ΒΙΒΛΙΟ

Sun κι αυτά τα εξώφυλλα, δεν έχει

Η αμφιλεγόμενη εφημερίδα που αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο το φλεγματικό βρετανικό χιούμορ (και την αγάπη για το κουτσομπολιό), μας έχει χαρίσει αρκετά ευρηματικά εξώφυλλα.

Αν υπάρχει μια εφημερίδα που εκπροσωπεί απόλυτα τον όρο “βρετανικό ταμπλόιντ”, αυτή είναι σίγουρα η ιστορική “The Sun”.

Μια εφημερίδα που κατά καιρούς έχει διχάσει τους Άγγλους με ορισμένα εμετικά εξώφυλλα (όπως αυτό για την τραγωδία στο Χίλσμπορο που ανάγκασε μια ολόκληρη πόλη να την μποϊκοτάρει), έχει δεχθεί μηνύσεις κι έχει γίνει συνώνυμο του κουτσομπολιού και των σκανδάλων.

Ταυτόχρονα όμως, μας έχει αναγκάσει πολλές φορές να την παραδεχτούμε, χάρη στα ευρηματικά λογοπαίγνια που επιλέγει για τα εξώφυλλά της, τα οποία κι αποτελούν τον ορισμό του καλού αγγλικού χιούμορ και του “pun intended”.

Είτε την αγαπάς λοιπόν, είτε τη μισείς (οι περισσότεροι τείνουν προς το δεύτερο), το μόνο βέβαιο είναι ότι η “The Sun” αποτελεί μια εφημερίδα με πολύ υψηλά νούμερα κυκλοφορίας, (έστω κι αν τελευταία χρόνια έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία απ’ την “Daily Mail”) αλλά και απεριόριστη φαντασία.

Αυτά είναι μερικά απ’ τα εξώφυλλα που έχουν συζητηθεί περισσότερο, είτε για καλό, είτε για κακό. Άλλωστε το χιούμορ δεν είναι το pun. (συγγνώμη, έπρεπε)

ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ

1998 κι ο George Michael συλλαμβάνεται την ώρα άσεμνων πράξεων σε αντρικές τουαλέτες. Για την “The Sun”, η επιλογή να αλλάξει τους στίχους του “Wake Me Up Before You Go-Go” σε  “Zip Me Up Before You Go-Go” αποτελεί την προφανή, όσο και ευρηματική λύση. Άουτς.

Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

Λίγους μήνες πριν το Μουντιάλ του 2010 στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, πραγματοποιείται η κλήρωση των ομίλων και τα “λιοντάρια” βρίσκονται στο ίδιο γκρουπ με την Σλοβενία, την Αλγερία και τις Η.Π.Α. Η Sun (ας την λέμε σκέτη Sun τώρα που αποκτήσαμε μια άνεση) χρησιμοποιεί τα πρώτα γράμματα των χωρών (κλέβοντας λίγο στην περίπτωση της Αμερικής) για να σχηματίσει το ακρωνύμιο “Easy”. Φυσικά, η Αγγλία τερμάτισε δεύτερη, χάνοντας την πρωτιά απ΄τους Γιάνκηδες. 

ΠΑΕΙ Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

 

2011 κι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, πέφτει νεκρός απ’ τις σφαίρες Αμερικανών στρατιωτών. Η Sun τιμάει το γεγονός με το λογοπαίγνιο “Bin Bagged“. Πώς και της ξέφυγε το “Been Laden“, απορώ.

LOW BLOW, ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ

O Roy Hodgson παίρνει τη δουλειά του προπονητή της εθνικής Αγγλίας και το ταμπλόιντ αποφασίζει να πικάρει τον κόουτς για τον τρόπο που λέει το “ρ”, με τον τίτλο “Bwing on the Euwos!“. Δυστυχώς, ο μεγάλος Woy δεν κατάφερε ποτέ να βουλώσει τα στόματα των επικριτών του.

ΚΑΝΕ ΜΑΣ ΤΗΝ HARRY

Οι αγγλικές εφημερίδες δημοσιεύουν προσωπικές κι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές φωτογραφίες του πρίγκιπα Harry απ’ τις διακοπές του στο Λας Βέγκας και το παλάτι αντιδρά. Οι φίλοι μας στη Sun δεν μένουν με τα χέρια σταυρωμένα κι απαντάνε με αυτό το εξώφυλλο, στο οποίο ο δημοσιογράφος της εφημερίδας με το όνομα Harry μιμείται την πόζα του πρίγκιπα για να υπερασπιστεί την ελευθερία του λόγου. Ο τίτλος “Harry grabs the crown jewels” είναι νομίζω ο ορισμός αυτού που λέμε #diplis.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ SUN

Στις αρχές του καλοκαιριού, η Sun βρέθηκε για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ του Brexit. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να το πράξει χωρίς κάποιο λογοπαίγνιο, κι έτσι, 10 σχεδόν μέρες πριν το δημοψήφισμα, έστειλε το δικό της μήνυμα με το “BeLEAVE in Britain”. Όταν το Brexit πήρε σάρκα και οστά, δεν δίστασε να το πανηγυρίσει με μια Brexfast έκδοση:

 

ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΑΚΤ

 

Θυμάσαι το ECU, πριν τα καλά χρόνια του Euro; Η Sun παίρνει για ακόμη μια φορά πολιτικοποιημένη και σοβινιστική θέση και δεν το κάνει με καθόλου κομψό τρόπο, ζητώντας στον Ντελόρ (το μικρό του οποίου ήταν Ζακ κι όχι Πακέτο, κοίτα να δεις), να το βάλει εκεί που ξέρει. Σαφές.

ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΧΙΟΥΜΟΡ

 

Ο Jihadi John, το μέλος του ISIS με βρετανική καταγωγή βρίσκει το θάνατο έπειτα από έκρηξη και η Sun το “γιορτάζει” με το έξυπνο και ταιριαστό “Jihad it coming”. 

MAD MEN

 

O James Holmes εισβάλλει σε κινηματογράφο στην πόλη Aurora του Colorado, πυροβολώντας του θεατές την ώρα της προβολής του Batman, σκορπώντας τον θάνατο. Ο τίτλος “Batman Madman” ήταν δυστυχώς μονόδρομος για την Sun.

ΚΑΙ ΛΙΓΟΣ BOWIE

 

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν μεθάνιο στον πλανήτη Άρη κι η Sun παίρνει την ασίστ και σκοράρει σε άδειο τέρμα με το “Life on Mars”, που παραπέμπει και στον μέγιστο David Bowie. Όλα τα λεφτά φυσικά κι η επεξηγηματική παρένθεση “Well, SOMETHING up there has wind“, για όσους δεν κατάλαβαν.

ΝΑ ΣΕΒΕΣΤΕ

Ο Barack Obama κι ο David Cameron βγάζουν selfie με την πρωθυπουργό της Δανίας στην κηδεία του Nelson Mandela κι η Sun φροντίζει να τους βάλει στη θέση τους με το αρκετά περιγραφικό και σαφές “No Selfie Respect”.

ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΠΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ

 

Δεν λέω, σπουδαίο το “Great Expectations” του Dickens αλλά σαν το “Kate Expectations” όταν ανακοινώθηκε η εγκυμοσύνη της συζύγου του πρίγκιπα William, δεν έχει, ας είμαστε τίμιοι.

HEISENBREAD

Στη σειρά “Great British Bake Off” ξεσπάει σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια την Diana Beard, η οποία αποχωρεί επικαλούμενη ασθένεια. Η Sun όχι μόνο δεν αφήνει το γεγονός ασχολίαστο αλλά μαγειρεύει το έξοχο “Baking Bad” στο εξώφυλλο. Πέτυχε η συνταγή.

ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ

 

Προφανώς κι η Sun δεν θα επέλεγε έναν βαρετό τρόπο για να ανακοινώσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Αλίμονο. Ο David Cameron στο ρόλο του βρέφους κι ο τίτλος “It’s a Tory”, δικαιώνει τις προσδοκίες μας. Από κοντά κι η σκωτσέζικη έκδοση με το τρομερό “Stur Wars: A New Hope”

ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Είπαμε, η Sun δεν είναι μόνο πολιτική, είναι και κουτσομπολιό και τέχνες και σκάνδαλα. Έτσι δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη διάλυση των One Direction. Ο τίτλος, προβλέψιμος αλλά όσο punηγυρικός έπρεπε. “Gone Direction”.

Bonus: Η αλλαγή του ονόματος σε “The Son” όταν γεννήθηκε ο πρίγκιπας George: