ΠΟΤΟ

Στη φάμπρικα του κρασιού μπορείς να περάσεις καλά

Στο Fabrica de Vino βρήκαμε έναν χώρο για να πίνουμε κρασί. Και να τσιμπάμε. Οικονομικά.

Σε μια πόλη που έχουμε μάθει να εξακριβώνουμε το πόσο καλό είναι ένα ρούχο, ένα άρωμα, ένα μαγαζί από το πόσα λεφτά θα χαλάσεις για αυτό, το wine bar στην Μπενάκη έρχεται να σπάσει λίγο το καθιερωμένο. Έτσι για την αλλαγή.

Δεν είναι καινούριο μαγαζί. Για την ακρίβεια υπάρχει από πέρσι. Τον κόσμο του και την φήμη του όμως την έχτισε σιγά σιγά χωρίς πολλές διαφημίσεις και φανφάρες. Αλλά κάπως έτσι δεν είναι που μαθαίνεις τα μαγαζιά που αξίζουν; Χωρίς σελέμπριτις να φωτογραφίζονται στην μπάρα τους. Χωρίς πολυδάπανες διαφημίσεις και υπερπροσφορές.

Το Fabrica del Vino έχει ένα μεγάλο ψηλοτάβανο επίπεδο που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν βρίσκεσαι σε bar αλλά σε έναν χώρο από τον οποίο έχεις να περιμένεις κάτι. Και δεν περιμένεις άδικα. Γιατί η όλη φιλοσοφία του κρασιού, η αντίθεση με το κελάρι των κρασιών που μπορείς να επισκεφτείς και η ατμόσφαιρα που θα συναντήσεις, ταιριάζουν απόλυτα σε αυτόν τον χώρο και θα φάνταζαν ξένα σε κάποιο χωμένο bar της πόλης.

 

Οκ, η περιοχή δεν σε τρελαίνει, μιας και δεν είναι τόσο κοντά οι υπόλοιπες επιλογές. Και το να παρκάρεις δίπλα σε ειδικούς φρουρούς δεν είναι και ό,τι πιο χαρμόσυνο μπορεί να σου συμβεί. Οφείλεις όμως να ξεχάσεις λίγο τις προκαταλήψεις και τα ταμπού με το κέντρο της πόλης μας και να αφεθείς σε μια μυσταγωγία κρασιού.

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να επιλέξεις το κατάλληλο κρασί για εσένα. Μπορείς πάντα να ρωτήσεις ένα από τα παιδιά που δουλεύουν εκεί να σε ξεναγήσουν στον λαβύρινθο 500 και πάνω ετικετών που συναντάς στο κελάρι. Πολλά από αυτά μπορείς και να τα ανοίξεις στο ποτήρι. Είτε για wine tasting σε 75ml είτε για κανονική κατανάλωση σε 150ml.

Μην σε παραξενέψει το γεγονός ότι οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Μιλάμε για ένα wine bar. Και όχι για ένα εστιατόριο που βάζει 10 ευρώ καπέλο στο κρασί για να γλιτώσει τα σπασμένα της κουζίνας. Στο Fabrica de Vino το επίκεντρο είναι το κρασί που πίνεις. Και γι’ αυτό το λόγο είναι και στην τιμή που πρέπει. Τώρα αν θα επιλέξεις να δοκιμάσεις και μερικά από τα συνοδευτικά πιάτα στη φιλοσοφία των tapas είναι δική σου υπόθεση.

Η Ελλάδα έχει μεγάλο δρόμο ακόμα να κάνει όσον αφορά τα wine bars. Το Fabrica de Vino είναι μια πολύ τίμια επιλογή. Εγώ τουλάχιστον πέρασα ένα υπέροχο βράδυ, με καλή παρέα, πίνοντας Όβηλο από Βίβλια Χώρα με το πιάτο με τα τυριά να αδειάζει και να ξαναγεμίζει συνεχώς. Και έφυγα με την υπόσχεση να ξαναπάω.

Διεύθυνση: Εμ. Μπενάκη 3, Κέντρο, τηλ.: 210-3214148