OPINIONS

Στο τέλος πάντα κερδίζουν οι γάτες

Μικρές ιστορίες για τυχαίους ανθρώπους από τον Οδυσσέα Ιωάννου.

Στο τέλος πάντα κερδίζουν οι γάτες. Δεν ακούνε κανέναν. Δεν ξέρω τι κάνουν στα σπίτια μας αφού δεν μας υπολογίζουν. Τι σόι παρέα είναι αυτή; Πείσμα ανυποχώρητο, εντελώς προσωπική ατζέντα και όταν φτάσουν στο απροχώρητο λύνουν εύκολα το μοναδικό φιλοσοφικό ερώτημα του Καμύ. Πέφτουν σε όποια ρόδα περάσει.

Τις μαζεύει κάθε πρωί, την βλέπω από το παράθυρο, δύο ρόμπες που εναλάσσονται κάθε δυο τρεις μέρες, πέντε πιατάκια για φαγητό και νεράκι. Ακαθόριστη ηλικία. Ή μάλλον, πολύ νεότερη όταν την βλέπω μόνη της από όταν την βλέπω με τις γάτες. Γύρω στα πενήντα, αλλά με τις γάτες πάνω από εξήντα. Όταν δεν χορταίνουν της τρώνε χρόνια.

-Τις αγαπάτε πολύ!

-Ποιες;

-Τις γάτες.

-Μπα όχι, τις φοβάμαι. Αν δεν τις φροντίσω θα μου κάνουν κακό. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς.

-Τι κακό;

-Κακό.

Μου΄κατσε γειτόνισσα από βιβλίο του Μουρακάμι. Στα τελευταία κεφάλαια. Να δεις που οι γάτες δεν είναι γάτες. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Άρχισα να ρωτάω τους παλαιότερους που την ξέρουν χρόνια.

“Ποια; Η κυρά Λένα; Τρελή για δέσιμο, αλλά άκακη. Ιστορία; Ποια ιστορία; Τίποτα. Σε αυτό το σπίτι γεννήθηκε, δεν έχει φύγει ποτέ, δεν παντρεύτηκε, συνταξιούχος του ΟΤΕ, σάλεψε μια μέρα και έγινε η Αγία των γατιών”.

Πρώτη φορά την έβλεπα βράδυ στην αυλή. Σε μια καρέκλα, σχεδόν ακίνητη μπροστά στα πιατάκια.

– Καλησπέρα

– Καλησπέρα. (άργησε λίγο να απαντήσει)

– Δεν κρυώνετε έξω;

– Δεν έρχονται ποτέ βράδυ, δεν ξέρω αν πηγαίνουν αλλού αλλά σε μένα δεν έρχονται. Τα βράδια είμαι ασφαλής.

-Μπορεί να τρώνε μόνο μια φορά την ημέρα (δεν περίμενα να αντιδράσει στο χιούμορ).

– Δεν έρχονται μόνο για να φάνε.

Το πρωί ξύπνησα με δυνατές κουβέντες από κάτω. Βγήκα στο μπαλκόνι, ένα συνεργείο του Δήμου μάζευε νεκρές γάτες κατά μήκος του δρόμου. Κατέβηκα κι εγώ. Δηλητήριο.

Καθόμασταν όλοι στο πεζοδρόμιο και περιμέναμε να τελειώσουν. Κοιτούσαν όλοι την κυρά Λένα, με συμπόνια. Ποιος μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο; Εκείνη, με σταυρωμένα τα χέρια, άδεια από οποιοδήποτε συναίσθημα. Μπήκε στο σπίτι.

Πριν κλείσει την πόρτα γύρισε προς το μέρος μου:

-Δεν έχουν τελειωμό, θα΄ρθουν άλλες. Στο τέλος πάντα κερδίζουν οι γάτες. Ο Θεός να μας βοηθήσει!

> Ο Οδυσσέας Ιωάννου και οι ‘Πρώτες Λέξεις’ του, ακούγονται καθημερινά 18:00 – 20:00 στο Ραδιόφωνο 24/7, στους 88.6 στα FM.