FOOD & DRINK

Στο Estrella δεν σταματούν σε ένα μπουγατσάν

Μεταξύ μας. Σε ορισμένα εστιατόρια, υπάρχουν κάποια πιάτα που θα τα παραγγείλεις για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί έχεις ήδη φανταστεί. Ο δεύτερος είναι για να τα ανεβάσεις στο Ιnstagram. Στο Estrella θα συμβούν και τα δύο.

Εμείς εδώ στο Oneman, πρώτα τρώμε και μετά γράφουμε. Το πιο ενδιαφέρον όμως κομμάτι αυτής της (ομολογουμένως δύσκολης) δουλειάς είναι το ότι έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τα πιάτα που απολαμβάνουμε.

Καθίσαμε λοιπόν αναπαυτικά στις καρέκλες του νέου Estrella στην Κηφισιά, στην οδό Λεβίδου 11, δώσαμε την παραγγελία μας και ρωτήσαμε τον Δημήτρη Κοπαράνη τι έχει στο μυαλό του όταν προσθέτει στον κατάλογο πιάτα όπως τον breakfast γύρο με πάπρικα chips, την pizza σε κουλούρι Θεσσαλονίκης με αβγά και bacon, το Mega Hero, ένα αφράτο pancake με σοκολάτα και μαλλί της γριάς ή την βάφλα τσουρέκι με σοκολάτα και κρέμα ταχίνι.

Estrella-θηκαμε #estrella #worldstreetfood #estrellakifisia

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Oneman.gr (@onemangr) στις

 

Ο σεφ και food blogger έχει αποδείξει στον κόσμο ότι ‘οι τρελές ιδέες είναι κάτι που αξίζει να μοιράζεσαι’. Σκέψου μόνο τι συνέβη με το φαινόμενο μπουγατσάν.

Ήταν μια Κυριακή,  χειμώνας του 2014, όπου όταν ξύπνησα, χιόνιζε πολύ. Λίγο αργότερα την ίδια μέρα, μπήκα στην κουζίνα και φτιάξαμε τέσσερα κρουασάν και ένα κιλό μπουγατσόκρεμα. Το ονομάσαμε “μπουγατσάν” γιατί ήταν μισό Παρίσι-μισό Θεσσαλονίκη και το ανεβάσαμε στο Instagram. Αμέσως ο κόσμος άρχισε να το ζητάει. Για να το διαχειριστώ, έλεγα ‘κοιτάξτε, είναι ένα προϊόν limited edition που το δίνουμε κάθε Κυριακή’. Δεν ήξερα τι να κάνω! Ο κόσμος άρχισε να το ζητά απίστευτα. Φτάσαμε να πουλάμε 100 κομμάτια την ημέρα από ένα προϊόν που γεννήθηκε μέσα σε μια στιγμή’.

Τα ΜΜΕ είχαν βρει το νέο food εθισμό κι έτσι αμέσως έγινε θέμα σε όλα τα μεγάλα μέσα του εσωτερικού, ενώ έφθασε στην Αυστραλία και στον ‘Guardian’ τον Δεκέμβρη του 2014. Σύντομα, σκαρφάλωσε στους κορυφαίους προορισμούς στους ‘NY Times’, ενώ τo ‘Saveur’, ένα από τα κορυφαία γαστρονομικά περιοδικά, ήταν ακόμη ένας θαυμαστής που δεν πίστευαν ότι θα αποκτήσουν.

 

‘Αυτό που θέλω είναι το μπουγατσάν, να γίνει σαν την καρυδόπιτα. Σε μερικές δεκαετίες από τώρα δηλαδή, να είναι η συνταγή που θα μαθαίνει η γιαγιά στη μαμά και η μαμά στην κόρη’.

Σίγουρα πάντως, το μπουγατσάν, που γεννήθηκε στην συμπρωτεύουσα, κρύβει πίσω του όλη τη φιλοσοφία του Δημήτρη και της υπόλοιπης ομάδας. ‘Η Θεσσαλονίκη είναι σαν να ακουμπάει σε ένα μπαστούνι. Λέει: ‘Είμαστε μία πολύ γραφική πόλη, έχουμε μεζεδάκια, συνταγές της μαμάς και της γιαγιάς. Δεν πάμε μπροστά έτσι. Είναι σαν να ‘ακουμπάμε εδώ και να λέμε, ας ξεκουραστώ’. Οπότε ήθελα να κάνω μία κουζίνα που να έχει την ένταση του street food αλλά να μιλάει τη γλώσσα του εστιατορίου. Φαγητό που μαγειρεύεται γρήγορα, τρώγεται χωρίς μαχαιροπήρουνο. Όλο αυτό το έβαλα κάτω από ένα all day breakfast. Με έχει κουράσει το ‘πάω, βάζω τα καλά μου, μου γεμίζουν το ποτήρι μου με κρασί όταν αδειάσει. Εδώ η φιλοσοφία είναι ‘κάν’το μόνος σου’. Γι’αυτό και τα εστιατόρια έχουν basic εσωτερικό και design. Για να νιώθεις πιο οικεία, σαν να λέμε, σαν στο σπίτι σου.

 

Ο κατάλογος είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Από το Ottoman burger, με μπιφτέκι αρνίσιου και μοσχαρίσιου κιμά, πικάντικη κόκκινη σάλτσα, κρέμα φέτας, καραμελωμένα κρεμμύδια και λαχανικά, μέχρι το Κυπριακό burger με σεφταλιά και ψητό χαλούμι,  τα scrambled eggs σε κρουασάν βουτύρου και τα black forest pancakes με σαντιγί, σοκολάτα και βύσσινα, τα πιάτα είναι ένα κι ένα. Το μενού έχει αναφορά στην παγκόσμια κουζίνα, όπως μαρτυρά και το μότο του εστιατορίου: #estrellaworldstreetfood:  Από παράξενα μπαχαρικά, μέχρι ιδιαίτερες σάλτσες που βρίσκεις στην άλλη άκρη του κόσμου. Η pop κουλτούρα είναι κομμάτι όλης της φιλοσοφίας τους κι αυτό φαίνεται στο μενού. Πιάτα με ντορίτος, σοκολάτα Παυλίδη και Nesquik. Ακόμα και τα σουπλά είναι υπό την εικαστική παρέμβαση ενός καλλιτέχνη –που δεν αποκαλύπτεται το όνομά του- για να δείξουν ότι η φάση εδώ είναι pop και σίγουρα έχει περίοπτη θέση στο τραπέζι.

 

Όπως μου λέει και ο Δημήτρης, ‘η γενιά των σεφ που είναι αυτή τη στιγμή στον χώρο, καλώς ή κακώς, κάποια στιγμή θα αποχωρήσει. Οπότε εδώ έρχεται η νέα γενιά που θα συνεχίσει το έργο από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι‘.

Για εκείνους που τον αντιγράφουν πάντως, έχει μία.. αντιπρόταση: ‘Γιατί δεν κάνετε κι εσείς κάτι να με εμπνεύσετε να σας αντιγράψω κι εγώ;’, μου λέει γελώντας. Εγώ πάντως, δεν θα κάνω σχετική προσπάθεια στην κουζίνα μου.

Ραντεβού στην Κηφισιά.

Ιnfo

Λεβίδου 11, Κηφισιά, https://www.facebook.com/estrellakifisia/

 

Kείμενο: Ιωάννα Παχούλη