Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΠΟΤΟ

Το ιστορικότερο μπαρ της Αθήνας ονομάζεται Au Revoir

Στέκει αγέρωχο και απαράλλαχτο στο ίδιο σημείο από το 1957 και η μπάρα του έχει ζήσει όλη την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Φαντάσου μέχρι και ο Frank Sinatra έχει πιει το ποτό του εδώ.

Μόλις μπαίνεις μέσα νιώθεις ένα δέος. Αυτό το μπαρ δεν είναι σαν όλα τα άλλα. Είναι διαφορετικό. Είναι σαν να έχει σταματήσει το ρολόι του στην δεκαετία του 60’. Τότε που όλα ήταν λίγο πιο ρομαντικά. Η διακόσμηση ίδια και απαράλλαχτη. Ποιός θα πειράζει κάτι που έχει φτιάξει ο Αριστομένης Προβελέγγιος; Ένα μπαρ που έχει περάσει όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας. Ίσως να είναι το δικό μας Chelsea Hotel. Ένα μπαρ που κρατάει ζωντανό το old school.

Το Au Revoir βρίσκεται στην Πατησίων στο νούμερο 136. Μία βιτρίνα με κουρτίνες και θέα τα αμάξια που περνούν. Ένα urban σκηνικό που έστησε ο Θοδωρής μαζί με τον αδερφό του Λύσανδρο Παπαθεοδώρου στα τέλη της δεκαετίας του 50’. Ο Λύσανδρος είχε γνωρίσει τον Αριστομένη Προβελλέγιο (έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες αρχιτέκτονες) στο ξενοδοχείο όπου δούλευε. Όταν του είπε το όνειρο του να ανοίξει μπαρ, τότε ο Έλληνας αρχιτέκτων του προσέφερε την υπηρεσία του αμισθί και έτσι δημιούργησε ένα καταπληκτικό και όπως έδειξε ο χρόνος, διαχρονικό μπαρ. Όλα έχουν παραμείνει ίδια.

Σκαμπό, καναπέδες, ακόμα και το ξύλο της μπάρας.

Από το τανκ του Πολυτεχνείου μέχρι τα πρόσφατα Δεκεμβριανά. Η κάβα του κλασσική. Ουίσκι, λικέρ, κονιάκ. Ότι έπιναν οι άνθρωποι το 60. Αν θες πάλι κάποιο τζιν τόνικ τότε να ξέρεις ότι θα σου έρθει το ποτήρι με το τζιν και πάγο και δίπλα το τόνικ χωριστά. Την μίξη την κάνεις εσύ, βάζεις όσο θες εσύ και μπορεί να γίνομαι κουραστικός αλλά έτσι το έπιναν παλιά. Αξίζει να δοκιμάσεις το εξαιρετικό dry martini του. Από το Au Revoir έχει περάσει όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος όλα αυτά τα χρόνια. Θεατράνθρωποι, γλύπτες, ποιητές. Όπως μας είπε ο Σωτήρης (γιος του Θοδωρή)  “έρχονται ακόμα.

Αμέσως στο μυαλό μου έρχεται το Chelsea Hotel στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης που στα δωμάτιά του έχει γραφτεί η νεότερη παγκόσμια καλλιτεχνική ιστορία. Στο Au Revoir έχει πιει το ποτό του και ο Frank Sinatra όταν είχε έρθει για δύο συναυλίες στο Ηρώδειο. Παρήγγειλε ένα Jack και ένα ποτήρι με πάγο. Πλήρωσε ένα Jack αλλά έβαλε στο ποτήρι με παγο ποτό από το φλασκί του. Καθόταν ακριβώς στον καναπέ μπροστά από την τζαμαρία. Αν πας μπορείς να το κάνεις εικόνα.

Το Au Revoir αποτελεί ιστορικό μνημείο μιας περιοχής που αρνείται να εγκαταλείψει το καλλιτεχνικό της παρελθόν. Όπως ακριβώς και αυτό το μπαρ που είναι κολλημένο στο ένδοξο παρελθόν του.

Au Revoir bar

Πατησίων 136, Κυψέλη τηλ: 210-8230474 facebook | foursquare