ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σε άλλα (αδιανόητα) νέα, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος μόλις κολύμπησε 104 χιλιόμετρα

Ο 26χρονος κολυμβητής υπεραποστάσεων προειδοποίησε στο Rec ότι θα το κάνει και λίγες μέρες μετά κολύμπησε τέσσερις φορές τον Τορωναίο Κόλπο. Χωρίς να βγει από το νερό.

Είναι από τις φορές που νιώθεις ότι η ορμή και τα κίνητρα του διπλανού σου τον παίρνουν με γερανό από την ομάδα με εμάς, τους κανονικούς ανθρώπους, και τον αφήνουν προσεκτικά (για να μη σπάσει και απειληθεί αυτό το σπάνιο είδος), στην ομάδα με τους όχι και τόσο κανονικούς.

(φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Μέχρι πριν λίγες μέρες, ο κολυμβητής Σπύρος Χρυσικόπουλος είχε προλάβει να διακριθεί στην πισίνα, να συμμετάσχει σε αγώνα τριάθλου μέχρι και στη Χαβάη και να αρχίσει να βάζει ημι-παρανοϊκούς στόχους όπως το να πέσει στην ανοιχτή θάλασσα και να κολυμπήσει 122 χιλιόμετρα, από τη Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο. (Είναι περιττό να σημειωθεί ότι κάτι ανάλογο δεν έχει καταφέρει κανένας Έλληνας μέχρι σήμερα). Για να τα καταφέρει, προπονείται μέχρι και ολόκληρα 24ωρα στην πισίνα ή στη θάλασσα, και για να μας κρατήσει σε εγρήγορση, είπε να κάνει δύο φορές το πέρα-δώθε από το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής στο πρώτο.

Συνολικά, 104 χιλιόμετρα.

Μια ανάσα από το μεγάλο του στόχο για το 2018. Και τα κατάφερε. Λίγες μέρες πριν πέσει στο νερό, ο Σπύρος ήρθε στα στούντιο του Ραδιοφώνου 24/7 και εξήγησε στο Rec όσα συμβαίνουν στο κεφάλι του. Και στην προπόνηση για έναν τόσο υπερβατικό στόχο. Κάποια στιγμή μάλιστα, εξήγησε και το πώς είναι να κοιμάσαι κολυμπώντας.

Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα σημεία της συνέντευξης:

“Έχω μάθει να βάζει τους στόχους μου από τον πιο μικρό στον επόμενο, διαδοχικά, μέχρι να φτάσω στον πολύ μεγάλο. Η ιδέα μου μπήκε στα 13. Ήξερα ότι θα ασχοληθώ για λίγο με το τρίαθλο όταν σταματήσω την αγωνιστική κολύμβηση, όπως και έκανα, και όταν τελείωσαν όλα αυτά είπα στον εαυτό μου ότι ήρθε η ώρανα πραγματοποιήσω την πολύ μεγάλη ιδέα που είχα: να κάνω ένα πολύ μεγάλο κολύμπι, πάνω από 24 ώρες”.

“Το καλοκαίρι του 2016 βρήκα τη συγκεκριμένη απόσταση και μπήκε ο στόχος”.

“Τέτοιες αποστάσεις γίνονται στο εξωτερικό και έχει γίνει παρόμοια από Έλληνα, τον Γιώργο Τσιάνο που κολύμπησε από την Πελοπόννησο στην Κρήτη (σ.σ. απόσταση 101 χιλιομέτρων). Είναι ο πρώτος με τον οποίο μοιράστηκα τον στόχο και πήρα πολλά πράγματα για την προετοιμασία μου”.

Ακούστε ολόκληρο το Rec με τον Σπύρο Χρυσικόπουλο:

“Όταν μπαίνεις από το τρίαθλο στο open water, αλλάζουν πολλά πράγματα. Κόβεις το τρέξιμο, το ποδήλατο και πλέον η προπόνησή μου είναι πλέον κολύμπι και βάρη και ασκήσεις με το βάρος του σώματος. Οι προπονήσεις μου γίνονται όλο τον χειμώνα σε πισίνα. Νομίζω η μικρότερη μου πρέπει να ήταν γύρω στις τρεις ώρες”.

“Δεν έχω φοβηθεί ποτέ στο νερό. Νιώθω ότι είναι το περιβάλλον, το στοιχείο μου. Ότι είναι το σπίτι μου. Πιο πολύ θα με τρόμαζε ένα περιστατικό έξω από το νερό, παρά κάτι μέσα στη θάλασσα”.

“Θέλει μια σωστή προπόνηση για να φτάσεις να κολυμπήσεις 24 ώρες. Ξεκίνησα να κάνω και βραδινές προπονήσεις. Έκανα κάποιες βραδινές των 30-36 χιλιομέτρων, έκανα μια 12ωρη και έφτασα στο σημείο μετά να κάνω 24 ώρες πισίνα, που μπήκα Κυριακή πρωί και βγήκα Δευτέρα”.

“Σε μια προπόνηση 24 ωρών, στην ουσία προπονείς το μυαλό σου. Μαθαίνεις να ακούς το σώμα, αλλά προπονείς το μυαλό”.

“Είμαι υπομονετικός σαν άνθρωπος. Η δουλειά μου έχει να κάνει με παιδιά (σ.σ. προπονητής προ-αγωνιστικής κολύμβησης). Έχω τους ψυχαναγκασμούς μου, αλλά είναι σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με τη μέρα. Κάποιες μέρες είμαι τελείως χαλαρός, άλλες μπορεί να με πιάσει ο ψυχαναγκασμός και να μη μ’ αφήνει”.

“Όπου κι αν είμαι, στο μετρό ή στο λεωφορείο ή στο τρένο, κολυμπάω. Μια φορά έκανα πεζοοπορία στο βουνό και έλεγα, μη μου μιλάτε λίγο, αυτή τη στιγμή κολυμπάω, το μυαλό μου είναι αλλού”.

“Όχι, νομίζω πως δεν είμαι ένας κανονικός άνθρωπος. Είμαι λίγο από την άλλη πλευρά”.

ΥΓ. Ο Σπύρος βγαίνει υποβασταζόμενος από το νερό μετά το τέλος της κούρσας των 104 χιλιομέτρων, τρεις μέρες μετά τη συνέντευξη.