Πόσο καλά ξέρεις τον θρυλικό 'Σταυρό του Νότου' του Θάνου Μικρούτσικου;

Ένα κουίζ που στάζει θάλασσα.
SHARES

Είναι ένα από τα τοτεμικά άλμπουμ της ελληνικής δισκογραφίας. Και μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της μικρής αλλά τεράστιας μουσικής μας βιομηχανίας.

Είναι, επίσης, το έργο που απενοχοποίησε και αποκατέστησε την ποιητική του Νίκου Καββαδία στα μάτια του μέσου αναγνώστη / ακροατή. Μέχρι τότε, χάρη σε κριτικούς και φιλολόγους, ο Καββαδίας ήταν καταχωρημένος ως ελάσσων και 'μαλλιαρός' ποιητής.

Πάνω απ' όλα, 'Ο Σταυρός του Νότου' είναι συγκλονιστικό μουσικό έπος του Θάνου Μικρούτσικου. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1979 και – τις πρώτες εβδομάδες τουλάχιστον – έμοιαζε καταδικασμένο να κλειδαμπαρωθεί στο μπαλαούρο της ιστορικής λήθης. Το κοινό υποδέχτηκε μάλλον μουδιασμένο και με αρκετή καχυποψία τα 11 τραγούδια που στην πορεία όχι απλώς δικαιώθηκαν, αλλά εξελίχθηκαν σε αειθαλή ενεργά κύτταρα της μουσικής μας κουλτούρας και της σύγχρονης ελληνικότητας συνολικά.

Αυτό το Σάββατο (27/5), ο Θάνος Μικρούτσικος θα βρεθεί στο στούντιο του νέου ραδιοφώνου 24/7 στους 88,6 και θα αφηγηθεί στον Ηλία Μπενέτο τις ιστορίες πίσω από τον 'Σταυρό του Νότου' και από τα υπόλοιπα μουσικά ταξίδια του. Το απογευματάκι, 16.00-18.00, στην πρεμιέρα της εκπομπής 'Ένα μύθο θα σας πω'.

Εν τω μεταξύ, πάμε να δούμε πόσο καλά ξέρεις (και θυμάσαι) τον μυθικό 'Σταυρό του Νότου'.

 

Share
Follow
 

Τα καλύτερά μας

Best of Network

"Ταβάνι" ο Παναθηναϊκός, βλαχομαγκιά ο Μανόλο!

Ο Παναθηναϊκός που έχει φτάσει (και) αγωνιστικά στα όριά του ζώντας σ’ ένα "τοξικό" περιβάλλον, η κατάθεση ψυχής που πλέον δεν φτάνει, τα… κουράγια και οι αντοχές του Ουζουνίδη, η αρετή που δεν έμαθε ποτέ ο Χιμένεθ. Ο Κώστας Γουλής αναλύει την πραγματικότητα που δεν σηκώνει "καλλωπισμούς"

 

Ήθελα κι εγώ να αλλάξω τον κόσμο

Μικρές ιστορίες για τυχαίους ανθρώπους από τον Οδυσσέα Ιωάννου.

Δεν είναι πως δεν ήθελα κι εγώ να αλλάξω τον κόσμο, αλλά να... δεν θα ήταν το πρώτο που θα σκεφτόμουν. Και όχι πως δεν πήγαινα σε όλες τις πορείες στο Πανεπιστήμιο, σε όλες πήγαινα, αλλά να.... πάντα πίστευα πως το κάναμε με τον τρόπο των αγοριών.

PROMO
Social Man
Newsletter

Το ΟΝΕΜΑΝ επιλέγει και σου στέλνει τα καλύτερα θέματα στο email σου.