άποψη και χιούμορ. Είναι εκατοντάδες αυτοί που θα τον πλησιάσουν, αλλά ξέρει να αξιολογεί τους ανθρώπους.

Ό,τι και να λέμε, η ιστορία δικαίωσε πλήρως την απόφαση να αφήσει τον Παναθηναϊκό για τον Ολυμπιακό, όσο κι αν του το κρατάει μανιάτικο ο Ζοτς.

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο φόβος στα μάτια τους, ο παίκτης που αναγκάζει έναν αντίπαλο προπονητή, αλλά και μία ολόκληρη ομάδα, σε Ελλάδα και Ευρώπη, να φτιάξουν μία ειδική άμυνα για να τον περιορίσουν. Το να αντιμετωπίζει δύο, τρεις ακόμη και τέσσερις παίκτες, του έχει γίνει συνήθεια. Γιατί στο “ένας εναντίον ενός”, είναι ασταμάτητος.

 

Ίσως ο αθλητής με τον μεγαλύτερο εγωισμό αυτή τη στιγμή στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο παίκτης που ήθελες να έχεις στον Ολυμπιακό όταν εκείνος ακόμη αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό, γιατί το αγωνιστικό του στυλ, ο χαρακτήρας του, αλλά και η προσωπικότητα του, ταίριαζαν στην ψυχοσύνθεση της ομάδας του Πειραιά. Και όταν έριξε… άγκυρα στο μεγάλο λιμάνι, κατάλαβες στην πράξη το πόσο δίκιο είχες.

Κι αυτός που μιμείται καλύτερα την κλασική τρίπλα του Μποντίρογκα.

Όταν στο Ευρωμπάσκετ του 2009 απουσίασαν οι Διαμαντίδης και Παπαλουκάς, ελάχιστοι έδιναν ελπίδες στην Εθνική μας για διάκριση. Ο Σπανούλης ήταν ο μεγάλος ηγέτης εκείνης της ομάδας, οδηγώντας την Ελλάδα στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, ενώ συμπεριελήφθηκε και στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.

 

Ο Σπανούλης άλλαξε τον ρου του ελληνικού μπάσκετ. Ήταν η κορυφαία μεταγραφή που έχει κάνει ο Ολυμπιακός σε όλα τα τμήματα. Μη βιατείτε να διαφωνήσετε. Απλά σκεφτείτε το…

Από τα λόγια, καλύτεροι είναι οι αριθμοί: Στο τέλος της χρονιάς,ή στις αρχές της επόμενης, ο Σπανούλης θα είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της Euroleague με +3.000 πόντους και +1.000 ασίστ. Κανείς δεν το έχει καταφέρει μέχρι τώρα. Και δεν πρόκειται να το καταφέρει

Αν βρεθούν στο ίδιο τραπέζι ο Μπους, ο Μπιν Λάντεν και ο Σπανούλης και έχουν μπροστά τους μόνο μία μπριζόλα, να είστε σίγουροι ότι θα την κατασπαράξει ο Βασίλης (το είχε πει ο Βαγγέλης Αγγέλου, όταν ακόμη ο Kill Bill έπαιζε στο Μαρούσι) και … εκφράζει, σχεδόν, τα πάντα για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στο γήπεδο.

Κι άλλοι έχουν βάλει συνεχόμενα τρίποντα. Τέσσερα σερί, όμως, συν ένα “κερασάκι” στην τούρτα (πέντε σύνολο) σε … τελικό Euroleague (Λονδίνο 2013, με Ρεάλ), ελάχιστοι. Αν όχι κανένας…

 

Έχει τρελάνει τους Αμερικανούς στον περίφημο αγώνα με τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία και … τους Ρώσους της ΤΣΣΚΑ, ουκ ολίγες φορές. Πιο πολύ όμως είναι εφιάλτης των Ισπανών που πάντα τον ήθελαν, αλλά δεν τον πήραν στο πρωτάθλημά τους.

Ίσως ο σούπερσταρ με τα περισσότερα αιρμπολ στην ιστορία.

Ο Βασίλης Σπανούλης λατρεύει την γυναίκα του, τα παιδιά του, το μπάσκετ, τις βόλτες κοντά στην θάλασσα στα Νότια Προάστια της Αθήνας, ενώ το αγαπημένο του φαγητό είναι το παστίτσιο.

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο άνθρωπος που έχει υποστεί σοβαρό διάστρεμμα και θέλει να συνεχίσει να παίζει φορώντας την φανέλα της Εθνικής μας ομάδας. Respect!

Βασίλης Σπανούλης σημαίνει να τους έχεις εμπιστοσύνη. Για αυτό, όντας απεσταλμένος στο Final-Four της Μαδρίτης, με το σκορ να είναι στο 66-66 στον ημιτελικό ΤΣΣΚΑ – Ολυμπιακός, στα 15” πριν το τέλος, έχεις ήδη ξεκινήσει με το κινητό σου τηλέφωνο να καταγράφεις την στιγμή, γιατί είσαι σίγουρος πως όχι μόνο θα σουτάρει, αλλά και πως θα ευστοχήσει Yes, Spanoulis did it again!

 

Όταν κάποτε ρώτησαν τον Νίκο Γκάλη για το ποιος παίκτης του θυμίζει περισσότερο τον εαυτό του στην σύγχρονη εποχή, ξεχώρισε τον Βασίλη Σπανούλη: “Επιθετικά μου μοιάζει πολύ ο Σπανούλης. Του αρέσει να μπαίνει μέσα στην ρακέτα και να τα βάζει με τους ψηλούς, όπως μου άρεσε και έκανα και εγώ”.

Το να συγκρίνεται με το Διαμαντίδη είναι κάτι που αδικεί και τους δυο.

Η επίδοσή του στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ δεν είναι human material.

Είναι βέβαιο πως όταν κρεμάσει τα παπούτσια του θα θελήσει να αποτραβηχτεί κι απ’ τα φώτα της δημοσιότητας.

Τελικά, παίζει καλά εναντίον του Παναθηναϊκού;