ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Strokes είναι ζωντανοί κι επέστρεψαν με νέο κομμάτι

Ο indie νταλκάς 'Oblivious' είναι το πρώτο τραγούδι της μπάντας εδώ και 3 χρόνια.

Προσωπικά είχα αποδεχτεί εδώ και αρκετό καιρό ότι οι Strokes είχαν τελειώσει γιατί το ‘Comedown Machine’, το υπέροχο προηγούμενο άλμπουμ τους, μου άφηνε μια αόριστη αίσθηση επιλόγου. Ίσως να ήταν η απουσία προσώπων από το το εξώφυλλο και η γενικευμένη τους αδιαφορία να πολυασχοληθούν με τα τριγύρω. Δεν ξέρω.

Τελοσπάντων, σε μια εξέλιξη που δεν σόκαρε απολύτως κανέναν άνθρωπο, έκανα λάθος.

Αν το ‘Comedown Machine’ ήταν πάντως κάποιου είδους φινάλε, αυτό ίσως έχει να κάνει με τη σχέση των Strokes με την ίδια τη βιομηχανία. Το εξώφυλλο ήταν κατακόκκινο, το όνομα της μπάντας φαινόταν αλλά το πιο εμφανές γραφιστικό στοιχείο ήταν το λογότυπο της δισκογραφικής RCA. “Το cover art υπονοεί κάποιου είδους mixtape που οι Strokes έφτιαξαν για τους εαυτούς τους, 11 τραγούδια που καταλήγουν σαν 11 διαφορετικούς πειραματισμούς πάνω σε είδη”, έγραφε το Pitchfork στην κριτική του άλμπουμ.

 

3 χρόνια μετά οι Strokes, με νέο λογότυπο, βρίσκονται πλέον υπό τη σκεπή της Cult, της δισκογραφικής του ίδιου του Julian Casablancas και δεν ανακοινώνουν άλμπουμ αλλά ένα EP τριών τραγουδιών με τίτλο ‘Future Present Past’. (Δίνουμε ένα 4 στα 10.) Η μπάντα που προσδιόρισε όσο καμία άλλη τον πρωταρχικό indie ήχο των ’00s μοιάζει σαν επιτέλους ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει, όποτε και όπως το θέλει. Τρία τραγούδια; Ναι ΟΚ, γιατί όχι. Γνώριμοι ήχοι; Ξεκάθαρα.

 

Το πρώτο από τα κομμάτια αυτά, το ‘Oblivious’ (που μπορείς να ακούσεις εδώ πάνω δεξιά), έπαιξε πριν λίγο στην εκπομπή του στο δορυφορικό ραδιόφωνο Sirius XMU ο Julian Casablancas, ο οποίος κατά τα φαινόμενα έχει εκπομπή στο δορυφορικό ραδιόφωνο Sirius XMU. Το ‘Oblivious’ τικάρει όλα αυτά τα Strokes-κουτάκια, τις αγριοναζιάρικες κιθάρες, τα φωνητικά από το πηγάδι, το ροκ-κλάψας σόλο κάπου 2′ πριν το τέλος που με κάνει να θέλω να είχα Guitar Hero καινούριο απλά για να το κάνω 100% στο expert. Κάπου ανάμεσα στις φωνές του ρεφρέν και τα παθιάρικα “άι άι άι” του κλεισίματος έχω μια αδιόρατη αίσθηση πως ο Casablancas το νιώθει λίγο παραπάνω από συνήθως, σα να θέλει να είναι όσο ‘είμαι κουλ και δε με νοιάζει’ είναι συνήθως αλλά να του ξεφεύγει.

Εδώ ακούς το καινούριο κομμάτι, εμείς το έχουμε βάλει ήδη καμιά ντουζίνα φορές.

Δε μπορούμε να το κάνουμε embed οπότε αντ’αυτού βάζουμε το ‘You Only Live Once’ επειδή έτσι.

 

Τελοσπάντων, αν ποτέ το ξεκλειδώσουν το βίντεο υποθέτουμε θα εμφανιστεί εδώ: