QUIZ

Πόσο καλά ξέρεις τον θρυλικό ‘Σταυρό του Νότου’ του Θάνου Μικρούτσικου;

Ένα κουίζ που στάζει θάλασσα.

Είναι ένα από τα τοτεμικά άλμπουμ της ελληνικής δισκογραφίας. Και μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της μικρής αλλά τεράστιας μουσικής μας βιομηχανίας.

Είναι, επίσης, το έργο που απενοχοποίησε και αποκατέστησε την ποιητική του Νίκου Καββαδία στα μάτια του μέσου αναγνώστη / ακροατή. Μέχρι τότε, χάρη σε κριτικούς και φιλολόγους, ο Καββαδίας ήταν καταχωρημένος ως ελάσσων και ‘μαλλιαρός’ ποιητής.

Πάνω απ’ όλα, ‘Ο Σταυρός του Νότου’ είναι συγκλονιστικό μουσικό έπος του Θάνου Μικρούτσικου. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1979 και – τις πρώτες εβδομάδες τουλάχιστον – έμοιαζε καταδικασμένο να κλειδαμπαρωθεί στο μπαλαούρο της ιστορικής λήθης. Το κοινό υποδέχτηκε μάλλον μουδιασμένο και με αρκετή καχυποψία τα 11 τραγούδια που στην πορεία όχι απλώς δικαιώθηκαν, αλλά εξελίχθηκαν σε αειθαλή ενεργά κύτταρα της μουσικής μας κουλτούρας και της σύγχρονης ελληνικότητας συνολικά.

Αυτό το Σάββατο (13/04, από τις 15:00 ως τις 16:00) το ραδιόφωνο News24/7 στους 88,6 θα κάνει ένα μουσικό αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο και -εννοείται- ότι θα ακουστούν και τραγούδια από το εμβληματικό άλμπουμ. Ευκαιρία, λοιπόν, να φρεσκάρεις τη μνήμη σου.

Αλήθεια, πόσο καλά θυμάσαι τον ‘Σταυρό του Νότου’;