Στο τέλος πάντα κερδίζουν οι γάτες

Μικρές ιστορίες για τυχαίους ανθρώπους από τον Οδυσσέα Ιωάννου.
SHARES

Στο τέλος πάντα κερδίζουν οι γάτες. Δεν ακούνε κανέναν. Δεν ξέρω τι κάνουν στα σπίτια μας αφού δεν μας υπολογίζουν. Τι σόι παρέα είναι αυτή; Πείσμα ανυποχώρητο, εντελώς προσωπική ατζέντα και όταν φτάσουν στο απροχώρητο λύνουν εύκολα το μοναδικό φιλοσοφικό ερώτημα του Καμύ. Πέφτουν σε όποια ρόδα περάσει.

Τις μαζεύει κάθε πρωί, την βλέπω από το παράθυρο, δύο ρόμπες που εναλάσσονται κάθε δυο τρεις μέρες, πέντε πιατάκια για φαγητό και νεράκι. Ακαθόριστη ηλικία. Ή μάλλον, πολύ νεότερη όταν την βλέπω μόνη της από όταν την βλέπω με τις γάτες. Γύρω στα πενήντα, αλλά με τις γάτες πάνω από εξήντα. Όταν δεν χορταίνουν της τρώνε χρόνια.

-Τις αγαπάτε πολύ!

-Ποιες;

-Τις γάτες.

-Μπα όχι, τις φοβάμαι. Αν δεν τις φροντίσω θα μου κάνουν κακό. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς.

-Τι κακό;

-Κακό.

Μου΄κατσε γειτόνισσα από βιβλίο του Μουρακάμι. Στα τελευταία κεφάλαια. Να δεις που οι γάτες δεν είναι γάτες. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Άρχισα να ρωτάω τους παλαιότερους που την ξέρουν χρόνια.

“Ποια; Η κυρά Λένα; Τρελή για δέσιμο, αλλά άκακη. Ιστορία; Ποια ιστορία; Τίποτα. Σε αυτό το σπίτι γεννήθηκε, δεν έχει φύγει ποτέ, δεν παντρεύτηκε, συνταξιούχος του ΟΤΕ, σάλεψε μια μέρα και έγινε η Αγία των γατιών”.

Πρώτη φορά την έβλεπα βράδυ στην αυλή. Σε μια καρέκλα, σχεδόν ακίνητη μπροστά στα πιατάκια.

- Καλησπέρα

- Καλησπέρα. (άργησε λίγο να απαντήσει)

- Δεν κρυώνετε έξω;

- Δεν έρχονται ποτέ βράδυ, δεν ξέρω αν πηγαίνουν αλλού αλλά σε μένα δεν έρχονται. Τα βράδια είμαι ασφαλής.

-Μπορεί να τρώνε μόνο μια φορά την ημέρα (δεν περίμενα να αντιδράσει στο χιούμορ).

- Δεν έρχονται μόνο για να φάνε.

Το πρωί ξύπνησα με δυνατές κουβέντες από κάτω. Βγήκα στο μπαλκόνι, ένα συνεργείο του Δήμου μάζευε νεκρές γάτες κατά μήκος του δρόμου. Κατέβηκα κι εγώ. Δηλητήριο.

Καθόμασταν όλοι στο πεζοδρόμιο και περιμέναμε να τελειώσουν. Κοιτούσαν όλοι την κυρά Λένα, με συμπόνια. Ποιος μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο; Εκείνη, με σταυρωμένα τα χέρια, άδεια από οποιοδήποτε συναίσθημα. Μπήκε στο σπίτι.

Πριν κλείσει την πόρτα γύρισε προς το μέρος μου:

-Δεν έχουν τελειωμό, θα΄ρθουν άλλες. Στο τέλος πάντα κερδίζουν οι γάτες. Ο Θεός να μας βοηθήσει!

> Ο Οδυσσέας Ιωάννου και οι 'Πρώτες Λέξεις' του, ακούγονται καθημερινά 18:00 - 20:00 στο Ραδιόφωνο 24/7, στους 88.6 στα FM.

Share
Follow
 

Τα καλύτερά μας

Best of Network

Ιερώνυμος μετά τη συνάντηση με Τσίπρα: Δεν χρειάζονται συλλαλητήρια για το Σκοπιανό

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι αρμόδια είναι η κυβέρνηση για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων και είπε όχι σε συλλαλητήρια και φωνές, ενώ ο πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του ζητήματος

Άλλαξε άθλημα ο Ντάνος!

Ο νικητής του Survivor, Γιώργος Αγγελόπουλος (γνωστός και ως "Ντάνος"), είναι λάτρης των σπορ. Είναι δάσκαλος θαλάσσιου σκι, ενώ είπε να δοκιμάσει την τύχη του και σε ένα άλλο άθλημα, που δεν έχει σχέση με την θάλασσα...

 

Σε όλους αναλογεί ένα τέτοιο τηλεφώνημα

Μικρές ιστορίες για τυχαίους ανθρώπους από τον Οδυσσέα Ιωάννου.

Πώς σηκώνεις το τηλέφωνο στις τρεις τα ξημερώματα χωρίς να σου 'χει φύγει όλο το αίμα από τα χέρια; Πόσες σκέψεις προλαβαίνουν να περάσουν από το ναρκωμένο ακόμα μυαλό σου σε εκείνα τα άχρονα δευτερόλεπτα;

PROMO
Social Man
Newsletter

Το ΟΝΕΜΑΝ επιλέγει και σου στέλνει τα καλύτερα θέματα στο email σου.